Recenzja książki wraz z konkursem już wkrótce - śledźcie nasze wpisy jak chcecie być właścicielami tego pięknego zbioru przepisów. A dziś zapraszamy na naszą propozycję obiadową. Kaszotto z kurczakiem, cukinią i jabłkiem Składniki : 1 pierś z kurczaka 125 g kaszy gryczanej z warzywami 1 mała cukinia 1 duże jabłko 2 łyżki oliwy przyprawa do kurczaka sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie : Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą - zarumieniamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy startą na tarce na dużych oczkach cukinie i całość dusimy około 7-8 minut. Kasze gryczaną z warzywami gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Do kurczaka z cukinią dodajemy ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku, mieszamy i podduszamy razem 5 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidzisiejszy obiad proponuję pyszne mięsne klopsy z cukinią. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je podawać z ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki wieprzowej mielonej, 1 młoda cukinia, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka domowej przyprawy warzywnej, 1 łyżeczka mąki, 1,5 szklanki wody, 100ml śmietany(...)olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Cukinię ścieram na tarce o dużych otworach. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą, startą cukinię oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam masę. Z masy formuję okrągłe klopsy. 2. Klopsy układam na patelni z rozgrzanym olejem i obsmażam na rumiano z każdej strony. Następnie przekładam je do garnka, wlewam
Tradycyjna kuchnia Kasidanie na obiad. Idealne do przyrządzenia w zabiegany dzień. Grillowane warzywa i podsmażone pieczarki z wyraźną nutą cytryny bardzo pasują do makaronu. 200 g makaronu np. farfalle mała żółta cukinia mały bakłażan 30 dkg pieczarek sok z połowy cytryny łyżka pasty z suszonych pomidorów pęczek cienkiego szczypiorku łyżeczka posiekanej świeżej bazylii łyżeczka posiekanej natki pietruszki spora szczypta pieprzu szczypta soli(...)łyżeczka oliwy łyżka masła klarowanego Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Cukinię i bakłażana myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Makaron wsypujemy do wrzątku i gotujemy. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej warzywa oprószne solą. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pieczarki zalane sokiem z cytryny. Doprawiamy je sporą ilością pieprzu. Gdy zmiekną dodajemy do nich podsmażone
Mienta blogPrzygotowałam dzisiaj delikatny makaron z cukinią i suszonymi pomidorami , wyszedł pyszny! Składniki: 250 g makaronu tagliatelle Malma 2 średnie cukinie 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 cebula 2 ząbki czosnku śmietanka 30% parmezan do posypania łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu około 7 minut. Umytą cukinie pokrój(...)półksiężyce. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Na masełku podsmaż cukinie, cebulę i czosnek. Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki i dodaj do reszty. Możesz dolać trochę zalewy z pomidorów Na sam koniec dodaj śmietankę, sól i pieprz. Gotuj przez chwilę. Do sosu dodaj ugotowany i odcedzony makaron. Całość posyp startym parmezanem. Smacznego
KukuleczkiSezon na letnie warzywa w pełni - cukinia obrodziła, więc wykorzystujemy ją na rożne sposoby. Dzisiaj pyszne placki z cukinii. Delikatne, lekkie i smaczne. SKŁADNIKI 2 średnie cukinie 1 cebula 3 jaja 8-10 łyżek mąki pszennej 1 ząbek czosnku pieprz, sól oliwa do smażenia WYKONANIE Cukinię ucieramy na tarce, lekko solimy i odstawiamy na ok. 30 minut
