naszym domu. Dawno nie piekłam wytrawnej tarty, więc dzisiaj trenowałam. Udała się i smakowała! Grecka tarta, dlaczego? Dodałam do niej grecką fetę, oliwki kalamata, suszone pomidory i grillowaną cukinię…No bardziej greckiej tarty chyba nie mogłam upiec! Zazwyczaj piekę tarty w okrągłej formie z ruchomym dnem. Kupiłam ostatnio podłużną i wąską foremkę i to właśnie w niej upiekłam tartę(...)Składniki: Spód do tarty 150 g pszennej mąki 100 g semoliny , mąka durum 150 g masła, zimnego ¼ łyżeczki soli 1 łyżka wody, zimnej Nadzienie do tarty 200 g zielonej cukinii 15 oliwek kalamata 15 zielonych oliwek 8 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy 100 g greckiego owczego sera typu feta 30 g żółtego sera 3 jajka 250 śmietany lub mleka
codojedzeniasmaku składników samych w sobie. Banalne połączenie warzyw, których słodycz wydobyta podczas tworzenia sosu doprawiona została jedynie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli chcecie i lubicie, do sosu z cukinii i pomidorków dorzućcie połowę posiekanej papryczki chili i kilka suszonych pomidorów. SKŁADNIKI: 1 większa cukinia 15 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz do podania krótki makaron, np. świderki(...)penne, kolanka, muszle PPRZYGOTOWANIE: Na niewielkiej ilości oliwy przesmażam posiekany drobniutko czosnek. Pomidorki myję i kroję na pół. Z umytej cukinii odcinam końce, kroję w kostkę. Dodaję warzywa do czosnku na patelni, mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Można warzywa przykryć pokrywką, będą się chwilę dusić aż puszczą sok. Danie podaję z natką i parmezanem lub tartym żółtym serem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnisłoiki, otworzymy, kiedy tylko będziemy mieli na nie ochotę :) Składniki: * 1 puszka czerwonej fasoli (użyłam Orzech ) * około 250 g kiełbasy chorizo * 1 czerwona papryka * 1 żółta papryka * 2 cukinie * 300 g pieczarek * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz do smaku * 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej * 750 g passaty pomidorowej * odrobina oleju Wykonanie: W garnku rozgrzać olej. Kiełbasę(...)plasterki pieczarki, pokrojone w cienkie paski obie papryki. Wszystko podsmażać. Następnie dodać sól, pieprz, słodką paprykę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlać passatę pomidorową, dodać pokrojone w półplasterki cukinie. Całość gotować na małym ogniu około 20-25 min. (do czasu, aż cukinia będzie na wpół miękka). Na końcu dodać odsączoną z zalewy czerwoną fasolę. Wszystko razem wymieszać, doprawić ewentualnie
Zrób to smacznielepiej zrobić to danie zamiast mielonego? Czas przygotowania: 3 minuty Czas smażenia : 7 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 3 duże Pulpety z kaszy, indyka i cukinii Łatwe do zrobienia pulpety z kaszy i mielonego indyka oraz cukinii. Są doskonałym sposobem na przemycenie do diety zdrowych składników, jak kasze i zielenina. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji(...)duże Lasagne z cukinii Zdrowa, wolna od glutenu, z minimalną ilości węglowodanów lasagnia z cukinii. Pożywna, ale też lekka, pełna warzyw zapiekanka. I przy tym bardzo smaczna. Czas : 40 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji : 2 Pyzy z kaszy jęczmiennej Pyzy z kaszy jęczmiennej są bardzo lekkie i smaczne. Robi się je tak samo, jak pyzy klasyczne
