Rozgrzewającą zupa gulaszowa na bazie ostrej pasty paprykowej. Do zupy dodałam to co miałam, dynię, cukinię, patisona, fasolkę świeżą i fioletową ziarna. Do tego delikatne klopsiki z kurczaka i wyszła pyszna sycąca, zupa. klopsiki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula mała 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku przyprawa do kurczaka 4 łyżki(...)mąki migdałowej 2 łyżki natki pietruszki posiekane 1 jajko zupa gulaszowa: 1 cukinia mała 1/2 dynia hokkaido małej 1 patison 1 cebula 1 kawałek selera korzeń plaster 1/2 por biała część 1 szklanka fasoli fioletowej 2 łyżki pasty paprykowej ostrej 500 ml przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 garść świeżej fasolki szparagowej zielonej sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki
wesoła kuchniakoperek bądź pietruszkę. Jeśli lubisz ogórki kiszone, to polecam wykonanie ich samodzielnie z mojego ulubionego przepisu na ogórki kiszone. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa ogórkowa przez Paulina 2020-10-27 Cukinia nadziewana kaszą pęczak przez Paulina 2020-10-04 Placki z twarogiem przez Paulina 2020-09-28 Kotlety z cukinii przez Paulina 2020-08-23 Ketchup z cukinii przez Paulina(...)Szakszuka z cukinią przez Paulina 2020-08-15 Zupa ogórkowa – najlepszy przepis Jedna z najpopularniejszych zup gotowanych w polskich domach to zupa ogórkowa . Przepis na zupę ogórkową jest na prawdę prosty a jeśli masz gotowy rosół to wykonanie jej zajmuje właściwie kilkanaście minut. Zupa z kiszonymi ogórkami to zupa, która kojarzy mi się z dzieciństwem, obiadkami u babci
To Musisz WiedziećDzień dobry :-) Dziś danie jednogarnkowe. Mąż takie bardzo lubi. Tym razem jambalaya z indykiem, chorizo i cukinią, do tego papryka, seler naciowy i natka pietruszki. Danie wychodzi naprawdę pyszne i jest szybkie w przygotowaniu. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: około 400 g mięsa z udźca indyka 250 g kiełbasy chorizo 200 g ryżu u mnie(...)jaśminowy 4 małe marchewki 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 mała cukinia 4 łodyżki selera naciowego 1 puszka krojonych pomidorów natka pietruszki 1 łyżka masła 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego sól pieprz 1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w paseczki, indyka w kostkę, paprykę w kostkę, marchewkę w plasterki
kruche babeczkiSzybka, dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego, pożywna i bardzo smaczna tarta z moją ukochaną cukinią. Często robię ją na obiad, ale smakuje również na zimno jako przekąska lub drugie śniadanie. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego Farsz 1 duża cukinia lub 2 mniejsze, pół paczki fety, 2-3 ząbki czosnku, 1 mała cebula, 3 jajka, 2-3 łyżki śmietany(...)wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Resztę ciasta pokroić w 1,5 cm paski, schować do lodówki. W międzyczasie przygotować farsz. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zostawić na pół godziny, aż puści sok. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zrumienić na patelni maźniętej odrobiną oliwy. Po chwili dorzucić
Moja kraina smakówpomysł z wykorzystaniem nawodnionej tapioki! Z nawodnionej tapioki Koala przygotowałam tym razem przepyszne krokiety! Tak, tak krokiety! Danie sycące i mega pyszne! Wypełniłam je farszem grzybowym z dodatkiem cebulki, cukinii i sera – wyszło fantastyczne danie na gorąco, które z ogromną przyjemnością zajadała cała rodzinka! Idealne na sycący obiad albo kolację – spróbujcie i Wy! Ps. jeśli chcecie, by danie(...)Nawodniona Tapioka Kola jest produktem: * bezglutenowym * wegańskim * 100% naturalnym * hipoalergicznym Idealnym dla osób na diecie! SKŁADNIKI: * Tapioka nawodniona KOALA – KLIK! * pieczarki * ulubiony ser ( u mnie edamski i cheddar ) * cebula * cukinia * sól, pieprz * jajka do panierowania * bułka tarta do panierowania * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Banalnie prosty! Na suchą patelnię ( tym razem większą, ok. 26 cm ) wysypujemy 2 saszetki nawodnionej tapioki
Ostra na SłodkoZupa jarzynowa z cukinią z dodatkiem słodkiej śmietanki podana z koperkiem lub posiekaną natką to propozycja na pierwsze danie lub kompletny obiad. Do zupy możesz dodać także zielony groszek lub posiekaną kiełbasę. Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI: 1,250 l bulionu lub rosołu 2 marchewki – 200 g 1 pietruszka – 100 g 3 ziemniaki – 400 g 1 cukinia(...)dodają pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Smażę warzywa kilka minut od czasu do czasu mieszając. Wlewam bulion, dodaję liść i ziele, zagotowuję. Po tym czasie dodaję cukinię posiekaną w cienkie półplasterki. Zupę gotuję na średnim ogniu przez 25-30 minut do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaję 4 łyżki śmietanki 30 %, przyprawiam solą i pieprzem. Zupę podaję
