cukinia - 18701 przepisów (strona:357/1247)

Risotto z cukinią i parmezanem 115

Podczas ostatniej wycieczki do Włoch dostaliśmy w prezencie włoski ryż do risotto. Po powrocie pomysł na obiad był więc oczywisty :D A ponieważ zaczyna się sezon na cukinie, to ona została drugim bohaterem tego dania.  Jest to potrawa, przy której musimy uzbroić się w odrobinę cierpliwości, ponieważ ryż musi powoli chłonąć bulion i nasiąknąć jego aromatem. Ale zapewniam(...)warto! RISOTTO Z CUKINIĄ I PARMEZANEM Czas przygotowania to około 30-40 minut Składniki podane na przygotowanie dwóch porcji 150g ryżu do risotto Pół dużej cukinii Pół białej cebuli Około pół szklanki białego wytrawnego wina Bulion (u mnie warzywny) Parmezan Natka pietruszki Świeży rozmaryn Pieprz, sól Cebulę poszatkować i podsmażyć chwilę na oliwie Wrzucić suchy ryż i smażyć około minutę

HealthyCreations
Tarta z brokułem i cukinią 168

zimno jest tak samo pyszna. Składniki (na tartę o średnicy XXcm): 1 i 1/4 szklanki mąki 100g zimnego masła szczypta soli 5 łyżek lodowatej wody Na farsz: 2 średnie cukinie 1 średni brokuł pół łyżeczki suszonego tymianku 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Na zalewę: 2 granulowane serki wiejskie 2 duże jaja(...)wyrabiać rękami na jednolite, sprężyste ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.   W międzyczasie możemy przygotować farsz, który musi wystygnąć przed przełożeniem do tarty. Cukinie i brokuły myjemy. Cukinie kroimy wzdłuż a następnie w półplasterki, Brokuły dzielimy na różyczki – małe zostawiamy, duże przekrawamy na mniejsze. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy

Smaczna Strona
Siekane kotlety z kurczaka z cukinią i koperkiem 1692

Polub mnie na Facebooku Składniki:  Filet z kurczaka 500 g cukinia 300 g mąka ziemniaczana 2 łyżki majonez 2 łyżki jajko papryka ostra 1/2 łyżeczki papryka słodka 1/2 łyżeczki suszone pomidory łyżeczka sól pieprz olej do smażenia Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej posypujemy solą i ostawiamy na pół godziny. W tym czasie siekamy filet z kurczaka. Doprawiamy solą pieprzem(...)papryką słodką,ostrą, suszonymi pomidorami i majonezem. Odstawiamy do czasu, aż cukinia będzie gotowa. Z cukinii pozbywamy się nadmiaru wody i dodajemy do kurczaka. Dodajemy jajko, dwie łyżki mąki ziemniaczanej i posiekany koperek. Wszystko razem mieszamy. Z przygotowanej masy smażymy kotleciki na rozgrzanym oleju przez kilka minut na średnim ogniu. Kotlety nakładamy łyżką na patelnię. Jeden kotlet do czubata łyżka

Kulinarne przygody
DROBIOWE PLACKI Z CUKINIĄ I SZPINAKIEM 121

placuszków,ale dla mnie i mamy w zupełności starczyło. Jeśli chcecie więcej trzeba zrobić z podwójnej porcji. Składniki: ok 200 g piersi indyka ( kurczaka też może być) mała cukinia garść szpinaku 2 łyżki majonezu jajko 3 łyżki mąki 1 ząbek czosnku sól,pieprz przyprawa do kurczaka ( u mnie ziołowa) Cukinię wyszorować,zostawić ze skórką. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)posolić i odstawić na 10-15 min by cukinia puściła sok. Umytą i osuszoną pierś z indyka bądź kurczaka pokroić w małą kostkę,dodać umyty osuszony i posiekany grubo szpinak oraz odciśniętą cukinię. Do całości dodajemy jajko,majonez , przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,przyprawę do kurczaka oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać - masa powinna być dość gęsta. Placuszki smażyć

Niespełnione zdolności kulinarne
LEKKI OBIAD Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 129

się rozkoszować smakiem młodych ziemniaków. Kto nie kocha tych "maślanych" bulw? Można jeść je solo lub nadać charakteru wyrazistym dressingiem i wzbogacić w cenne składniki mineralne, dodając jarmuż i cukinię. Szkoda więcej gadać, czas zajadać! Polecam! Składniki na 1 porcję: 4 młode ziemniaki, 4 plastry cukinii, 3 plastry cebuli czerwonej, 2 duże liście jarmużu, garść słonecznika łuskanego. sos: 1 łyżka(...)posiekanego świeżego, 1/2 łyżeczki soli kamiennej, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki koperku suszonego, 1/4 łyżki czarnego pieprzu. Wykonanie: Młode ziemniaczki szorujemy, a następnie gotujemy do miękkości. Plastry cukinii i cebuli grillujemy na patelni grillowej. Liście jarmużu kroimy w paski i przelewamy wrzątkiem. Ewentualnie, przyprażamy słonecznik (dałam nieprażony). Pokrojone w ćwiartki ziemniaki, cukinię i resztę składników umieszczamy w naczyniu

