cukinia - 18701 przepisów (strona:399/1247)

Klopsy z warzywami 99

Małe kulki z mięsa mielonego z warzywami - cukinią, brokułem i pieczarkami. To pyszny pomysł na danie jednogarnkowe. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo - wołowego, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, mała cebula, sól, pieprz, 250 g cukinii, 250 g pieczarek, 150 g brokuła, 150 g pomidorków koktajlowych, 200 ml bulionu, łyżka oleju, 2 łyżki jogurtu lub śmietany Przygotowanie(...)Formujemy małe kulki, które podsmażamy po oleju przez 5 minut. Przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wkładamy brokuła pokrojonego na mniejsze kawałki, pieczarki pokrojone w grubsze plastry oraz cukinie w grubsze pół plastry. Chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem. Dusimy na średnim ogniu przez około 15 minuta, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy usmażone wcześniej mięso oraz przekrojone na pół

Lena Gotuje
Zupa minestrone 98

jedynego słusznego" przepisu na tę zupę - jej skład bazuje na aktualnie dostępnych sezonowych warzywach i może różnić się w zależności od regionu Włoch. Bazą zupy są warzywa, głównie cukinia, fasolka szparagowa, marchew, zielony groszek czy szpinak. Podawać można ją na różne sposoby: z drobnym makaronem, grzankami czy ryżem. Najważniejsze w minestrone są jednak warzywa, które powinny zostać chrupkie - al dente(...)Zupa minestrone - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: 5 marchewek, 2 cukinie, 400g fasoli jaś, 1/2 małej kapusty włoskiej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 200g drobnego makaronu, łyżka oregano, 3 łyżki przyprawy do zup, sól i pieprz do smaku, 1. Fasolę namocz wieczorem i zostaw na noc (zalej wodą kilka centymetrów powyżej poziomu fasoli, ponieważ ziarna wchłoną

Z notatnika dietetyka
Domowe leczo warzywne 114

przygotowaniu leczo, bardzo ważna jest kolejność dodawania składników, bowiem niektóre warzywa są twardsze i wymagają dłuższej obróbki termicznej. Składniki 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 2 średnie cebule 1 cukinia 250 g kiełbasy 1 łyżeczka oregano 400g pomidorów z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta soli 1 łyżeczka majeranku czarny pieprz 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek oleju 100ml wody(...)oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i wszystko smażymy około 5-6 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek, oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podczas smażenia papryki kroimy w kostkę cukinię. I teraz kolej na dodanie cukinii. Wymaga ona odrobinę krótszego smażenia. Do leczo dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wodę i przyprawy – sól, pieprz, oregano, majeranek, ziele angielskie, liście

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cukiniowa zapiekanka z fetą – antyzapalna 82

powinna być tutaj na pierwszym miejscu! A więcej o tym, jak naturalnie wzmacniać odporność dzieci przeczytacie tutaj . Teraz już serdecznie zapraszam Was do prostego przepisu Składniki (2 porcje): 1 cukinia, około 400g, 1 cebulka, 4 ząbki czosnku, 200g passaty pomidorowej, łyżka oliwy z oliwek, 100g sera feta, łyżka nasion sezamu ( tutaj przeczytasz więcej na ich temat), szczypta soli, pieprzu, oregano(...)płatków chilli. Sposób przygotowania Najpierw myjemy cukinię i kroimy ją w talarki. Cebulkę i czosnek siekamy. Następnie żaroodporne naczynie smarujemy oliwą i wrzucamy warzywa. Przyprawiamy je solą, pieprzem, płatkami chilli i oregano. Zosia troszkę pszesadziła z chilli… Później całość zalewamy passatą. Na koniec naczynie przykrywamy folią i pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni, funkcja

Natka Pietruszki
Muffinki z cukinii 129

Super pomysł na przemycenie warzywa do deseru. Muffinki dzięki cukinii są nie tylko pysznie wilgotne i mięciutkie. Takie wypieki doskonale maskują użycie w nich warzywa! Spróbuj, a nie pożałujesz! :) Lubisz babeczki i muffinki? Polecam Ci poniższe przepisy: BABECZKI CHERRY W CZEKOLADZIE CYNAMONKI MUFFINKI DYNIOWE W PISTACJOWYM LUKRZE MAJONEZOWE BABECZKI W CYTRYNOWYM LUKRZE MUFFINY CEBULOWO-MAKOWE KOKOSOWE BABECZKI Z WIŚNIAMI BABECZKI(...)proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (12 sztuk): 200 g. startej na dużych oczkach cukinii (ze skórką) 4 łyżki oleju 150 ml. mleka 1 jajko 80 g. drobnego cukru do wypieków 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g. mąki pszennej