Niedzielny kucharzpowiedział, że sernik tylko na słodko? Dziś prezentuje znakomite wytrawne serniczki z suszonymi pomidorami, bazylią i cukinią. Delikatne pomidorowo-serowe wnętrze doprawione świeżą bazylią czosnkiem,, suszonym oregano, otulone cukinią-znakomite na śniadanie. Twarożek w nowej odsłoni, będzie super pomysłem na twoje śniadanie. Składniki na 5 szt: 250 g serka śmietankowego 6 połówek suszonych pomidorów listki świeżej bazylii 2 łyżki(...)umieścić w misce, dodać do niego łyżkę Śniadaniowej, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, sól,koncentrat pomidorowy, pieprz, żółtko jajka, proszek do pieczenia i przyprawy, wszystko razem zmiksować. Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Pozostałą 1/2 łyżki Śniadaniowej wysmarować silikonowe foremki do babeczek. Wyłożyć foremki plasterkami cukini. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Przełożyć masę
Krylowa Kuchniamasła 1 żółtko 2 łyżki wody pół łyżeczki soli Wierzch: 3 mięsiste pomidory 1 bakłażan 1 mała cukinia 2 jajka pół szklanki gęstej śmietany 2 łyżki mleka 1 łyżeczka mąki pszennej 100 g startego sera grana padano(...)formy. Zawinąłem nadmiar ciasta na brzegach. Spód nakłułem widelcem. Wstawiłem do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto się przyrumieniło. Przygotowanie wierzchu. Z cukinii odciąłem końce, przekroiłem wzdłuż, pokroiłem w kostkę. Z bakłażana również odciąłem koniec, pokroiłem w plasterki. Na patelni rozgrzałem oliwę, wrzuciłem cukinie i bakłażana. Dusiłem razem, mieszając, aż warzywa zmiękły i się
R'n'G KitchenCurry z cukinią i ciecierzycą Curry, to jedno z moich ulubionych dań, kojarzących się z indiami. Nie ma jednego prawilnego przepisu na curry, ponieważ w tłumaczeniu, to słowo oznacza po prostu… sos z warzywami lub innymi dodatkami. Oj jak curry za mną chodziło… Tak więc dzisiejsze curry z cukinią, ciecierzycą i jarmużem, to moja odpowiedź, na wewnętrzne nawoływanie(...)mieszankę z solą, to uważaj z jej użyciem, żeby nie przesolić dania. Przyprawy zawsze staraj się wybierać bez dodatku soli lub z jej niewielką ilością. Jakie jest curry z cukinią i ciecierzycą? Przede wszystkim delikatne i kremowe. Wrzuciłem jarmuż, ponieważ staram się jeść więcej warzyw, zwłaszcza zielonych. Poza tym nadaje on wspaniałego koloru daniu, bo kontrastuje z żółtym sosem. Jeśli
Blendmantradycyjny sposób długo duszone na malutkim ogniu. Składniki- policzki wołowe z warzywami z wolnowaru: 1,5 kg policzków wołowych 50 g marchewki 50 g korzenia pietruszki 300 g cukinii 150 g cebuli 5 ząbków czosnku 500 ml przecieru pomidorowego BIO sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego(...)Obsmażone kawałki mięsa odłożyć do innego naczynia pozostawiając na patelni tłuszcz. Cebulę obrać i pokroić w piórka a następnie zeszklić z wyciśniętym przez praskę czosnkiem na patelni z tłuszczem. Cukinię umyć dokładnie w ciepłej wodzie, osuszyć a następnie pokroić na grubsze plastry. Pietruszkę i marchewkę obrać i przekroić na mniejsze kawałki, ale nie za małe żeby nie rozpadły się podczas
Ola la LCHFkawałki piersi z kurczaka, filetu z indyka, nawet posiekane parówki. To bardzo aromatyczne danie, które wykonacie w kilka chwil. Do bagietki, grzanek wszelakich, placków czy kopytek polecam Bigos z cukinii, papryk i kiełbasy S KŁADNIKI: 2 duże cukinie 3 nieduże cebule 200 g 2 żółte pomidory 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 300 g kiełbasy 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego(...)szerszej patelni podgrzewam oliwę z masłem. Wrzucam kiełbasę, gdy się lekko przesmaży wrzucam cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodaję paprykę, smażę kilka minut często mieszając. Następnie dodaję cukinię i pomidory, przyprawiam i smażę dłuższą chwilę do połączenia smaków. Wlewam bulion lub wodę oraz dodaję koncentrat, w razie potrzeby przyprawiam jeszcze do smaku. Podaję do pieczywa lub jako samodzielne danie
