Kiedy mam ochotę na pożywny i lekki posiłek zazwyczaj sięgam po kolorowe warzywa i drób. Dzisiaj jedna z moich ulubionych kompozycji z fasolką szparagową, cukinią i papryką. Danie to może nie prezentuje się światowo ale jest pyszne i sycące. Idealnie skomponuje się również do podania z ryżem bądź kaszą. Kolorowe duszone warzywa z kurczakiem gyros SKŁADNIKI : 300 g piersi(...)kurczaka 250 g cukinii 1 papryka 250 g fasolki szparagowej żółtej przyprawa do gyrosu sól, czosnek granulowany oliwa do spryskania patelni PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę wraz z cukinią. Fasolkę szparagową oczyszczamy i odcinamy końce, paprykę oczyszczamy i kroimy w paseczki. Fasolkę gotujemy do miękkości na parze i kroimy w słupki około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszna i zdrowa przekąska, którą można zajadać się... bezkarnie! Z 200g cukinii wyszło mi około 30g chipsów. Podałam przykładowe przyprawy, których osobiście użyłam. Chipsy można doprawiać według własnych preferencji smakowych. 1 cukinia 2 łyżki oleju 1/4-1/3 ostrej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól morska Cukinię pokroić w cienkie plasterki (około 3 mm). Ułożyć(...)minut (aby pozbyć się nadmiaru wody) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Talarki nie powinny na siebie nachodzić.) Olej wymieszać z przyprawami i pędzelkiem posmarować każdy plasterek cukinii. Całość oprószyć odrobiną soli morskiej. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 90 minut w 100-120 stopniach. (Piekłam w 120, ponieważ nie mam mniejszej skali.) Po połowie czasu pieczenia
Di gotujeSkładniki: 1 pierś z kurczaka 1 pomidor 1 cebula (mniejsza) 1/2 cukinii 3 duże pieczarki papryka ostra mielona, czosnek granulowany Pierś z kurczaka kroimy w paski i smażymy na odrobinie oliwy (doprawiamy solą, pieprzem). Cukinię przekrawamy na pół i wydłubujemy środek (tą część z nasionami), następnie kroimy w paski, cebulę w półksiężyce, pieczarki kroimy w cząstki a pomidora w kostkę(...)Kiedy kurczak już nam się zezłoci dodajemy cukinię i cebulę. Gdy cebula się zeszkli a cukinia zmięknie dodajemy pieczarki i pomidora. Doprawiamy papryką i czosnkiem - solimy, dokładnie ze sobą mieszamy i smażymy aż wszystkie warzywa nam zmiękną - pomidory się właściwie rozpadną. Można podać z kaszą lub ryżem. Smacznego
Moje-pitraszenieJuż dawno nie robiłam kurczaka w sosie na bazie wina sera topionego i śmietany, a że w lodówce leżakowała jeszcze jedna marchewka i cukinia to wszystko poszło do garnka razem :) Może przepis wygląda na długi i pracochłonny ale taki nie jest jak jedno się podsmaża ja kroje drugie itd , a na koniec wszystko się miesza i chwilę podgrzewa i już(...)szybciej roztapiają) 1,5 szklanki białego wina (lub szklanka wina i 1/2 szklanki wody) 1/2 opakowania dużej śmietany 18% 1/2 gęstego jogurtu greckiego 1 cebula 1 duża marchewka 1/2 cukinii 250 g pieczarek 1 mała czerwona papryczka chilli 1-1,5 łyżeczki pieprzu 1/2- 1 łyżeczka soli 1-1,5 łyżeczki curry 1-1,5 łyżeczki pieprzu chilli 1 łyżka