W kuchennym oknie EwySkładniki: 3 szklanki startej cukinii na tarce o grubych oczkach 2-3 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku 250g sera żółtego 3 jajka 1 duża marchewka 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szklanki oleju 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka tymianku sól, pieprz ziołowy czarnuszka Sposób przygotowania: Startą cukinię posypujemy solą i odstawiamy aby puściła sok. Cebulę i czosnek(...)kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do momentu, aż się zeszkli. Zostawiamy do przestygnięcia. Marchew i ser ścieramy na grubych oczkach. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, ser, marchew, olej, żółtka jaj, płatki owsiane. Doprawiamy solą (uważać bo wcześniej już soliliśmy), pieprzem i ziołami. Dokładnie mieszamy. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę
Prosto i Smacznie z AnetąDziś mam prawdziwy rarytas bardzo smaczny i praktycznie bez tłuszczu nie wliczając oczywiście jaj i sera .Cukinia leżała i tak do mnie przemawiała, no zrób coś ze mną zrób.Ulitowałam się i spałaszowałam ha ha ha Składniki: cukinia ze skórką startą 600 g koperek pęczek jaja 3 szt ser 200 żółty g sól do smaku pieprz mielony do smaku papryka(...)czerwona mielona słodka do smaku Dodatkowo: jogurt naturalny z wapniem 50 g czosnek 3 ząbki sprasowany sól i pieprz do smaku Krok 1 Cukinię myjemy odcinamy z obu stron końcówki i ścieramy na tarce na średnich oczkach.Odciskamy z wody. Krok 2 Koperek myjemy i drobno kroimy , dodajemy do startej cukinii. Krok 3 Wbijamy jaja i doprawiamy solą,pieprzem i papryką
Różowa kuchniaRewelacyjne gniazdka makaronowe z dodatkiem kurczaka i cukinii, zatopione w żółtym serze i jajku idealnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska. Jako dodatek polecam sos czosnkowy. 6 gniazdek makaronu Capellini Nidi (Nr 51) Malma 150 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Czosnek granulowany Słodka czerwona papryka 1/2 średniej cukinii 2 jajka 1/2 szklanki żółtego sera 3 małe różyczki brokułu(...)gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Przekładamy do silikonowych foremek formując gniazdko. Filet z kurczaka (przyprawiony przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i słodką czerwoną papryką) oraz cukinię bez łupiny kroimy w kosteczkę. Smażymy do miękkości na patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Brokuł gotujemy do miękkości. Kurczaka, cukinię oraz ser mieszamy z jajkiem. Doprawiamy solą
VioletoweKucharzeniepieczony naleśnik z dodatkiem zrobionej z nich mąki i oczywiście z mąką z quinoy. Razem z ciastem zapiekłam jeżyny kupione na przystanku tramwajowym od miłej starszej pani i kwiaty cukinii z kooperatywy spożywczej. Uwielbiam zdobywać takie kulinarne perełki :) Składniki: 20 gram mąki z quinoy 30 gram mąki z migdałów ziemnych 2 jajka od szczęśliwych kur 100 ml mleka kokosowego(...)pół utartego ziarna tonki (można zastąpić wanilią) 2 łyżeczki cukru kokosowego szczypta soli kilka kwiatów cukinii garść jeżyn Wykonanie: Z mąk, jajek i mleka kokosowego robimy ciasto jak na naleśniki, dodajemy 2 łyżeczki cukru kokosowego, utartą tonkę, szczyptę soli i jeszcze raz mieszamy. Kwiaty cukinii delikatnie płuczemy, osuszamy usuwały pręciki, jeżyny myjemy i osuszamy. Ciasto naleśnikowe wylewamy do formy
Quinoa Raz!smaczny. Dziś propozycja obiadu dla całej rodziny. Drobiowe placuszki są jednymi z moich ulubionych. Przygotować możemy je na setki sposobów. U nas dzisiaj moje ulubione połączenie z cukinią i selerem, a dla zaostrzenia smaku dodałam zieloną cebulkę. Placuszki owe zostały upieczone bez tłuszczu na blaszce w piekarniku co dodatkowo zwiększa ich atuty poniedziałkowe ;) Jemy zdrowo i smacznie :) Drobiowe placuszki(...)cukinią i selerem Składniki : 300 g filetu z kurczaka 1 niewielka cukinia 1 mały seler 2 ząbki czosnku 1 młoda zielona cebulka 1 jajko sól, pieprz, papryka