cukinia - 18701 przepisów (strona:361/1247)

Francuska przekąska z mięsem i cukinią - z piekła rodem 172

wpadają, więc moje przekąski ogniste 😈 się polecają. W cieście francuskim nadzienie mięsne schowałam, które serem posypałam, na prostokąty pokroiłam, pozwijałam i do piekarnika włożyłam. Nadzienie to mięso mielone, z cukinią połączone, ketchupem z piekła rodem 😈, pieprzem wyostrzone, solą, pietruszką zieloną doprawione.  To przekąska ognista 😈, w smaku wyrazista, która nada imprezie 🎇🎈🎊🎶🎸  ostrości i smakowitości. Jeśli boicie się piekielnej ostrości(...)wybrałam. Składniki na 24 szt.: 1 filet z kurczaka, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, ok. 6 łyżek ketchupu z piekła rodem Extra Hot KOTLIN, 1 mała cukinia ok. 250 g, 1 łyżka oleju rzepakowego chili, 1 kopiata łyżka posiekanej pietruszki, pieprz czarny grubo mielony do smaku, sól do smaku, ser żółty ok. 50 g, ponadto: świeża rukola

Moniki Smakołyki
Tagliatelle z cukinią 91

kremowa, delikatnie maślana wersja makaronu przypadnie do gustu prawie każdemu. Koniecznie wypróbujcie, zapewniam, że jest pysznie. Składniki: 200 g makaronu tagliatelle (u mnie bazyliowe) 1 (ok. 300 g) młoda cukinia 0,5 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 mała młoda cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego parmezanu 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: parmezan Przygotowanie: 1) Makaron(...)rozgrzanej patelni z masłem. Kiedy cebula zacznie się złocić dodać czosnek przeciśniety przez praskę i jeszcze chwilkę smażyć, uważając żeby się nie przypalił, ponieważ będzie gorzki. 3) Dodać cukinię startą na grubych oczkach i chwilę smażyć, aż zmięknie. 4) Całość zalać śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Kiedy zacznie się gotować dosypać parmezan i ponownie wymieszać. 5) Na koniec dorzucić ugotowany

Fitsweet.me
Caponata inaczej 100

włoskich dań. Klasycznie składa się z bakłażanów, cebul, selera naciowego, papryk, pomidorów, kaparów, oliwek z dodatkiem rodzynek, czosnku i octu winnego. Ja nieco zmieniłam ten tradycyjny przepis. Dodałam cukinię, pieczarki i ziemniaki zamiast papryk, pomidorów i oliwek. Całe danie pachnie pieczonymi i smażonymi warzywami z dodatkiem suszonych pomidorów, kaszy jęczmiennej, słodkich rodzynek, kaparów, selera naciowego, aromatycznych przypraw i octu winnego(...)nią ochotę mogę ją w każdej chwili bez wysiłku wyjąć ją z zamrażarki i smakować. Jednym zdaniem, jest to bardzo warzywne i aromatyczne jednogarnkowe danie wege. Smacznego Składniki: 3 cukinie 2 bakłażany kawałek selera naciowego 4 ziemniaki 2 cebule 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku 4 suszone pomidory z zalewy kilka kaparów 2 łyżki rodzynek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka z cukinią i brokułem 165

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na sycącą zapiekankę z cukinią i brokułem z dodatkiem kuminu oraz kurkumy. Do przygotowania potrzebujemy: - porcję makaronu - 1 brokuł - 1 małą cukinię - 2-3 łyżki łuskanego słonecznika - 1 kulkę mozzarelli - 1 duże opakowanie śmietany 18% (400 g) - sok z połowy cytryny - po 1 łyżeczce kurkumy, kuminu, granulowanego czosnku, oregano i ziół prowansalskich - szczyptę chili - szczyptę pieprzu(...)opakowaniu. 2. Brokuł podzielony na małe różyczki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 min. Następnie brokuł odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zachował swój zielony kolor. 3. Cukinię kroimy w grubsze plastry i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem soli i pieprzu na złoty kolor. 4. Odcedzony makaron, brokuł oraz usmażoną cukinię przekładamy do dużej miski, do której dodajemy