Zasmakuj KuchniGołąbki smakują mi tylko w wersji z młodą kapustą. Postanowiłam poszukać alternatywy:). Przygotowałam gołąbki owinięte cienkimi paskami cukinii. Strzał w dziesiątkę! Gołąbki: 500g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka 2 małe cukinie Sos: 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru(...)łyżka śmietany sól, pieprz + 50g tartego sera 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Ścinamy cienkie paski cukinii za pomogą obieraczki do warzyw. 2. Ryż, mięso mielone, cebulę, czosnek, śmietanę i przyprawy łączymy ze sobą, wyrabiamy ręką do momentu dokładnego połączenia składników. Formujemy podłużne klopsy. Każdy klops owijamy paskami cukinii
Szefowa kuchniPyszny pomysł na super obiad! Prosty jak drut makaron świderki w sosie śmietanowym z cukinią i parmezanem. Składniki: - makaron, u mnie świderki - cukinia -śmietana 30% -ząbek czosnku - tarty parmezan i tarta mozzarella - pieprz i sól do smaku Zacznij gotować makaron, a międzyczasie przygotuj patelnię. Rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojoną w cienkie kawałki lub półplasterki cukinię. Dodaj(...)czosnek przeciśnięty przez praskę, dosmacz solą i pieprzem. Duś. Dodaj śmietanki 30 % i duś jeszcze chwilę. Sos z cukinią wmieszaj w makaron i włóż całość do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i posyp parmezanem i tartą mozzarellą. To nad wyraz łatwy obiad. I pyszny! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniwytrawne śniadanie – Pyszne w połączeniu z warzywami – Genialne również na obiad i kolację – Odpowiednie na deser ILOŚĆ PORCJI: 6 NALEŚNIKÓW CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: – Jajka – 7 sztuk – Cukinia – 1 średnia sztuka – Marchewka – 1 średnia sztuka – Roszponka – garść – Ser tarty Grana Padano – Nasiona chia – Mleko – 250 ml – Mąka typ 550 – 125g – Masło rozpuszczone 25g – Sól – Masło do natłuszczania patelni(...)naleśnik posmaruj patelnię odrobiną masła. 3. Na drugiej patelni w między czasie dodaj odrobinę masła i dodaj pokrojone w paski za pomocą obieraczki do warzyw marchewkę i cukinię. Posól do smaku i duś do momentu, aż warzywa zmiękną ale pozostaną jędrne. Uwaga trzeba tego pilnować gdyż tak cienkie paski szybko są gotowe. 4. Na talerz wyłóż gotowe jajko, posyp
globuskulinarnyKotlety Cztery pory roku Roladki drobiowe z farszem zielonym, cukinią oraz brokułem. Składniki: · 2 filety z kurczaka · Sól · pieprz · Przyprawa do kurczaka · 1 cukinia(...)Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. 2. Mięso kroimy w plastry, następnie lekko rozbijamy, doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą. 3. Cukinie myjemy i kroimy w podłużne plasterki, doprawiamy pieprzem oraz solą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 10 minut
Kulinarna ChwilaPlacki z cukinii - traktuję je jako szybszą alternatywę dla placków ziemniaczanych:). Są lżejsze - smażymy je na minimalnej ilości oleju i szybsze w przygotowaniu - starcie miękkiej cukinii trwa kilka chwil. Placki: 600g cukinii 2 jajka L 6 łyżek mąki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka siekanego koperku, u mnie suszony sól, pieprz masło klarowane lub olej(...)smażenia Twarożek: 250g półtłustego twarogu 150g śmietany 18% 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki siekanego koperku, u mnie suszony sól, pieprz 1. Przygotowujemy placki: cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na patelni cienko posmarowanej tłuszczem, z dwóch stron
Szefowa kuchninoce co raz chłodniejsze, to i człowiek szuka w kuchni czegoś sycącego i rozgrzewającego jednocześnie. Niewątpliwie leczo należy właśnie do takich potraw i choć latem ze świeżą, młodą cukinią smakuje rewelacyjnie, to jesienią czy zimą wcale go sobie nie odmawiam! Gęste, z chrupiącym świeżym pieczywem- zjadłabym nawet teraz (a zbliża się północ🙈) Koniecznie muszę zrobić zapas do słoików, bo cukinii(...)sporo jeszcze na grządce. Składniki na pyszne leczo: 3 czerwone papryki 1 kg cukinii młodej ze skórką 900g kiełbasy (np. Schabówka) 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna 2 liście laurowe 1 puszka pomidorów 100g przecieru pomidorowego 1½ l. wody 2 łyżeczki cukru Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na oleju podsmażamy pokrojoną w półplasterki
Kuchnia w czekoladziebeszamelem zapieczone (a niech będzie wytwornie, hehe ;) Naleśniki smakują wyśmienicie, dlatego chowają się pod pierzynką z beszamelu. Jednak kolorowy i aromatyczny farsz skusi niejednego. Naleśniki z cukinią i serem zapiekane pod beszamelem Składniki: Naleśniki: 1) 2 szkl mąki pszennej 2) 1 szkl. mleka(...)łyżki oleju 5) szczypta soli 6) olej do smażenia Farsz 1) mała cukinia 2) 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie) 3) 15-20 pomidorków koktajlowych 4) 200 g sera cheddar
Na kulinarnym poligonieorzechów laskowych 6) 2 ząbki czosnku 7) pół małej cukinii 8) oliwa 9) świeżo mielony pieprz czarny 10) sól 11) bułka tarta 12) jajko 13) sok z cytryny Sposób przygotowania(...)świeżo mielonym pieprzem. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Każdy plaster obtaczamy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. 2. Cukinię kroimy za pomocą obieraczki na długie cienkie paski, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem czarnym. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej oliwą podsmażamy paski cukinii wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku
Na kulinarnym poligonie