muszę doglądać stojąc przy patelni. Mielone z warzywami robię często na wiele różnych sposobów. Czasem dodaję ugotowaną kaszę i podaję tylko z sosem. Czasem, jak tutaj, mieszam mięso z cukinią. Szczególnie, gdy nie umiem się zdecydować, czy chcę placki z cukinii, czy kotlety mielone. 4 porcje: ok. 500 g piersi z indyka 1 średnia cukinia(...)sera Provolone lub innego o wyrazistym smaku Mięso mielimy lub bardzo drobno siekamy. Cukinię i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli używasz sera o mało wyrazistym smaku dodaj zioła, np. tymianek lub lubczyk. Z masy formujemy kulki, które układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy ok. 35-40 minut
KucharzycaPrawdziwa gratka- wielowarstwowy gratin ziemniaczany przepełniony plastrami łososia MOWI i cukinii w kremowym sosie chrzanowym 👌 Gratka nie tylko na obiad rodzinny (wtedy obłędnie smakuje podana na ciepło), ale i bardzo smaczna i ciekawa propozycja na imprezę- wystarczy pokroić na małe kwadraciki i nadziać porcje na wykałaczki (tak, tak, na zimno smakuje równie genialnie!). Dodatkową, fantastyczną robotę robi 'kawior' buraczkowy, który(...)mamy maszynkę do krojenia cienkich plastrów- wtedy pokrojenie ziemniaków trwa dosłownie 2 minuty ☺️ zapiekanka: 1 kg dużych ziemniaków 8 plastrów łososia wędzonego w plastrach MOWI 1 średniej wielkości cukinia 1 szklanka śmietanki 30% 1 łyżeczka chrzanu około 60 g sera żółtego sól do smaku 'kawior': 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z buraków 2 łyżeczki agaru 1 łyżeczka soku z cytryny
Kraina Miodem Płynącapizza w formie okrągłego placka. Wczoraj przygotowałam więc mini pizze. Z jednej porcji ciasta przygotowałam małe placki. W sam raz na piknik czy wycieczkę za miasto! Mini pizze z cukinią i czarnymi oliwkami / 6-8 placków Składniki: ciasto na pizzę 25 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 2 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody dodatki(...)łyżek passaty pomidorowej (można użyć także całych pomidorów z puszki) 1/2 małej cukinii 3 łyżki suszonego oregano 6-8 łyżeczek czarnego sezamu 6-8 łyżeczek białego sezamy, podprażonego 125 g mozzarelli 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki czarnych, drylowanych oliwek liście sałaty np. masłowej lub innej do dekoracji sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W misce mieszamy
Moja smaczna kuchniaMakaron farfalle z czerwonym pesto, kurczakiem, cukinią i rukolą zrobimy w kilka chwil zyskując pełnowartościowy obiad. Obiad polecam szczególnie na cieplejsze dni, jest lekki, ale również sycący. 200g makaronu farfalle 1 duży filet z kurczaka 1 duża cukinia 1 cebula 5 ząbków czosnku 4 łyżki czerwonego pesto 2 duże garści rukoli sól, pieprz oliwa do smażenia tarta mozzarella(...)Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka, cebulę i cukinię kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka. Kiedy się zarumieni dodajemy cebulę, czosnek i cukinię. Smażymy do momentu aż woda odparuje. Wtedy dodajemy pesto, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z makaronem i rukolą. Przed podaniem posypujemy mozzarellą
Szefowa kuchniaromat dania. Leczo może być dodatkiem do dania głównego, ale świetnie smakuje samo bez żadnych dodatków. To łatwa, pyszna i aromatyczna potrawa. Oto przepis na pyszne wegańskie leczo z cukinią. Składniki 500 ml passaty pomidorowej 1/4 szklanki wody 2 żółte papryki 1 papryka czerwona 1 papryka peperoncino 1 cukinia 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oliwy(...)słodkiej papryki 1 łyżeczka ajwaru 1/2 łyżeczki chili sól świeżo mielony pieprz Warzywa myjemy i osuszamy. Papryki kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Cukinię kroimy w grube półplastry. Pół cebuli kroimy w piórka. Pokrojone składniki przekładamy do formy do zapiekania. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Formę wstawiamy
