cukinia - 18701 przepisów (strona:370/1247)

Galaretka z kurczaka z cukinią 150

Naszła mnie ochota na galaretkę z kurczaka , ale na taką lekką i nie tłustą , i dziś proponuję galaretkę z piersi kurczaka z cukinią , smak super , zakochałam się normalnie , to jest teraz tylko i wyłącznie moja forma galaretki z kurczaka , może ją jeść każdy , ten co dba o linie i ten co nie liczy kalorii , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Potrzebne(...)będą  1 pierś podwójna z kurczaka 1 średnia cukinia  1 marchewka  1 pietruszka  2 łyżki suszonego kopru  1 łyżka warzywka  pieprz do smaku  2 łyżeczki żelatyny  foremki do naszej galaretki  Wykonanie  Na początku myję mięso i osuszam , następnie kroję w drobną kostkę , ścieram na tarce naszą cukinie . Kiedy mamy przygotowane

Mój Smak
PO PROSTU CIECIERZYCA Z CUKINIĄ (DANIE WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 170

sposób coś z zdrowego i sytego. W dniu dzisiejszym jest to bogata w białko, błonnik, witaminy: A, C, K, B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, potas CIECIERZYCA z wielowitaminową cukinią. To wszystko podane z posypką z:  SIEMIENIA LNIANEGO - naszego lokalnego superproduktu , źrodła witaminy E, cynku, fitoestrogenów i, przede wszystkim, zdrowych kwasów omega 3 , prawdziwej, naturalnej odżywki dla mózgu, oraz(...)fortyfikowanych witaminą B12 NIEAKTYWNYCH PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH.   Po wywodzie na temat wartości odżywczej tego dania, kilka słów w ocenie smaku... Neutralny smak ciecierzycy i cukinii został wyostrzony aromatycznym czosnkiem, dopieszczony słodkim syropem z agawy, urozmaicony i "wyidealniony" orzechowo - serową posypką z siemienia lnianego i płatków drożdżowych. Suszony koperek został tu już tylko dodany w celach estetycznych. Powyższy mix smaków

Jeść, by żyć w zdrowiu
Gotowana pierś z cukinią i ryżem w ketchupie 178

dziś zapraszam na bardzo smaczne jedzonko dla tych co dbają o linię , ale nie tylko . Ja osobiście uwielbiam to danie , jest bardzo lekkie ale syte , dodatek ketchupu i cukinii robi swoje , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Potrzebne nam będą   ( Marynata )  1 duża cebula  5 łyżek ketchupy ( heinz ) 1 ząbek czosnku  1 łyżka warzywka(...)pieprz czarny  1 łyżeczka curry  1 podwójna pierś z kurczaka  1 średnia cukinia  1 torebka ryżu  1 łyżka oleju kokosowego  Wykonanie  Pierś z kurczaka kroję w kawałki , następnie dodaję ketchup , czosnek , warzywko, pieprz , cebulkę , curry , kiedy mamy dodane składniki , mieszamy wszystko aby składniki bardzo dobrze się połączyły , odstawiamy do lodówki na całą

Mój Smak
PULPETY Z INDYKA I CUKINI 204

Pulpety z indyka i cukinii , pieczone w sosie pomidorowym. Lekko i pysznie. Polecam.  SKŁADNIKI: 500 ml mięsa mielonego z indyka 2 cukinie 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sól i pieprz do smaku Czosnek niedźwiedzi 2 łyżki majeranku. Natką pietruszki PRZYGOTOWANIE:  Cukinie obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Cukinię solę a następnie

Gotowanie Patki
Brownie z cukinii 170

Ciasto z warzyw jest świetną propozycją, ale również odstępstwem od tradycyjnych ciast. Z dodatkiem zdrowych i pożytecznych produktów dla organizmu wpływają dobroczynnie na funkcjonowanie. Polecam do przygotowania ciasta z cukinii, a mianowicie brownie. Rewelacyjny smak w którym cukinia jest absolutnie nie wyczuwalna. Składniki: 2 jaja 3/4 szklanki ksylitolu 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 3 łyżki karobu lub kakao 1/2 szklanki mleka 500g startej na grubych oczkach cukinii aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mleko, aromat, mąkę, proszek do pieczenia i karob. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy odsączoną cukinię. Całość mieszamy łyżką. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 45-50 minut

Truskawkowa Fiesta
Ciasto francuskie ze szparagami, papryką, cukinią, kukurydzą i mozzarellą 191