Bez Cebuli
Papryki faszerowane mięsem ,kaszą i cukinią. 192

Dziś moje ulubione danie jesienne , papryki nadziewane mięsem mielonym ,kaszą jaglaną i cukinią .Uwielbiam.   Składniki: na 10 sztuk ,5 przekrojonych papryk 5 czerwonych papryk 1 woreczek kaszy jaglanej 1 cebula 1 cukinia Koncentrat pomidorowy,do smaku Zioła prowansalskie Majeranek Pieprz,sól himalajska   Kaszę ugotować w 1,5 szklanki wody ,10 minut. Cukinię umyć i zetrzeć na tartce(...)grubych oczkach , odstawić ,po 10 minutach odcisnąć z niej wodę. Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę na złoty kolor, dodać mięso mielone i przyprawy do smaku ,dodać odsączoną z wody cukinię .Smażyć jeszcze 2 minuty ,dodać koncentrat pomidorowy ,ugotowaną wcześniej kaszę ,wymieszać i napełnić farszem umyte i przekrojone wzdłuż papryki . Piec około 20 minut w 180 stopniach ,podawać gorące z keksem

Ladylaura.
Wytrawny naleśnik z pieczonym kurczakiem i cukinią 148

zapakować do pudełka i zabrać do pracy ), obiad czy też kolację. Było smacznie. Składniki: na dwie porcje 100 ml mleka 1 jajko – średnie 60 g mąki pszennej 120 g cukinii młodej 50 g pieczonej piersi z kurczaka ( bez skóry ) ½ małej cebuli 50 ml jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki kukurydzy z puszki 100 g pomidorów z puszki krojonych(...)sera cheddara Sól Pieprz 1 łyżka pikantnego ketchupu Olej szczypiorek Wykonanie: Cukinię kroimy w kostkę – słupki, wykładamy na sitko i lekko solimy. Pozostawiamy na chwilę aby puściła sok. Z mleka, jajka i mąki przygotowujemy ciasto na dwa naleśniki. Dodajemy również szczyptę soli. Smażymy naleśniki ( ja smażyłam na naleśnikarce bez dodatku tłuszczu ). Na patelni rozsmarowujemy (pędzlem) niewielką ilość oleju i szklimy

Smaki Ewy
Złote naleśniki z farszem 134

OlejWielkopolski Składniki: ciasto:1 szkl mleka 1/2 szkl wody gazowanej 1 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Wielkopolskiego farsz: 1 mała cukinia 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju Wielkopolskiego 100 g twarogu półtłustego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczki suszonych pomidorów Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto(...)miski i miksujemy. aż nie będzie grudek. Odstawiamy ciasto na 30 minut aby odpoczęło. W tym czasie robimy farsz: cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy drobno a cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulkę razem z czosnkiem. Gdy cebulka zacznie się rumienić wkładamy na patelnię cukinię, przyprawiamy i razem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pieczona cukinia z kurczakiem 103

orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo ciekawe połączenie filetów z kurczaka i cukinii.  Składniki 750 g cukinii 1 łyżka masła 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki tymianku 500 g filetów z kurczaka(...)koncentratu pomidorowego 150 ml bulionu drobiowego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Z cukinii usuwamy pestki, kroimy w „piórka”, lekko dusimy na maśle. Filety z kurczaka kroimy w paski, podsmażamy razem z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy z koncentratem pomidorowym, oprószamy solą, dodajemy przyprawy, bulion. Dusimy

R'n'G Kitchen
PODUSZECZKI Z CUKINII Z MOZZARELLĄ 310

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: opakowanie mozzarelli, większa cukinia, mąka i bułka tarta do panierowania, jajko, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Mozzarellę kroję w większą kostkę, cukinię na cienkie paski (obieraczką). Układam po dwa paski cukinii (na krzyż), na środku kładę kawałek mozzarelli i ściśle zawijam (na przemian(...)zawiniętą cukinię panieruję w mące, jajku (z dodatkiem przypraw) i bułce tartej. Smażę na głębokim tłuszczu, osączam na ręczniku papierowym

JejKuchnia
Gulasz warzywny z boczkiem 154

było boczku to w garnku miałabym jarską potrawę prowansalską, czyli danie warzywne z tradycyjnej francuskiej kuchni. Klasyczny Ratatouille opiera się wyłącznie na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Polska nazwa to ratatuj albo gulasz warzywny. Ja zrobiłam gulasz dla mięsożerców na rozgrzewający jesienny obiad. Mój gulasz warzywny z boczkiem, jest bardzo intensywny w smaku(...)Przepis na rozgrzewający i sycący gulasz warzywny z boczkiem , pełen smaków i łatwy do ugotowania. Pyszny! Polecam! Składniki: 500 g pomidorów 2 cebule 2 papryki (żółta i czerwona) 1 cukinia 1 bakłażan świeży tymianek liść laurowy 2 ząbki czosnku kilka plastrów wędzonego boczku Sól i pieprz, oraz pieprz cayenne Jak zrobić gulasz warzwny z boczkiem? Mój gulasz warzywny z boczkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z kiełbasą, warzywami i mozzarellą 137

