cukinia - 19119 przepisów (strona:345/1275)

Frittata z makaronem 157

frittata.    składniki: 250 g makaronu Bavette 7 jaj wiejskich sól, pieprz czarny 3 łyżki startego parmezanu 120 g mozzarella mini zalewa 8 pomidorków koktajlowych bazylia świeża 1 cukinia mała 4 plastry szynki parmeńskiej 1 papryczka chili 1 łyżka masła klarowanego 3 ząbki czosnku 1 szalotka Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam(...)Cebulę, czosnek drobno kroję, przesmażam na połowie masła. Cukinię kroję w paski cienkie za pomocą specjalnego ostrza. Można pokroić ją nożem. Do miski wbijam jajka, dodaję sól, pieprz, garść pokrojonych listów bazylii, parmezan i mieszam widelcem. Na patelnię przekładam cukinię, makaron i mieszam. Papryczkę chili kroje i dodaję połowę. Wylewam masę jajeczną. Podsmażam na gazie około trzy minuty na wolnym

wesoła kuchnia
Faszerowane kwiaty cukinii 134

Niebanalny pomysł na pyszne kwiaty cukinii, które są dostępne przez kilka tygodni w sezonie letnim. U mnie na targu najczęściej można spotkać kwiaty żeńskie, które mają na końcach małe i delikatne zalążki owoców cukinii.  Składniki: 8-10 kwiatów cukinii 250 g sera ricotta 50 g parmezanu kilka filecików anchois łyżka bułki tartej garsć posiekanej natki pietruszki sól, świeżo mileony(...)umyte i pozbawione pręcików kwiaty, następnie posmarować je oliwą i obtoczyc w bułce tartej.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kwiaty. Jeżeli mają one również małe cukinie to posmarować je oliwą i oprószyć pieprzem i solą

wyzwania kuchenne
Grillowane ślimaczki z polędwiczki wieprzowej 167

ślimaczki nie wymagają długiego pieczenia, więc są super opcją na tak zwany pierwszy głód. Polecam!       Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 4-5 plastrów boczku wędzonego 1 młoda cukinia kawałek czerwonej papryki kawałek żółtej papryki 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu mielonego patyczki do szaszłyków     *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż, uważając aby nie przeciąć mięsa(...)końca *** *** Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość około 1 cm, najlepiej zrobić to przez folie spożywczą *** *** Mięso oprószamy solą i pieprzem *** *** Cukinie myjemy i tniemy na cieniutkie plasterki, najlepiej to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw *** *** Na rozbitym płacie mięsa układamy plasterki cukinii *** *** Na cukinii układamy plasterki boczku wędzonego *** *** Następnie układamy w rzędach pokrojoną w paseczki paprykę *** *** Mięso zwijamy tworząc

Blog z Apetytem
Burgery z kaszy jaglanej 158

posiekanego w piórka 50 g orzechów laskowych posiekanych 1 ząbek czosnku rozdrobniony 150 g ciecierzycy ugotowanej 50 g płatków jaglanych lub owsianych, może być też tarta bułka 100 g cukinii tarta i odciśnięta 150 g zielonego groszku użyłam mrożonego 3 łyżki sosu sojowego pieprz do smaku sól do smaku 1/2 łyżeczki płatków chilli 1 łyżka szczypiorku siekanego 1 garść mięty(...)blendera ręcznego, masa nie musi być idealnie gładka. Masa na burgery powinna być dość gęsta i kleista Następnie do masy dodać przesmażone składniki, siekane zioła, odciśniętą z nadmiaru płynu cukinię, płatki owsiane oraz przyprawy, wymieszać tak, aby składniki i przyprawy dobrze się połączyły, odstawić na 10-15 minut po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić przyprawami i w razie potrzeby

SprawdzonaKuchnia.pl
Szczawiowa z makaronem z cukinii 128

Wiosenna szczawiowa z makaronem z cukinii. Do zupy obowiązkowo jajka od szczęśliwych kurek. Nie wyobrażam sobie wiosny bez tej zupy. 1 marchewka 1 kawałek korzenia selera 1 kawałek por biała część 1 cukinia 2 garście szczawiu świeżego 2 litry bulionu warzywnego sól, pieprz olej rzepakowy natka pietruszki 4 ziemniaki 3 jajka 125 ml śmietany 30 % Cukinię kroję we wstążki(...)minut. W tym czasie szczaw płuczę, kroję i przesmażam na oleju. Dodaję do zupy zagotowuję, wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem. Jajka gotuję na twardo. Zupę podaję z jajkiem, cukinią i natką

