Lubicie ? bo ja je uwielbiam! Cały rok czekam na nie. Dziś mam dla Was ekspresowe danie obiadowe z udziałem kurek w roli głównej. Obawiałam się trochę połączenia ich z cukinią, zupełnie niepotrzebnie, bo całość świetnie się zgrała smakowo. Danie znikło w mig więc chyba smakowało. Wam też polecam! Składniki na 6 porcji: 40 dag dowolnego makaronu-świderki lub kokardki(...)świeżych kurek 1 cukinia 1 por ½ cebuli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 3 łyżki oleju ¾ szklanki słodkiej śmietanki 18% 10 dag serka pleśniowego brie Pęczek natki pietruszki do posypania Sól morska do smaku Świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kurki oczyścić , opłukać pod zimną bieżącą wodą. Por i cebulę pokroić w kostkę. Cukinii nie obierać
Wanilia i KardamonDzień dobry :-) Danie z serii na szybko ;-) Makaron kokardki do tego indyk, cukinia i ja dorzuciłam kilka zielonych oliwek, natki pietruszki i to w sosie śmietanowym posypane serem grana padano. Smakowało wszystkim, polecam i miłego czwartku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: makaron u mnie kokardki ok. 300 g 1 mniejsza cukinia około 400 g filetu z indyka/kurczaka 2 ząbki(...)czosnku natka pietruszki kilkanaście zielonych oliwek 1/2 szklanki śmietanki 30% sól pieprz olej do smażenia 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę siekamy, oliwki kroimy w plasterki, indyka w kostkę. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy indyka, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i podsmażamy
kruche babeczkizawierać warzywa, które dopiero pojawiły się na grządkach, są młodziutkie, pełne witamin i smaku lata. Tak powstaje pyszna zupa. Co potrzeba: 3 udka kurczaka, 8 dużych pieczarek, 1 mała cukinia, 1/4 dużego selera, Duża garść fasolki szparagowej, 2 duże marchewki, 1 większa kalarepa, 1/4 główki mniejszej młodej kapusty, 3 średnie ziemniaki, 3 ząbki czosnku, 2 płaskie łyżki kucharka, Sól, Pieprz(...)czasie obieramy pieczarki, kroimy drobno, smażymy na patelni z 1 pełną łyżką masła. Pod koniec smażenia dodajemy 2 szczypty soli i 1 szczyptę pieprzu. Gotowe pieczarki przekładamy do zupy. Cukinię kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię po smażeniu pieczarek, dajemy 2 łyżki oleju, smażymy na dużym płomieniu cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy 2 szczypty soli
Bułka z Chlebemfrittata. składniki: 250 g makaronu Bavette 7 jaj wiejskich sól, pieprz czarny 3 łyżki startego parmezanu 120 g mozzarella mini zalewa 8 pomidorków koktajlowych bazylia świeża 1 cukinia mała 4 plastry szynki parmeńskiej 1 papryczka chili 1 łyżka masła klarowanego 3 ząbki czosnku 1 szalotka Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam(...)Cebulę, czosnek drobno kroję, przesmażam na połowie masła. Cukinię kroję w paski cienkie za pomocą specjalnego ostrza. Można pokroić ją nożem. Do miski wbijam jajka, dodaję sól, pieprz, garść pokrojonych listów bazylii, parmezan i mieszam widelcem. Na patelnię przekładam cukinię, makaron i mieszam. Papryczkę chili kroje i dodaję połowę. Wylewam masę jajeczną. Podsmażam na gazie około trzy minuty na wolnym
wesoła kuchniaNiebanalny pomysł na pyszne kwiaty cukinii, które są dostępne przez kilka tygodni w sezonie letnim. U mnie na targu najczęściej można spotkać kwiaty żeńskie, które mają na końcach małe i delikatne zalążki owoców cukinii. Składniki: 8-10 kwiatów cukinii 250 g sera ricotta 50 g parmezanu kilka filecików anchois łyżka bułki tartej garsć posiekanej natki pietruszki sól, świeżo mileony(...)umyte i pozbawione pręcików kwiaty, następnie posmarować je oliwą i obtoczyc w bułce tartej. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kwiaty. Jeżeli mają one również małe cukinie to posmarować je oliwą i oprószyć pieprzem i solą
