nadziała je kotletem i zieleniną. Moja głowa zaczęła działać i szybciutko w niej powstał obraz pysznego, chrupiącego, pełnego różnorodnych smaków burgera. Mocno koperkowy falafel, rukola, awokado, grillowana cukinia, kiełki i suszone pomidory umieszczone w orkiszowo-gryczanej chrupiącej bułce stworzyły niebo dla podniebienia. Polecam! Składniki: Bułeczki (6 sztuk) z TEGO przepisu. Falafele (8 sztuk): 150 g ciecierzycy, 2 cebule(...)łyżeczki kminku mielonego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, szczypta pieprzu, olej kokosowy do smażenia. Dodatkowo: rukola (4-5 liści na 1 burgera), grillowana cukinia (2 słupki na 1 burgera), kiełki lucerny (1 łyżka na 1 burgera), awokado (1 łyżka na burgera), suszone pomidory (3 kawałki na 1 burgera). Wykonanie: Ciecierzycę namaczamy na noc. Następnie wylewamy wodę
Jeść, by żyć w zdrowiurazem proponuję Wam pizzę z cukinią, jeśli pominiecie kabanosa, będzie to pizza wegetariańska. Z dodatkiem ziół, pomidorów i mozzarelli smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy z oliwek, ok. 2 szkl. mąki, ¾ szkl. ciepłej wody Nadzienie: sos pomidorowy, 1 mała cukinia, kawałek kabanosa, pomidor, mozzarella, bazylia WYKONANIE Drożdże rozkruszamy w dużej(...)resztę wody, mąkę i olej, szybko wyrabiamy. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Następnie dzielimy na cztery części, formujemy kulki i rozwałkowujemy, wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Cukinię kroimy w plastry, solimy, odstawiamy na 15 minut, odsączamy z nadmiaru wody, przesmażamy na 1 łyżce oleju. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem, układamy pokrojonego w plastry pomidora, kabanosa, cukinię oraz
słodki bratekjako przekąska do pracy, szkoły czy na piknik lub wycieczkę. Spring rolls przygotujecie szybko, a do ich środka dodać możecie dowolne warzywa i inne dodatki. Ja wybrałam marchew, cukinię, rzodkiewkę i sałatę oraz mini rurki z warzywami. Całość doprawiłam lekko pikantnie. PRZEPIS NA SPRING ROLLS Z MAKARONEM I WARZYWAMI Składniki na spring rolls: 100 g makaronu mini rurki(...)warzywami Lubella 1 nieduża marchewka 1/2 młodej cukinii 5-7 podłużnych rzodkiewek kilka liści sałaty około 7 arkuszy papieru ryżowego 1 łyżeczka ostrego sosu chińskiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól Przygotowanie spring rolls: W lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienkie paseczki "julienne". Cukinię i rzodkiewkę
kolorowotorcikowoUwielbiam! Lekkostrawne i niskokaloryczne! Możesz jeść n śniadanie, obiad i kolacje! Składniki: 500g zielonych szparagów 3 jajka 1 cukinia 10 dag oscypka przyprawy 2 łyżki oliwy oliwy Przygotowanie: 1. Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końcówki i gotować w wysokim naczyniu 5-7min najlepiej na stojąco (główki powinny wystawać ponad powierzchnie wody). 2. Odcedzamy i hartujemy w zimne wodzie(...)Cukinie obrać ze skórki, następnie przy pomocy obieraczki cukinię obrać na cienkie, szerokie obierki. Przyprawić do smaku. 4. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy je z każdej strony. 5. Każdego szparaga owijamy w paski cukinii i układamy w naczyniu żaroodpornym. 6. Posypujemy startym oscypkiem i pieczemy ok.7-10min w temp. 180'C. 7. Na patelni rozgrzewamy pozostałą ilość oliwy i smażymy
FITBUuKmożna znaleźć całkiem niezłą radę. Będą nie tylko wykorzystane, ale także smaczne i efektowne, a do tego uzyskamy całkiem fajny i szybki posiłek. 4 polędwiczki drobiowe młoda cukinia 2 patyczki do szaszłyków łyżka masła kawałek żółtej i czerwonej papryki sól, pieprz i ulubione przyprawy szklanka kuskus Cukinię kroimy w grubsze plasterki. Polędwiczki kroimy na kawałki zbliżone do przekroju cukinii(...)paprykę w paski. Z cukinii i mięsa robimy szaszłyki, oprószamy przyprawami. U mnie to była : sól, pierz ziołowy, czosnek granulowany i odrobina pieprzu cayenne. Smażymy na maśle z każdej strony aż będą rumiane. Gotowe szaszłyki odkładamy na bok, a na masełko wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę. Lekko ją podsmażamy, ma zostać chrupiąca. Zalewamy wodą i jak zacznie wrzeć wsypujemy kuskus