wesoła kuchnia
Ratatouille 142

Samo słowo ratatouille pochodzi od prowansalskiego ratatolha , i odnosi się do francuskiego ratouillera i tatouillera , form czasownika touillera , co oznacza „zamieszać”. Składniki (4 porcje) -2 bakłażany -4 małe cukinie -2 papryki -1 cebula -4 duże pomidory lub puszka krojonych pomidorów -3 ząbki czosnku -1 łyżka octu winnego -1 łyżeczka cukru -4 łyżki oliwy z oliwek -sól, pieprz -świeża bazylia Przygotowanie(...)Warzywa umyć. Bakłażany pokroić w półplasterki lub mniejsze kawałki, oprószyć solą i odstawić na kilka minut by puściły sok. Cukinię i papryki pokroić w większą kostkę. W przypadku świeżych pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Na patelni z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć bakłażany. Odłożyć. Dodać jeszcze 1 łyżkę oliwy i tak samo postąpić

Zielona Kuchnia
Risotto z indykiem i kolorowymi warzywami 161

rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad. Składniki: 200g ryżu arborio 600g fileta z indyka 1l bulionu drobiowego 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 czerwone papryki 1 cukinia 1 puszka kukurydzy 100ml białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka przyprawy do dań z drobiu 4 łyżki masła 1 garść świeżego tymianku pieprz sól Wykonanie: 1. Filet(...)dodać posiekany świeży tymianek, oprószyć przyprawą do dań z drobiu, kurkumą, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie usmażyć na maśle. 2. Cukinię i papryki umyć, z papryk usunąć gniazda nasienne i wraz z cukinią pokroić w kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy. 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na 2 łyżkach

Szalona Kuchnia Eweliny
Szybki obiad, makaron ze szparagami i cukinią! 186

moje wyobrażenie o tej przyprawie zmieniło się całkowicie. I niewielki dodatek do dań z makaronu i zielonych warzyw robi fajną robotę. Polecam!   MAKARON ZE SZPARAGAMI I CUKINIĄ - 2 porcje makaronu (u mnie z mąki durum) - 2 ząbki czosnku - 1 mała cukinia - 10 -12 szparagów - parmezan wedle uznania - łyżka masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól morska, gałka muszkatołowa(...)Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na połączeniu masła i oliwy z oliwek, podsmaż posiekany czosnek, szparagi i cukinię, całość mieszaj co chwilę. Warzywa powinny się zeszklić, zmniejsz ogień i całość przesmażaj aż do momentu kiedy szparagi będą dobre. Warto szparagi przekroić na pół wzdłuż wtedy szybciej dojdą. Całość zajmuje około 5 - 7 minut. Na patelnię dodaj odcedzony makaron, całość

SMYKWKUCHNI
Frittata szpinak z cukinią 160

Frittatę możecie jeść na ciepło ale też na zimno. Pokrojoną spakować do pudełka i do pracy. Pychota zapewniam was. Jest lekka, zdrowa pełna warzyw. Moja ze szpinakiem i cukinią bo bardzo lubię zielone warzywa. Do tego kiełki i moc witamin na talerzu. 4 duże jajka 200 g szpinaku świeżego 2 ząbki czosnku 5 pomidorków koktajlowych 1/2 cukinii sól, pieprz natka(...)pietruszki 1 garść kiełków 1 łyżka masła klarowanego Jajka wbijam do miski, dodaję sól, pieprz i roztrzepuję. Cukinię kroję w cienkie plastry. Szpinak dokładnie myję, osuszam. Czosnek drobno kroję i przesmażam ze szpinakiem na maśle. Jak zwiędnie wlewam masę jajeczną i mieszam. Dodaję plastry cukinii, przesmażam minutę nie mieszając. Na wierzchu układam pokrojone pomidorki. Piekarnik nagrzewam wcześniej do temp

wesoła kuchnia
Makaron z jarmużem, cukinią i czerwoną papryką 131

zdecydowanie więcej warzyw niż mięsa, a najchętniej warzywa dodaję do ulubionego makaronu lub kaszy. A jak wygląda to u Was? Makaron z jarmużem, cukinią i czerwoną papryką / 2 porcje Składniki: 200 g makronu kokardki garść jarmużu 1 ząbek czosnku 1/4 małej, czerwonej papryki gruby plaster cukinii 2 łyżki czarnych oliwek łyżeczka kaparów 4 łyżki startego na dużych oczkach grana padano(...)oliwek 1 łyżeczka czarnuszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie obieramy czosnek, kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w paski, a cukinię w kostkę. Czarne oliwki kroimy na plasterki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cukinię z czosnkiem i paprykę, a po chwili jarmuż. Podsmażamy warzywa, aż będą al dente czyli

