cukinia - 18701 przepisów (strona:373/1247)

KURCZAK FASZEROWANY MIĘSEM I PIETRUSZKĄ PIECZONY Z CUKINIĄ I ŚLIWKAMI 118

Bardzo aromatyczny obiad i bardzo syty obiad. Kurczak jest nafaszerowany mięsem mielonym z dużą ilością pietruszki świeżej. Na wierzchu zaś chrupiąca skórka, której nikt się nie oprze ! Cukinia i śliwka tworzą fajny sosik, którym można polać ziemniaki. Składniki: kurczak 1.5 kg. cukinia 1 mała szt. ( do 400 gram ) śliwki suszone 1 garść vegeta lub kucharek  1 łyżeczka oliwa(...)Związujemy nóżki. MARYNATA: W kurczaka wcieramy olej z każdej strony. Oprószamy solą, pieprzem, marynatą i papryką. Nacieramy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka. Cukinię kroimy w grube plastry i upychamy po bokach. Dodajemy śliwki. Skrapiamy oliwą i oprószamy vegetą ( cukinie ). Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1.5 godziny. Przed końcem 20 minut

Kuchnia Paulettes
KURCZAK W CUKINIOWYM SOSIE WYTRAWNYM 140

danie to moja własna kompozycja na danie, które nasyci i będzie przy tym dobrze smakować.  Potrawa składa się z chudego mięsa drobiowego, świeżej, młodej cukinii i makaronu. Sos jest na bazie białego wina wytrawnego i sera feta, dzięki czemu danie jest aromatyczne, apetyczne i dobrze doprawione.   SKŁADNIKI: Sos: cukinia 1 mała, młoda szt.  bulion(...)opakowaniu. Odcedzić.  Cebulę drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i smażyć, aż się zarumieni.  Cukinie obrać i obieraczką wykroić wzdłuż cienkie pasma. Następnie pasma przekroić na pół. Do kurczaka wlać wino, poczekać, aż odparuje. Wrzucić cukinie, pokruszoną fetę i wlać bulion. Kiedy sos odparuje, lekko zgęstnieje

Kuchnia Paulettes
Bałkańska wariacja risotto 160

Ajwar, cukinia i bakłażan. Ser feta i ryż arborio. Trochę Grecji, trochę Serbii, trochę Włoch. Prosta zapiekanka wegetariańska. Przenikające się smaki warzyw i kremowy ryż idealnie komponują się z ajwarem i kontrastują z fetą. Fetę można zamienić na tofu, czyniąc zapiekankę wegańską :) 2-3 porcje: 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 300 g ajwaru 3 średnie pomidory 1 ząbek czosnku(...)sera feta 120 g ryżu do risotto 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka przypraw: kolendry mielonej, czubrycy, papryki wędzonej; sól Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w większą kostkę ok. 2×2 cm. Olej rozgrzać na dużej patelni lub w woku. Dodać bakłażana i cukinię i podsmażyć przez chwilę. Dodać posiekany czosnek i ryż. Smażyć przez ok. 5 minut

Kucharzyca
MAKARON Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 204

Cukinia ma wiele twarzy :) zwłaszcza, w pełni sezonu ... Dziś jej odsłona w połączeniu z makaronem  i kurczakiem w śmietanowym sosie. Bardzo smaczne, proste połączenie. Składniki: makaron 1 pierś z kurczaka 1 cebula ząbek czosnku 1 cukinia olej koperek śmietana 18% sól pieprz słodka i ostra papryka Wykonanie:  Na niewielkiem ilości oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, a następnie czosnek. Dodajemy(...)lubimy ostre potrawy, kurczaka możemy wcześniej posypać curry i odstawić do lodówki na 1h. Całość solimy i pieprzymy, posypujemy papryką i podsmażamy około 20 minut. Następnie dorzucamy pokrojoną  cukinię (umytą wcześniej jeśli będziemy ją dusić ze skórką) i dusimy, aż mięso i cukinia będą miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę i posypujemy posiekanym koperkiem.  Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka warzywna z łososiem i twarogiem 97

Uwielbiam pieczonego pora. Ostatnio dodaję też do wszystkiego cukinię pokrojoną w cienkie paski, która doskonale zastępuje makaron w zapiekankach. Takie danie to idealny posiłek dla kogoś, kto pracuje w domu. Piecze się samo, a przygotowanie składników zajmuje dosłownie chwilkę. Całość jest słona, rybna i mocno cebulowo-porowo-czosnkowa. Idealne smaki na zimę! Składniki: opakowanie mrożonych różyczek brokuła lub różyczki(...)świeżego brokuła 2 małe cukinie pokrojone obieraczką do warzyw w cienkie paski i posolone 200 wędzonego łososia mała czerwona cebula pokrojona w piórka por pokrojony w cienkie plasterki 120 g wędzonego twarogu (pół opakowania) opakowanie serka typu mascarpone lub serka kremowego 3 całe jajka 2 ząbki czosnku po dużej szczypcie świeżo zmielonego pieprzu, wędzonej papryki i suszonego koperku Przygotowanie: Brokuł