Jeść, by żyć w zdrowiu
Krem z cukinii 108

Zielone zupy to coś co uwielbiam. A że cukinii teraz w bród, to szkoda byłoby nie zrobić zupy cukiniowej. Tym razem w wersji kremowej ;) Potrzebujemy: – 3 średniej wielkości cukinie – 3 niezbyt duże ziemniaki – cebulę – średniego pomidora – małe opakowanie boczku pokrojonego w kostkę – sól, pieprz – ząbek czosnku – odrobinę maggi – 2 łyżki oleju rzepakowego – 1 litr wody Przygotowanie: Dwie cukinie (ze skórą(...)gotować, powinien pojawić się na jej powierzchni czerwony „szum” z pomidorów. Zbieramy go za pomocą łyżki. Dzięki temu zupa będzie miała apetyczny zielony kolor. Doprawiamy do smaku. Dodatki: Ostatnią cukinię kroimy na cieniutkie plasterki (ja używam do tego obieraczki do warzyw) i wrzucamy do miseczki z wrzątkiem na 1-2 minuty. Boczek wrzucamy na patelnię i podsmażamy na chrupko. Teraz

W poszukiwaniu inspiracji
Przekąski na mecz 252

tylko piłki nożnej, ale i dobrego, domowego jedzenia!  PS. Mój faworyt to ogórki małosolne z koperkiem :)  Sałatka makaronowa z owocami i mozzarellą Sałatka ziemniaczana z jajkiem Grillowana cukinia z fetą Focaccia z cukinią, oliwkami i fetą Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z cukinią i pomidorem Proziaki Sałatka Cezar z kurczakiem Bruschetta z pieczarkami i grana padano Hummus Cukinia

Moja smaczna kuchnia
Chłodnik cukiniowo - szparagowy 120

Zielone szparagi i cukinia to dwa warzywa pyszne same w sobie, podsmażone na maśle nie lubią dużej ilości przypraw, myślę że sól i pieprz wystarczy. Chłodnik cukiniowo szparagowy to danie uniwersalne możemy podać je na zimno dobrze schłodzone z ulubionymi dodatkami tj.prażone orzechy czy płatki migdałowe ale też na ciepło z ziołowymi grzankami. Przepis na ten chłodnik(...)pozostałe, znajdziecie w najnowszym letnim numerze Aromatu. Składniki na 4 porcje: 2 szalotki  1 pęczek zielonych szparag 2 małe zielone cukinie 2 łyżki masła 300 ml wody lub bulionu warzywnego sól i czarny pieprz Przygotowanie: Szalotkę obrać, szparagi i cukinię umyć i wszystko pokroić w mniejsze kawałki. Od szparag oderwać zdrewniałe końcówki z cukinii odciąć twarde dupki. Na dnie

Życie zaczyna się w kuchni
Tosty cukiniowe 133

owoców. Staram się korzystać z tego sezonu maksymalnie i w moich posiłkach przemycać to, co jest teraz najlepsze. Poza truskawkami i arbuzami, które męczę codziennie ;p bardzo często wykorzystuję cukinię. Ponieważ ma delikatny, łagodny smak można poszaleć z nią w różnych kombinacjach. Sprawdzonym sposobem są na przykład szybkie tosty cukiniowe, na które przepis znajdziecie poniżej. Można je podkręcić dowolnymi przyprawami(...)mnie w najprostszej wersji ze świeżą pietruszką i koperkiem. TOSTY CUKINIOWE Czas przygotowania 5 minut plus 5-8 minut pieczenia Z podanych składników wyszło 6 trójkątnych tostów Pół cukinii 2 jajka 2 łyżki mąki gryczanej Duża garść natki pietruszki i koperku Pieprz, sól Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach Do startej cukinii dodać poszatkowaną zieleninę, wbić jajka

HealthyCreations
Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą 113

hamburgera czy kanapek na śniadanie! Pozostawiam już to do Waszego wyboru. Sos, który pozostanie na samym dnie najlepiej zebrać ulubionym pieczywem, najlepsze tu będzie włoskie oczywiście!  Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą / 2 porcje Składniki: 1 średnia cukinia 1 duży pomidor 4 ząbki czosnku 1 kula mozzarelli 3 łyżki suszonego oregano 3 łyżeczki oliwy z oliwek sól do smaku(...)Przygotowanie: Warzywa myjemy. Osuszamy. Z cukinii odcinamy końcówki. Kroimy w ukośne grubsze plastry. Pomidora ze skórą kroimy w plastry. Podobnie mozzarellę. Naczynie żaroodporne wykładamy kolejno warstwami: cukinia, plasterki mozzarelli i pomidora. Każdą z warstw posypujemy suszonym oregano oraz solą. Czynność powtarzamy. Polewamy oliwą z oliwek. Zapiekamy przez max. 15 minut. Podajemy posypane posiekaną natką z pietruszki. Pozostały na dnia

