Kurcze, mam mały dylemat.. W książce autorka ten przepis określiła mianem "ciasto", a ja nazwałabym go raczej "zapiekaną kaszą jaglaną z cukinią". Ciasto kojarzy mi się z czymś bardziej podatnym na krojenie i bardziej sprężyste, albo sztywne. A to mi przypomina pyszną kaszę jaglaną zapieczoną z ziarnami. Powiem, że smaczne bardzo, a z dodatkiem domowych powideł rewelacja! Składniki(...)szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżeczki miodu szczypta imbiru szczypta soli 200 g cukinii małej startej na tarce 2 łyżki śmietany 1 garść suszonej żurawiny 1 garść suszonych jagód Goji 1 garść wyłuskanych orzechów włoskich 1 garść łuskanych pestek dyni ewentualnie suszona miechunka Kaszę jaglaną opłukałam na sicie najpierw w zimnej
Blondynka Gotujeserem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sorbet jeżynowy(...)białym winem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami
Moja smaczna kuchniaPizza na spodzie z cukinii, mozzarelli, jajka i otrębów. Chyba każdy student wie, że im bliżej sesji tym więcej czasu na sprzątanie, bieganie, gotowanie i tym mniej czasu na naukę. To mój początek przygody z taką formą zaliczeń, ale już wiem, że gotować to ja uwielbiam :D No i uwielbiam jeść. Ostatnio cały czas mam ochotę na te złe, fastfoodowe(...)problemu można wziąć go w rękę i zajadać jak zwykłą ''prawdziwą'' pizzę. Świeży spód raczej się lekko rozwala, co nie zmienia faktu, że jest pyszny! SKŁADNIKI: Na spód: 1 cukinia 1 duże jajko (najlepiej od szczęśliwych kur!) 1 mozzarella light (bądź nie) 2 łyżki otrębów (jakie macie/lubicie) przyprawy (wedle uznania, sól, papryka, oregano itp.) sos: przecier pomidorowy (około 200g
fitolarun.blogspot.comCukinii w tym roku u mnie nie zabraknie, nie ma się co martwić! Tylko to codzienne powstawające w mojej głowie pytanie: Co ja dzisiaj z nią zrobię? Pomysłów mam jednak mnóstwo. Warzywo jest dość naturalne w smaku, wiec nie ma co się ograniczać do czystko wytrawnych dań! Dzisiaj gofry. Jeśli chodzi o to czy przypominają tradycyjne w swojej chrupkości(...)być jakiś chwyt! Ale co tam! Polecam nie ograniczać się do gofrownicy! Piekarnik- ciasto. 180* 35 minut PATELNIA: omlet, placuszki, pankejki itd. Itd.! Użyjmy wyobraźni! SKŁADNIKI: - 200g cukinii - 2 białka jaj -35g mąki (u mnie żytnia) - 20g odżywki białkowej (jeśli nie masz dodaj jeszcze 10g mąki oraz jakiś porządky słodzik) - 5g kakao - cynamon szczypta - proszek do pieczenia
fitolarun.blogspot.comSkładniki: 1 duża cukinia, 2 jajka, bułka tarta, sól lub vegeta ( jarzynka, warzywko itp. mogą być), olej do smażenia. Przygotowanie: Cukinię pokroić w plastry, wyciąć środek (niekoniecznie) i posolić. Jajka roztrzepać. Plastry cukinii maczać w jajkach i bułce tartej. Cukinię w panierce smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Smażyć do zarumienienia, skórka musi być miękka. Smacznego
W kuchni u Monikimaszynki. Składniki: Dla ok 4 osób Makaron: 2 jajka 250g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju smakowego Kujawski z bazylią garść świeżych liści bazylii Sos: 2 cukinie (cienkie) 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki oleju smakowego Kujawski czosnek-bazylia 1 łyżka mleka kokosowego 100ml śmietanki 30% sól, pieprz, szczypta chili do smaku Dodatkowo: kilka(...)czym zwijamy w rulon i siekamy na ok 6mm paseczki. Możemy również użyć maszynki do makaronu tagliatelle. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju. 2. Sos: Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Całość ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oleje, dodajemy posiekany drobno czosnek. Rumienimy. Zasypujemy startą cukinią i dusimy na wolnym ogniu. Mleko
