cukinia - 18701 przepisów (strona:377/1247)

LA SOUPE AU PISTOU CZYLI PROWANSALSKA ZUPA Z PESTO 118

pokochałam od razu. Można ją jeść o każdej porze roku, choć najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią, ponieważ przyrządza się ją ze świeżych warzyw: białej i zielonej fasolki, cukinii, pomidorów i ziemniaków, i podaje z pesto przygotowanego ze świeżej bazylii, czosnku, parmezanu i oliwy z oliwek. Pistou oznacza w prowansalskim dialekcie tłuczek od moździerza, w którym przygotowuje się pesto(...)minut Czas gotowania: ok. 60 minut Składniki: 120 g wyłuskanej świeżej białej fasoli 120 g świeżej czerwonej fasoli (lub fasoli marmurkowej)* 120 g świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 cukinie 1 cebula 4 ziemniaki 3 dojrzałe pomidory Około 1,5 litra bulionu warzywnego z kostki Pieprz kajeński Sól, pieprz Starty żółty ser   Na sos pesto: Pęczek bazylii 3 ząbki czosnku

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jajecznica grzybiarza 112

podstawowych dań śniadaniowych. Można ją modyfikować na wiele sposobów dodając ulubione składniki. Jesienną porą polecam przepyszną wersję z leśnymi grzybami, których smak dominuje nad daniem. Dodatek delikatnej i neutralnej cukinii i słodkawej cebulki świetnie się komponuje podbijając smak. Składniki: 250g leśnych grzybów biała cebula ½ średniej cukinia łyżka masła sól, czarny pieprzem 4 jajka 3 łyżki śmietanki 30% płatki papryki nasiona(...)dyni Sposób przygotowania: Grzyby oczyszczamy i myjemy. Kroimy w mniejsze kawałki. Przesmażamy na suchej patelni aż odparuje płyn. Cukinie kroimy w słupki i dokładamy do grzybów. Odparowujemy. Cebule kroimy w piórka. Do grzybów dodajemy łyże masła i cebulkę szklimy i doprawiamy sola i czarnym pieprzem. Jajka wbijamy do pojemnika, roztrzepujemy ze śmietanką, sola i pieprzem. Masę jajeczna dolewamy do grzybów

Pyry na Gaz
Tosty francuskie z jajkiem w koszulce, grillowaną cukinią i serem pleśniowym 106

Smaczna kanapka, należąca do tych bardziej wymyślnych. Smażone tosty francuskie z pysznego chlebka na zakwasie, z rozpuszczającym się serem pleśniowym, grillowaną cukinią i jajkiem w koszulce podane z kilkoma listkami rukoli i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Uwielbiam takie śniadania, pomimo tego, że ich wykonanie zajmuje mi zazwyczaj kilka minut więcej niż standardowej kanapki. Składniki (na 2 porcje): 4 kromki(...)ulubionego pieczywa 2 jajka 2 łyżki mleka olej do smażenia szczypta soli i pieprzu Dodatki: 2 jajka 1 mała cukinia 100 gram sera pleśniowego rukola świeżo zmielony pieprz Jajka roztrzepuję z mlekiem i moczę w mieszance chleb przez kilka sekund z każdej strony. Na rozgrzany tłuszczu smażę tosty do zarumienienia. W niewielkim garnku doprowadzam wodę do wrzenia. Jajko wbijam

Mango Papaja
Placuszki cukiniowe ze słonecznikiem 162

Cukinia jeszcze u mnie króluje. Tym razem będą placuszki z dodatkiem słonecznika. Pyszne i chrupiące choć miękkie w środku. No kto im się oprze? Smacznego! Składniki : * cukinia około 350g * jajko * 3 łyżki mąki pszennej * 3 łyżki nasion słonecznika * łyżka koperku bądź natki pietruszki * sól, pieprz * olej do smażenia  Przygotowanie : Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 15 minut(...)puści sok. Odciśniętą cukinię wymieszać z jajkiem, mąką i słonecznikiem. Przyprawić, dodać posiekany koperek. Smażyć placuszki na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać na ciepło bądź na zimno

Magiczne Życie Marty
Tagliatelle z indykiem w wersji fit 174

kolorowy i do tego zdrowy. Gości w mojej kuchni bardzo często, może i Wy się skusicie? :) Składniki: 1 pierś z indyka 1 średnia cebula 4-5 ząbków czosnku młoda cukinia pół szklanki domowego przecieru pomidorowego (lub łyżka sklepowego) bazylia sól, pieprz,  olej do smażenia odrobina pieprzy cayenne makaron Lubella Pełne Ziarno Tagliatelle  Cebulę i czosnek drobno siekamy podsmażamy(...)oleju aż się zeszkli, a następnie dodajemy pokrojonego indyka i smażymy do momentu gdy się indyk ładnie zarumieni. Wtedy wrzucamy pokrojoną w drobna kostkę cukinię (ja używam młodziutkiej więc jej nie obieram i nie pozbawiam ziarenek) przykrywamy i dusimy. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Gdy cukinia będzie już miękka dodajemy przecier pomidorowy (jeśli używacie sklepowego