Zasmakuj Kuchnipiersi kurczaka. Pomysłów na takie dania jest wiele, a często składniki do ich przygotowania znajdziemy w lodówce. Dzisiaj przygotowałam kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym z dodatkiem kolorowej papryki, cukinii i cebuli. Podałam go z ugotowanym ryżem, ale również dobrze smakowałby z makaronem lub kaszą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 400 g filetu z piersi kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej(...)papryki 1 mała cukinia 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 3 łyżki ciemnego sosu sojowego szczypta soli 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Cukinię umyć, pokroić w paski
Danka PichciŁatwe do zrobienia pulpety z kaszy i mielonego indyka oraz cukinii. Są doskonałym sposobem na przemycenie do diety rozmaitych niejadków zdrowych składników, jak kasze i zielenina. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 duże Nasz niespełna trzyletni syn nigdy nie lubił kaszek, o kaszach nie wspominając. Nie jest chyba specjalnym oryginałem, bo nie zdarzyło nam się zobaczyć dziecko(...)lubi? Ano jest sposób: pulpety z kaszy i mięsa, zmiksowane w proporcji szklanka gotowanej kaszy : pół kilo mielonego mięsa. Masę na pulpety dodatkowo można wzbogacić o warzywa: tartą marchewkę, cukinię, kalafiora lub brokuła. Nasz syn, który pilnie śledzi, czy w jedzeniu nie ma czegoś zielonego, jeszcze się nie połapał, że zakamuflowała się ona w pulpetach z kaszy. Polecamy
Niedzielny kucharzmięsa indyczego. Delikatne i soczyste, przesmażone na maśle klarowanym dostają dodatkowego maślanego aromatu. Do kotletów możecie dodać kukurydzę, tarty ser, posiekaną paprykę lub pomidory, tarte pieczarki, marchew lub cukinię, uwielbiam takie eksperymenty – będzie pysznie! Kotlety mielone to wspomnienie dzieciństwa, wspólnych niedzielnych obiadów i lenistwa rodzinnego. Kotlety mielone (niezależnie od rodzaju mięsa) przygotowuję na kilka sposobów: dodaję do mięsa namoczoną(...)wodę, bulion lub wodę gazowaną; dodaję przesmażoną na oleju cebulę lub świeżo starą na tarce o dużych oczkach (bez smażenia); przygotowuje tradycyjne kotlety lub z dodatkami, np. pieczarek, papryki, cukinii, marchewki. smażę kotlety na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym. Kotlety mielone podaję: z ziemniakami z wody, z puree ziemniaczanym z dodatkiem śmietanki i zmiksowanego zielonego groszku, z kluskami szarymi, leniwymi
Zasmakuj KuchniDziś mam dla was przepis na soczyste kotleciki mielone z dodatkiem startej cukinii. Takie kotleciki są bardzo soczyste i delikatne. Można je podać z dowolnymi dodatkami w postaci ziemniaków, frytek czy pieczywa. Można je również jeść na zimno zamiast wędliny do kanapek. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 500g mięsa wieprzowego np. z szynki 1 jajko 200g cukinii(...)sól, pieprz do smaku szczypta majeranku mąka do panierowania kotlecików tłuszcz do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe zmieliłam razem z obraną cebulą w maszynce do mięsa. Cukinię obrałam ze skóry (miałam taką wyrośniętą, jeśli jest młoda można dodać w całości bez obierania), wydrążyłam nasiona, a miąższ starłam na tarce na drobnych oczkach. Cukinię odcisnęłam z nadmiaru soku
Waniliowe Improwizacje