cukinia - 18701 przepisów (strona:397/1247)

Wyniki konkursu z Kamisem 90

Przyprawa do sosu tzatziki Kamis Nugetsy z parówek Kamis Przekąska kibica Tosty z narożnika Kamis Przekąska kibica Mięsne kuleczki Kamis Przekąska kibica Ziemniaczki na medal Kamis Nagrodzone przepisy: KAMIL: Cukinia marynowana w czosnku 2 średnie cukinie 6 łyżek oliwy 4 łyżki wody łyżeczka octu winnego 4 ząbki czosnku opakowanie przyprawy do grzanek złocistych Kamis Przygotować marynatę: oliwę, wodę i ocet(...)wymieszać z ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cukinię pokroić w 1-1,5 cm plastry, włożyć do pojemnika z marynatą. Wstawić do lodówki na 15- 30 minut. Grillować 10- 15 minut. Cukinię możemy zastąpić pieczarkami lub bakłażanem. MYSZKA: Grillowane bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i tofu - 2 bakłażany - 1 cebula - 20 dag pomidorów koktajlowych - 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej

Wielki apetyt
Kotleciki z kurczaka z marchewką i cukinią 243

Bardzo lubię wszelkie kotleciki z kurczakiem. Dzisiaj wersja z dodatkiem gotowanej tartej marchwi i cukinii. Podałam je z surówką z kapusty i pomidora. Składniki: 2 duże filety z kurczaka 1 młoda cukinia 1-2 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 jajka 4 łyżki mąki pół pęczka natki pietruszki sól, szczypta curry, zioła włoskie (np. mieszanka do pizzy), pieprz Marchew wyszorować(...)ugotować jak do sałatki jarzynowej. Następnie po ostudzeniu obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić na pół godziny, następnie dobrze odcisnąć. Filety umyć, pokroić w kosteczkę. Mięso wymieszać z cukinią, marchewką, czosnkiem, curry i ziołami. Dodać posiekaną natkę, rozkłócone jajka oraz mąkę. Doprawić do smaku solą  i pieprzem. Dobrze

Czerwień i błękit
Zapiekanka z cukinią 148

drugiej strony jest teraz tak dużo świeżych składników, które zachęcają do gotowania. W związku z tym, że dziś znów potrzebny był obiad w 30 minut, przygotowałam zapiekankę z cukinią i.... Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży płat) 1 mała cukinia lub pół dużej 4-5 dużych pieczarek 150g wędzonego surowego boczku (można kupić już pokrojony w kostkę) 1/2 opakowania(...)papierze w który było zawinięte. Kładziemy na blasze do pieczenia. Dziurawimy widelcem (ale jak wyrośnie to się nie przejmujemy) . Wstawiamy na 10 min. do piekarnika aby podpiec.  Cukinie kroimy na cienkie talarki, pieczarki w cienkie piórka, boczek w kostkę. Na podpieczone ciasto układamy plastry cukinii (mogą nachodzić na siebie), następnie układamy pieczarki. Delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie posypujemy boczkiem

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kurczak z suszonymi pomidorami 146

się i faktycznie była tak dobra, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia, wszystko zniknęło... Kolejny przepis jaki wypróbowałam to kurczak z porami i pomidorami. Do tego przygotowałam surówkę z cukinii z przepisu Jamiego Olivera...Całość wyszła rewelacyjnie... Potrzebujemy: Kurczak 8 podudzi z kurczaka 150g suszonych pomidorów z zalewy 1 dość duży por, tylko biała część 2 ząbki czosnku 200ml(...)jasnego piwa 1 duża cebula 1 łyżeczka suszonej bazylii olej S&P Surówka 2 duże gałązki świeżej mięty 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili 1/2 cytryny 200g młodej cukinii 1/2 kostki sera typu feta (w oryginalnym przepisie kulki mozzarelli) oliwa z oliwek S&P Dodatkowo Ryż Proporcje podane w oryginalnym przepisie trochę pozmieniałam. Podudzia myjemy, suszymy. Solimy, pieprzymy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Satay na ostro z pęczakiem i cukinią 173

Pyszne drobiowe szaszłyczki z ostrą nutą. Szaszłyczki podałam ze smażonym pęczakiem z cukinią doprawionym sosem sojowym.   Ja przygotowałam szaszłyczki na patelni grillowej ale można też na zwykłym grillu.   składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 szklanka kaszy pęczak 500 g cukinii, u mnie mrożona sos sojowy olej do smażenia marynata 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu czosnkowego chili(...)marynaty. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum dwie godzinki. Potem kurczaka nadziać na patyczki i grillować z obu stron, aż mięsko ładnie się przyrumieni. Pęczak ugotować. Cukinię wrzucić na patęlnię i smażyć, aż odparuje wodę i zmięknie. Dodać pęczak i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić sosem sojowym i chwilę jeszcze smażyć. Nałożyć na talerze, na pęczaku