mielona do smaku Przygotowanie : Filet z kurczaka myjemy, kroimy w niewielką kostkę. Cukinie ścieramy na dużych oczkach, seler obieramy i ścieramy na małych oczkach. Wszystko przekładamy do miski Następnie dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCzęsto słyszę pytanie: czym się różni kabaczek od cukinii? Otóż okazuje się, że cukinia i kabaczek to ten sam gatunek rośliny, ale w różnym okresie wzrostu i na różnym etapie dojrzewania. Cukinia jest młoda, jędrna, delikatna i słodkawa. Może być zarówno żółta, jak i zielona. Kabaczek zaś to nazwa cukinii dojrzałej, większej, z pestkami. Składniki: 1 średni kabaczek
Tradycyjna KuchniaTradycjonalistom polecam inną wersję tej potrawy o bardziej zdecydowanym charakterze: Leczo po węgiersku z kiełbasą jałowcową lub odmianę łagodniejszą i bogatą w warzywa: Leczo z kiełbasą, szynką i cukinią . Jakich składników by tu nie użyć, leczo wybitnie wpisuje się w ideę akcji Błyskawiczny Piątek :) Jej podsumowanie można znaleźć na blogu ... - link wkrótce :) Składniki na 4 solidne porcje: 2 papryki(...)czerwone - duże 1 cukinia - mała 1 pomidor - duży 1 cebula - duża 2 ząbki czosnku 1/2 puszki ananasa 1 kartonik passaty pomidorowej [500g] 1 pierś z kurczaka - mała 1/2 szkl. soku z ananasa - jaki pozostał po odsączeniu owocu z puszki; można dodać więcej jeśli lubimy leczo z dużą ilością sosu kilka kropel Tabasco 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Grunt to przepis!Przyjemna i lżejsza w smaku odmiana krokietów, które w swoim wnętrzu zamiast ciężkiego mięsa i wzdymającej kapusty skrywa pełną słońca cukinię. Warto wypróbować przy okazji swoich zbiorów! Składniki: Na ok 10 sztuk Naleśniki: 300ml mleka 2% 100ml wody mineralnej niegazowanej 50ml oleju rzepakowego 1 jajko 1/2 łyżeczki soli ok 200g mąki pszennej Farsz: 1 kg obranej i wydrążonej cukinii(...)szklanki wody Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki umieszczamy w jednym garnku i miksujemy. Na rozgrzanej patelni o śr. ok 26cm smażymy cienkie naleśniki. Obraną i pozbawioną nasion cukinię ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Oliwę rozgrzewamy na patelni i dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wsypujemy startą cukinię i podlewamy 50ml wody. Dusimy lekko posoloną pod przykryciem
Kuchnia w czekoladzieBardzo smaczny dżem do pieczywa, albo do przekładania ciasta na zimno. Składniki: 5 kg cukinii bez łupek 1,5 kg cukru 3 płaskie łyżki kwasku cytrynowego 2 galaretki cytrynowe 3 galaretki pomarańczowe Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dajemy do garnka do smażenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podsmażamy mieszając od czasu(...)czasu. Jak cukinia będzie trochę podsmażona to dodajemy cukier i kwasek cytrynowy i znowu smażymy. Na sam koniec wsypujemy galaretki i jeszcze trochę smażymy, aż woda trochę odparuje. Dżem wyciągamy z piekarnika i przekładamy do słoików. SMACZNEGO
Kuchnia u BietkiZachęcam do wypróbowania mojej wersji wegetariańskiej. puree: 1 kg ziemniaków 2 łyżki śmietany łyżeczka masła łyżka posiekasnej natki pietruszki spora szczypta pieprzu 0/5 łyżeczki ostrej mielonej papryki nadzienie: duża cukinia mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy mała szalotka łyżka oleju rzepakowego szklanka przecieru pomidorowego 1/4 łyżeczki cayenne spora szczypta pieprzu i soli łyżka posiekanej bazylii łyżka posiekanego rozmarynu dodatkowo(...)łyżki twardego startego sera cayenne do posypania opcjonalnie ogórki kiszone do podania Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Szalotkę drobno siekamy i wraz z cukinią podsmażamy do miękkości na oleju. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę oraz przecier pomidorowy i odrobinę wody. Dusimy około 10 minut po czym
Mienta blog