Kotlety z króla polskich warzyw - ziemniaka, z dodatkiem marchewki, cukinii i pachnącej cebulki są ciekawą propozycją bezmięsnego dania obiadowego. Składniki: 1kg ziemniaków 1 jajko 1 cebula 1 cukinia 2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej sól pieprz gałka muszkatołowa Dodatkowo: olej do smażenia mąka bułka tarta jajka Wykonanie: 1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie(...)przepuścić przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. 3. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cukinię dokładnie umyć i ze skórką również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 4. Puree ziemniaczane przełożyć do dużej miski, dodać jajko, bułkę tartą, przesmażoną cebulę z czosnkiem, marchew, cukinię i całość
Szalona Kuchnia Ewelinyminut w temperaturze 180°C (pieczywo powinno być lekko zarumienione). Tak przygotowane włoskie kanapki posyp liśćmi świeżej bazylii i dodaj odrobinę świeżo zmielonej soli morskiej. Gęsta zupa z cukinią, parmezanem i bazylią Rozgrzewające i pełne kulinarnej głębi zupy to obowiązkowy punkt włoskiego menu. Dodają energii, cieszą podniebienie i świetnie sprawdzają się w roli pożywnego obiadu na bazie wartościowych składników. Danie(...)którym najważniejszą rolę odgrywa cukinia, zachwyci wszystkich amatorów sycących dań. Lista składników: 1 litr bulionu warzywnego, 4 cukinie, 2 ząbki czosnku, świeża bazylia, parmezan, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Masło rozpuść na patelni i podsmaż na nim pokrojony w plasterki czosnek. Pokrój cukinię w średniej wielkości kostkę i duś na patelni razem z czosnkiem aż do miękkości. Wlej
codojedzenia200g) steki z polędwicy wołowej gruboziarnista sól morska świeżo mielony czarny pieprz 100g sera halloumi pokrojonego w plastry Sałatka: 30g suchego makaronu, najlepiej pełnoziarniste świderki lub penne 1 niewielka cukinia 2 suszone pomidory z zalewy 1 niewielka gruszka konferencja garść mixu sałat i kiełki słonecznika łyżka ziaren słonecznika prażonego na suchej patelni Makaron ugotować w osolonej wodzie na pół twardo(...)dente). Cukinię pokroić w kostkę (nie obierać), pomidory wyciągnąć z zalewy i dosyć drobno pokroić. Cukinię podsmażyć z suszonymi pomidorami, doprawić do smaku szczyptą oregano. Po chwili dodać odcedzony makaron i chwilę smażyć, aż składniki połączą się, a makaron przejdzie aromatem pomidorów. Na talerze wyłożyć po garści liści sałaty, następnie mieszankę z makaronem i cukinią. Gruszkę pokroić w półplasterki
Dietologmoce spowodowały, że wczesne poranki zdarza mi się spędzać w kuchni. I to trochę niebywałe, bo już tak nie było za często. Kiedyś często je robiłam. Placuszki z cukinii z jajkiem w koszulce i salsą z warzyw, z pomidorków, papryki i oliwek czarnych ze szczypiorkiem. Dodatki, zwłaszcza jajko, jest obligatoryjne. Pozostałe to kwestia inwencji twórczej i kreatywności kucharza(...)uwielbiam z łososiem wędzonym. Lubię z szynką parmeńską. Z chipsem z boczku. Z mascarpone czy kwaśną śmietaną. Można się pobawić. Składniki (na 2-3 porcje): jedna mała cukinia jedno jajko 3 łyżki mąki orkiszowej olej do smażenia sól, pieprz 3 łyżki kefiru jajka do gotowanych jajek w koszulce sals warzywna: pomidorki koktajlowe
Mango Papajasosu powstaje bardzo delikatna galaretka. Co potrzeba: 1,4 – 1,5 kg łopatki wieprzowej bardziej okrągłej, 1 sztuka esencji Knorr do duszonych warzyw, 1 główka czosnku, 1 średnia cukinia, 1 kostka smalcu, 1 duża, mięsista, czerwona papryka, 6 większych cebul, sól, pieprz, Wykonanie: Potrzebna będzie wysoka patelnia ze szczelną pokrywką, którą można wstawić do piekarnika. Cebulę kroimy w półksiężyce, paprykę(...)obieramy ze skóry ostrym nożem, a następnie kroimy w drobne paseczki, cukinię pozbawiamy nasion i miękkich części i kroimy w drobną kostkę. Mięso myjemy, szpikujemy ząbkami czosnku, posypujemy obficie solą i pieprzem z każdej strony, obsmażamy na rozgrzanym smalcu z każdej strony po kilka sekund. Zapobiegnie to wyciekaniu soku z mięsa w czasie pieczenia. Do tak przygotowanego mięsa wkładamy esencję