Ugotowane pozamiatane
Kurczak śródziemnomorski 116

Piersi kurczaka faszerowane farszem z serem ricotta i szpinakiem. Do tego spaghetti warzywne z marchewki i cukinii oraz pieczony ziemniak. Czy może być coś lepszego na obiad? Składniki: • 2 piersi z kurczaka z kostką • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego • 200 g sera Ricotta • 4 sztuki suszonych pomidorów • 2 szalotki • 2 ząbki czosnku(...)łyżki masła • sól, biały pieprz do smaku Warzywa: • 1 cukinia mała • 1 marchewka • 2 ziemniaki • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • sól, cukier, pieprz do smaku • gałązka rozmarynu • 2 łyżki oleju Wykonanie: • Jeśli mamy pierś kurczaka z kostką, to odpreparować kość, aby była bez mięsa. • Nożem zrobić w piersi nacięcie wzdłuż – kieszonkę, uważać

To co kocham
Gulasz kukurydziany 126

warzywami. Wprawdzie kukurydzę kupiłam na zupę, ale w trakcie gotowania zmieniłam zdanie i powstał ten gulasz. Jedliśmy go z pieczonym udkiem kurczaka. Kukurydza, papryka, cukinia i ziemniaki to podstawa tego chrupiącego dania.   Składniki: • 3 kolby kukurydzy • 2 czerwone papryki • 1 zielona papryka • 3 duże ziemniaki • 2 marchewki • 1 średnia cukinia • 2 czerwone(...)łyżki masła i oliwy • 1/2 szklanki śmietany • 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie: • Wyłuszczyć ziarna kukurydzy, marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. • Paprykę, cukinię, cebulę i obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę. • Czosnek obrać, drobno pokroić. Z papryki ostrej wyjąć nasiona i również drobno pokroić. • Na rozgrzanym maśle i oliwie przesmażyć

To co kocham
Zupa krem z zielonych warzyw 120

powietrzu czuć wiosnę, ogarnęła więc mnie tęsknota za nią i za wiosenną zielenią. Stąd też zielona, bardzo dietetyczna zupa krem. Zielona za sprawą brokuła, cukinii, rukoli i bazylii. Aby stała się bardziej treściwa, polecam dodatek łyżki otrąb owsianych na miseczkę zupy. Doskonale prezentuje się z dodatkiem plastra pomidora. Składniki: • 1 brokuł • 1 cukinia(...)listków bazylii • garść rukoli • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki oliwy Wykonanie: • Brokuła podzielić na różyczki, cukinię pokroić w kostkę. • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać brokuła i cukinię. • Całość zalać wodą tak, aby przykryła warzywa, i gotować do miękkości. • Doprawić solą, pieprzem, dorzucić liście bazylii

To co kocham
Rozmarynowy łosoś w papilotach 140

Szybkie i kompletne danie, podane w nietuzinkowy sposób. Jest to rozmarynowy łosoś ze szpinakiem, cukinią, marchewką i groszkiem, zawinięty w pergamin jak cukierek, i tak upieczony. Mięso łososia jest mięciutkie i wilgotne, a całe danie dietetyczne. Ostry, musztardowy sos świetnie dopełnia całości. Nam bardzo smakowało, nawet Sławek zjadł szpinak. Składniki(...)filetu łososia bez skóry • sok z 1 cytryny • sól, pieprz cytrynowy • 4 gałązki rozmarynu • 4 wiórki masła Warzywa • 100 g szpinaku – 4 garści • 2 małe cukinie • 1/2 opakowania mrożonych mini marchewek • 1/2 opakowania mrożonego groszku • 2 łyżki masła • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu • 4 łyżeczki startego parmezanu • 1/2 szklanki białego wina Sos musztardowy

To co kocham
Szaszłyki z białej i ciemnej kiełbasy 110

alternatywa dla zwykłej kiełbasy pieczonej na grillu, kiedy to po zjedzeniu jednego kawałka nie mamy ochoty na nic więcej. Dwa rodzaje kiełbasy, pieczarka i cukinia z szalotką łatwo zaspokoją głód i znajdzie się miejsce jeszcze na inne przysmaki. Kiełbasę można pokroić w plastry różnej grubości, w zalezności od apetytu biesiadników(...)grilla. Składniki: • 20 plastrów 1,5 cm białej kiełbasy • 20 plastrów 1,5 cm kiełbasy ciemnej • 10 małych pieczarek • 3 szalotki • 2 małe cukinie • sól, pieprz, papryka słodka do smaku Wykonanie: • Pieczarki umyć i odciąć nóżki. • Szalotki i cukinię pokroić w plastry. • Nabijać na drewniane patyczki na przemian, kiełbasę białą, ciemną, cukinię, pieczarkę