wyzwania kuchenneślimaczki nie wymagają długiego pieczenia, więc są super opcją na tak zwany pierwszy głód. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 4-5 plastrów boczku wędzonego 1 młoda cukinia kawałek czerwonej papryki kawałek żółtej papryki 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu mielonego patyczki do szaszłyków *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż, uważając aby nie przeciąć mięsa(...)końca *** *** Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość około 1 cm, najlepiej zrobić to przez folie spożywczą *** *** Mięso oprószamy solą i pieprzem *** *** Cukinie myjemy i tniemy na cieniutkie plasterki, najlepiej to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw *** *** Na rozbitym płacie mięsa układamy plasterki cukinii *** *** Na cukinii układamy plasterki boczku wędzonego *** *** Następnie układamy w rzędach pokrojoną w paseczki paprykę *** *** Mięso zwijamy tworząc
Blog z Apetytemposiekanego w piórka 50 g orzechów laskowych posiekanych 1 ząbek czosnku rozdrobniony 150 g ciecierzycy ugotowanej 50 g płatków jaglanych lub owsianych, może być też tarta bułka 100 g cukinii tarta i odciśnięta 150 g zielonego groszku użyłam mrożonego 3 łyżki sosu sojowego pieprz do smaku sól do smaku 1/2 łyżeczki płatków chilli 1 łyżka szczypiorku siekanego 1 garść mięty(...)blendera ręcznego, masa nie musi być idealnie gładka. Masa na burgery powinna być dość gęsta i kleista Następnie do masy dodać przesmażone składniki, siekane zioła, odciśniętą z nadmiaru płynu cukinię, płatki owsiane oraz przyprawy, wymieszać tak, aby składniki i przyprawy dobrze się połączyły, odstawić na 10-15 minut po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić przyprawami i w razie potrzeby
SprawdzonaKuchnia.plWiosenna szczawiowa z makaronem z cukinii. Do zupy obowiązkowo jajka od szczęśliwych kurek. Nie wyobrażam sobie wiosny bez tej zupy. 1 marchewka 1 kawałek korzenia selera 1 kawałek por biała część 1 cukinia 2 garście szczawiu świeżego 2 litry bulionu warzywnego sól, pieprz olej rzepakowy natka pietruszki 4 ziemniaki 3 jajka 125 ml śmietany 30 % Cukinię kroję we wstążki(...)minut. W tym czasie szczaw płuczę, kroję i przesmażam na oleju. Dodaję do zupy zagotowuję, wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem. Jajka gotuję na twardo. Zupę podaję z jajkiem, cukinią i natką
wesoła kuchniaSamo słowo ratatouille pochodzi od prowansalskiego ratatolha , i odnosi się do francuskiego ratouillera i tatouillera , form czasownika touillera , co oznacza „zamieszać”. Składniki (4 porcje) -2 bakłażany -4 małe cukinie -2 papryki -1 cebula -4 duże pomidory lub puszka krojonych pomidorów -3 ząbki czosnku -1 łyżka octu winnego -1 łyżeczka cukru -4 łyżki oliwy z oliwek -sól, pieprz -świeża bazylia Przygotowanie(...)Warzywa umyć. Bakłażany pokroić w półplasterki lub mniejsze kawałki, oprószyć solą i odstawić na kilka minut by puściły sok. Cukinię i papryki pokroić w większą kostkę. W przypadku świeżych pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Na patelni z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć bakłażany. Odłożyć. Dodać jeszcze 1 łyżkę oliwy i tak samo postąpić
Zielona Kuchniarewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad. Składniki: 200g ryżu arborio 600g fileta z indyka 1l bulionu drobiowego 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 czerwone papryki 1 cukinia 1 puszka kukurydzy 100ml białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka przyprawy do dań z drobiu 4 łyżki masła 1 garść świeżego tymianku pieprz sól Wykonanie: 1. Filet(...)dodać posiekany świeży tymianek, oprószyć przyprawą do dań z drobiu, kurkumą, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie usmażyć na maśle. 2. Cukinię i papryki umyć, z papryk usunąć gniazda nasienne i wraz z cukinią pokroić w kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy. 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na 2 łyżkach
