potrzeba: 1 kg łopatki wieprzowej bardziej okrągłej, 1 esencja Knorr do duszonych mięs, 1 średnia cukinia, u mnie żółta (ok. 1 kg), 2 czerwone, ostre papryczki z pestkami, 1 łyżeczka soku z cytryny, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki granulowanego czosnku, olej do smażenia Wykonanie: łopatkę kroimy w plastry o grubości 1 cm, rozbijamy tłuczkiem. Na większą patelnię nadającą się(...)będzie się pienił, a kiedy przestanie, smażymy jeszcze 1 minutę. Wyłączamy płomień, przykrywamy szczelną pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 120°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu. W międzyczasie cukinię pozbawiamy pestek i miękkiego środka, kroimy w drobną kostkę, papryczki kroimy bardzo drobno wraz z pestkami i razem z cukinią smażymy na drugiej patelni na 2 łyżkach oleju do miękkości
Bułka z Chlebemrobienia pachnie w całym domu. Jeśli wolicie mniej ostry sos, wystarczy dać mniej ostrej papryki. Z podanych proporcji wychodzi ok. 5 małych słoiczków. Co potrzeba: 1,5 kg cukinii, 1,5 kg papryki czerwonej, mięsistej, 1 duża główka czosnku, 3 łyżeczki czubate ostrej papryki, 2 płaskie łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 3 łyżki octu spirytusowego 10%, olej rzepakowy Wykonanie(...)Paprykę i cukinię myjemy, wycieramy do sucha, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, pieczemy na termoobiegu 20 minut. Skórka papryki zacznie lekko czernieć. Po tym czasie dokładamy główkę czosnku w łupach, pieczemy całość jeszcze 15 minut. Skórka papryki będzie czarna i taka ma być. Upieczone warzywa przekładamy delikatnie do dużej miski, przykrywamy
Bułka z ChlebemMięso leżakowane w tej marynacie szybko się smaży i jest kruche Co potrzeba: 1,3 kg łopatki wieprzowej, olej do smażenia, 1 duża czerwona papryka 1 mała cukinia 600-700 g), 1 brokuł obgotowany i pokrojony na różyczki, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu Co potrzeba na marynatę: 4 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 łyżka sosu rybnego(...)miski. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oleju, smażymy drugą porcję mięsa, którą po usmażeniu przekładamy do miski z wcześniej usmażonym mięsem. Na tłuszcz po smażeniu mięsa dajemy cukinię pokrojoną w bardzo drobną kostkę, brokuła, paprykę pokrojoną na małe kawałki, smażymy na większym płomieniu, aż cukinia i papryka będą zeszklone. Pod koniec smażenia dajemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Bułka z Chlebemobiad, ale jest też doskonała na zimno jako efektowna przekąska Co potrzeba: 1-1,2 kg schabu, Sól, Tymianek, Czosnek granulowany Co potrzeba na nadzienie: 400 g młodej, wąskiej cukinii, 100 g pieczarek, 2 duże cebule, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka posiekanej natki selera, 1 łyżeczka oregano, 3 łyżeczki masła Co potrzeba na sos: 2 łyżki czubate(...)pieprzu, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego Wykonanie: Robimy nadzienie: Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, smażymy na 1 łyżeczce masła. Usmażone przekładamy do miski. Cukinię czyścimy z pestek i miękkich części, kroimy w cienkie ćwierćplasterki, przekładamy na patelnię po pieczarkach, dajemy 1 łyżeczkę masła, smażymy na większym płomieniu, przekładamy do pieczarek. Cebulę kroimy
Bułka z ChlebemPyszne połączenie jajeczno-fasolowe z cukinią i dodatkami. #bezglutenu #wysokobiałkowe #bezmięsa Składniki: – 2 jajka – 3 łyżki jogurtu naturalnego – szczypta soli – łyżeczka masła – 1/2 cebuli – 1/2 cukinii – garść pestek dyni i sezamu – 120 g czerwonej fasoli + szczypiorek Sposób przygotowania Jajka roztrzepać w misce, dodać jogurt, sól i dokładnie ubić trzepaczką aż do połączenia(...)składników. Masło roztopić na patelni i na jednej połowie usmażyć omlet, a na drugiej podsmażyć posiekaną cebulę z pokrojoną cukinią. Na koniec posypać sezamem i pestkami dyni. Podawać z czerwoną fasolą i szczypiorkiem. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Omlet z czerwoną fasolą i cukinią pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina
Mrs. EndorfinaLekkie i puszyste jak omlety i szybkie w przygotowaniu. Mogą być w wersji bezglutenowej, jak i klasycznej. Tak czy inaczej będą pyszne. Zapraszam Was na placuszki z cukinii, które można podać nawet na śniadanie. Placki z cukinii to chyba jedna z najbardziej popularnych form podania cukinii w naszych domach. Najczęściej przygotowujemy je w takim samym … Artykuł Lekkie i puszyste(...)placuszki z cukinii pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkasezon na dania z serami różnego rodzaju. Zawsze, gdy przychodzą pierwsze chłodniejsze dni mam ochotę na rozgrzewające dania z mozzarellą, camembertem, cheddarem, czy też gruyere. Spaghetti z cukinią doprawioną dużą ilością pieprzu, kwaśną śmietaną i serem gruyere smakuje wyśmienicie. 250 g świeżego makaronu spaghetti średnia cukinia łyżka oleju z pestek winogron szczypta soli i sporo pieprzu mielonego łyżka kwaśnej śmietany(...)każdą pocję 2 łyżki tartego gruyere na każdą porcję świeża bazylia Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cukinię dokładnie szorujemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Podsmażamy na oleju, aż zmięknie, po czym doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Podajemy z kwaśną śmietana, startym serem i listkami bazylii. Smacznego :) Artykuł Spaghetti z cukinią i gruyere pochodzi z serwisu
Mienta blogciepłem będzie się rozchodził przyjemny aromat zapiekanych ziół i warzyw. Dzisiaj pomysł na zapiekankę,która może być zarówno pysznym obiadem jak i ciepłym daniem na kolację. JESIENNA ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ Składniki: 1 cukinia 5 ziemniaków 5-6 pieczarek 1 mała cebula 1 jajko 3/4 szkl śmietany 18% 1/2 szkl mleka 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)Cukinię kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut, aby puściła soki. Ziemniaki obieramy i obgotowujemy przez 10-12 minut. Studzimy i kroimy na cienkie plastry. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni. Cebule kroimy w plastry. Tak przygotowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian (ziemniaki, cukinia,cebula i pieczarki) Całość zalewamy sosem
Bon appetit mon amiepagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięcho na bok! Wchodzi cukinia i pomidor! Mistrzowskie połączenie <3 Ach! Parmezan! Parmezan…taki trójkącik… Składniki: 500 g cukinii 2 pomidory 1/2 szklaki startego parmezanu 2 jajka 1 cebula 3 łyżki mąki 1 łyżka ziół(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy, odstawiamy na pół godziny. Odcedzamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Dodajemy do cukinii ze startym parmezanem
R'n'G Kitchenjako kolorowy i smaczny dodatek do obiadu oraz jako przekąska do kanapek. Składniki 1/5 kg fasolki szparagowej – ja dałam fasolkę tyczną o długich strąkach. 1/5 kg ogórków 1 cukinia żółta 1 cukinię zieloną 2 duże cebule pokrojone w piórka 2 papryki czerwone 1 papryka żółta 2 duże marchewki pokrojone w plastry 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki Składniki(...)zalewę łyżeczka gorczycy 1 łyżka soli kuchennej 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% 4 szklanki wody Wykonanie Papryki myjemy i kroimy w grubsze paski. Marchewkę, ogórki , cukinię kroimy w kilku milimetrowe plastry. Fasolkę gotujemy w wodzie przez 4 minuty a następnie odcedzamy. Z podanych składników robimy zalewę, do gorącej dodajemy warzywa: paprykę ,cukinię ,cebule, czosnek i fasolkę . Parzymy warzywa
Kasia i jej kobiecy światŚwieże prawdziwki w lesie znalezione, to moje grzyby ulubione. Na różne sposoby je przygotowuję i ich smakoszy (teściów) częstuję. Cukinia to jedno z warzyw, które codziennie mogłabym zajadać i dlatego tak lubię ją do dań dodawać. Całość fajnie się skomponowała, a oliwa z oliwek smaku nadała. Składniki: 150 g boczku wędzonego, 200 g świeżych prawdziwków (i innych grzybów leśnych(...)borowiki), 200 g kaszy gryczanej białej, 150 g cukinii, 1 cebula czosnkowa, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, pęczek świeżego koperku, ¼ łyżeczka przyprawy kurkumy z chili i kardamonem, 2-3 listki świeżego lubczyku, sól do smaku, ponadto: oliwa z oliwek. Przygotowanie: Boczek, cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby na mniejsze części (mają być po wysmażeniu wyczuwalne kawałki). Cukinię trzemy
Moniki Smakołykijeszcze nie robił tego pysznego bigosu koniecznie musi wypróbować przepis 😃 Szybki bigos z cukinii, jest taką letnią i lżejszą alternatywą dla tradycyjnego bigosu z kapustą, mięsem i bardziej tłustą kiełbasą. Robi się go szybciutko, a pomijając kurki jest daniem tanim... i smacznym. Składniki: 3-4 średnie cukinie 2 marchewki 2 cebule 2-3 ząbki czosnku(...)pętka dowolnej chudej kiełbasy (u mnie z piersi kurczaka) koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie słodka papryka ostra papryka sól pieprz olej lub smalec do smażenia Wykonanie: Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i ew. usuwamy pestki, a następnie ścieramy na tartce o grubych oczkach. Solimy i odciskamy mocno z nadmiaru soku. Kurki (pieczarki) czyścimy. Marchewkę ścieramy na tarce
Walijskie PichcenieWrześniowe grzybobranie w kuchni, czyli niskokaloryczny, szybki i zdrowy pomysł na obiad. #szybkieiłatwe #niskokaloryczne #wegetariańskie Składniki na 2 porcje: – 100 g makaronu pełnoziarnistego – 1/2 cukinii – cebula – 2 ząbki czosnku – 1/2 pora – łyżka oleju rzepakowego – 200 g kurek + przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, przyprawa do kurczaka, koperek) – 5 łyżek jogurtu naturalnego Sposób przygotowania Cebulę(...)gorącej wodzie, ok. 5 min aż trochę zmiękną i wrzucić na patelnie do reszty składników, przyprawić i smażyć. W tej samej wodzie ugotować makaron (#zerowaste lub #dlaleniwych :P). Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jogurt naturalny połączyć z posiekanym koperkiem i na koniec wymieszać z kurkami. Makaron posypać cukinią, polać kurkami w sosie i zjadać. Jeśli masz pytania
Mrs. EndorfinaCukiniowe tagliatelle – nowa forma makaronu z cukinii Dzisiaj kolejna odsłona makaronu z cukinii, tym razem w postaci grubszych wstążek, czyli tagliatelle. Na blogu pojawiało się już co prawda spaghetti z cukinii, czyli tzw. zoodles. Jednak do ich przygotowania potrzeba zazwyczaj bardziej zaawansowanych narzędzi, jak chociażby nożyk do julienne lub spiralizer. Cukiniowe tagliatelle przygotujemy natomiast … Artykuł Cukiniowe tagliatelle
Modern Cave Girl