szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 jajko pół łyżeczki soli i pieprzu łyżeczka pokrojonych suszonych pomidorów 1 łyżka mąki 1 łyżka oleju sos: 1 szkl cukinii startej na tarce o dużych oczkach 1 łyżka oleju pół słoika sosu uniwersalnego jasnego Łowicz sól, pieprz Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i kroimy na drobno. Przesmażamy na łyżce oleju, aż woda(...)blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. W czasie gdy pieką się kotlety robimy sos. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy starta cukinię, doprawiamy do smaku i przesmażamy razem, aż cukinia zmięknie. Dolewamy do cukinii sos uniwersalny jasny Łowicz i chwilę razem przesmażamy, doprawiamy. Upieczone gorące kotlety podajemy z sosem cukiniowym
słodkie i nie tylko historie kulinarneskładników odżywczych. Warto połączyć je w prostej i szybkiej do przygotowania zupie, by tym samym, w nieco ponad kwadrans cieszyć się zdrowym i wartościowym daniem. Krótko gotowane brokuły i cukinia zachowają tu swoje właściwości, kawałki kurczaka soczystość, a zielone strączki przyjemną strukturę i smak. To nie tyle porcja rozgrzewającej i pysznej zupy, co istna skarbnica witamin i minerałów(...)skóry (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub z wolnego chowu) 1 średnia marchewka około 10-cm kawałek pora 1 ząbek czosnku około 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 nieduża cukinia 4 – 5 większych różyczek brokuła około 2/3 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 1 – 2 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju około 75 ml śmietany roślinnej lub zwierzęcej
Even Better FoodPamiętacie przepis na zapiekankę z bakłażanów oraz pastę kanapkową z cukinią z bakłażanem ? Teraz przyszła pora na absolutna klasykę późnego lata czyli faszerowane bakłażany. Ostatnio zaopatrzyłam się w nową książkę na mojej półce, która już ugina się od ciężaru innych pozycji, które po prostu musiałam mieć. Przeglądając ją znalazłam przepis na faszerowane bakłażany. Przeczytała, spisałam listę zakupów i przygotowałam. Sycące(...)wymaga dużej liczby składników a efekt jest powalający. Zapraszam! Składniki: 2 duże bakłażany 25 dag mielonego mięsa z indyka 20 dag boczniaków 10 dag sera feta 1 mała cukinia 1 żółta papryka 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 1,2 1/2 pęczka bazylii, sól, pieprz, oregano Przygotowanie: 1. Bakłażany dokładnie umyć i przekroić wzdłuż, lekko posolić. Wydrążyć
Życie ze smakiemSzukacie pomysłu na urozmaicenie zwykłych kotletów mielonych? Dla wielbicieli cukinii prezentuję smaczną alternatywę tradycyjnych kotletów. Lekkie, puszyste, aromatyczne, idealnie chrupiące… Idealne połączenie bieli oraz różu na serwetach to zasługa firmy ePrezenty Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa z indyka 1 mała cukinia 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 4 łyżek kaszy jaglanej sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie bułka tarta(...)oliwa do smażenia Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Cukinię bez obierania ścieramy na grubych oczkach tarki. Łączymy mięso mielone, startą cukinię, jajko i cebulę. Wyciskamy ząbki czosnku i dodajemy kaszę. Wszystko razem mieszamy. Dłońmi formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Bardzo dokładnie wyrabiamy masę.W wilgotnych dłoniach wyrabiamy kotleciki
Podróż w kulinariasłoiczków na zimę. Wspaniały, gęsty, kolorowy sos do potraw z drobiem lub ryżu. Naprawdę genialny do przygotowania prostego i szybkiego obiadu. Polecam pięknie :) Pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 2 żółte cukinie (bez pestek, ale ze skórką) 2 łyżki soli 1,5kg żółtych pomidorów 1,5kg żółtej papryki 1kg cebuli 3 łyżki oliwy z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią (może być zwykła(...)łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 opakowanie pektyny ( można ewentualnie dodać pod koniec gotowania - sos będzie bardziej gęsty) sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinie (bez nasion) pokroiłam w niewielką kostkę, zasypałam 2 łyżkami soli i odstawiłam na około 2 godziny do macerowania - następnie kawałeczki cukinii dokładnie odcisnęłam z powstałego płynu. Krok 2. Pomidory pokroiłam