Kuchnia w czekoladzieJakiś czas temu prezentowałem Wam przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym dziś przedstawiam alternatywę tej zapiekanki, czyli pyszną zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i cukinią! Zapiekanka jest bardzo szybka i dosyć prosta w przygotowaniu, a z tego przepisu wychodzi jej dosyć dużo. Zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym! Składniki(...)makaronów typu świderki 75 g startego sera (do posypania wierzchu zapiekanki) Sos mięsny: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 500 g cukinii 2 średnie cebule 2 średnie marchwie 3 ząbki czosnku 150 g sosu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Sos śmietanowy: 300 g śmietany 12% 2 łyżki mąki pszennej 200 g startego
Kuchnia ŁukaszaDziś pomyślałam sobie, że skoro smażone placki ziemniaczane mają swój pieczony odpowiednik w postaci babki ziemniaczanej (w moim regionie nazywa się to bliniarzem ), to może upiec odpowiednik placków z cukinii i ziemniaków , na które przepis wrzuciłam tu w lipcu? Myśl zamieniła się w czyn i wyszedł całkiem pożywny obiad, do którego dodatkowo przygotowałam sos na bazie warzyw. Składniki(...)cukinii bez "waty" w środku 0,5 kg obranych ziemniaków mała cebula łyżeczka soli jajko pieprz 2 łyżki mąki 4-5 łyżek oleju Ziemniaki zetrzeć na "zadziornej" tarce jak na placki ziemniaczane. Cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Umieścić na durszlaku, by sok obciekł. Ja pod durszlak podłożyłam miskę, by wykorzystać sok w innym przepisie ;) Cebulę pokroić
Weekendy w domu i ogrodzierazem jednak inaczej bo w formie grillowanej. W ogrodzie znalazłam maleńką dynię i postanowiłam ją wykorzystać ( najczęściej nadmiar usuwam aby nie podbierały składników odżywczych dyni wybranej ). Początkowo chciałam użyć cukinię, ale niestety cukinii w tym roku mam tyle co na lekarstwo, bo ślimaki są szybsze. Możecie spróbować z cukinią. Składniki: Średniej wielkości pomidory ( 12 sztuk ) 1 mała dynia/ lub cukinia
Smaki EwyTypowo letnie, kolorowe i pyszne danie z cukinią! Składniki: 1 młoda cukinia, ½ szklanki przecieru pomidorowego (najlepiej domowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka posiekanej cebuli, szczypta cynamonu, ½ łyżeczki ziół prowansalskich. Wykonanie: Cukinię pokroić w plastry. Do rondla wlać ½ szklanki wody, zagotować, dodać cukinię i gotować przez 5 minut, odcedzić, dodać posiekany czosnek, cebulę oraz przecier pomidorowy. Dusić przez następne
Tradycyjna KuchniaKremowa zupa z cukinii z dodatkiem kurek to obowiązkowy duet w sezonie letnim, łatwość w przygotowaniu zachęca do zrobienia, obiad gotowy w 20 minut! Zupę podałam w bulionówce MIRANDA-PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1 duża cukinia 1,5 sztuki cebuli 20 dag świeżych kurek 3 łyżki masła+ 2 łyżki oleju 2 łyżki masła do kurek 20 dag serka topionego(...)litry rosołu sól do smaku ziarnisty zielony pierz do smaku gałka muszkatołowa do smaku Sposób przygotowania: Cukinię umyć, jeśli ma nasiona w środku, wydrążyć łyżeczką, całą pokroić w grubą kostkę,cebulę obrać posiekać drobno. W garnku rozpuścić masło z olejem wrzucić cebulę, przesmażyć chwilę, dodać cukinię, przykryć i dusić 5 minut, po tym czasie wlać rosół, doprowadzić do wrzenia
