TOST Z KWIATAMI CUKINII będzie doskonałą i imponującą przystawką na... Artykuł TOST Z KWIATAMI CUKINII NA SZAFRANOWYM SOSIE pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEDIETETYCZNY PRZEPIS NA ZIELONY GROSZEK CUKROWY! PYSZNY LETNI OBIAD! Dzisiaj proponuję Wam bardzo lekki i pyszny obiad! W roli glównej dwa składniki: zielony groszek i młoda cukinia. Potrzebujesz jeszcze odrobiny dobrej jakości oliwy z oliwek i masła, trochę parmezanu i jest bosko, i jest pysznie! Mniammm! Sprawdź sam! SKŁADNIKI: - 1 pełna filiżanka młodego groszku cukrowego - 1 młoda cukinia - 1 łyżka(...)masła - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku - 1-2 łyżki parmezanu WYKONANIE; - cukinię umyj i pokrój za pomocą noża do sera, na cienkie plasterki, jak makaron - na patelni na maśle przesmaż groszek z ząbkiem czosnku - makaron z cukinii sparz wrzątkiem, odsącz dobrze na sitku - dodaj do groszku, dopraw solą i pieprzem biały - przesmaż całość dosłownie 2 minuty - wyjmij
SMYKWKUCHNIWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: 3 średnie cukinie, 1 kiełbasa śląska, 50 dag pieczarek, duży pomidor, 3 łyżki startego sera żółtego, opakowanie mozzarelli, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, papryka słodka, szczypta pieprzu cayenne, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Cukinie myję, odcinam końcówki, przekrawam na pół, wydrążam środek do miseczki. Pomidora(...)dodaję pieczarki i przyprawy - sól, pieprz cayenne, zioła prowansalskie i paprykę słodką. Smażę do momentu zezłocenia się pieczarek, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaję pomidory i wydrążony środek z cukinii, gotuję na dużym ogniu (często mieszam), aż sok wyparuje. Na koniec dodaję ser żółty, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Cukinie napełniam przygotowanym farszem. Na wierzchu układam półplasterki mozzarelli. Posypuję
JejKuchniamoja kolejna piknikowa propozycja dla Was. Delikatny kruchy spód na bazie mąki orkiszowej i margaryny Omega Optima z dodatkiem botwinki, ostatnich już w tym roku chyba szparag i mini cukinii, porwanej wprost z warzywnika mojej mamy, która kiedy się o tym dowie to mocno się wkurzy- bo przecież nie pozwoliłam cukinii bardziej urosnąć. Ahh, niedobra ja! Całość zapieczona z serem(...)wrzątku 3 łyżki jogurtu naturalnego 150 gram margaryny Omega Optima 1 łyżeczka soli Dodatkowo: pęczek botwiny 5-6 zielonych szparag 5-6 mini cukinii 150 gram sera z niebieską pleśnią 4-5 jaj, w zależności od ilości porcji szczypiorek sólo i pieprz Z podanych składników na kruchy spód zagniatam
Mango Papajasprawdzi się zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno. Kuskus można zastąpić inną, ulubioną kaszą, ale uważam, że w tym zestawieniu jest najlepszym wyborem. Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem / 2 porcje Składniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 mała cukinia 1/2 małego bakłażana 1 cebula 1 ząbek czosnku1/2 szklanki ciecierzycy z puszki 1 płaska łyżeczka mieszanki curry(...)sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Warzywa myjemy. Osuszamy. Cukinię z bakłażanem kroimy w kostkę. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę obieramy, kriomy w piórka. Na oleju smażymy cukinię, cebulę i bakłażana. Dodajemy curry. Smażymy, aż warzywa będą miękkie. Ciecierzycą płuczemy pod bieżącą wodą z zalewy, odsączamy i dodajemy do warzyw. Doprawiamy
Moja smaczna kuchniaprzyjemniejszego jak jedzenie na łonie natury, a wraz z nastaniem lata okazji ku temu na pewno nie zabraknie. Moja propozycja na piknik to muffiny w wersji wytrawnej, z fetą, cukinią i suszonymi pomidorami. Są proste i szybkie w przygotowaniu, więc możecie je upiec przed udaniem się na piknik i zabrać jeszcze ciepłe, lub przygotować je wcześniej i podać na zimno(...)kwasów omega 3, wspiera zdrowie serca i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Czas przygotowania : 20 min Pieczenie : 30 min Składniki na ok. 10 muffinek : ● 1 mała cukinia ● 6 plastrów suszonych pomidorów bez zalewy ● 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii ● 1 ząbek czosnku ● 100 g mąki pszennej ● 50 g Maizeny ● 2 jajka ● 120 ml mleka ● 10 g proszku
