zawsze, aż kasza wchłonie cały płyn. Sałatki przygotowałam więcej tak, aby była i na obiad i na kolację. Jest w lodówce i idealnie smakuje schłodzona! Kuskus z cukinią i suszonymi pomidorami / 2 porcje Składniki: 150 g kaszy kuskus 1/2 cukinii 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki suszonych pomidorów 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki(...)łyżeczki suszonego oregano sól do smaku Przygotowanie: Kaszę kuskus solimy i zalewamy zimną wodą. Czekam, aż wchłonie cały płyn. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Suszone pomidory i cukinie kroimy w kostkę. Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek, cukinię i suszone pomidory. Gotowy kuskus rozdrabniamy widelcem. Warzywa doprawiamy do smaku. Dodajemy do warzyw posiekaną natkę z pietruszki, czarnuszkę oraz
Moja smaczna kuchniaWarto latem zamknąć w słoikach trochę wygrzanych w słońcu warzyw i cieszyć się ich smakiem zimową porą. Tym razem przygotowałam prosty, ale jakże smaczny sos na bazie cukinii i pomidorów. Ortolana to włoski sos, który zawiera mnóstwo chrupiących warzyw. Jest gęsty, lekko pikantny i wyrazisty w smaku. W zupełności nie wymaga już żadnych dodatków. Wystarczy go podgrzać, połączyć z makaronem(...)Czas przygotowania 1 hr 40 min Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 1 hr 40 min Składniki 2,5 kg pomidorów 2 kg cukinii 750 g marchewki 500 g cebuli 150 g koncentratu pomidorowego 250 ml oleju 2 papryczki chili 1/2 główki czosnku 4 łyżki soli 2 łyżki cukru 1,5 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka
Wędrówki po kuchniPierś z kurczaka w cieście cukiniowym to pyszny pomysł na obiad. Piersi obtoczone są w cieście zbliżonym do naleśnikowego z dodatkiem startej cukinii. Przepis polecam wszystkim, którzy chcą nieco urozmaicić zwykłe kotlety z kurczaka. Składniki: podwójna pierś z kurczaka pół młodej cukinii jajko 3/4 szklanki mąki pół szklanki mleka sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Piersi dzielimy na porcje i lekko(...)rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy z niej sok. Mąkę, jajko, mleko i przyprawy miksujemy na gładkie ciasto (powinno być o płynnej konsystencji, ale gęstszej niż ciasto na naleśniki). Dodajemy cukinię i mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej. Piersi maczamy w cieście z obu stron
e-PrzepisyKulinarneLipiec jest miesiącom w którym przypada najwięcej sezonowych warzyw i owoców. Jednym z popularnych i przez wielu lubianych jest cukinia. Przygotowałam placuszki z cukinii i piersi kurczaka, która dodaje niesamowitego smaku! Składniki: 1 mała cukinia 1 jajo 100g piersi kurczaka 3 łyżki maki pszennej pełnoziarnistej przyprawy: pieprz cytrynowy, sól ziołowa, papryka słodka mielona, czosnek granulowany, suszony koperek olej do smażenia(...)Sposób przygotowania: Cukinię ścieramy na tartce o grubych oczkach. Dokładnie odsączamy. Następnie dodajemy jajo, mąkę, pierś kurczaka i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron do lekkiego zarumienienia. Smacznego
Truskawkowa FiestaDzisiaj przepis na indyka z bobem, żółtą papryką, zieloną cebulką, cukinią i ryżem brązowym. Trzeba skorzystać z bobu póki jest. Indyka kupuję zamiast kurczaka, bo mniej nafaszerowany. W okresie upałów trzeba sobie jakoś radzić i robić coś na szybko, a w Rzeszowie gorąco :-) Miłego dnia :-) Składniki: 300 fileta z indyka mała cukinia 300 g bobu 1 żółta papryka młoda cebulka(...)pieprz. Do tak przygotowanej marynaty dajemy pokrojonego indyka, mieszamy , miseczkę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut. Możemy na dłużej. 2. W międzyczasie, kroimy paprykę, cukinię, cebulkę, gotujemy bób w osolonej wodzie około 10 minut. Po wystudzeniu obieramy ze skórki. 3. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cukinię i paprykę, dodajemy zamarynowanego wcześniej indyka. Jeśli danie robimy