Moja Książka KucharskaPyszna i szybka w wykonaniu zapiekanka z kurczakiem,szpinakiem, cukinią oraz makaronem. Polecam zarówno dla małych i dużych :) SKŁADNIKI dla 4 osób : ✂1 duża cukinia ✂1 filet z kurczaka ✂3 garście świeżego szpinaku ✂3 ząbki czosnku ✂500 ml przecieru pomidorowego ✂150 g makaronu mini rurki ✂15 dag sera żółtego tartego np.gouda lub mozzarella ✂Olej do smażenia np rzepakowy ✂Sól(...)smaku ✂2 łyżki przyprawy gyros ✂1 łyżeczka czosnku granulowanego ✂1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej ✂1 łyżeczka papryki chilli ✂2 łyżki bazyli ✂3 łyżki natki pietruszki świeżej PRZYGOTOWANIE: Cukinię obieram a następnie kroję za pomocą obieraka do warzyw w paski. W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej , dodaję cukinie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeże, umyte liście szpinaku
Gotowanie PatkiCukinia obrodziła w tym roku. Jej ceny nie są wygórowane, można się nią zajadać ile się tylko chce. Proponuje Więc przygotować takie pyszne placuszki,które są naprawdę bardzo smaczne. Składniki: 500 g cukinii, małej , o miękkiej skórce 5 łyżek mąki- kopiaste 2 białka sól, pieprz Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach.( nie obieramy jej ) Białka ubijamy(...)sztywno, z dodatkiem odrobiony soli. Do startej cukinii dodajemy mąkę, ubita pianę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem wedle upodobań. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem
Z Majeczką w kuchniGdyby przyszło nam urządzić plebiscyt na najbardziej uniwersalne warzywo, cukinia zdecydowanie znalazłaby się w jego czołówce. A pozycja obowiązkowa wśród sezonowych dań z cukinią? Zupa! Najlepiej krem z dodatkiem zielonych brokułów, pełen esencjonalnego smaku krótko gotowanych warzyw. To zdrowe, odżywcze, pełne wartości danie – do przygotowania w nieco ponad kwadrans. Składniki na 2 – 3 porcje: około 150 g różyczek brokuła(...)nieduża cukinia 1/2 pora 1 średnia marchewka 2 mniejsze ziemniaki 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, 1 łyżeczka gorczycy, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kolendry, po 1/3 łyżeczki kurkumy i mielonego kminku, czarny pieprz do smaku garstka
Even Better FoodProsty i pyszny przepis na paprykę faszerowaną. Połówki papryk wypełniłam ugotowanym wcześniej brązowym ryżem, który wymieszałam z pastą z podsmażonych pomidorów, cukinii, czosnku i kukurydzy. Całość upiekłam w niewielkiej ilości bulionu, z którego po dodaniu koncentratu pomidorowego powstał aromatyczny sos. Podałam z jogurtem naturalnym i sałatą z winegretem. Brązowy ryż możecie zastąpić białym ryżem np. jaśminowym, a do farszu(...)obiadu. SKŁADNIKI / 3 porcje FARSZ 1 szklanka suchego brązowego ryżu lub 2 szklanki ugotowanego 10 g masła 3 średnie czerwone papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 małej cukinii 2 pomidory 1 mała kukurydza w kolbie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej np. kokosowy Przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili, 1 łyżeczka suszonego oregano
cool and mintyketo/LCHF. LASAGNE CUKINIOWA Z SOSEM BOLOŃSKIM I SZINAKIEM Składniki: - 400g mięsa wieprzowego (np. łopatka) - 400g mięsa wołowego (np. łopatka) - 2 duże cebule - 2 marchewki - 3 łodygi selera naciowego - 3 cukinie - 4 ząbki czosnku - 690g przecieru pomidorowego - 1 opakowanie szpinaku - 1 opakowanie (250g) ricotty - 3 opakowania (375g) mozzarelli - 1 jajko - oliwa z oliwek - 1 papryczka chili - sól, pieprz, papryka słodka(...)czosnku przeciśniete przez praskę oraz szpinak. Ja uzyłam mrożonego, w sezonie można wykorzystać świeży. Gdy cała woda odparuje, dodać serek ricotta, doprawić solą i pieprzem i odstawić do przestygnięcia. Cukinie pokroić na cieniutkie plasterki, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Na formie do pieczenia układać kolejno: 1. Plastry cukini 2. Sos boloński 3. Mozzarella 4. Plastry cukini 5. Farsz szpinakowy