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskakolejna surówka sezonowa. Dzisiaj z cukinią i pomidorami. W tym okresie pomidory mają co raz więcej smaku. Ja jednak nadal czekam na swoje własne pachnące słodyczą i słońcem. Jeszcze trochę… Składniki: 1 młoda cukinia 2 pomidory ( najlepiej malinowe ) 1 – 2 łyżki siekanej bazylii 1-2 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula Sól Oliwa Wykonanie: Cukinię ścieramy lub kroimy(...)wykorzystałam urządzenie w którym uzyskałam cukinię jak makaron ). Lekko solimy. Pomidory kroimy na kawałki, a cebulę na połowę i w plasterki. Dodajemy posiekaną bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podlewamy niewielką ilością oliwy. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki EwyWitajcie kochani. Dziś mam dla Was propozycję na obiad, który możemy zjeść w domu, zabrać do pracy lub na piknik. Indyk do tego cukinia, rukola, suszone pomidory i do tego kupiłam niedawno mix kasza orkiszowa z makaronem vermicelli i suszonymi pomidorami. Wyszło bardzo smacznie :-). Miłego wtorku Wam życzę :-) Składniki: 300 - 400 g filetu z indyka rukola 7 suszonych pomidorów(...)cukinia sól pieprz papryka słodka papryka ostra kurkuma mix kasza orkiszowa, makaron vermicelli i suszone pomidory (może być inna kasza) optima omega 3 do smażenia 1. Indyka marynujemy z 30 minut przed smażeniem. Filet kroimy w kostkę, oprószamy papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem, dodajemy odrobinkę kurkumy i oliwy. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię kroimy na ćwiartki
kruche babeczkiChwała temu, kto wymyślił wszelkie warzywa ;) Uwielbiam tę porę roku za różnorodność warzyw na straganach. Fasolka szparagowa, cukinia, młoda cebula, duże ilości świeżego kopru. Wszystko aż zachęca do przygotowywania potraw. A jakby tak połączyć je z jakimś mięskiem powstanie syty obiad. Składniki: garść fasolki szparagowej 20 dag ziemniaków 1 cukinia 1/2 czerwonej cebuli 1/2 białej cebuli 1 czerwona papryka(...)pieczarek 25 dag piersi z kurczaka 1,5 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz kolendra, słodka papryka 2 ząbki czosnku Wykonanie: *Cebule siekamy. Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy kroimy na ćwiartki.Fasolkę szparagową kroimy na połowę. *Cebule szklimy na oleju, dokładamy paprykę i pieczarki, podsmażamy. Dorzucamy ziemniaki ,rozgniecione zaąki czosnku, posypujemy kolendrą
Z Majeczką w kuchniUwielbiam takie warzywne obiady, świeża młodziutka cukinia prosto z ogrodu, pomidorki, papryka, do tego pupleciki z fasoli i pieczarek, które sprawiają, że danie jest bardziej treściwe, jeśli ktoś uważa, że z samych warzyw nie można przygotować sycącego, smacznego dania to jest w błędzie, niech spróbuje tego i wypowie się jeszcze raz :) dodatkowo danie jest idealne dla osób na diecie, ponieważ(...)zawiera węglowodanów, tradycyjny makaron zastąpiono cukiniowym. Składniki : 2 opakowania fasoli bonduelle ( 3 małe lub 2 duże) 300 g pieczarek duża cukinia karton pomidorów krojonych kilka pomidorków koktajlowych sos sojowy suszone grzyby sproszkowane (opcjonalnie) sól, pieprz mąka dyniowa (lub inna dowolna) Przygotowanie : Pieczarki podsmażyć, dodać suszone grzyby jeśli używamy i sos sojowy, kiedy odparuje