My Chcemy JeśćSkładniki / na 4 sztuki: filet z łososia - ok. 250 g filetów czerwona cebula - 1 mała sztuka cukinia - 1 mała sztuka papryka czerwona - 1/2 sztuki papryka żółta - 1/2 sztuki oliwa Monini Classico w sprayu cytryna - sok z 1/2 sztuki suszona bazylia - 1/2 łyżeczki sól, pieprz dodatkowo: 4 patyczki do szaszłyków Przygotowanie: Drewniane patyczki do szaszłyków(...)namocz w wodzie przez 30 minut. Filety z łososia pokrój na kwadraty. Czerwoną cebulę oraz paprykę pokrój na kawałki wielkości kęsa. Cukinię pokrój na plastry lub półplastry, zależnie od wielkości. W misce wymieszaj sok z cytryny z suszoną bazylią. Włóż pokrojonego łososia i zostaw do marynowania na 10 minut. Następnie nadziej naprzemiennie łososia i warzywa na patyczki
Chilli Czosnek i Oliwasmaków. Szef kuchni skomponował wtedy danie składające z się z nowalijek i składników jesiennych. Fundamentem potrawy z pogranicza pór oku były szparagi – świeże, soczyste, zielone. Do tego groszek, fasolka, cukinia. O zimie/ jesieni przypominały pieczarki. Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu. Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona liczba. W Niedzielnym Kucharzu znajdziecie przepis na spaghetti(...)bardzo lekkie i odświeżające danie. Pysznie smakuje na ciepło, ale można je zjeść również na zimno i potraktować jak makaronową sałatkę. Składniki: 200 g makaronu: rurki, świderki 1 mała cukinia 5-6 łodyżek szparagów ½ główki brokuła 1 szklanka groszku (może być mrożony) 6 małych pieczarek 1 łyżka masła Listki bazylii Sól i pieprz Pesto Garść orzechów (laskowych, włoskich) Garść bazylii
Niedzielny kucharzpęczek zielonych szparagów (500 g), 250 g (200 ml) kaszy jaglanej, skórka otarta z cytryny, 4 łyżki masła lub oleju, sól, cukier, cukinia, sok z cytryny, 2 łyżki oleju rzepakowego, Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Włożyć do miseczki, oprószyć solą, wlać sok z cytryny i olej. Wymieszać i odstawić. Szparagi umyć, odłamać końce. Do wrzącej wody z dodatkiem soli(...)kawałki wielkości około 2 cm. Dodać skórkę otartą z cytryny, dodać pozostałe masło i wymieszać. Doprawić do smaku solą. Foremkę (u mnie keksówka) wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć formę plasterkami cukinii. Na cukinię wyłożyć kaszę ze szparagami i ugnieść ją dobrze. Kaszę wstawić do lodówki na około 2 godziny
królestwo garówSezon na szparagi w pełni. Są przepyszne. Dzisiaj przedstawiam je w wersji z makaronem i nie tylko. Danie smaczne i nieskomplikowane. Polecam. Składniki: 1 pęczek szparagów zielonych 1 młoda cukinia 400 g mięsa mielonego z piersi z indyka 1 czerwona papryka Ser mozzarella 3 ząbki czosnku Sól Bulion/ woda olej Wykonanie: Paprykę kroimy na kawałki i zapiekamy przez kilkanaście minut(...)temp. 180 o C, aby później usunąć skórkę. Cukinię kroimy na plasterki, wykładamy na sitko i lekko solimy. Pozostawiamy na chwilę, aby obciekła. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso mielone. Ze szparagów usuwamy łykowate części ( wystarczy odłamać ), pozostałe kroimy na kawałki. Razem z cukinią dodajemy do mielonego mięsa. Paprykę kroimy w paseczki i również wykładamy