kruche babeczkiChrupiące i pyszne placki z cukinii z dodatkiem sosu czosnkowego. Obiad doskonały gdy sezonowo mamy cukinii pod dostatkiem, u nas mimo dużej porcji zniknęły jeszcze ciepłe i o dokładkach nie było mowy! Składniki: - 2 kg cukinii, u mnie 6 małych bez gniazd nasiennych - 1 kg ziemniaków - 2 cebule - 1 łyżka kaszy manny - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 jajka - sól, pieprz(...)majeranek - olej Sos czosnkowy: - 1 opakowanie jogurtu naturalnego, ja wybrałam gęsty, 400g - 8 ząbków czosnku - sól, pieprz 1. Ziemniaki obieramy i trzemy, cukinie ścieramy z łupinami na drobne wiórki razem z cebulami, solimy, odstawiamy, a następnie odlewamy nadmiar soków. Wbijamy jajka i wszystkie pozostałe składniki. Smażymy na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym. 2. Do jogurtu przeciskamy przez praskę
Apetyczna babeczkawspaniałymi dodatkami. Koniecznie spróbujcie. Orientalna wołowina porcja dla 2 osób Składniki: około 100 g makaronu ryżowego lub 3/4 szklanki ryżu białego/basmati około 100 g wołowiny 1/2 papryki 1/3 cukinii 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki świeżo startego imbiru 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru ( może być ksylitol lub trzcinowy(...)około 10 min. Po tym czasie odcedzić. Wołowinę pokroić na dość dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić na duże piórka. Czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić w słupki a cukinię na połówki w plastry cukinii. Muszą być dość grube. Do rondelka dodać sos sojowy, przyprawy i cukier. W szklance rozpuścić w wodzie mąkę i wlać do garnka. Dokładnie wymieszać i zagotować
JaglusiaCebula, cukinia, czosnek w kostki pokrojone, na oleju przesmażone, bulionem zalane, z kaszą ugotowane. Groszek, cieciorka dołożone, przyprawami i ziołami doprawione, chili wyostrzone, to moje pierwsze danie ulubione. Zupa znakomita, w smaku wyśmienita, wyjątkowa i bardzo zdrowa. Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 200 g cukinii, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 duża cebula czerwona, 3 ząbki czosnku, 1 szklanka(...)kolendrą, 1/3 świeżej papryczki chili, ok. 1 l bulionu warzywnego, kilka listków świeżej mięty pieprzowej. ponadto: sól do smaku, suszone płatki chili, świeże listki mięty pieprzowej. Przygotowanie: Cebulę i cukinię kroimy w niewielkie kostki, a czosnek bardzo drobno. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę. Dodajemy cukinię z czosnkiem i przesmażamy 2 – 3 min często mieszając. Całość zalewamy gorącym
Moniki SmakołykiMarynujemy młode cukinie, wąskie takie w sam raz na plastry do słoików, kurkuma dodaje im pięknego koloru i niebanalnego smaku. Zimą idealne do kanapek jak również do obiadów. Składniki: - 2 kg cukinii Zalewa: - 2 i 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki octu 10% - 1/2 szklanka cukru - 1/2 szklanka miodu - 2 płaskie łyżki soli - 1 łyżka kurkumy Dodatkowo: - kilka ząbków czosnku(...)podanych składników gotujemy zalewę, odstawiamy do przestudzenia. 2. Cukinie myjemy i kroimy w plastry, obieramy czosnek z łupiny. W wyparzonych słojach układamy cukinie oraz po kilka ząbków czosnku, zalewamy zalewą, zamykamy słoje i pasteryzujemy w kąpieli wodnej nie dłużej niż 5 minut od zagotowania