Szalona Kuchnia Ewelinymoje wyobrażenie o tej przyprawie zmieniło się całkowicie. I niewielki dodatek do dań z makaronu i zielonych warzyw robi fajną robotę. Polecam! MAKARON ZE SZPARAGAMI I CUKINIĄ - 2 porcje makaronu (u mnie z mąki durum) - 2 ząbki czosnku - 1 mała cukinia - 10 -12 szparagów - parmezan wedle uznania - łyżka masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól morska, gałka muszkatołowa(...)Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na połączeniu masła i oliwy z oliwek, podsmaż posiekany czosnek, szparagi i cukinię, całość mieszaj co chwilę. Warzywa powinny się zeszklić, zmniejsz ogień i całość przesmażaj aż do momentu kiedy szparagi będą dobre. Warto szparagi przekroić na pół wzdłuż wtedy szybciej dojdą. Całość zajmuje około 5 - 7 minut. Na patelnię dodaj odcedzony makaron, całość
SMYKWKUCHNIFrittatę możecie jeść na ciepło ale też na zimno. Pokrojoną spakować do pudełka i do pracy. Pychota zapewniam was. Jest lekka, zdrowa pełna warzyw. Moja ze szpinakiem i cukinią bo bardzo lubię zielone warzywa. Do tego kiełki i moc witamin na talerzu. 4 duże jajka 200 g szpinaku świeżego 2 ząbki czosnku 5 pomidorków koktajlowych 1/2 cukinii sól, pieprz natka(...)pietruszki 1 garść kiełków 1 łyżka masła klarowanego Jajka wbijam do miski, dodaję sól, pieprz i roztrzepuję. Cukinię kroję w cienkie plastry. Szpinak dokładnie myję, osuszam. Czosnek drobno kroję i przesmażam ze szpinakiem na maśle. Jak zwiędnie wlewam masę jajeczną i mieszam. Dodaję plastry cukinii, przesmażam minutę nie mieszając. Na wierzchu układam pokrojone pomidorki. Piekarnik nagrzewam wcześniej do temp
wesoła kuchniazdecydowanie więcej warzyw niż mięsa, a najchętniej warzywa dodaję do ulubionego makaronu lub kaszy. A jak wygląda to u Was? Makaron z jarmużem, cukinią i czerwoną papryką / 2 porcje Składniki: 200 g makronu kokardki garść jarmużu 1 ząbek czosnku 1/4 małej, czerwonej papryki gruby plaster cukinii 2 łyżki czarnych oliwek łyżeczka kaparów 4 łyżki startego na dużych oczkach grana padano(...)oliwek 1 łyżeczka czarnuszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie obieramy czosnek, kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w paski, a cukinię w kostkę. Czarne oliwki kroimy na plasterki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cukinię z czosnkiem i paprykę, a po chwili jarmuż. Podsmażamy warzywa, aż będą al dente czyli
Moja smaczna kuchniaspróbowania tej wersji bo jest ciekawa w smaku. Jest to solidna porcja dla dwóch osób ale i 3 zjedzą spokojnie. Składniki : - 250 g makaronu spaghetti - pół średniej wielkości cukinii - 5-6 suszonych pomidorów + 2 łyżki oleju, z którego je wyjeliście - garść suszonej żurawiny - garść posiekanej natki pietruszki - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Na początek wstawiam wodę(...)makaron a gdy się zagotuje wrzucamy makaron i gotuję al dente. W czasie kiedy oczekuję na naszą pastę, cukinię myję i ścieram na tarce o dużych oczkach. Czosnek i pomidory kroję w plastry . Na patelni rozgrzewam olej pomidorowy. Na rozgrzany wrzucam czosnek. Ja smażę ten czosnek do momentu, w którym zbrązowieje a potem wyrzucam . Na taki zaromatyzowany tłuszcz wrzucam
Kuchnia Pełna Emocjiformat: 2, ad_newpage: false, ad_basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer321648', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: true, ad_showRank: false }; #wegańskie #bezglutenu #warzywne Składniki: – cukinia – 180 g wędzonego tofu – łyżka masła orzechowego – 3 łyżki mleka sojowego – łyżka oleju lnianego – sok z cytryny do smaku + przyprawy (pieprz, sól) Dodatki: – orzechy włoskie(...)rzodkiewka Sposób przygotowania Cukinię umyj, pokrój wzdłuż na cienkie plasterki i podpiecz do miękkości w piekarniku lub delikatnie podsmaż na patelni. Resztę składników połącz i dokładnie zblenduj do kremowej konsystencji. Na plasterkach cukinii rozsmaruj pastę i zawijaj w roladki. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi i pokrojoną rzodkiewką. Zjadaj ze smakiem. Wartość odżywcza Kalorie: 570 kcal Białka: 32 g Tłuszcze
Mrs. Endorfina