cukinia - 18701 przepisów (strona:357/1247)

Chłodnik cukiniowo - szparagowy 125

Zielone szparagi i cukinia to dwa warzywa pyszne same w sobie, podsmażone na maśle nie lubią dużej ilości przypraw, myślę że sól i pieprz wystarczy. Chłodnik cukiniowo szparagowy to danie uniwersalne możemy podać je na zimno dobrze schłodzone z ulubionymi dodatkami tj.prażone orzechy czy płatki migdałowe ale też na ciepło z ziołowymi grzankami. Przepis na ten chłodnik(...)pozostałe, znajdziecie w najnowszym letnim numerze Aromatu. Składniki na 4 porcje: 2 szalotki  1 pęczek zielonych szparag 2 małe zielone cukinie 2 łyżki masła 300 ml wody lub bulionu warzywnego sól i czarny pieprz Przygotowanie: Szalotkę obrać, szparagi i cukinię umyć i wszystko pokroić w mniejsze kawałki. Od szparag oderwać zdrewniałe końcówki z cukinii odciąć twarde dupki. Na dnie

Życie zaczyna się w kuchni
Tosty cukiniowe 141

owoców. Staram się korzystać z tego sezonu maksymalnie i w moich posiłkach przemycać to, co jest teraz najlepsze. Poza truskawkami i arbuzami, które męczę codziennie ;p bardzo często wykorzystuję cukinię. Ponieważ ma delikatny, łagodny smak można poszaleć z nią w różnych kombinacjach. Sprawdzonym sposobem są na przykład szybkie tosty cukiniowe, na które przepis znajdziecie poniżej. Można je podkręcić dowolnymi przyprawami(...)mnie w najprostszej wersji ze świeżą pietruszką i koperkiem. TOSTY CUKINIOWE Czas przygotowania 5 minut plus 5-8 minut pieczenia Z podanych składników wyszło 6 trójkątnych tostów Pół cukinii 2 jajka 2 łyżki mąki gryczanej Duża garść natki pietruszki i koperku Pieprz, sól Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach Do startej cukinii dodać poszatkowaną zieleninę, wbić jajka

HealthyCreations
Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą 116

hamburgera czy kanapek na śniadanie! Pozostawiam już to do Waszego wyboru. Sos, który pozostanie na samym dnie najlepiej zebrać ulubionym pieczywem, najlepsze tu będzie włoskie oczywiście!  Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą / 2 porcje Składniki: 1 średnia cukinia 1 duży pomidor 4 ząbki czosnku 1 kula mozzarelli 3 łyżki suszonego oregano 3 łyżeczki oliwy z oliwek sól do smaku(...)Przygotowanie: Warzywa myjemy. Osuszamy. Z cukinii odcinamy końcówki. Kroimy w ukośne grubsze plastry. Pomidora ze skórą kroimy w plastry. Podobnie mozzarellę. Naczynie żaroodporne wykładamy kolejno warstwami: cukinia, plasterki mozzarelli i pomidora. Każdą z warstw posypujemy suszonym oregano oraz solą. Czynność powtarzamy. Polewamy oliwą z oliwek. Zapiekamy przez max. 15 minut. Podajemy posypane posiekaną natką z pietruszki. Pozostały na dnia

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti pełnoziarniste z smażonymi warzywami i chrupiącym czosnkiem (szpinakiem, cukinią, szparagami) 138

Makaron pełnoziarnisty z warzywami to danie, które mogę ciągle zajadać i tylko na zmianę różne warzywa dodawać.  Czosnek w plasterki kroimy i na oleju jak frytki smażymy. Cukinię, szpinak, szparagi podsmażamy, z makaronem mieszamy, całość doprawiamy, czosnek, ser, płatki pomidorowe dokładamy i już gotowe danie mamy.   Składniki: garść zielonych szparagów, 200 g świeżego szpinaku, 1 mała młoda(...)cukinia, 250 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego, 4 -6 ząbków czosnku, olej rzepakowy ok. 2 – 4 łyżki, sól do smaku, pieprz świeżo mielony do smaku, suszona słodka papryka w płatkach, ser np. parmezan. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone

Moniki Smakołyki
Zapiekanka gryczana z mięsem, mozzarellą i warzywami 136

pomidorowym a co innego sosem beszamelowym prawda? :) Wartość odżywcza: 906 kcal B 60 g W 95 g T 31 Składniki na 2 porcje: ▸ 140 g kaszy gryczanej ▸ 1 duża cukinia ▸ 1 papryka czerwona  ▸ parę pieczarek ▸ 100 g mozzarelli ▸ 100 g mięsa mielonego  ▸ przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól) ▸ 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną(...)gotujemy i studzimy. 2. Cukinie trzemy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na parę minut, by puściła wodę. 3. Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Mozzarella, jeśli w kulce ścieramy na wiórki na tarce. 4. Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki, pamiętając, aby cukinie pierw odcisnąć z wody. Mieszamy z przyprawami i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zupa gulaszowa z cukinią 131