Apetyczna babeczkaTOST Z KWIATAMI CUKINII będzie doskonałą i imponującą przystawką na... Artykuł TOST Z KWIATAMI CUKINII NA SZAFRANOWYM SOSIE pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEDIETETYCZNY PRZEPIS NA ZIELONY GROSZEK CUKROWY! PYSZNY LETNI OBIAD! Dzisiaj proponuję Wam bardzo lekki i pyszny obiad! W roli glównej dwa składniki: zielony groszek i młoda cukinia. Potrzebujesz jeszcze odrobiny dobrej jakości oliwy z oliwek i masła, trochę parmezanu i jest bosko, i jest pysznie! Mniammm! Sprawdź sam! SKŁADNIKI: - 1 pełna filiżanka młodego groszku cukrowego - 1 młoda cukinia - 1 łyżka(...)masła - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku - 1-2 łyżki parmezanu WYKONANIE; - cukinię umyj i pokrój za pomocą noża do sera, na cienkie plasterki, jak makaron - na patelni na maśle przesmaż groszek z ząbkiem czosnku - makaron z cukinii sparz wrzątkiem, odsącz dobrze na sitku - dodaj do groszku, dopraw solą i pieprzem biały - przesmaż całość dosłownie 2 minuty - wyjmij
SMYKWKUCHNIWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: 3 średnie cukinie, 1 kiełbasa śląska, 50 dag pieczarek, duży pomidor, 3 łyżki startego sera żółtego, opakowanie mozzarelli, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, papryka słodka, szczypta pieprzu cayenne, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Cukinie myję, odcinam końcówki, przekrawam na pół, wydrążam środek do miseczki. Pomidora(...)dodaję pieczarki i przyprawy - sól, pieprz cayenne, zioła prowansalskie i paprykę słodką. Smażę do momentu zezłocenia się pieczarek, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaję pomidory i wydrążony środek z cukinii, gotuję na dużym ogniu (często mieszam), aż sok wyparuje. Na koniec dodaję ser żółty, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Cukinie napełniam przygotowanym farszem. Na wierzchu układam półplasterki mozzarelli. Posypuję
JejKuchniamoja kolejna piknikowa propozycja dla Was. Delikatny kruchy spód na bazie mąki orkiszowej i margaryny Omega Optima z dodatkiem botwinki, ostatnich już w tym roku chyba szparag i mini cukinii, porwanej wprost z warzywnika mojej mamy, która kiedy się o tym dowie to mocno się wkurzy- bo przecież nie pozwoliłam cukinii bardziej urosnąć. Ahh, niedobra ja! Całość zapieczona z serem(...)wrzątku 3 łyżki jogurtu naturalnego 150 gram margaryny Omega Optima 1 łyżeczka soli Dodatkowo: pęczek botwiny 5-6 zielonych szparag 5-6 mini cukinii 150 gram sera z niebieską pleśnią 4-5 jaj, w zależności od ilości porcji szczypiorek sólo i pieprz Z podanych składników na kruchy spód zagniatam
Mango Papajasprawdzi się zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno. Kuskus można zastąpić inną, ulubioną kaszą, ale uważam, że w tym zestawieniu jest najlepszym wyborem. Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem / 2 porcje Składniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 mała cukinia 1/2 małego bakłażana 1 cebula 1 ząbek czosnku1/2 szklanki ciecierzycy z puszki 1 płaska łyżeczka mieszanki curry(...)sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Warzywa myjemy. Osuszamy. Cukinię z bakłażanem kroimy w kostkę. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę obieramy, kriomy w piórka. Na oleju smażymy cukinię, cebulę i bakłażana. Dodajemy curry. Smażymy, aż warzywa będą miękkie. Ciecierzycą płuczemy pod bieżącą wodą z zalewy, odsączamy i dodajemy do warzyw. Doprawiamy
Moja smaczna kuchniaprzyjemniejszego jak jedzenie na łonie natury, a wraz z nastaniem lata okazji ku temu na pewno nie zabraknie. Moja propozycja na piknik to muffiny w wersji wytrawnej, z fetą, cukinią i suszonymi pomidorami. Są proste i szybkie w przygotowaniu, więc możecie je upiec przed udaniem się na piknik i zabrać jeszcze ciepłe, lub przygotować je wcześniej i podać na zimno(...)kwasów omega 3, wspiera zdrowie serca i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Czas przygotowania : 20 min Pieczenie : 30 min Składniki na ok. 10 muffinek : ● 1 mała cukinia ● 6 plastrów suszonych pomidorów bez zalewy ● 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii ● 1 ząbek czosnku ● 100 g mąki pszennej ● 50 g Maizeny ● 2 jajka ● 120 ml mleka ● 10 g proszku
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska