noce co raz chłodniejsze, to i człowiek szuka w kuchni czegoś sycącego i rozgrzewającego jednocześnie. Niewątpliwie leczo należy właśnie do takich potraw i choć latem ze świeżą, młodą cukinią smakuje rewelacyjnie, to jesienią czy zimą wcale go sobie nie odmawiam! Gęste, z chrupiącym świeżym pieczywem- zjadłabym nawet teraz (a zbliża się północ🙈) Koniecznie muszę zrobić zapas do słoików, bo cukinii(...)sporo jeszcze na grządce. Składniki na pyszne leczo: 3 czerwone papryki 1 kg cukinii młodej ze skórką 900g kiełbasy (np. Schabówka) 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna 2 liście laurowe 1 puszka pomidorów 100g przecieru pomidorowego 1½ l. wody 2 łyżeczki cukru Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na oleju podsmażamy pokrojoną w półplasterki
Kuchnia w czekoladziebeszamelem zapieczone (a niech będzie wytwornie, hehe ;) Naleśniki smakują wyśmienicie, dlatego chowają się pod pierzynką z beszamelu. Jednak kolorowy i aromatyczny farsz skusi niejednego. Naleśniki z cukinią i serem zapiekane pod beszamelem Składniki: Naleśniki: 1) 2 szkl mąki pszennej 2) 1 szkl. mleka(...)łyżki oleju 5) szczypta soli 6) olej do smażenia Farsz 1) mała cukinia 2) 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie) 3) 15-20 pomidorków koktajlowych 4) 200 g sera cheddar
Na kulinarnym poligonieorzechów laskowych 6) 2 ząbki czosnku 7) pół małej cukinii 8) oliwa 9) świeżo mielony pieprz czarny 10) sól 11) bułka tarta 12) jajko 13) sok z cytryny Sposób przygotowania(...)świeżo mielonym pieprzem. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Każdy plaster obtaczamy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. 2. Cukinię kroimy za pomocą obieraczki na długie cienkie paski, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem czarnym. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej oliwą podsmażamy paski cukinii wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku
Na kulinarnym poligonieJajecznicę z cukinią można przygotować z boczkiem lub bez, to zależy od naszych upodobań. Proporcje na mniej więcej 3 osoby. 1 nieduża cukinia (około 200 g), 5 – 6 jajek, 100 g boczku, sól, masło, Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na 15 minut. Boczek pokroić w plasterki, a następnie w paski(...)rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, przesmażyć. Dodać 1 – 2 łyżki masła. Wbić jajka i dodać odciśniętą cukinię. Usmażyć tak jak lubimy
królestwo garówSałatka z cukinii jest tak samo pyszna jak sałatka z ogórków, bardzo smaczna, lekko słodkawa, pyszna. Polecam. SKŁADNIKI : 4 średniej wielkości cukinie 3 papryki czerwone 2 marchewki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka wody 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki(...)słoików 0,5 l na słoik;1 liść laurowy, kulka ziela i kilka kulek pieprzu PRZYGOTOWANIE : Wszystkie warzywa szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Cukinię i cebulę przekładamy osobno do miski, posypujemy solą i odkładamy na 1 godzinę aby puściła soki. Następnie cukinię wyciskamy i dodajemy do drugiej miski z pozostałymi warzywami. Czosnek drobno kroimy