Moja smaczna kuchnia
Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami 126

spróbowania tej wersji bo jest ciekawa w smaku. Jest to solidna porcja dla dwóch osób ale i 3 zjedzą spokojnie. Składniki : - 250 g makaronu spaghetti - pół średniej wielkości cukinii - 5-6 suszonych pomidorów + 2 łyżki oleju, z którego je wyjeliście - garść suszonej żurawiny - garść posiekanej natki pietruszki - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Na początek wstawiam wodę(...)makaron a gdy się zagotuje wrzucamy makaron i gotuję al dente. W czasie kiedy oczekuję na naszą pastę, cukinię myję i ścieram na tarce o dużych oczkach. Czosnek  i pomidory kroję w plastry . Na patelni rozgrzewam olej pomidorowy. Na rozgrzany wrzucam czosnek. Ja smażę ten czosnek do momentu, w którym zbrązowieje a potem wyrzucam . Na taki zaromatyzowany tłuszcz wrzucam

Kuchnia Pełna Emocji
Roladki z cukinii 181

format: 2, ad_newpage: false, ad_basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer321648', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: true, ad_showRank: false }; #wegańskie #bezglutenu #warzywne Składniki: – cukinia – 180 g wędzonego tofu – łyżka masła orzechowego – 3 łyżki mleka sojowego – łyżka oleju lnianego – sok z cytryny do smaku + przyprawy (pieprz, sól) Dodatki: – orzechy włoskie(...)rzodkiewka Sposób przygotowania Cukinię umyj, pokrój wzdłuż na cienkie plasterki i podpiecz do miękkości w piekarniku lub delikatnie podsmaż na patelni. Resztę składników połącz i dokładnie zblenduj do kremowej konsystencji. Na plasterkach cukinii rozsmaruj pastę i zawijaj w roladki. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi i pokrojoną rzodkiewką. Zjadaj ze smakiem. Wartość odżywcza Kalorie: 570 kcal Białka: 32 g Tłuszcze

Mrs. Endorfina
Gołąbki z mięsem drobiowym i warzywami w młodej kapuście 201

ochotę, jakie składniki mamy w domu albo... po prostu można wymyśleć jakiś nowy farsz. Moje gołąbki powstały po przemyśleniu z jakim farszem je zrobię. Tak więc kupiłam kolorowe papryki, cukinię, pieczarki. Ale najważniejsze, że do zrobienia moich gołąbków kupiłam młodą kapustę. Od dawna miałam ochotę na gołąbki zawijane w młodą kapustę. Robi się je szybciej, są zdecydowanie delikatniejsze(...)prostu... pyszne. Przekonajcie się Składniki: 2 kapusty młode 300 g mięsa z kurczaka (filet, mięso z podudzi...) 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta ½  papryki zielonej 300 g pieczarek 200  ryżu sól do smaku pieprz świeżo zmielony do smaku ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki oregano ½  łyżeczki bazylii 2 łyżki oleju Wykonanie

Kuchnia u Krysi
Roladki schabowe 6964

Roladki schabowe Faszerowane rolady wieprzowe duszone w pysznym sosie pieczeniowym. Obiad palce lizać!       Składniki: 6-7 plastrów schabu 1 mała cukinia (lub pół większej) 3-4 trójkąty serków topionych (u mnie z ziołami) kilka listków bazylii ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia mięsa olej do smażenia 0,5 litra bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)laurowy, ziele angielskie, słodka i ostra papryka mielona opcjonalnie: śmietanka do zaciągnięcia sosu     *** Mięso kroimy na plastry, cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na każdym plastrze mięsa układamy po kilka kawałków cukinii *** *** Na cukinii układamy po 2-3 listki bazylii i pół trójkącika serka topionego *** *** Całość

Blog z Apetytem
„Shakshuka” w ryżu z kalafiora 131

wybiciu jajek wstaw je pod grill w piekarniku i zapiecz. Spróbuj też naszego przepisu na oryginalną najprostszą shakshukę . Składniki: 1 mała główka kalafiora lub połowa dużej 1 mała cukinia 4 jajka 1 szalotka lub cebula dymka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka masła 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa(...)Cukinię, cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wysyp na rozgrzany tłuszcz cukinię. Smaż mieszając, aż się podpiecze i zrobi brązowa. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Krok 2 Połóż na patelni łyżkę masła, kiedy się roztopi i zapieni dodaj łyżkę oleju a następnie wysyp na tłuszcz cebulę

Niedzielny kucharz