męża :-) Ja jako dobra żona ha ha zrobiłam, no czemu nie. Sama ze smakiem ją zjadłam :-) Dodatki to kiełbasa wiejska tradycyjna Handerek , kilka pieczarek podsmażonych z cebulką, papryka czerwona, cukinia i pomidorki. Była pyszna, polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 100 g masła 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 1/2 czerwonej(...)papryki laska kiełbasy u mnie wiejska tradycyjna Handerek mała cukinia kilka pieczarek 1 mała cebula kilka czerwonych pomidorków 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki startej mozzarelli 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto, spód nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy folię aluminiową, na folię dajemy (groszek, ryż, cieciorkę) żeby obciążyć ciasto

kruche babeczki
CUKINIA ZAPIEKANA W SOSIE POMIDOROWYM Z MOZZARELLĄ 155

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki podstawowe: 1 i 1/2 cukinii średniej wielkości, opakowanie mozzarelli. Składniki sosu: łyżka masła, łyżka oleju Wielkopolskiego, mała cebula, 500 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka cukru. Dodatkowo: bułka tarta, mąka, jajko, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, sól, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie(...)Cukinię kroję w plastry, solę, obtaczam w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażam na oleju na złoty kolor, osączam na ręczniku papierowym. Cebulę drobno siekam, szklę na maśle z olejem. Dodaję przecier pomidorowy, sól, pieprz, oregano i cukier. Gotuję na małym ogniu (bez przykrycia) 15 minut, co jakiś czas mieszam. Na dno formy żaroodpornej wykładam niewielką ilość sosu, układam

JejKuchnia
Kiełbasa w regionalnych daniach 116

swoją magię. Jesienią chętniej sięgamy po dania syte i rozgrzewające. Jesień to czas na dania rozgrzewające i przede wszystkim mięsne, do których doskonale komponują się sezonowe grzyby, dynia, cukinia czy papryka. Świetnym dodatkiem do takich dań jest aromatyczna kiełbasa wysokiej jakości, która nadaje dodatkowo daniom ciekawego smaku. Wśród jesiennych smaków dominującą rolę odgrywają warzywa sezonowe jak dynia, cukinia, czy kabaczek(...)dodatków zmieniają swój smak i aromat. Jesienią chętniej w naszym menu goszczą zupy kremy, które są pożywne i dają nieograniczone praktycznie możliwości doboru dodatków. Aromatyczne zupy z dyni, czy cukinie doskonale komponują się z kiełbasianymi chipsami z krakowskiej suchej z certyfikatem QAFP. Jesienne inspiracje, to także dania jednogarnkowe, bazujące na aromatach cukinii, kabaczków, patisonów czy pieczonej papryki. Bigos albo leczo

Codogara
JAJKA FASZEROWANE CUKINIĄ 146

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-10 Składniki podstawowe: 5 jajek, 1/2 cukinii średniej wielkości, mała cebula, łyżka masła, sól i pieprz, łyżeczka tymianku, 4 łyżeczki majonezu, 2 łyżeczki śmietany, łyżeczka ostrej musztardy. Dekoracja: kawałek czerwonej papryki, kilka listków natki pietruszki. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, obieram. Przekrawam na połówki, wyjmuję(...)żółtka. Cebulę i paprykę kroję w bardzo drobną kosteczkę, cukinię (wraz ze skórką) ścieram na tarce o dużych oczkach. Na maśle szklę cebulę, następnie wrzucam cukinię, doprawiam tymiankiem, solą i pieprzem - smażę około 5 minut, aż nadmiar wody wyparuje. Często mieszam. Żółtka rozgniatam widelcem, łączę z majonezem, śmietaną, musztardą oraz cukinią. Dokładnie mieszam, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Przygotowanym

JejKuchnia
Gulasz z wołowiną podgrzybkami i bakłażanem 155

Syte rozgrzewające danie z grzybami w roli głównej i bakłażanem. Dodałam cukinię, paprykę, wołowinę i wyszła pyszna patelnia pachnąca lasem. Moja rodzina bardzo lubi takie potrawy. Gulasz można podać z kaszą i mamy zdrowy obiad. 1 bakłażan 1 cukinia mała żółta 30 dkg podgrzybków 1 cebula 2 marchewki 1 papryka czerwona 25 dkg wołowiny sól, pieprz papryka słodka, papryka ostra(...)razem duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Bakłażana kroję w kostkę i przesmażam na osobnej patelni, wykładam na talerz. Grzyby kroję na kawałki i też przesmażam na patelni. Cukinię kroję w krążki. Po 30 minutach dodaję plastry cukinii do gotującego się gulaszu i dusze jeszcze pięć minut. Na końcu dodaję bakłażana, grzyby, doprawiam solą, pieprzem, papryką, bazylią i natką

wesoła kuchnia