Treściwa zupa, która z powodzeniem może zastąpić drugie danie. Aromatyczna i bardzo esencjonalna zupa gulaszowa z cukinią jest bardzo smacznym daniem jednogarnkowym na dość szybki obiad.  Mięso gotuje się w pachnącym ziołami sosie z dodatkiem małej ilości wody, dlatego jest mięciutkie i bogate w smaku. Do zupy gulaszowej użyłam niezbyt tłustej łopatki wieprzowej, która po ugotowaniu wręcz rozpływa się(...)lubi ostrzejsze dania, to może dodać jeszcze ostrej papryki.  Składniki na zupę gulaszową: (6 - 8 porcji) 1 kg łopatki wieprzowej duża cebula 3 ząbki czosnku duża marchewka średnia cukinia puszka pomidorów krojonych bez skóry puszka fasoli  mała wiązka koperku lub natki pietruszki 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku łyżeczka tymianku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka

Kuchcik gotuje
Tarta brokułowo cukiniowa 142

Wegetariańska tarta z cukinią i brokułami w roli głównej. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Mi bardzo smakuje zimna. Idealna na imprezę, do pracy, na piknik. Jest syta i na pewno wszystkim będzie smakować.  spód: 250 g maki pszennej typ 500 150 g masła 3 łyżki zimnej wody 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka bazylii(...)oregano/ w sumie razem / nadzienie: 3 jajka wielkość M 400 g jogurtu greckiego sól, pieprz bazylia świeża garść 1 cukinia mała 1/3 brokuła 7 pomidorków koktajlowych 10 dkg sera feta szczypior do posypania Cukinię kroję na cienkie plastry maszynka do chleba, przekładam do miski, posypuje sola, wlewam trzy łyżki oliwy i mieszam, odstawiam aż nie zrobię ciasta. Brokuł dziele

wesoła kuchnia
Musztardowe polędwiczki z warzywami i sosem z grilla 132

Letnia propozycja na grilla, dużo warzyw z fajnym sosem i piersi z kurczaka ze szparagami. 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cukinia 1 bakłażan 4 szparagi białe grube 12 polędwiczek z piersi kurczaka 4 pomidorki koktajlowe sól, pieprz 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka lubczyku suszonego 4 łyżki oleju rzepakowego do marynaty olej do smarowania sos: 1 łyżka musztardy(...)odstawiam na godzinę do lodówki. Można też zostawić na noc, będą lepsze. Szparagi obieram i gotuję w osolonej wodzie pięć minut. Maja być aldente. Papryki kroję na kawałki, cukinię i bakłażana kroje na plastry wzdłuż po 3 mm grube. Każdą szparagę owijam trzema sztukami polędwicy i spinam wykałaczkami, będą lepiej się trzymać. Szparagi smaruję olejem. Plastry cukinii, bakłażana smaruje też

wesoła kuchnia
Fit kotleciki z indyka i cukinii (bez jajek i bułki) 155

Dziś zapraszam po przepis na lekkie kotleciki z mielonego indyka bez dodatku jajek i bułki, za to z suszonymi pomidorami i cukinią do smaku, smaczne, soczyste, obtoczone w dobrej jakości oliwie i smażone na grillowej patelni, doskonały duet tworzą z młodymi ziemniaczkami i surówką z kapustki. Składniki na 4-5 kotlecików: 400 g filetu indyka 1 duża  cebula(...)ząbek czosnku 3-4 suszone pomidory z oliwy 1/2 łyżeczki  soli himalajskiej  1/2 cukinii 2 łyżki bardzo zimnej wody ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy dobrej jakości Pieprz świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Fileta z indyka zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić  w malakserze, osolić solą lub ewentualnie jarzynką do smaku, wlać dwie łyżki bardzo

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka warzywna z ziemniakami w jogurtowym sosie 105

Kolorowa zapiekanka z wiosennych warzyw. Młode ziemniaki, cukinia i pomidory tworzą ciekawe wizualnie, a przede wszystkim pyszne połączenie :) Zapiekanka jest lekka, ale sycąca. Idealna na obiad lub kolację.  Moja wersja jest wegetariańska, jednak mięsożercy spokojnie mogą dorzucić kawałki mięsa, czy nawet mięso mielone, pamiętając o dostosowaniu czasu pieczenia, żeby mięso nie było surowe. Można też klasycznie posypać górę żółtym(...)serem lub mozarellą. ZAPIEKANKA WARZYWNA Z ZIEMNIAKAMI W JOGURTOWYM SOSIE Czas przygotowania 40-45 minut Składniki podane do przygotowania dwóch porcji 3 ziemniaki Pomidor malinowy Pół dużej cukinii Kawałek zielonej i czerwonej papryki Pół czerwonej cebuli Jajko Szczypiorek 5 łyżek jogurtu Łyżka płatków drożdżowych* Przyprawy - czubryca zielona, czosnek, oregano *płatki nadają serowy smak, można zastąpić startym serem lub pominąć Ziemniaki