Monia miesza i gotuje
[Wege grill] Szaszłyki z halloumi i warzywami 150

węgla pozbawiają nas resztek zdrowego rozsądku :) U mnie w domu na szczęście poza (powiedzmy szczerze) górą mięsa, zawsze była jakaś sałatka, pieczone ziemniaki, grillowany chlebek. Bardzo lubię też grillowaną cukinię z sosem tzatziki. A jak to wygląda u Was? Dziś podrzucam Wam pierwszy z moich pomysłów na potrawę z grilla w wersji wege. Są to szaszłyki z serem halloumi(...)szykuję dla Was recenzję książki :) Szaszłyki z halloumi i warzywami przepis własny Składniki (na 6 sztuk): 250 g sera halloumi 1 czerwona papryka 1 nieduża czerwona cebula 1 nieduża cukinia marynata: 4 łyżki oliwy, sok i skórka z 1 cytryny, 1/2 łyżeczki płatków chilli, garść liści mięty posiekanych sól, pieprz Przygotowanie: Ser halloumi i czerwoną paprykę pokrój w dużą kostkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z cukinii w pesto z cebulką, chili i czosnkiem (wegańskie) 118

Zakochana po uszy w makaronie z cukinii! Ten przepis jest z  podsmażoną na oliwie z oliwek  cebulką, chili,  wegańskim pesto  i czosnkiem. Jak by było mało, że smaczne to jeszcze zdrowe i niskokaloryczne!  Cała mięsożerna rodzina była zachwycona (;  Składniki (3-4 porcje): 2 małe cukinie 2 cebule 2 duże ząbki czosnki(...)łyżek wegańskiego pesto 3 małe pomidorki sól pietruszka do ozdoby Przygotowanie (20 minut): - kroimy cebulę oraz papryczkę w drobniutką kostkę (jeśli nie mamy pasty) - rozgniatamy czosnek - przygotowujemy makaron z cukinii - przy pomocy obieraczki lub tarki typu julienne - podsmażamy czosnek, cebulę i papryczkę na oliwie ok 3-5 minut (do zarumienienia) mieszając aby się nie przypaliło - dokładamy makaron z cukinii

Pora na pora i pomidora
Kociołek mięsno warzywny w sosie słodko kwaśnym 159

Składniki : 1 słoik  SOSU SŁODKO KWAŚNEGO ORZECH 500 g karkówki  3 marchewki 10 pieczarek 2 średniej wielkości cukinie 2 cebulki  Pieprz, sól do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka przyprawy do mięsa   Piątnica 5 łyżek oliwy około 2 szklanki bulionu mięsnego  szczypta chilli Wykonanie : Mięso umyć i osuszyć papierowym ręczniczkiem , pokroić w kostkę. Pieczarki(...)umyć i obrać, pokroić w pół talarki Cebulę obrać i pokroić w piórka. Cukinię umyć i pokroić w grubą kostkę . Marchewkę obrać , umyć i pokroić w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę , wrzucić mięso , dodać przyprawy , chwilę podsmażyć. Gdy mięso nam się podsmaży dolać bulion , gotować około 25 minut, następnie wrzucić , marchewkę, cebulę i pieczarki dusić dalej pod przykryciem

Sama słodycz i szczypta chili
Krem z cukinii 100

miąższu z cukinii, 2 cebule, oliwa, szczypta soli, szczypta cukru, szczypta świeżo zmielonej kolendry, szczypta świeżo zmielonego pieprzu, 200 ml bulionu – najlepiej domowego, 15 g prawdziwków lub podgrzybków suszonych,   2 łyżki ziaren słonecznika Cebule pokroić w półplasterki i poddusić do miękkości na oliwie, z dodatkiem szczypty cukru i soli. Dodać grzyby suszone ( pokruszone), przesmażyć, następnie dodać cukinię, poddusić, zalać(...)bulionem. Gotować aż cukinia będzie miękka. Zmiksować. Doprawić kolendrą, pieprzem. W razie potrzeby dolać wodę lub odparować nadmiar płynu, zagotować. Przetrzeć przez sito. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Zupę można podać w wydrążonych cukiniach. Podawać posypaną prażonymi pestkami słonecznika.   zastawa

królestwo garów
Jaglane klopsy na cukiniowym spodzie 129

theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na zewnątrz robi się coraz cieplej... więc kuchnia powinna być lżejsza stąd też pomysł na wegańskie danie! Składniki:   1 cukinia   80g kaszy jaglanej   ½ cebuli   ½ puszki pomidorów   Sól, pieprz, bazylia, czosnek Wykonanie: Kaszę jaglaną prażymy na rozgrzanej, suchej patelni około 2-3 minut dość często mieszając(...)lepić z niej kulki średnicy 4-5 cm. Tak przygotowane wegańskie klopsy wkładamy do gotującego się sosu pomidorowego. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. W między czasie dokładnie myjemy cukinię. Odkrawamy dystalne części warzywa.  Przy pomocy obieraczki siekamy na kształt makaronu. Jeśli ktoś nie przepada za surową cukinią można ją lekko podgotować, lecz dosłownie 1-2 minuty. Na talerz