Delicious Place
ZUPA MINESTRONE Z WARZYWAMI 96

razem proponuję Wam przepis na włoską zupę minestrone, również popularną we Francji, komponują ją głównie warzywa, w poniższym przepisie są nimi marchewka, cukinia, seler naciowy, pomidor i ziemniaki, a uzupełnia je na ogół ryż lub makaron, w tym przepisie jest to kasza jęczmienna perłowa.   Przygotowanie :20 min. Gotowanie : 30 min. Porcja dla 4-6 osób: ● 4 marchewki(...)ziemniaki ● 2 cukinie ● 1 gałązka selera naciowego ● 1 duży pomidor ● 2 ząbki czosnku ● 1 cebula ● 100 g kaszy jęczmiennej perłowej ● ½ pęczek bazylii ● 1 liść laurowy ● 1 gałązka tymianku ● 2 kostki bulionu warzywnego bio ● płatki parmezanu (opcjonalnie) ● oliwa z oliwek ● sól, pieprz   Przygotowanie : Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Marchewkę i ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę. Cukinię pokrój

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rozgrzewający gulasz z indyka z warzywami 103

Kolejna jesienna, rozgrzewająca propozycja- gulasz z delikatnej piersi z indyka z dodatkiem warzyw- fasolki szparagowej żółtej i zielonej, cukinii oraz warzyw korzeniowych, doprawiony ulubioną przyprawą do kurczaka, no i oczywiście kurkumą oraz szczyptą ostrej papryki i pieprzu, które zapewniają lepsze wchłanianie kurkuminy (tym samym jej prozdrowotnych właściwości). Do kaszy gryczanej- idealny! 3-4 porcje: 450 g piersi z indyka(...)wody 250 g fasolki szparagowej (zielonej i żółtej) 1 mała marchewka 1 średniej wielkości cebula 1/2 mniejszej cukinii 1/2 mniejszej pietruszki mały kawałek selera i pora 4 ząbki czosnku 2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła klarowanego/oleju do smażenia 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Mięso

Kraina Miodem Płynąca
Ryba pod pierzynką cukiniowo-pietruszkową 76

Pyszna rybka nie wymagająca wiele pracy. Kilka dodatków i mamy pyszny obiad. Co nam trzeba? Pół kg fileta np. z dorsza 2 marchewki 1 średnia cukinia natka pietruszki sól i pieprz Robimy! Cukinię obieramy, drążymy środek i kroimy w 1cm półplasterki Marchewkę myjemy, obieramy kroimy w plasterki Rybkę układamy w lekko natłuszczonej brytfance, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy marchewkę(...)wierzch układamy cukinię. Lekko z wierzchu oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem, podlewamy 50ml wody. Całość obsypujemy natką pietruszki. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach-pod przykryciem 20 minut, 15 już bez przykrycia. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Ryba pod pierzynką cukiniowo-pietruszkową first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami 92

Dzisiaj polecam zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i warzywami. Składniki 300 g makaronu ugotowanego cebula 250 g pieczarek 300 g mięsa mielonego szklanka groszku (mrożony lub z puszki) cukinia papryka 150 g sera żółtego tartego szklanka wody lub bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego olej suszony czosnek, zioła prowansalskie, słodka papryka, sól, pieprz Wykonanie Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju(...)mięso mielone, gdy mięso będzie częściowo podsmażone dodajemy paprykę i groszek jeżeli mamy mrożony. Gdy papryka będzie już trochę miękka dodajemy (groszek jeżeli mamy z puszki), podsmażone pieczarki, oraz cukinię. Wszystko podlewany bulionem , na początek nie wielką ilość bulionu (cukinia puszcza soki), jeżeli będzie za mało dolewamy więcej bulionu. Na koniec wszystko doprawiamy przyprawami i dodajemy przecier pomidorowy. Podsmażamy jeszcze

Pomysłowa kuchnia
Kurczak curry z papryką i cukinią 98

ryżem. Jest to naprawdę doskonała propozycja na lekki, szybki i oczywiście pyszny obiad. Składniki (2-3 porcje): 1 pierś z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cukinia 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki przyprawy curry sól/pieprz do podania ryż Wykonanie: Kurczaka pokroić w paski, przełożyć do miski, polać odrobiną oliwy i dodać przyprawę curry(...)wymieszać i odstawić do lodówki na około pół godziny. Cebulę pokroić w piórka, papryki pokroić w słupki, a cukinię w półtalarki. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, następnie wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać papryki i dusić około 15 minut.  Na osobnej patelni usmażyć kurczaka (bez dodatku tłuszczu), następnie dodać go do warzyw, wrzucić cukinię i dusić jeszcze około

Healthy food explorer
Zupa jarzynowa z curry i mleczkiem kokosowym 140

Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego 2 golonki z indyka 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 1 mały kalafior 1 mała cukinia 200 g fasolki szparagowej (mieszanej żółtej i zielonej) 1 litr przecieru pomidorowego (  przepis  ) lub 400 g passaty 1 puszka mleczka kokosowego 3/4 szklanki ryżu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżeczki curry sól(...)doprowadzamy do wrzenia i wkładamy surowe mięso z indyka. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny. Fasolkę kroimy na 2 cm kawałki, kalafiora dzielimy na małe różyczki, cukinię, marchew, pietruszkę oraz selera kroimy w kostkę (kostka z cukinii powinna być nieco większa). Odławiamy ugotowane mięso a do bulionu wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa oprócz kalafiora. Gotujemy przez 10 minut

Qchnia po prostu