Kulinarne Fantazje MarioliDziś małe conieco z cukinii. Moje dziecko , pewnie jak każde inne , uwielbia frytki. Na szczęście polubił też taki ich substytut . Nie są robione z ziemniaków, nie mają tłuszczu a chrupią i można je jeść z ketchupem. Uwaga!!! szybko znikają . Składniki: - 2 średniej wielkości cukinie - ok 50 g bułki tartej - ok. 50 g startego sera - 2 małe, kurze jajka - sól(...)pieprz, mielony czosnek, suszona natka pietruszki, ketchup - do smaku Cukinie dokładnie myję. Następnie odcinam końcówki . Kroję na mniejsze paski - jak na frytki. Jajko rozkłócam z solą, pieprzem i czosnkiem w jednym naczyniu. W drugim naczyniu mieszam bułkę z serem i natką pietruszki. Najpierw obtaczam kawałek cukinii w jajku , potem w bułce z serem i kładę na blachę wyłożoną papierem
Kuchnia Pełna EmocjiSkładniki: (szklanka 250 ml) (porcja na 2,5 l ketchupu) Cukinia 1,5 kg młoda może być ze skórką, większe bez skóry i ziaren Cebula 0,5 kg Cukier 250 g Ocet jabłkowy 3/4 szklanki ( można użyć zwykłego) Sól 2 łyżki Koncentrat pomidorowy 2 słoiczki łącznie 400 g Słodka papryka łyżeczka Ostra papryka 1/2 łyżeczki Pieprz łyżeczka Przygotowanie: Cukinię(...)cebulę zetrzeć na tarce jarzynowej ( U mnie młoda cukinia ze skórką. Cukinię można obrać wtedy kolor będzie bardziej intensywny czerwony.) Posolić, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie przełożyć całość do garnka, nie odciskać. Grotować do miękkości 30 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i zblendować. Dodać cukier, ocet, koncentrat oraz przyprawy
Kulinarne przygodyLetni okres sprzyja grillowaniu - uwielbiamy jeść przeróżne warzywa z grilla, szczególnie cukinię :) Zawsze też staramy się mieć w lodówce cypryjski ser halloumi, zgrillowany jest rewelacyjnym dodatkiem do mięs i warzyw. Tym razem wystąpiło połączenie warzyw i sera w przepysznej sałatce, która oczywiście mega pasuje do innych dań z grilla. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 237 kcal(...)sera halloumi 1 mała cukinia (300 g) 200 g pomidorków koktajlowych 3 garście rukoli 1/3 małej czerwonej cebuli 2 garście czarnych oliwek 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Ser kroimy w plastry, cukinię w krążki, pomidorki na połówki. Cukinię solimy i skrapiamy oliwą. grillujemy wszystko na patelni lub tacce na grillu do zrumienienia. Wykładamy do miski
Moje Kuchenne Rewelacjekońcu aktualnie trwa na nie sezon, więc czemu by nie korzystać? Przepis na wrapy z mięsem mielony i kurkami SKŁADNIKI: - 6 wrapów - 800g mięsa mielonego - 100g kurek - 1 duża cukinia - 3 cebule - 4 pomidory - przyprawy (gyros, kimnek, sól, pieprz) - 1 łyżeczka oleju KROK 1. Mięso mielone smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, gdy zacznie się rumienić przyprawiamy solą, pieprzem, gyrosem(...)kminkiem. KROK 2 . Kurki dokładnie myjemy i przekrajamy na pół, podobnie z cukinią tyle, że kroimy ją na plasterki. KROK 3. Kurki i cukinie solimy do smaku i dusimy na patelni. KROK 4. Pomidory kroimy na plasterki. KROK 5. Na wrapa (można podgrzać trochę w piekarniku) rozkładamy kilka plasterków pomidorów, mięso mielone, cukinię z kurkami, polewamy ketchupem lub ulubionym
Związek na patelniCukinia- tak naprawdę tylko ona w tym roku najbardziej cieszy oko w przydomowym ogródku. Koperek w ogóle nie chciał rosnąć, pomidory marne, ogórki też kiepskie... Cukinii za to nie brakuje nic! Kwitnie i owocuje na okrągło. Sporo już zebrane i przetworzone, ale spokojnie jeszcze zdążę zrealizować kilka pomysłów, bo końca jej nie widać :) Normal 0 21 false false false(...)NONE X-NONE Składniki na ok 10 sztuk: 600g mielonej łopatki 500g startej i mocno odciśniętej cukinii 2 małe jajka 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju smakowego z rozmarynem 1 łyżeczka soli (8g) 50g czerstwej bułki (waga przed namoczeniem) Bułka tarta do obtoczenia Olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie i odciskamy. Cukinię myjemy