Bułka z Chlebemudźca z indyka bez kości, 1 esencja Knorr do duszonych mięs, ½ płaskiej łyżeczki curry, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki, 1 duża, czerwona, mięsista papryka, 1 średnia cukinia (500 g) sól Wykonanie: Indyka kroimy w mniejsze kawałki, paprykę obieramy ze skórki, kroimy na cieniutkie paseczki, cukinię pozbawiamy pestek i miękkiego środka, kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelnię(...)płyn się wysmaży, a będzie widoczny tylko tłuszcz. Mięso powinno być soczyste, usmażone, ale nie spieczone. Mięso przekładamy bez tłuszczu do miski. Na tłuszcz po smażeniu mięsa dajemy pokrojoną cukinię, paprykę, ½ płaskiej łyżeczki soli. Smażymy 5 minut cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Dodajemy z powrotem mięso, mieszamy, smażymy 1 minutę. Do tak przygotowanego mięsa doskonale pasuje ryż maślano
Bułka z Chlebempotrzeba: 1 kg łopatki wieprzowej bardziej okrągłej, 1 esencja Knorr do duszonych mięs, 1 średnia cukinia, u mnie żółta (ok. 1 kg), 2 czerwone, ostre papryczki z pestkami, 1 łyżeczka soku z cytryny, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki granulowanego czosnku, olej do smażenia Wykonanie: łopatkę kroimy w plastry o grubości 1 cm, rozbijamy tłuczkiem. Na większą patelnię nadającą się(...)będzie się pienił, a kiedy przestanie, smażymy jeszcze 1 minutę. Wyłączamy płomień, przykrywamy szczelną pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 120°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu. W międzyczasie cukinię pozbawiamy pestek i miękkiego środka, kroimy w drobną kostkę, papryczki kroimy bardzo drobno wraz z pestkami i razem z cukinią smażymy na drugiej patelni na 2 łyżkach oleju do miękkości
Bułka z Chlebemrobienia pachnie w całym domu. Jeśli wolicie mniej ostry sos, wystarczy dać mniej ostrej papryki. Z podanych proporcji wychodzi ok. 5 małych słoiczków. Co potrzeba: 1,5 kg cukinii, 1,5 kg papryki czerwonej, mięsistej, 1 duża główka czosnku, 3 łyżeczki czubate ostrej papryki, 2 płaskie łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 3 łyżki octu spirytusowego 10%, olej rzepakowy Wykonanie(...)Paprykę i cukinię myjemy, wycieramy do sucha, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, pieczemy na termoobiegu 20 minut. Skórka papryki zacznie lekko czernieć. Po tym czasie dokładamy główkę czosnku w łupach, pieczemy całość jeszcze 15 minut. Skórka papryki będzie czarna i taka ma być. Upieczone warzywa przekładamy delikatnie do dużej miski, przykrywamy
Bułka z ChlebemMięso leżakowane w tej marynacie szybko się smaży i jest kruche Co potrzeba: 1,3 kg łopatki wieprzowej, olej do smażenia, 1 duża czerwona papryka 1 mała cukinia 600-700 g), 1 brokuł obgotowany i pokrojony na różyczki, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu Co potrzeba na marynatę: 4 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 łyżka sosu rybnego(...)miski. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oleju, smażymy drugą porcję mięsa, którą po usmażeniu przekładamy do miski z wcześniej usmażonym mięsem. Na tłuszcz po smażeniu mięsa dajemy cukinię pokrojoną w bardzo drobną kostkę, brokuła, paprykę pokrojoną na małe kawałki, smażymy na większym płomieniu, aż cukinia i papryka będą zeszklone. Pod koniec smażenia dajemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Bułka z Chlebemobiad, ale jest też doskonała na zimno jako efektowna przekąska Co potrzeba: 1-1,2 kg schabu, Sól, Tymianek, Czosnek granulowany Co potrzeba na nadzienie: 400 g młodej, wąskiej cukinii, 100 g pieczarek, 2 duże cebule, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka posiekanej natki selera, 1 łyżeczka oregano, 3 łyżeczki masła Co potrzeba na sos: 2 łyżki czubate(...)pieprzu, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego Wykonanie: Robimy nadzienie: Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, smażymy na 1 łyżeczce masła. Usmażone przekładamy do miski. Cukinię czyścimy z pestek i miękkich części, kroimy w cienkie ćwierćplasterki, przekładamy na patelnię po pieczarkach, dajemy 1 łyżeczkę masła, smażymy na większym płomieniu, przekładamy do pieczarek. Cebulę kroimy
Bułka z ChlebemPyszne połączenie jajeczno-fasolowe z cukinią i dodatkami. #bezglutenu #wysokobiałkowe #bezmięsa Składniki: – 2 jajka – 3 łyżki jogurtu naturalnego – szczypta soli – łyżeczka masła – 1/2 cebuli – 1/2 cukinii – garść pestek dyni i sezamu – 120 g czerwonej fasoli + szczypiorek Sposób przygotowania Jajka roztrzepać w misce, dodać jogurt, sól i dokładnie ubić trzepaczką aż do połączenia(...)składników. Masło roztopić na patelni i na jednej połowie usmażyć omlet, a na drugiej podsmażyć posiekaną cebulę z pokrojoną cukinią. Na koniec posypać sezamem i pestkami dyni. Podawać z czerwoną fasolą i szczypiorkiem. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Omlet z czerwoną fasolą i cukinią pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina
Mrs. EndorfinaLekkie i puszyste jak omlety i szybkie w przygotowaniu. Mogą być w wersji bezglutenowej, jak i klasycznej. Tak czy inaczej będą pyszne. Zapraszam Was na placuszki z cukinii, które można podać nawet na śniadanie. Placki z cukinii to chyba jedna z najbardziej popularnych form podania cukinii w naszych domach. Najczęściej przygotowujemy je w takim samym … Artykuł Lekkie i puszyste(...)placuszki z cukinii pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkasezon na dania z serami różnego rodzaju. Zawsze, gdy przychodzą pierwsze chłodniejsze dni mam ochotę na rozgrzewające dania z mozzarellą, camembertem, cheddarem, czy też gruyere. Spaghetti z cukinią doprawioną dużą ilością pieprzu, kwaśną śmietaną i serem gruyere smakuje wyśmienicie. 250 g świeżego makaronu spaghetti średnia cukinia łyżka oleju z pestek winogron szczypta soli i sporo pieprzu mielonego łyżka kwaśnej śmietany(...)każdą pocję 2 łyżki tartego gruyere na każdą porcję świeża bazylia Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cukinię dokładnie szorujemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Podsmażamy na oleju, aż zmięknie, po czym doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Podajemy z kwaśną śmietana, startym serem i listkami bazylii. Smacznego :) Artykuł Spaghetti z cukinią i gruyere pochodzi z serwisu
Mienta blogciepłem będzie się rozchodził przyjemny aromat zapiekanych ziół i warzyw. Dzisiaj pomysł na zapiekankę,która może być zarówno pysznym obiadem jak i ciepłym daniem na kolację. JESIENNA ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ Składniki: 1 cukinia 5 ziemniaków 5-6 pieczarek 1 mała cebula 1 jajko 3/4 szkl śmietany 18% 1/2 szkl mleka 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)Cukinię kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut, aby puściła soki. Ziemniaki obieramy i obgotowujemy przez 10-12 minut. Studzimy i kroimy na cienkie plastry. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni. Cebule kroimy w plastry. Tak przygotowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian (ziemniaki, cukinia,cebula i pieczarki) Całość zalewamy sosem
Bon appetit mon amie