Cynamonowe szczęście
Gofry z cukinią podane z jajkiem w koszulce i bekonem 114

wiem jak dla Was ale dla mnie jest to z pewnością śniadanie mistrzowskie. Chrupiące gofry z dodatkiem cukinii, jajko w koszulce z płynnym żółtkiem i uprażony bekon. Nie jest to lekkie śniadanie, jest to bomba kaloryczna, jest to pornfood w pełnej krasie. Jest to danie na które patrzysz i wiesz, że właśnie TO chcesz dziś zjeść! Składniki (na 2 duże(...)mniejsze porcje): 250 gram cukinii 200 gram mąki pszennej 100 gram żółtego sera 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 50 ml mleka olej do smarowania gofrownicy świeży rozmaryn do podania: jajka ugotowane w koszulce, chips z boczku lub podsmażony bekon, cebula dymka Włączam gofrownicę, przed pierwszym pieczeniem powinna się nagrzewać minimum 10 minut. Cukinię ścieram

Mango Papaja
Makaron z figą, gruszką, boczkiem i cukinią 134

Dziś makaronowo :-). Tym razem figa , gruszka , boczek i cukinia . Tak wymyśliłam, fajnie wyszło, gruszki miało nie być, ale wymagała już użycia, zjedzenia szybkiego, więc wpadła do makaronu spontanicznie :-). Figa super łączy się z boczkiem, a cukinia dopasuje się do wszystkiego, więc wyszło według nas bardzo smacznie. Moje dziecko jakoś do tej figi przekonuje się powoli, zjadł, trochę mu pesteczki(...)figi przeszkadzały, ale na końcu stwierdził, że jest oki :-). Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: boczek w plastrach (10 szt. plasterków) 4 figi 2 gruszki mała cukinia natka pietruszki sól różowa pieprz olej kokosowy do smażenia makaron  Makaron gotuję al'dente. Na rozgrzany na patelni olej wrzucam pokrojoną cukinię, solę i podsmażam chwilkę, dodaję pokrojony w paski

kruche babeczki
Pyszna i zdrowa surówka z cukinii, ogórka, marchewki i cebulki do obiadu :-) Polecam 189

Witam Kochani Cukiniowych przyjemności ciąg dalszy:-) Dziś bardzo krótki post przedstawiający sposób na rewelacyjną  surówkę do obiadu. Jest pyszna i bardzo zdrowa Polecam wypróbować póki jeszcze sezon na cukinię w pełni :-) SKŁADNIKI -1 duża cukinia -1 duża marchew -1 średnia cebula -2 średnie ogórki gruntowe ze skórą -pieprz, sól do smaku -pół łyżki cukru -3-4  łyżki śmietany(...)jogurtu naturalnego Cukinię trzemy na tarce jarzynowej razem ze skórą  Solimy około 1 łyżeczką soli (płaską)  i odkładamy aby puściła sok. W osobnej misce trzemy na tarce jarzynowej marchew, cebulę oraz ogórki. Wszystko mieszamy, zostawiamy na chwilkę, odciskamy nadmiar soku, jeśli się pojawił. Następnie cukinię dokładnie odciskamy i dodajemy do całości, mieszamy. Dodajemy cukier, pieprz oraz troszkę soli

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Warzywa pod beszamelem z serem Lazur 165

Dzisiaj mam dla Was propozycję zapiekanki bez mięsa. Pomidory, bakłażan i cukinia w śmietanowym sosie zapiekane z serem Lazur. Składniki: 1 średni bakłażan 1 młoda cukinia 1 duże podłużne pomidory sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka, zioła do pizzy olej 120 g sera Lazur (użyłam złocistego) Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka(...)pół szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżeczki ziół do pizzy lub oregano, bazylię, tymianek, czosnek sól i pieprz Cukinię i bakłażana umyć, odciąć końcówki, pokroić w centymetrowe plastry, posypać przyprawami. Zgrillować z obu stron na patelni na niewielkiej ilości oleju. W tym czasie przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać

Czerwień i błękit
Błyskawiczny piątek - Czekoladowe ciasto z cukinią 113

Sezon na cukinię się powoli kończy. Postanowiłam przygotować jeszcze z niej ciasto i wyszło najlepsze. Mokre w środku i idealnie czekoladowe. Przygotujcie je jeszcze tej jesieni. Szczególnie, że robi się je błyskawicznie.  Składniki : * 500g startej na tarce cukinii  * pół szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej  * 2,5 szklanki mąki pszennej  * 0,5 szklanki kakao * łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody * szczypta soli * łyżeczka cynamonu  * szklanka cukru trzcinowego  * pół szklanki oleju * 2 jajka * tabliczka mlecznej czekolady  Przygotowanie : Cukinię wymieszać z kawą, dodać jajka i olej . Mąkę wymiesza ć z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać cukinię i posiekaną czekoladę . Wymieszać ciasto , przelać do formy i piec 50 minut w 180 stopniach