Kuchnia w czekoladzieCukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Smakuje wyśmienicie nie tylko na świeżo, ale również ze słoika. Robię ją co roku z zalewie z chilli i jest to mój ulubiony przepis. Polecam
Prosty przepis naPlacuszki z cukinii to jedno z dań, które tradycyjnie pojawiają się na naszym stole w lecie. Dobrze smakują zarówno na ciepło i zimno i świetnie nadają się do zabrania na piknik. mała cukinia (około 150 g bez gniazd nasiennych) średnia marchewka (około 150 g) 2 jajka pół szklanki mąki pszennej pęczek szczypiorku 4 listki mięty sól, pieprz olej do smażenia(...)łyżki śmietany łyżka majonezu łyżka soku z limonki starta skórka z połowy limonki opcjonalnie: ogórki awokado Śmietanę mieszamy z majonezem, sokiem i skórką z limonki i odstawiamy do lodówki. Cukinię (bez gniazd nasiennych) oraz marchewkę ścieramy na tarce. Jeśli zbiera się woda, to ją odciskamy. Dodajemy jajka, mąkę i posiekane zioła. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i zmniejszamy ogień
Mienta blogLubicie ? bo ja je uwielbiam! Cały rok czekam na nie. Dziś mam dla Was ekspresowe danie obiadowe z udziałem kurek w roli głównej. Obawiałam się trochę połączenia ich z cukinią, zupełnie niepotrzebnie, bo całość świetnie się zgrała smakowo. Danie znikło w mig więc chyba smakowało. Wam też polecam! Składniki na 6 porcji: 40 dag dowolnego makaronu-świderki lub kokardki(...)świeżych kurek 1 cukinia 1 por ½ cebuli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 3 łyżki oleju ¾ szklanki słodkiej śmietanki 18% 10 dag serka pleśniowego brie Pęczek natki pietruszki do posypania Sól morska do smaku Świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kurki oczyścić , opłukać pod zimną bieżącą wodą. Por i cebulę pokroić w kostkę. Cukinii nie obierać
Wanilia i KardamonDzień dobry :-) Danie z serii na szybko ;-) Makaron kokardki do tego indyk, cukinia i ja dorzuciłam kilka zielonych oliwek, natki pietruszki i to w sosie śmietanowym posypane serem grana padano. Smakowało wszystkim, polecam i miłego czwartku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: makaron u mnie kokardki ok. 300 g 1 mniejsza cukinia około 400 g filetu z indyka/kurczaka 2 ząbki(...)czosnku natka pietruszki kilkanaście zielonych oliwek 1/2 szklanki śmietanki 30% sól pieprz olej do smażenia 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę siekamy, oliwki kroimy w plasterki, indyka w kostkę. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy indyka, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i podsmażamy
kruche babeczkizawierać warzywa, które dopiero pojawiły się na grządkach, są młodziutkie, pełne witamin i smaku lata. Tak powstaje pyszna zupa. Co potrzeba: 3 udka kurczaka, 8 dużych pieczarek, 1 mała cukinia, 1/4 dużego selera, Duża garść fasolki szparagowej, 2 duże marchewki, 1 większa kalarepa, 1/4 główki mniejszej młodej kapusty, 3 średnie ziemniaki, 3 ząbki czosnku, 2 płaskie łyżki kucharka, Sól, Pieprz(...)czasie obieramy pieczarki, kroimy drobno, smażymy na patelni z 1 pełną łyżką masła. Pod koniec smażenia dodajemy 2 szczypty soli i 1 szczyptę pieprzu. Gotowe pieczarki przekładamy do zupy. Cukinię kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię po smażeniu pieczarek, dajemy 2 łyżki oleju, smażymy na dużym płomieniu cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy 2 szczypty soli
Bułka z Chlebem