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Czekoladowe Ciasto Cukiniowe 121

łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 175 ml oliwy z oliwek 375 g cukru kryształu 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 500 g obranej cukinii 100 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Mąkę, kakao, proszek, sodę, przyprawę mieszamy razem. Oliwę, cukier, jajka, ekstrakt z wanilii roztrzepujemy rózgą kuchenną. Cukinię obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Orzechy(...)drobno siekamy. Do suchych składników wlewamy mokre. Lekko mieszamy. Wsypujemy cukinię i orzechy. Mieszamy całość do połączenia się. Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ganache: 200 g gorzkiej

Made By Mom And Son
Ośmiorniczki rolowane w cukinii z serem mozarella 167

Dawno dawno temu namówiłam Wojtka na kupno Ośmiorniczek w oleju czosnkowym... długo się do nich zbierałam. Dziś się odważyłam:D  Typowo Świątecznie... Ośmiorniczki rolowane w cukinii z mozzarella na kaszy kuskus SKŁADNIKI: 1 puszka ośmiorniczek w czosnku 1 duża cukinia (może być bakłażan) 1 mozzarella 1 puszka pomidorów kilka pieczarek pół opakowania kaszy kuskus sól, pieprz, przyprawa włoska, oliwa(...)oliwek Pokrojoną w paseczki cukinie oprószamy solą, pozostawiamy na 5-10 minut, opłukujemy. Przyprawiamy przyprawą włoską i niewielką ilością oliwy z oliwek.Następnie grillujemy. W tym samym czasie dusimy pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy.  Ośmiorniczki odcedzamy z oleju, rolujemy w grillowanej cukinii razem z serem mozzarella. Podajemy na kaszy kuskus wraz z sosem pomidorowym Święta

MarciochaKucharzy
Zupa krem kokosowa z cukinią, krewetkami i kukurydzą 98

Takie smaki lubię najbardziej: Zupa krem czosnkowa z cukinią, krewetkami i kukurydzą SKŁADNIKI:   200 g krewetek 1 cebula 1 cukinia pół litra bulionu warzywnego kukurydza z puszki łyżka zielonej pasty  carry 50 ml mleka kokosowego 2 ząbki czosnku sos sojowy, oliwa, sól, pieprz, papryka chilli Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulęi podsmaż chwilę, dodaj cukinie pokrojone(...)plasterki, zalej wszystko bulionem i gotuj aż cukinia zmięknie.Wrzuć połowę puszki kukurydzy oraz krewetki. Po chwili dodać pastę curry i mleczko kokosowe zmiksowane z pozostałą kukurydzą oraz zgniecione ząbki czosnku. Dopraw do smaku sosem sojowym. Gotować jeszcze 5-10 minut. Świetna domowa egzotyczna zupka Smacznego

MarciochaKucharzy
Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach 148

ostatnio monotonnej kuchni grzybowo-dyniowej zachciało mi się czegoś zielonego, czerwonego, morskiego :) Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach  SKŁADNIKI: 2 okrągłe cukinie 250g krewetek mrożonych 4 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek sól, pieprz, białe wino, bazylia, chilli i oliwa z oliwek Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinii odciąć czapkę:)  i opróżnić z wnętrza pozostawiająć1(...)pomidory .  Gotować aż stworzy się pomidorowy sos, doprawić . Dodać krewetki i mieszając obsmażyć chwilkę aż zmienią kolor z szarego na różowy.   Taki farsz nałożyć do wydrążonych cukinii i ponownie włożyć do piekarnika na ok 10-15 minut. Wyśmienicie kolorowe i smaczne

MarciochaKucharzy
Cukiniowy tort z sosem bakaliowym ! 138

Przepyszny tort z cukinii z sosem bakaliowym i dżemem jagodowym oraz co najważniejsze zdrowy! Nie ma ani grama mąki! Myślę, że zaskoczy niejedną osobę! Polecam! :) Składniki: Ciasto: [ tortownica ok, 20cm] -->300g cukinii --> 4 jajka --> 2 łyżki miodu --> 100g mielonych migdałów --> 2 łyżeczki proszku do pieczenia --> cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon --> cytryna Cukinię należy zetrzeć(...)ciągle mieszając wsypywać mielone migdały, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu oraz szczyptę gałki muszkatołowej i kardamonu oraz startą skórkę z ok. 1/3 cytryny. Ubić białka na sztywną pianę. Cukinię w rękach odsączyć z nadmiaru wody [ która została wyssana przez sól]. Wsypać ją do żółtek. Do mieszaniny dodać ubite białka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika [180C] na 35 min. W między

Jedz zdrowo żyj zdrowo!