Magiczne Życie Marty
Lipnicki bigos z cukinii – kuchnia podkarpacka 175

kapusta jest zdecydowaną liderką kuchni podkarpackiej (nie licząc ziemniaków), bywa u nas zastępowana innymi warzywami. Prezentowałam już kiedyś smaczny i zaskakujący bigos z cebuli , dzisiaj natomiast proponuję bigos z cukinii. Jego dużą zaletą jest bogactwo warzyw i lekka konsystencja. Można go podać z chleb lub z tłuczonymi ziemniakami. Również z kaszą mu po drodze :) Przepis pochodzi z Korso Kolbuszowskiego(...)jego autorkami są gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lipnicy. Składniki: 1 duża cukinia (lub 2 średnie) 2 czerwone papryki 2 żółte lub zielone papryki 3 cebule 2 laski kiełbasy 4 ząbki czosnku 1 słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku ewentualnie kilka listków bazylii Kiełbasę kroimy w kostkę lub plasterki. Cukinię myjemy i kroimy razem

Trzeci talerz
Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i warzywami 14261

Aromatyczna zapiekanka pełna letnich smaków. Soczyste pomidory, pachnące papryki i zieloniutkie cukinie. W sam raz na czas gdy lato zbliża się ku końcowi. Przepis z bloga karmelowy.pl.  Zmodyfikowałam oczywiście co nieco :) Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i warzywami 2 małe cukinie, pokrojone na 0,5 cm plastry 4 łyżki oleju rzepakowego 250 g pieczarek, obranych, pokrojonych w grube plastry(...)plasterki sól, pieprz 1 łyżka masła 100 g sera cheddar, startego na tarce 100 g mozzarelli, startej na tarce Włączamy piekarnik na 180 st.C. Naczynie do zapiekania natłuszczamy masłem. Cukinię wkładamy do durszlaka i dokładnie solimy. Odstawiamy na 15 minut by puściły sok, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami. W dużej patelni rozgrzewamy olej i partiami obsmażamy plastry

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cukinia z kawałkiem indyka 128

Składniki: 2 małe cukinie 1 duże jajko 3 łyżki mąki kukurydzianej  1 1/2 łyżeczki papryki mielonej wędzonej sól, pieprz świeżo mielony 200 g fileta z indyka 1 ser mozzarella olej do smażenia 2 pomidory, kilka liści sałaty do dekoracji Wykonanie: Cukinie myjemy pod bieżącą wodą wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w 1 cm krążki, rozkładamy na tacy, przyprawiamy(...)osuszony filet z indyka kroimy w 2 cm kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym. Kostki mięsa smażymy  na gorącym oleju przez kilka minut aż będą rumiane. Plastry cukinii obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w mące kukurydzianej, smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone krążki  cukinii układamy na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty, na każdy krążek nakładamy plasterek

kgwjanczewo
Farfalle z cukinią 136

Dania makaronowe często goszczą na naszym stole. Teraz czas cukinii więc została połączona z kokardkami i wyszło szybkie smaczne danie.  Składniki 400 g makaronu farfalle (kokardki) 1 średnia cukinia 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 cebula sól świeżo zmielony pieprz 4 łyżki startego parmezanu zielenina do dekoracji     Przygotowanie   Na dużej patelni rozgrzałem oliwę, podsmażyłem(...)niej posiekany czosnek i cebulę. Cukinię pokroiłem w cieniutkie plasterki, posoliłem, krótko smażyłem, cały czas mieszając

R'n'G Kitchen
Cukinia w otrębach 127

Cukinia jest bardzo pyszna na różne sposoby , i zapraszam na wypróbowanie mojego przepisu , zawsze swego czasu panierowałam w bułce tartej , a tu proponuję spróbować w otrębach zmielonych , bardzo fajnie smakuje . Składniki  1 cukinia  2 jajka 1 szklanka otrąb mielonych  sól  pieprz  Wykonanie  Cukinie kroję na plastry 2 centymetrowe , solę i pieprzę po obu stronach(...)minutach , wycieram ręcznikiem papierowym nadmiar soku.    Otręby mielę w młynku do kawy i wysypuję na talerz , jajka w oddzielnym talerzu rozbijam i lekko solę , następnie plastry cukinii moczę w jajku oraz w zmielonych otrębach , jak już mamy wszystkie plastry przygotowanie to rozgrzewamy patelnie z olejem i smażymy na złoty kolor , po usmażeniu odsączam na ręczniku papierowym nadmiar oleju

Mój Smak