Zgrabne GotowanieTrwa sezon na świeże warzywa, więc staram się je przemycać gdzie się da. Tym razem tradycyjne kotlety mielone wzbogaciłam zieloną cukinią. Nie wpłynęło to znacząco na ich smak, ale na konsystencję już tak. Kotlety stały się delikatniejsze i bardziej sprężyste, naprawdę smaczne :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia świeża zielona cukinia z miękką skórką 1 mała cebula(...)jajko 3-4 łyżki bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta do obtoczenia kotletów Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć nadmiar wody. Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę. W misce dokładnie wymieszać mięso, cukinię, cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawę. Dłońmi uformować nieduże spłaszczone kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć
Simply Foodprodukt LIMITO Łosoś Norweski wędzony na zimno – plastry. Ciesz się przyjemnymi zakupami online z firmą Frisco ! Składniki: 1 opakowanie LIMITO Łosoś Norweski wędzony 1 filet z halibuta 1 cukinia 1 cytryna sól, pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: Cukinię kroimy wzdłuż na cieniutkie plastry (max 1/2 cm). Smarujemy cienko oliwą i smażymy na patelni aż zmięknie. Filety ryby solimy(...)posypujemy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie kroimy wzdłuż na długie paski, o szerokości i długości odpowiadającej mniej więcej wielkości plastrów cukinii. Na pasku ryby kładziemy plasterek cukinii oraz suszonego pomidora i zwijamy w roladki. Każdą spinamy patyczkiem i układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym wcześniej oliwą. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 190stopni. Smacznego
Podróż w kulinariaomlet, który przygotował dla mnie mój ukochany mężczyzna. Jako, że uwielbia jajka pod wszelką postacią jest mistrzem przyrządzania jajecznicy oraz innych wszelkich dań jarskich. Ten omlet przygotował z plastrami cukinii, kawałkami chrupiącej papryki oraz fetą. Do tego swój cudowny sos czosnkowy i wspaniałe śniadanie gotowe ! Składniki: 3 jajka 1 białko 2 łyżki mleka mąka kawałek cukinii pół czerwonej papryki kawałek(...)wbijamy 3 jajka, pozostałe 1 białko ubijamy na pianę. Do jajek dodajemy przesianą przez sitko mąkę oraz mleko. Wszystko razem mieszamy, a na końcu dodajemy pianę z białek. Przyprawiamy. Cukinię myjemy i kroimy w plastry, paprykę w drobną kostkę. Paprykę smażymy pierwszą, ściągamy z oleju i smażymy cukinię.Dodajemy paprykę i wszystko zalewamy mają jajeczną. Gdy jajka się zetną kruszymy
Życie ze smakiemDziś przepis na pyszny ketchup z cukinii. W smaku jest idealny. Na początku trochę sceptycznie nastawiona byłam na smak tego ketchupu. Ale po spróbowaniu stwierdziłam, że najlepszy jaki jadłam ! Koniecznie spróbujcie ! A nie zawiedziecie się! Składniki (z tych proporcji wyszły mi 4 słoiki po 330 ml): 800 g cukinii bez skóry i pestek 1 cebula 1 płaska łyżeczka soli(...)pełna szklanka cukru ( dałam jakieś 3/4 szklanki cukru) 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 300 g koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki octu Przygotowanie: Cukinię obieramy ze skórki, usuwamy pestki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. W misce zasypujemy cebulę i cukinię solą i zostawiamy na 12 godzin. Po upływie tego czasu warzywa miksujemy blenderem
Gotuj z MąkąSkładniki: 500 g szynki wieprzowej przyprawa do wieprzowiny 6 kiełbasek śląskich 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryki 2 młode cukinie żółte 2 młode cukinie zielone 6 średnich pomidorów malinowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki w proszku chili do smaku 2 łyżki słodkiej papryki posiekana natka pietruszki lub lubczyk olej do smażenia sól(...)kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać do wywaru. Kiedy mięso już będzie prawie miękkie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i zblendować. Kiedy papryka i cukinia będą już miękkie, wlać zmiksowane pomidory i koncentrat. Gotować ok. 5 minut do połączenia się smaków, doprawić, dodać
Czerwień i błękit