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki (na 6 szaszłyków) - papryka (ok. 150 g), - cebula (ok. 70g), - 1 / 4 średniej cukinii (ok. 225 g), - 1 pierś z kurczaka (ok. 100g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, curry, papryka słodka, wędzona i ostra. Sposób przygotowania 1. Kroimy paprykę w kostkę, 2. Wydrążamy środek cukini. Cukinię kroimy w kostkę. 3. Cebulę obieramy(...)wykałaczki. 6. Grillujemy szaszłyki przez ok. 20 min. Szaszłyki są bogate w: - witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, niszczy wolne rodniki (działa przeciwnowotworowo), - β karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, - wapń (pochodzący z cukinii), który bierze udział w utrzymaniu mocnych kości i zębów, Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 92 g Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachKolejny odmieniony, nadziewany filet z kurczaka. Lubię trochę poeksperymentować. Cukinia wprowadza delikatną chrupkość a pieczarki aromat. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: Filet z kurczaka, dowolna ilość ( ja miałam 1 pojedynczy, duży ) Kawałek cukinii Kilka pieczarek Kawałek fety Sól Pieprz Mąka Jajko Bułka tarta olej Wykonanie: Fileta kroimy na plastry ( ja zrobiłam trzy ). Delikatnie rozbijamy pod folią tak aby nie uszkodzić(...)mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem ( można użyć również vegety ). Cukinię kroimy na kawałki ok 1 ½ cm, pieczarki w plasterki i na połowę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i przesmażamy cukinię i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przestudzony farsz układamy na filecie. Dodajemy trochę sera fety. Fileta składamy ( na płasko ). Obtaczamy w mące, potem w roztrzepanym jajku i na koniec
Smaki Ewylubiany przez Polaków szaszłyk. ;-) Pojawia się tradycyjnie praktycznie na każdym grillu, przedstawiam go w zupełnie nowej, odświeżonej wersji. Zamiast tradycyjnego plastra mięsa - mięso mielone. Dodatkowo kiełbasa i cukinia. A efekt? Jest rewelacyjny. Dużo smaku na jednym patyku. :-) 500 g mięsa mielonego 1 cukinia 2 duże cebule 1 kiełbasa parę oliwek czarnych oraz zielonych sól pieprz papryka słodka 2 ząbki(...)tarta 1. Mięso wrzucamy do miski oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Dosypujemy bułki tartej do tego momentu, aż będziemy wstanie uformować z nich pulpety. Powinno wyjść około 15 pulpetów. 2. Cukinię, kiełbasę oraz cebulę kroimy w plastry, dość grube, aby dobrze trzymały się na patyku. Składników powinno wystarczyć na 5 porcji 3. Na patyki nakładamy kolejno pulpet, cukinie, cebulę i oliwkę
Szefowa kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Smaczna i prosta propozycja na cukinię w urozmaiconej panierce. 1 cukinia 2 jajka mąka bułka tarta sezam drobno starty żółty ser twardy (np. parmezan) olej do smażenia sól, pieprz Umytą cukinię pokroić na plasterki (ze skórką). Oprószyć solą i pieprzem. Jajka roztrzepać a bułkę tartą połączyć z sezamem(...)startym serem (wg uznania, ja dałam około 2-3 łyżek sezamu i tyle samo sera). Na patelni rozgrzać olej (dosyć sporo). Cukinię panierować kolejno w mące, jajku a następnie w bułce tartej z dodatkami. Smażyć z obu stron na złoty kolor
Di gotujeinnym przypadku weźcie koniecznie bułki pełnoziarniste lub graham! Oczywiście, uważajcie na jakość mięsa - im lepsza, tym pyszniejsze będą Wasze burgery. Pamiętajcie też o sporej ilości warzyw. DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ (porcje: 2; przygotowanie: 30 minut; ) 350 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) sól, pieprz do smaku 4 plastry sera 2 bułki pełnoziarniste 1 łyżka majonezu 2 łyżki serka(...)kremowego 8 plastrów cukinii 1/2 czerwonej cebuli 1/2 pomidora 2 małe garści sałaty 4 rzodkiewki tłuszcz do smażenia Mięso mieszam ze solą i pieprzem, formuję burgery. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, smażę burgery z obu stron, aż zbrązowieją, a na gorące kładę ser. Przykrywam folią aluminiową, aby ser roztopił się pod wpływem wysokiej temperatury. Bułki podpiekam w piekarniku przez kilka minut