Smaki Ewybardzo spontanicznie – trzeba było zrobić obiad, do sklepu iść się nie chciało, więc trzeba było skorzystać z tego co się nawinie i co aktualnie jest w mojej kuchni. Cukinii, ziemniaków i cebuli zawsze są u mnie zapasy, a i o boczek nie trudno, bo jak to twierdzi mój mąż, z nim można zrobić każdą potrawę. Z tego niby(...)naprawdę można użyć do niej innego sera, może wędzonego lub zrobić wersję wege i stworzyć coś równie pysznego. Składniki (na 2-3 porcje): 1kg ziemniaków 2 średnie cukinie 1 duża cebula 150g wędzonego boczku sól i pieprz do smaku pół szklanki tartego parmezanu Cebulę obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w małą kostkę. Na patelnię wrzucamy boczek i posmażamy
Smaczna Stronakiedy cała rodzina jeszcze śpi, nikt ode mnie nic nie chce : ) i mogę spokojnie gotować : ) Pomysł na ten lunch właśnie tak powstał, na stole leżały ostatnie szparagi i kawałek cukinii z wczorajszej kolacji. W lodówce stał słoik z kaparami, suszonymi pomidorami, do tego trzeba było dodać coś jeszcze i tak padło na kuskus. Lunchbox warzywy do pracy 1/2 cukinii(...)kilka kaparów 2 łyżki ciecierzycy z puszki 1 pasty paprykowej Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju rzepakowego i podsmażyłam na nim czosnek (przez niecałą minutę ) potem dodałam suszone pomidory, cukinię, oliwki. Podlałam całość łyżką wody i zakryłam pokrywką. Po chwili dorzuciłam pokrojone szparagi oraz ciecierzycę, dolałam odrobinę wody i pastę paprykową, zamieszałam i zakryłam pokrywką, aby całość się udusiła
Kuchnia na wzgórzuoknem nareszcie widoczna. Niedługo tez Wielkanoc więc większość wieczorów spędzam w kuchni. Kolacja musiała więc być szybka i pyszna. Przygotowałam makaron z zielonymi warzywami czyli brokułami, groszkiem i cukinią. Składniki: 100 g makaronu Arc Pol spaghetti 10 szparagów zielonych 1/2 cukinii 1/2 szkl. zielonego groszku 100 g fety 4 cebulki dymki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy sól(...)pieprz 1 łyżka soku z cytryny koperek Makaron Arc Pol spaghetti ugotować al dente. Odciąć twarde końcówki ze szparagów. Szparagi i cukinię pokroić w cieniutkie paski. Szalotkę pokroić. dymkę pokroić w krążki. Na patelni z olejem zeszklić szalotkę z czosnkiem. Po 5 minutach dodać szparagi, cukinię i groszek. Dusić przez 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem
Kuchnia w oparachrobi z samych pomidorów. Mogą być świeże albo z puszki, czasem robi się ją tylko na koncentracie pomidorowym. A ja poniżej podaję Wam przepis na złamanie tej tradycyjnej zupy cukinią i mlekiem kokosowym zamiast śmietany. Do zupy dodałam gęsty i wyrazisty w smaku koncentrat pomidorowy Pudliszki,dzięki któremu zupa ma głęboki pomidorowy smak. ZUPA POMIDOROWA z CUKINIĄ Składniki: 1 litr(...)bulionu 1 cukinia 1 ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 mała marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem Pudliszki 1/2 puszki mleka kokosowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Następnie na patelnię dodajemy startą na grubych oczkach marchew, a potem pokrojoną w kostkę, obraną cukinię. Smażymy, aż warzyw zmiękną
Bon appetit mon amieSkładniki: olej rzepakowy 1/2 szklanki, marchew 3 sztuki średnie, cebula 1 duża,pierś kurczaka podwójna 1 sztuka, kiełbasa podwawelska 1 długa sztuka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 4 czubate łyżeczki, cukinia 6 średnie, woda 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, bazylia świeża 4 listki Cukinie umyć, pokroić na małe kawałki(...)posolić, odstawić na 30 minut, po tym czasie cukinie odcisnąć z soku. Na gorący olej wsypać obrane i pokrojone w talarki marchwie i podsmażać z 5 minut. Następnie wsypać pokrojoną cebulę i mieszając podsmażać z 2 minuty, następnie wsypać pokrojone w kosteczkę piersi i pokrojoną kiełbasę, podsmażać z 3 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki i odciśniętą cukinię, wlać wodę
W Mojej Kuchni Lubię