Rzeszowie wieje, zimno, ale pojawia się słoneczko. Może w końcu zrobi się ciepło :-). U mnie dziś szybka propozycja na obiad/kolację. Ciasto francuskie zapieczone ze szparagami, czerwoną papryką, cukinią, kukurydzą i startą mozzarellą. Nam smakowało bardzo :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 szparagów 1 czerwona papryka 1/2 cukinii kukurydza starta mozzarella 1. Szparagi podgotowałam w osolonej(...)wodzie jakieś 10 minut. Wyjęłam z wody, przecięłam na pół. Cukinię pokroiłam w plasterki, paprykę wzdłuż w piórka. 2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (funkcja góra - dół), na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, na papier rozkładamy ciasto. nacinamy z obu stron. Na środek układamy cukinię, potem paprykę, szparagi, kukurydzę i mozzarellę. Zawijamy ciasto. 3. Pieczemy około 20 - 25 minut. Ciasto

kruche babeczki
CUKINIA W SAŁACIE 178

Zainspirowana przez przyjaciółkę, która zaserwowała mi ostatnio pyszną sałatkę ze świeżą cukinią, postanowiłam wykorzystać to warzywo. Zobaczcie co z  tego wyszło :) Zapraszam do kuchni!!! SKŁADNIKI Mix sałat 1 młoda cukinia 1 kólka mozzarelli  5 szt. suszonych pomidorów w oleju z ziołami z pestkami dyni Zioła grecki mieszanka przypraw sól 2 łyżki wody     Sałatę przesypujemy do miski(...)Cukinię myjemy i kroimy w kostkę - nie obieramy ze skóry!!. Mozzarelle wyjmujemy z zalewy,  kroimy w kostkę, Suszone pomidory w oleju odsączamy z nadmiaru zalewy, drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.      Przygotowujemy dip do naszej sałatki: 2 łyżki wody + 2 łyżki oleju w których były suszone pomidory + 2 łyżeczki pestek dyni + sól do smaku

Zdrowo i kolorowo
Gulasz warzywny z czerwoną soczewicą 131

domu. Była też zupa krem, ale o tym niebawem. Składniki na gulasz warzywny z czerwoną soczewicą (4 porcje): 2 cebule ząbek czosnku duża marchewka 2 łodygi selera naciowego cukinia 400 g pieczarki 250 g  1/2 czerwonej papryki papryczka chili 2 puszki krojonych pomidorów 1/2 szklanki czerwonej soczewicy sól cząber łyżka słodkiej papryki Cebulę, seler naciowy i marchewkę pokroić(...)pokroić na mniejsze kawałki paprykę i dorzucić do reszty warzyw. Dodać pokrojone w paski pieczarki i wsypać soczewicę. Zalać pomidorami i dusić chwilę pod przykryciem. W tym czasie pokroić cukinię na większą kostkę. Dorzucić do reszty składników. Przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cząbrem, solą, słodką papryką oraz drobno pokrojoną papryczką chili. Dusić do miękkości soczewicy i cukinii. Uwaga: cukinia

Karola gotuje
Bellanuna, Festiwal Najlepszych Restauracji Restaurant Week 160

batatów z orzechami włoskimi, sosem z sera roquefort i szpinakiem Deser Mousse au chocolat z gruszką i herbatą Radość (ul. Rynek 24) Przystawka Krążki kukurydziane z kompresowanym jabłkiem, cukinią i pesto pietruszkowym Danie główne Lężnie bieszczadzkie zapiekane z serem haloumi na puree z pieczonego selera i kwaśnej śmietany Deser Małdrzyki z sorbetem jabłkowym na cydrze Wesele (ul. Rynek(...)Przystawka Roladka z grillowanej cukinii mus z pieczonego buraka i kozi ser Danie główne Gołąbek z nadzieniem z kaszy gryczanej i borowików , sos paprykowy i szparagi Deser Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym Lukr (ul. Kopisto 1/198) Przystawka Krem z cukinii z gruszką i prażonymi pestkami dyni Danie główne Kaszotto z kaszy pęczak z żurawiną, rukolą, rzodkiewką i serem bałkańskim Deser

Qlinarnie i Qlinarnie
Łosoś z marynowaną cukinią (Salmone con zucchine marinate) 148

SKŁADNIKI 2 filety z łososia ze sk ó r ą 2 cukinie 1 limonka 1 z ąbek czosnku 1 cm imbiru bazylia szczypiorek s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 2 filetti di salmone  2 zucchine 1 lime 1 spicchio d'aglio 1 cm di zenzero fresco basilico erba cipollina sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE(...)Cukinie kroimy w pionowe słupki, podsmażamy na patelni z odrobiną oleju ok. 3-4 minut. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, startą skórkę z limonki, wyciśnięty 1 ząbek czosnku, starty imbir, pokrojono drobno szczypiorek z 3-4 listkami bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem.   Cukinie wrzucamy do marynaty, dokładnie

La grande e la piccola cuoca
Rigatoni z cukinią i szparagami o nucie cytrynowej 132

Makaron 🍝 z cukinią i szparagami podałam, który z zieloną 💚 pietruszką, pikantnymi 😈 kiełkami dodatkowo zmieszałam. Po wierzchu płatkami sera posypałam i z wielkim smakiem się zajadałam. Danie wegetariańskie, w kolorze zieleni 💚, dla każdego, co czas ⏰ sobie ceni, bo obiad, szybko dla całej rodziny 👪 ugotuje i w nim się rozsmakuje. Nutę cytrynową uzyskacie, jeśli do smażenia trawy cytrynowej dodacie.  Składniki(...)porcje: 1 duża biała cebula, 300 g cukinii, garść zielonych szparagów ok. 0,5 kg, 250 g makaronu rigatoni, 3-4 łyżki oleju rzepakowego Rapso, 1 szt. trawy cytrynowej, garść zielonej pietruszki, garść kiełków np. pikantnych, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka soli, wiórka twardego sera np. grana padano. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki

Moniki Smakołyki
pasztet pieczarkowo - jajeczny 148

lżejszy, bardzo smaczny. Najlepszy z kromką świeżego chleba i posiekanym szczypiorkiem. składniki: 10 ugotowanych na twardo jaj 2 jaja surowe 400 g pieczarek pęczek młodej cebuli ze szczypiorem młoda cukinia 200 g żółtego sera 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki i cukinię zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać pieczarki, dusić kilka minut, następnie dorzucić cukinię, trzymać na ogniu aż woda odparuje. Jaja i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekany szczypior, przestudzone pieczarki z cukinią i pozostałe składniki. Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki. Piec ok godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

6niebo
MAKARON Z CUKINIĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 142

Makaron z cukinią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i czosnkiem. Z delikatnym sosem na bazie parmezanu i wody z gotowania makaronu. Dzięki temu, że taka woda zawiera skrobię sos przygotowany na jej bazie będzie miał odpowiednią konsystencję, bez konieczności dodawania śmietany. Polecam dla wszystkich zapracowanych, na szybką i ciepłą kolację po pracy. SKŁADNIKI / 2 porcje 120 g makaronu jajecznego tagliatelle 1/2 małej(...)cukinii 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami 6 kawałków suszonych pomidorów 2 garści listków szpinaku 1/4 papryczki chili 60 g tartego parmezanu ćwiartka cytryny do wyciśnięcia sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Odcedzamy, zachowujemy 1/2 szklanki wody z gotowania. Cebulę i suszone pomidory

cool and minty
Placki z kaszy gryczanej i cukinii, z bryndzą 166

Oczywiście bez wtrętów własnych się nie obyło a placuszki okazały się wilgotne w środku, chrupiące z wierzchu, sycące i pełne smaku. Godne polecenia! Placki z kaszy gryczanej i cukinii, z bryndza  2 szkl. nie palonej kaszy gryczanej, najlepiej rozgotowanej 1 cebula 2 jaja 1 cukinia 100 ml mleka 50 ml śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 szkl(...)maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia 100 g bryndzy Kaszę wkładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i jajka. Mieszamy. Cukinię myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z kaszą. Dodajemy mleko, śmietanę, 2 łyżki pokruszonej bryndzy, posiekany czosnek, sól, pieprz, mąkę i przyprawy. Mieszamy. Ciasto przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem

Dzieje kuchennej Wiewióry
POTRAWY Z GRILLA - MARYNOWANY STEK Z KOSCIA Z WARZYWAMI 115

cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu naturalnego 4 ząbki czosnku świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 2 steki z kością w kształcie litery T po około 650g każdy 500g cukinii 500g pomidorów odrobina soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy marynatę : do miseczki wlewamy olej sojowy, sos sojowy, sok z cytryny, koniak i miód(...)przykryciem przez 3-4 h w temperaturze pokojowej ( w tym czasie jeden raz przewracamy mięso na drugą stronę). Krok 3. Po marynowaniu steki wyjmujemy, osączamy z marynaty. Krok 4. Cukinię myjemy - kroimy w plastry grubości palca, wkładamy do marynaty na około 20 minut. Krok 5. Pomidory myjemy, klinowato wycinamy nasady szypułek, w powstałe otworki nasypujemy sól, pieprz oraz oregano, skrapiamy

Moja Książka Kucharska