SKŁADNIKI 2 filety z łososia ze sk ó r ą 2 cukinie 1 limonka 1 z ąbek czosnku 1 cm imbiru bazylia szczypiorek s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 2 filetti di salmone 2 zucchine 1 lime 1 spicchio d'aglio 1 cm di zenzero fresco basilico erba cipollina sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE(...)Cukinie kroimy w pionowe słupki, podsmażamy na patelni z odrobiną oleju ok. 3-4 minut. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, startą skórkę z limonki, wyciśnięty 1 ząbek czosnku, starty imbir, pokrojono drobno szczypiorek z 3-4 listkami bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinie wrzucamy do marynaty, dokładnie
La grande e la piccola cuocaMakaron 🍝 z cukinią i szparagami podałam, który z zieloną 💚 pietruszką, pikantnymi 😈 kiełkami dodatkowo zmieszałam. Po wierzchu płatkami sera posypałam i z wielkim smakiem się zajadałam. Danie wegetariańskie, w kolorze zieleni 💚, dla każdego, co czas ⏰ sobie ceni, bo obiad, szybko dla całej rodziny 👪 ugotuje i w nim się rozsmakuje. Nutę cytrynową uzyskacie, jeśli do smażenia trawy cytrynowej dodacie. Składniki(...)porcje: 1 duża biała cebula, 300 g cukinii, garść zielonych szparagów ok. 0,5 kg, 250 g makaronu rigatoni, 3-4 łyżki oleju rzepakowego Rapso, 1 szt. trawy cytrynowej, garść zielonej pietruszki, garść kiełków np. pikantnych, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka soli, wiórka twardego sera np. grana padano. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki
Moniki Smakołykilżejszy, bardzo smaczny. Najlepszy z kromką świeżego chleba i posiekanym szczypiorkiem. składniki: 10 ugotowanych na twardo jaj 2 jaja surowe 400 g pieczarek pęczek młodej cebuli ze szczypiorem młoda cukinia 200 g żółtego sera 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki i cukinię zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać pieczarki, dusić kilka minut, następnie dorzucić cukinię, trzymać na ogniu aż woda odparuje. Jaja i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekany szczypior, przestudzone pieczarki z cukinią i pozostałe składniki. Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki. Piec ok godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
6nieboMakaron z cukinią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i czosnkiem. Z delikatnym sosem na bazie parmezanu i wody z gotowania makaronu. Dzięki temu, że taka woda zawiera skrobię sos przygotowany na jej bazie będzie miał odpowiednią konsystencję, bez konieczności dodawania śmietany. Polecam dla wszystkich zapracowanych, na szybką i ciepłą kolację po pracy. SKŁADNIKI / 2 porcje 120 g makaronu jajecznego tagliatelle 1/2 małej(...)cukinii 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami 6 kawałków suszonych pomidorów 2 garści listków szpinaku 1/4 papryczki chili 60 g tartego parmezanu ćwiartka cytryny do wyciśnięcia sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Odcedzamy, zachowujemy 1/2 szklanki wody z gotowania. Cebulę i suszone pomidory
cool and mintyOczywiście bez wtrętów własnych się nie obyło a placuszki okazały się wilgotne w środku, chrupiące z wierzchu, sycące i pełne smaku. Godne polecenia! Placki z kaszy gryczanej i cukinii, z bryndza 2 szkl. nie palonej kaszy gryczanej, najlepiej rozgotowanej 1 cebula 2 jaja 1 cukinia 100 ml mleka 50 ml śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 szkl(...)maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia 100 g bryndzy Kaszę wkładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i jajka. Mieszamy. Cukinię myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z kaszą. Dodajemy mleko, śmietanę, 2 łyżki pokruszonej bryndzy, posiekany czosnek, sól, pieprz, mąkę i przyprawy. Mieszamy. Ciasto przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem
Dzieje kuchennej Wiewiórycytryny 1 łyżeczka płynnego miodu naturalnego 4 ząbki czosnku świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 2 steki z kością w kształcie litery T po około 650g każdy 500g cukinii 500g pomidorów odrobina soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy marynatę : do miseczki wlewamy olej sojowy, sos sojowy, sok z cytryny, koniak i miód(...)przykryciem przez 3-4 h w temperaturze pokojowej ( w tym czasie jeden raz przewracamy mięso na drugą stronę). Krok 3. Po marynowaniu steki wyjmujemy, osączamy z marynaty. Krok 4. Cukinię myjemy - kroimy w plastry grubości palca, wkładamy do marynaty na około 20 minut. Krok 5. Pomidory myjemy, klinowato wycinamy nasady szypułek, w powstałe otworki nasypujemy sól, pieprz oraz oregano, skrapiamy
Moja Książka KucharskaSmaczna bardzo, polecam i miłego i słonecznego piątku wam życzę :-) Składniki: 8 większych ziemniaków 400 g filetu z indyka 1/2 puszki kukurydzy 1 brokuł 1 mała cukinia 20 dkg startej mozzarelli kurkuma sól pieprz 250 ml śmietanki 18% 1 jajko 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy, kroimy w plastry. Brokuła gotujemy, studzimy. Filet z indyka kroimy w kostkę, podsmażamy(...)oleju kokosowym, dodajmy kurkumę, sól, pieprz. Cukinie kroimy w plasterki. W kubku mieszamy starty ser ze śmietanką i jajkiem. 2. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem koksowym, na spód układamy warstwę z ziemniaków, na ziemniaki, indyka, brokuła, cukinię i kukurydzę. Kolejna warstwa tak samo - ziemniaki, indyk, brokuł, cukinia i kukurydza i kończymy na ziemniakach. Całą zapiekanką polewamy sosem (jajko, ser, śmietanka
kruche babeczkiPlacki z cukini Składniki: 2 cukinie (ok. 700g) 3 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku (jeśli jest mały to 2) 4-5 łyżek mąki sojowej 4 łyżki ziaren słonecznika 3-4 łyżki ziarna sezamu bazylia oregano sól i pieprz do smaku śmietana lub jogurt naturalny Przygotowanie: Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i zostawiamy(...)puściła sok. Po 15 min odciskamy nadmiar soku z cukinii i dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, ziarna słonecznika i sezamu, mąkę, bazylię i oregano (najlepiej świeże, jeśli nie mamy to mogą być suszone). Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (soli nie za dużo, ponieważ cukinia już wcześniej była solona). Jeśli ciasto
Dieta Rozdzielna i ZdrowieCukinia faszerowana komosą ryżową i tuńczykiem Składniki – 2 porcje: Cukinia – 2 sztuki Komosa ryżowa – 150g Tuńczyk - 100g Groszek zielony – 50g Kukurydza – 50g Parmezan – 3 łyżki starte+ do posypania Sól, pieprz, suszony rozmaryn, czarnuszka Wykonanie: Komosę ryżową ugotować w lekko osolonej wodzie. Cukinie umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Komosę wymieszać z tuńczykiem, groszkiem, kukurydzą, parmezanem i przyprawami. Farsz(...)przełożyć do wydrążonych cukinii i piec przez 40 minut w 180 stopniach. Posypać parmezanem i natką pietruszki
Kuchnia Bon AppetitDługo mnie nie było, różne tego były powody, ale już wróciłam :) Bardzo chciałam się z Wami podzielić najpyszniejszymi placuszkami z cukinii na świecie ! Jak je spróbowałam, DOSŁOWNIE USZY MI SIĘ TRZĘSŁY Z RADOŚCI I WSPANIAŁEGO SMAKU. Możecie myśleć co chcecie, że pewnie nie dobre, bo co chwila piszę, że wszystko co tu zamieszczam jest wspaniałe, pyszne, smaczne(...)umieszczałabym przepisów, które nie są warte spróbowania :) Dzisiaj taka szarówka, zimno, leje deszcz... takie placki na pewno poprawiły by Wam dzisiaj humor ! Składniki: (na około 3 osoby) 3 szt cukinii 8-10 dag szynki (szynka dowolna i moze być jej nawet więcej jak kto woli) 2 jajka zielona pietruszka 1-2 marchewki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej
Justa próbuje gotowaćCukinia i jagody to połączenie dość niestandardowe, a jednak w cieście sprawdziło się idealnie ;) Tarta cukinia, smak cukru waniliowego i do tego jagody... musicie spróbować! Składniki: - 3 jajka - 150 ml oleju - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 2,5 szklanki mąki - 1 duża cukinia (starta na grubych oczkach) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Do miski wbiłam jajka, wlałam olej(...)dodałam cukier. Wszystkie składniki zmiksowałam. Następnie przesiałam mąkę, dodałam proszek do pieczenie i ponownie zmiksowałam składniki. Na końcu dodałam tarta cukinię i wymieszałam. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm przez 40 minut w temp
Receptura smakuKomosa ryżowa z pieczarkami i cukinią Ostatnio na moim blogu widać wysyp szybkich posiłków. Było jednogarnkowe spaghetti , makaron ze szpinakiem , a teraz przyszedł czas na komosę. Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią to świetna opcja dla osób, które dbają o swoje zdrowie. Teraz prawie całe nasze społeczeństwo jest na jakiejś diecie. Eliminujemy z diety gluten, tłuszcze lub po prostu wprowadzamy(...)długi czas. Ponadto tłuszcz ograniczony jest do minimum, a gluten nie występuje nawet w śladowych ilościach. Walory dietetyczne to jedno, ale poza tym, że komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią jest zdrowa, to jeszcze świetnie smakuje! Nie wierzysz? Przekonaj się! Artykuł Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanWarzywne, bezmięsne aromatyczne danie. Pięknie pachnie cukinią, suszonymi pomidorami. Dodatkowym atutem smaku całego dania jest świeży czosnek, lubczyk i fasola, która dodaje delikatności daniu. Składniki: 230 g makaronu wstążki (zamiennie świderki, kolanka, penne, inny krótki) 1 cukinia 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 łyżki białej fasoli z puszki 2 suszone pomidory z oleju 3 łyżki(...)majeranek, słodka i ostra papryka opcjonalnie: łyżka przecieru pomidorowego coś smacznego zielonego do posypania - u mnie obowiązkowo, natka, rukola, szpinak, liście rzodkiewki opcjonalnie: tarty drobno dowolny ulubiony ser Przygotowanie: Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż i kroimy na nie za grube półksiężyce. Suszone pomidory, cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soli według przepisu na opakowaniu
Zasmakuj Kuchnijest więc ekspresowy na obiad lub kolację w sam raz. Wiosna się zbliża, będzie więc jeszcze więcej kolorów na naszych talerzach! Cudownie, czego chcieć więcej? Makaron soba z cukinią i brokułami Składnikach: 2 porcje makaronu gryczanego soba 1/2 cukinii szklanka różyczek brokuła, mogą być mrożone 1/3 cebuli 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól(...)smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Cukinię kroimy na półplasterki, podobnie cebulę. Na oliwie z oliwek smażymy, brokuły z cukinią i cebulą, aż będą półtwarde. Doprawiamy do smaku, dodajemy słodką paprykę w proszku i suszone oregano. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, łączymy z warzywami. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Można, zamiast słodkiej papryki, dodać ostrą w proszku. Zamiast oregano
Moja smaczna kuchniaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na pieczone pieczarki portobello faszerowane warzywami. Do przygotowania będziemy potrzebować: - 1 opakowanie pieczarek portobello (5-6 szt.) - 1 czerwoną paprykę - 1 małą cukinię - 4 łyżki kukurydzy - 4 łyżki czarnych oliwek - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki kupnego, słodkiego sosu chili - 3 łyżki oleju do smażenia - po 1 łyżeczce bazylii, tymianku(...)słodkiej papryki - po pół łyżeczki granulowanego czosnku i ostrej papryki - szczyptę chili - kilka plasterków żółtego sera 1. Umytą paprykę oraz cukinię kroimy w drobną kosteczkę. 2. Na rozgrzanym oleju przez minutę podsmażamy czosnek, a następnie dodajemy paprykę i podsmażamy przez 10 minut. 3. Kolejno dodajemy cukinię, kukurydzę oraz oliwki i podsmażamy przez kilka minut, aż cukinia zmięknie
Bez Cebuli