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti pełnoziarniste z smażonymi warzywami i chrupiącym czosnkiem (szpinakiem, cukinią, szparagami) 131

Makaron pełnoziarnisty z warzywami to danie, które mogę ciągle zajadać i tylko na zmianę różne warzywa dodawać.  Czosnek w plasterki kroimy i na oleju jak frytki smażymy. Cukinię, szpinak, szparagi podsmażamy, z makaronem mieszamy, całość doprawiamy, czosnek, ser, płatki pomidorowe dokładamy i już gotowe danie mamy.   Składniki: garść zielonych szparagów, 200 g świeżego szpinaku, 1 mała młoda(...)cukinia, 250 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego, 4 -6 ząbków czosnku, olej rzepakowy ok. 2 – 4 łyżki, sól do smaku, pieprz świeżo mielony do smaku, suszona słodka papryka w płatkach, ser np. parmezan. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone

Moniki Smakołyki
Zapiekanka gryczana z mięsem, mozzarellą i warzywami 132

pomidorowym a co innego sosem beszamelowym prawda? :) Wartość odżywcza: 906 kcal B 60 g W 95 g T 31 Składniki na 2 porcje: ▸ 140 g kaszy gryczanej ▸ 1 duża cukinia ▸ 1 papryka czerwona  ▸ parę pieczarek ▸ 100 g mozzarelli ▸ 100 g mięsa mielonego  ▸ przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól) ▸ 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną(...)gotujemy i studzimy. 2. Cukinie trzemy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na parę minut, by puściła wodę. 3. Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Mozzarella, jeśli w kulce ścieramy na wiórki na tarce. 4. Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki, pamiętając, aby cukinie pierw odcisnąć z wody. Mieszamy z przyprawami i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zupa gulaszowa z cukinią 127

Treściwa zupa, która z powodzeniem może zastąpić drugie danie. Aromatyczna i bardzo esencjonalna zupa gulaszowa z cukinią jest bardzo smacznym daniem jednogarnkowym na dość szybki obiad.  Mięso gotuje się w pachnącym ziołami sosie z dodatkiem małej ilości wody, dlatego jest mięciutkie i bogate w smaku. Do zupy gulaszowej użyłam niezbyt tłustej łopatki wieprzowej, która po ugotowaniu wręcz rozpływa się(...)lubi ostrzejsze dania, to może dodać jeszcze ostrej papryki.  Składniki na zupę gulaszową: (6 - 8 porcji) 1 kg łopatki wieprzowej duża cebula 3 ząbki czosnku duża marchewka średnia cukinia puszka pomidorów krojonych bez skóry puszka fasoli  mała wiązka koperku lub natki pietruszki 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku łyżeczka tymianku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka

Kuchcik gotuje
Tarta brokułowo cukiniowa 140

Wegetariańska tarta z cukinią i brokułami w roli głównej. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Mi bardzo smakuje zimna. Idealna na imprezę, do pracy, na piknik. Jest syta i na pewno wszystkim będzie smakować.  spód: 250 g maki pszennej typ 500 150 g masła 3 łyżki zimnej wody 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka bazylii(...)oregano/ w sumie razem / nadzienie: 3 jajka wielkość M 400 g jogurtu greckiego sól, pieprz bazylia świeża garść 1 cukinia mała 1/3 brokuła 7 pomidorków koktajlowych 10 dkg sera feta szczypior do posypania Cukinię kroję na cienkie plastry maszynka do chleba, przekładam do miski, posypuje sola, wlewam trzy łyżki oliwy i mieszam, odstawiam aż nie zrobię ciasta. Brokuł dziele

wesoła kuchnia
Musztardowe polędwiczki z warzywami i sosem z grilla 128

Letnia propozycja na grilla, dużo warzyw z fajnym sosem i piersi z kurczaka ze szparagami. 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cukinia 1 bakłażan 4 szparagi białe grube 12 polędwiczek z piersi kurczaka 4 pomidorki koktajlowe sól, pieprz 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka lubczyku suszonego 4 łyżki oleju rzepakowego do marynaty olej do smarowania sos: 1 łyżka musztardy(...)odstawiam na godzinę do lodówki. Można też zostawić na noc, będą lepsze. Szparagi obieram i gotuję w osolonej wodzie pięć minut. Maja być aldente. Papryki kroję na kawałki, cukinię i bakłażana kroje na plastry wzdłuż po 3 mm grube. Każdą szparagę owijam trzema sztukami polędwicy i spinam wykałaczkami, będą lepiej się trzymać. Szparagi smaruję olejem. Plastry cukinii, bakłażana smaruje też

wesoła kuchnia