zdrowa vege kuchniaLeczo robiłam już na kilka sposobów, ale postanowiłam dodać do niego fasolę, żeby danie było bardziej treściwe. Polecam, jest pyszne. SKŁADNIKI 1 cebula, 1 cukinia zielona, 1 cukinia żółta, 2 papryki czerwone, 3 pomidory, 200 g suchej fasoli białej lub 1 puszka fasoli, kawałek cienkiej kiełbasy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ½ łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, majeranek, olej, 1 łyżka(...)mąki WYKONANIE Fasolę zalewamy wodą, odstawiamy na noc. Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka. Papryki i cukinię myjemy, pozbawiamy nasion. Kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry lub półplastry. W garnku o grubym dnie na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy cukinię i papryki, podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem. Gdy zmiękną dodajemy pomidory oraz
słodki bratekOstatnio było szaleństwo w kuchni to i nowe przepisy wpadają jeden po drugim 😉 Na słodko już było, teraz będą obiady 🍽️ 🥘 Składniki 🔸 2 cukinie 🔸 2 jaja 🔸 200 g pieczarek 🔸 60 g sera goudy 🔸 20 g mąki kukurydzianej 🔸 140 g mielonego indyka 🔸 80 g ryżu Przygotowanie: 1. Ugotować ryż, odstawić do ostygnięcia. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)odstawić na 30 min by puściła wody 2. Przez ten czas pokroić pieczarkę drobno, zetrzeć ser i zmielić mięso. 3. Czas na najgorszą rzecz czyli odcedzanie cukinii :P Najpierw na sitko odlać wodę, potem najlepiej ręcznie brać po kawałku i wyciskać w dłoniach pozostałą wodę. 4. Do wielkiej miski wrzucamy wszystkie składniki (ryż możecie podzielić i podać osobno
Zdrowie i pysznie na talerzuPodczas lata w kuchni pojawiają się świeże owoce oraz warzywa. Pomysł na ten obiad idealny jest na letni czas, kiedy do dyspozycji mamy młodą kapustę, cukinię oraz świeży koperek. Do młodej kapusty zawsze dodaję wodę z kiszonych ogórków. Danie jest niezwykle proste, zapraszam Kochani do zapoznania się z przepisem Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 cukinia 5 ziemniaków 1 mała(...)zioła – sól , pieprz , curry , kminek, majeranek oliwa Sposób przygotowania: Kapustę kroimy na mniejsze części i gotujemy. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażamy na oliwie. Do cebuli dodajemy pokrojoną cukinię oraz startą na dużych oczkach marchewkę. Warzywa zalewamy wodą oraz wodą z kiszonych ogórków. Ugotowaną kapustę lekko odciskamy z wody i siekamy. Dodajemy ją do warzyw. Całość dusimy. Kiedy wszystkie warzywa
Via Gustoteż pewna droga do diety wegetariańskiej lub wegańskiej. W przyszłości może być już tylko kolejny krok, czyli kotleciki warzywne. Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka lub innego 300g cukinii (już po odciśnięciu) 150g marchewki 1 cebula 2 jajka sól pieprz tłuszcz do posmarowania brytfanki Przygotowanie: Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię lekko solimy, mieszamy(...)zostawiamy na jakieś 15 minut aby puściła sok, a następnie dobrze odciskamy z soku. Startą marchewkę, odciśniętą cukinię, pokrojoną cebulę w kostkę, jajka, dokładamy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wyrobioną masę wkładamy do lodówki aby nam się dobrze schłodziła (łatwiej nam będzie robić kotleciki). Po schłodzeniu rękami formujemy kotleciki i układamy je na brytfance (posmarowanej
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKalafior, cukinia, kalarepa, brokuły to warzywa sezonowe, bardzo, ale to bardzo zdrowe ❤. Można z nich przeróżne pyszności gotować 🍴, zjadać ich do woli, niczego sobie nie żałować. Kalorii mało mają, bo dużą ilość wody w sobie zawierają. Polecam makaron 🍝 z podsmażonymi warzywami, doprawiony fajnymi przyprawami 🌿🍀. Zmieszany z bazylią, szczypiorkiem z ogródka świeżo zerwanym i serem posypanym. Danie dla całej rodzinki(...)żeby miały zdrowie 💪 i uśmiechnięte minki 😂. Składniki: 250 g rigatoni Barilla, ½ dużej kalarepy, 1 biała cebula, ½ kalafiora, ½ brokułu, 1 mała cukinia, 3-4 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny grubo mielony do smaku, sól do smaku, 1 kopiasta łyżeczka przypraw, suszone pomidory z chili, pęczek szczypiorku, ½ mielonej słodkiej papryki wędzonej, 2 garście listków świeżej bazylii, ser żółty grana padano. Przygotowanie
Moniki Smakołyki