Dieta moja pasjakiedy mam ochot zjeść coś naprawdę lekkiego i bez mięsnego wtedy najczęściej wybieram sezonowe warzywa zapiekane w piekarniku. I tak było i tym razem, tworzyłam, myślałam i wymyśliłam cukinie faszerowana pieczarkami, serem i dużą ilością ziół, ja postawiłam na oregano i szczypiorek. Nie mogę się już doczekać swojej własnej cukinii <3 uwielbiam wszystko do czego(...)można ją wykorzystać. Składniki dla 2 osób: 2 cukinie sos chili ewentualnie ketchup 300 gram pieczarek 1 duża cebula 100-150 gram sera fety 1 duża kulka mozzarelli świeże oregano i szczypior pieprz cytrynowy sól ziołowa łyżka masła Przygotowanie: Pieczarki i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w pół paseczki, podsmażamy na łyżce masła. Cukinie myjemy, rozcinamy na pół, wydrążamy
Życie zaczyna się w kuchniCzas przygotowania: 45 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI: 2 duże cukinie 100 g sera feta 2 łyżki tartego parmezanu 100 g kaszy gryczanej 1 mała cebula 1/4 kopru włoskiego (fenkuł) 3 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 1 garść natki pietruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól, pieprz oliwa(...)oliwek PRZYGOTOWANIE: Kaszę gryczaną wstawiamy do gotowania. Cukinię myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne. Fetę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i koper włoski. Dodajemy pastę pomidorową, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucamy ugotowaną kaszę gryczaną i posiekaną natkę pietruszki. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Dokładnie
kulinarnyJawszystkie warzywa z którymi można przygotować niezwykle aromatyczne i pachnące zupy.My bardzo lubimy kremy, do których fajnym dodatkiem będą grzanki, czy tez chipsy np z boczku Składniki: 70 dag cukinii 2 marchewki 3 ziemniaki 1 cebulka łyżka masła kilka plastrów boczku wywar drobiowy- ok 2-3 szklanek sól, pieprz 2 ziela ang listek laurowy Wykonanie: Na masełku podsmażamy drobno posiekaną(...)cebulkę, pokrojone ziemniaczki, marchew oraz cukinię. Kiedy się przyrumienią przekładamy do garnka, zalewamy rosołem- tyle aby zakryło warzywa. Dodajemy ziele ang, listek laurowy, gotujemy do miękkości warzyw. Na patelni szklimy czosnek, wrzucamy do zupy, doprawiamy solą, pieprzem, podgotowujemy jeszcze ok 5 minut. Plastry boczku zrumieniamy na chrupko na patelni. Możemy tez obsmażyć kilka zostawionych wcześniej plastrów cukinii- do dekoracji
Z Majeczką w kuchnicieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem Sałatka z kukurydzy, z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z kukurydzy, z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórków małosolonych Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Sałatka z ogórkiem, jajkiem i domowym majonezem Woda ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Sałatka z kaszą(...)kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem
Moja smaczna kuchniawiecej do szczęścia nie trzeba. Duet idealny. Zastrzyk optymizmu i energii, która pobudzi apetyt na życie. Pycha! Składniki: na dwie porcje: 120 g ryżu arborio Pęczek zielonych szparagów ½ cukinii 1 cebula 2 łyżki masła 300 ml warzywnego domowego bulionu lub rosołu 100 ml białego wytrawnego wina lub cydru 50 g startego parmezanu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz(...)smaku Sposób przygotowania: Szparagi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, odłamujemy zdrewniałe końce, blanszujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku, główkami do góry, odcedzamy, kroimy na kawałki. Cukinię kroimy w grubszą kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy cukinię a po chwili dodajemy szparagi smażymy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W garnku rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła
Wanilia i Kardamonobiadów, które przygotowuję w biegu, jedną ręką ;) A na poważnie, to bardzo często przyrządzam obiad w 15 minut i ten właśnie do takich należy. Polecam zabieganym :) pół cebuli mała cukinia puszka krojonych pomidorów duży pomidor malinowy 3 łyżki mleczka kokosowego łyżka przyprawy curry 1/4 łyżeczki wędzonej papryki pikantnej sól i pieprz do smaku posiekana bazylia łyżka oleju rzapakowego sezam(...)posypania ryż do podania Ryż nastawiamy do gotowania. Cebulę i obraną cukinię kroimy w kosteczkę. Szklimy na oleju i dodajemy przyprawę curry i wędzoną paprykę. Smażymy chwilkę i dodajemy pokrojonego pomidora oraz pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem, aż cukinia zmięknie, po czym dodajemy mleczko kokosowe i jeszcze chwilę dusimy. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i posiekaną bazylią. Podajemy
Mienta blogZnowu po mojemu. Bo do każdego przepisu dorzucę coś od siebie. Wyraziste, pikantne danie, do którego dorzuciłam smaczną soczewicę oraz ukochaną cukinię. Mięso warto przygotować dzień wcześniej, aby było soczyste i dobrze „przeszło” przyprawami. Składniki: marynata do mięsa: 150ml jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki imbiru sól(...)pieprz kolorowy danie 400g filetu z indyka tłuszcz do smażenia 1 puszka pomidorków 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia 150g soczewicy 1 marchewka 4 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę. Do naczynia wlać jogurt, dodać przyprawy i przełożyć pokrojonego indyka. Wymieszać delikatnie, szczelnie
Raj dla Podniebieniasmaku dodatkiem – salsą i aromatycznym ryżem. Polecam! Składniki: 100 g ryżu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki majonezu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 400 g flądry 1 cebula 2 cukinie 10 szt pomidorki cherry 1 szt marchewka pieprz cayenne do smaku sól ocet winny / syrop z granatów mąka do panierowania ryby Wykonanie: Ryż podsmażyć na maśle, podlać wodą, dusić(...)miękkości. Doprawić solą, gałką, dodać majonez i paprykę słodką. Na patelni zeszklić cebulkę. Dodać pokrojoną drobno cukinię, marchewkę oraz kawałki pomidorków cherry. Dusić. Doprawić kleksem śmietanki, dodać sól, pieprz cayenne oraz kroplę octu winnego. Ja zamiast octu użyłam syropu z granatów. Niezwykle ciekawie podkreślił smak salsy. Plastry cukinii podsmażyć na oliwie. Wyłożyć na talerza. Oczyszczoną i osuszoną rybę oprószyć solą
Raj dla PodniebieniaByły naleśniki na słodko. Zostały zjedzone. Zostało kilka naleśnikowych placków, więc śmiało można było zmienić obiadowy wariant na wytrawny. Nadzienie to mięso wieprzowo-wołowe, kolorowe papryki i wspaniała cukinia, która zawsze świetnie się komponuje w wielu daniach. Szybkie, proste i dobre! Składniki na 7-8sztuk naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 250ml mleka 2 jajka szczypta soli 3/4 szklanki(...)wody mineralnej tłuszcz do smażenia nadzienie 1 duża cukinia 3 kolorowe papryki 1 cebula 250g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego oregano suszone bazylia sól, pieprz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 1 duży pomidor świeży oliwa do smażenia 3-4 łyżki majonezu Wykonanie: naleśniki: składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na gładką masę. Na patelni rozpuścić tłuszcz, smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor
Raj dla Podniebienia