W kuchni Karmel-itkiciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pesto z pieczonej dyni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka(...)cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem
Moja smaczna kuchniaWyśmienite, niezwykle pożywne i jednocześnie lekkie danie jednogarnkowe? Zdecydowanie, to musi być gulasz! Dzisiejszy jest nietypowy, inny niż tradycyjny - mocno pomidorowy, z dużą ilością mięsa, cukinii i papryki! Wśród całej gamy smaków przebija się również czosnek i aromat mielonego kminku. Danie w sam raz dla smakoszy i mięsożerców! :) Paprykowy gulasz z cukinią i kaszą gryczaną Składniki(...)wołowiny 5-6 pomidorów 3 papryki 2 mniejsze cukinie 3 cebule 5 ząbków czosnku 1-2 łyżki musztardy (np. sarepskiej) 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra Cebulę siekamy i szklimy na jednej łyżce oleju kokosowego. Dodajemy 1 łyżeczkę ksylitolu (cukru), by uzyskać piękny, złoty
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!trafiłam w dziesiątkę. Składniki (dla 2 osób) 1 polędwica z tuńczyka o szerokości do 2 cm (moja waga 300 g i grubość 2,3) olej pieprz Grillowane warzywa 1/2 cukinii startej na szatkownicy na paski (może również być pokrojona w plastry) 1/2 bakłażana pokrojonego w 0,5 cm plastry Opcjonalnie mały brokuł 1 łyżka startego sera grana padano(...)robi się już lekko miękki rozgrzewam patelnie grillową wysmarowana łyżką oliwy, wrzucam bakłażana podsmażam z jednej strony. Jak już 1 strona będzie gotowa dodaje pokrojoną w długie pasy cukinię i grilluje. Cukinia grilluje się bardzo szybko więc spokojnie zanim druga strona bakłażana dojdzie zdążymy ugrillować cukinię. Gotowe warzywa przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Patelnię szybko wycieram ręcznikiem kuchennym, spryskuję
Piekielna Kuchnia PatiPotrzebne składniki: opakowanie makaronu rurki (ja użyłam kukurydzianego) 1,5 l przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj ) 2 średnie cukinie 2 łyżki płatków drożdżowych 4 łyżki migdałowego parmezany (przepis znajdziesz tutaj ) pieprz, sól zioła: majeranek, bazylia świeża, oregano Przygotowanie: Cukinie kroimy w paski i wykładamy naczynie w którym będziemy zapiekać, następnie posypujemy solą, pieprzem i majerankiem(...)Przecier pomidorowy doprawiamy solą pieprzem, majerankiem, bazylią świeżą, oregano oraz dodajemy aby go zagęścić płatki drożdżowe. Na cukinii układamy makaron polewamy sosem pomidorowym i układamy paski cukinii i tak tworzymy 3 warstwy. Ostatnią warstwę posypujemy parmezanem migdałowym. Zapiekamy w 200 st. przez 45 min. Zdjęcie zrobiłam na drugi dzień po zapiekaniu, w tym samym
Łycha smakówPotrzebne składniki: 1 f ilet z łososia 1/3 opakowania tofu 1 cukinia 5 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka zielonego oliwa garść sezamu 1/3 cebuli 1 ząbek czosnku sok z 1/3 limonki kiełki z rzodkiewki sól ziołowa, pieprz sos teryaki: 4 łyżki wody 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka(...)wodę, sprasowany czosnek i świeżą chili pokrojoną w cieniutką kosteczkę. Najlepiej sos przygotować ok. 2 h wcześniej. Filet z łososia marynujemy w sosie teryaki i pieczemy 20 minut. Cukinię przecinamy na pół, z połówki wycinamy paseczki (najlepiej wychodzi z obieraczki do jarzyn) i marynujemy w sosie teryaki. Połówkę cukinię, ogórka, pomidorki kroimy w kostkę doprawiamy sokiem z limonki, czosnkiem
Łycha smakóworzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego(...)cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem
Moja smaczna kuchnia