Wanilia i Kardamonsię najecie :) nikt nie wstanie od stołu głodny, obiecuję :) Trochę pracy jest ze zgrillowaniem małych kawałków warzyw i jak komuś się spieszy, to można cukinię i marchew pokroić wzdłuż, na długie paski i w takiej formie je zgrillować. Potem już tylko wystarczy pokroić na mniejsze kawałki. Zapraszam zatem do kuchni, a potem do stołu(...)Składniki: 200 g makaronu - użyłam kokardek 2 niezbyt duże cukinie 3 średnie marchewki garść pomidorków koktajlowych Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Powinien być al dente. Cukinie opłukać, osuszyć i pokroić w grubsze plastry. Marchewki opłukać, obrać i również pokroić w średniej grubości plastry. Plastry cukinii i marchwi zgrillować, dodać do makaronu wraz pokrojonymi w cząstki pomidorkami. Wszystko razem delikatnie
Codzienna kuchnia niecodziennapodniebienia :)) Z lekką nutą tymianku, który uwielbiam. Mięciutki środek i chrupiąca skórka. Perfekcyjne na śniadanie :)) Składniki: (na ok. 11 średniej wielkości bułeczek): 180 g cukinii 30 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 300 ml letniej wody 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypania 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki tymianku łyżka oleju 1 jajko(...)posmarowania bułek) Wykonanie: Cukinię umyć, przeciąć na pół wydrążyć pestki (ja miałam młodziutką cukinię, więc nie miała pestek). Zetrzeć ją razem ze skórką (da lepszy efekt wizualny) na tarce na małych oczkach, przełożyć na sito, posolić i zostawić na 10 min. Odcisnąć z nadmiaru soku. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać ok 50 ml ciepłej wody. Ostawić
Walijskie PichcenieMoje drugie podejście do ciasta z dodatkiem cukinii znowu mile zaskoczyło. Lubię tą delikatność i wilgoć, którą gwarantuje nam dodatek cukinii. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 2 i 1/2 szklanki cukini startej na grubych oczkach - 3 łyżki kakao - 8 jajek - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)szklanki oleju - 1 gorzka czekolada - 2 łyżki śmietany - 1 garść żurawiny Przygotowanie: Cukinię obieramy, wydrążamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrami do białości. Dodajemy wszystkie suche składniki i miksujemy. Do masy wlewamy wolnym strumieniem olej i miksujemy. Na sam koniec dodajemy stratą cukinię oraz drobno pokrojoną połowę czekolady. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej
Zainspirowana w kuchniSkładniki 2 cukinie okrągłe 30 dkg mięsa indyczego kasza kuskus ząbek czosnku oliwa z oliwek bułka tarta sól,pieprz Przygotowanie Cukinie umyć, ściąć czubek od strony łodygi. Wydążyć środek, by pozbyć się pestek. Posolić i odstawić na jakieś 15-20 minut, aż nasza cukinka się "spoci" i puści wodę. Tak pozbywamy się goryczy. W między czasie przygotowujemy mięso. Tutaj wersja(...)podsmażyć, by skrócić czas pieczenia. Do farszu dodać kaszę kuskus. Nie trzeba jej wcześniej przygotowywać. Dodać wg upodobań, np. pół szklanki. Proporcje na prawdę dowolne. Wymieszać farsz ręką. Z cukinii wylać wodę. Posolić jeszcze raz. Nałożyć farsz. Posypać bułką tartą (nie jest to pozycja obowiązkowa). Naczynie żaroodporne (bo łatwo się myje), skropić oliwą, ułożyć cukinie i "czapeczki" osobno. Włożyć
Karczma Honorietty