HealthyCreations
Placki z cukinii z koperkiem 112

czym mówię ;) Wracając jednak do przepisu, zapraszam na cukiniowe placuszki, nicy takie zwykłe ale pazura dodaje im pewien sos, o nim przeczytacie już jutro,zapraszam! Składniki: 1 duża cukinia cukinia lub 2-3 małe, młode 1 cebula 3 - 4 łyżki mąki pszennej 2 jajka 2 ząbki czosnku świeże zioła u mnie dużo koperku sól, pieprz dodatkowo: trochę mleka, jeśli wyjdzie(...)zbyt gęste ciasto olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Cebulę szatkujemy na drobną kostkę. Cebulę i jajka dodajemy do cukinii, dodajemy również zioła, przyprawy, mąkę oraz mleko. Mieszamy całość łyżką. Smażymy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistego koloru

Życie zaczyna się w kuchni
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW I CUKINII 107

poszukiwaniu inspiracji ale zjeść coś było trzeba. Poszła więc mama do lodówki wyciągnęła kilka składników i w kilkanaście minut powstała kremowa, sycąca ale zarazem delikatna zupa krem z cukinii i brokułów . Dzięki dodanie sera gran padano zupa nabiera charakteru. Składniki 3 cukinie 200 g brokułów kawałek sera gran padano sól pieprz 1,5 l szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku(...)cebula Cebulę obrać i pokroić. Cukinię obrać i pokroić w mniejsze części. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Dodać cukinię oraz różyczki brokuła. Podsmażać ok 6 minut na małym ogniu. Warzywa zalać bulionem. Gotować do miękkości. Zupę zblendować. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser i gotować jeszcze 2 minuty

Kuchnia w oparach
Trójkolorowy pełnoziarnisty makaron z cukinią-pora na lunch 121

zabrania ze sobą! Gdziekolwiek! Przygotowanie : 15 minut liczba porcji :1 Składniki 1 porcja pełnoziarnistego makaronu 4 łyżeczki oliwy z oliwek 1 posiekany ząbek czosnku 1 cukinia pokrojona na wstążki, nitki lub słupki sok z połowy cytryny garść tartego parmezanu 1 łyżka świeżego szczypiorku 2 gałązki koperku sól i świeżo mielony pieprz Rano postaw na gazie garnek z osolona wodą(...)kiedy woda zacznie kipieć,wrzuć do niej makaron.Międzyczasie na dużej patelni rozgrzej dwie łyżeczki oliwy z oliwek, dodaj posiekany czosnek i uważaj,aby się nie przypalił. Dodaj cukinię, posyp solą i skrop niewielkiej ilości sokiem z cytryny. Zwiększ ogień i podsmażaj przez minutę, cukinia powinna delikatnie zmięknąć. Dziecinnie proste, dlatego u mnie często mieszają dzieciaki! Kiedy makaron się ugotuje

Z Kuchni Do Kuchni
Leczo z oscypkiem do kociołka 141

osób które lubią piknikować zupa idealna i bardzo sycąca.  Składniki na garnek 6-7 litrów. - 80 dag dobrej kiełbasy  - 3 cebule - 2 duże czerwone papryki - 1 kg cukinii - 1 puszka pomidorów w zalewie - 3 wędzone oscypki - smalec do smażenia, ok 4 łyżek - sól - pieprz 1. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Z pomidora wycinamy zieloną twardą część(...)cukinii usuwamy miękki miąższ z pestkami ( po pokrojeniu i wycięciu gniazd nasiennych ma zostać 1 kg cukinii ),  zostawiamy wierzchnią skórkę. 2. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec i wrzucamy kolejno w odstępach czasowych: cebulę i obsmażamy na złoto, kiełbasę i smażymy kilka minut razem, następnie dokładamy paprykę i tu podlewamy już wodą. Chwilę razem dusimy, łączymy z cukinią, przyprawiamy solą

Apetyczna babeczka
Grillowany mix szaszłykowy z pikantnymi talarkami, z manioku 147

kolorowych znajdzie zwolenników dań grillowych. Składniki: frankfurterki wędzone, 1 garść świeżych zielonych szparagów, 2 czerwone cebule, 2 garście pomidorków koktajlowych- żółte i czerwone, 2 białe kiełbasy, 2 małe młode cukinie, 1 maniok, 2 – 3 łyżki sosu z soją i imbirem z kawałkami chili, mieszanka przypraw do warzyw na grilla, olej rzepakowy, sól. Przygotowanie: Maniok obieramy i kroimy na plastry(...)Podczas grillowania nie zapalą się i nie złamią. Szaszłyki warzywne: Czerwoną cebulę kroimy na ćwiartki i oddzielamy każdą warstwę. Na wykałaczki nabijamy pokrojone w kostkę cukinię, pomidorki oraz cebulę (tutaj dodajemy mniejsze kawałki). Szaszłyki spryskujemy olejem i posypujemy przyprawą warzywną do grilla. Szaszłyki z kiełbasą: Białą kiełbasę i cukinię kroimy na plastry, frankfurterki na 4 części. Cebulę przygotowaliśmy wcześniej

Moniki Smakołyki