To co kocham
Futomaki z indyka w sosie imbirowo-śliwkowym 136

łyżki cukru – 100 ml octu winnego Octim – sól, pieprz do smaku Dodatki – 2 łyżki czarnego sezamu – 2 duże marchewki – 2 małe cukinie – 5 liści limonki Kaffir House of Asia – 1 gałązka rozmarynu – drobne młode listki i kiełki do dekoracji   Wykonanie: Futomaki – Cebulę i czosnek pokroić(...)folię spożywczą, tworząc kiełbaskę, którą należy powtórnie zawinąć w folię. Blanszowanie warzyw – Obrać marchewkę i wycinać skrobaczką długie paski. – Tak samo wycinać paski z cukinii. – Zagotować wodę w garnku, lekko posolić, dodać liście limonki i rozmarynu. – Na gotującą się wodę wrzucić najpierw paski marchewki, po 1 minucie dodać paski

To co kocham
Jaja sadzone na szpinaku i cukinii z serem kozim 148

łóżka na dwie godziny maksymalnie. Przed piątą rozwożą chleb, kurcze to nie będzie takie możliwe się wyspać! Weszłam do domu. Strzeliłam klucze ,poczłapałam do lodówki. Jaja, ser kozi, szpinak, cukinia, parę drobnostek. Ktoś jeszcze rozwoził pizzę, ale zanim mi ją zrobią- umrę! Szybko , naprawdę szybko zrobiłam sobie papu i to danie robię za każdym razem, kiedy jestem bardzo głodna(...)zmęczona. Składniki - młody szpinak, świeży, żadne mrożonki - oliwa z oliwek ( tłoczona przez sąsiadów ) - cukinia młoda - sól do smaku ,morska , sycylijska - ser kozi – co tydzień rozwoził go "człowiek z gór" - jaja , które rozwozi codziennie farmer o 10.00 rano Rozgrzałam trochę oliwy z oliwek na dużej patelni. Wrzuciłam cukinię pokrojona w cieniutkie plastry. Dosmaczyłam solą. Po chwili szpinak wylądował na cukinii. Przykryłam

Z Kuchni Do Kuchni
Spaghetti z cukinii - dietetyczne, lekkie, wegańskie :) 111

pierwszy przepis, który przygotowałam z krajalnicą spiralną Brava od Delimano . Cukinia w formie makaronu sprawdza się wyśmienicie :) Urozmaiciłam ją dodatkiem marchewki. Standardowo nie zabrakło cebuli i czosnku. Przyprawy dopełniły smak. Warzywne spaghetti jest przepyszne i z powodzeniem może zastąpić to "normalne".  Składniki (2 porcje): 1 cukinia (ok. 400-500 g) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)pomidorowego  1 łyżka oleju kokosowego  2 garście pomidorków koktajlowych  przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka płatki drożdżowe - opcjonalnie  Przygotowanie: Marchewkę obierz, a od cukinii obetnij końcówki. Warzywa pokrój w kształt makaronu używając krajalnicy spiralnej Brava (Delimano). Następnie poprzecinaj nożyczkami w kilku miejscach, aby zmniejszyć ich długość ("nitki" są na prawdę długie). W  garnku

Zdrowie na języku :P
Bułki z cukinią, suszonymi pomidorami i suszoną papryką 192

pszennej 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej 3 łyżki oliwy z oliwek 25 gramów świeżych drożdży 2 łyżki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru mąka do podsypywania blatu Na nadzienie: 1 cukinia o wadze ok. 400 gramów 3 suszone pomidory 3 suszone ćwiartki papryki (jeśli nie mamy to dajemy 6 suszonych pomidorów lub zastępujemy suszoną paprykę papryką marynowaną ) 2 ząbki czosnku(...)ruszą Mąkę pszenną i kukurydzianą przesypujemy do miski, dodajemy drożdże i 2/3 szklanki ciepłej wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut W tym czasie myjemy cukinie i wycieramy do sucha. Odcinamy oba końce, a następnie obieraczką do warzyw tniemy cienkie, długie plastry aż do momentu dojścia do miąższu - ten wyrzucamy Rozgrzewamy 5 łyżek zalewy z pomidorów

Szczęśliwa kuchnia
Gotowane piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-warzywnym z makaronem i warzywami na parze 161

przyprawy, nie kostki rosołowe. I warzywa, które gotowane są na parze dzięki czemu nie tracą wartości odżywczych i smaku. Składniki: 2 piersi z kurczaka - u mnie 620 gramów 2 cukinie 2 marchewki 1/3 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka siemienia lnianego - jeśli ktoś nie lubi może zastąpić mąką 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonej bazylii 3 listki laurowe sól(...)smaku Pierś myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i kroimy w większe kawałki Marchewki i cukinie myjemy. Marchew obieramy i obieraczką kroimy długie, cienkie plastry. Cukinie tylko myjemy (dokładnie) i również obieraczką do warzyw kroimy długie, cienkie plastry do momentu aż pojawi się miąższ. Wyrzucamy go Mięso zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, majeranek i bazylię, solimy. Gotujemy ok. 20 minut

Szczęśliwa kuchnia