cukinia - 18701 przepisów (strona:383/1247)

Łosoś zapiekany ze szpinakiem na pierzynce z cukinii 226

dużo dla innych może w sam raz. Jest to bardzo delikatna ryba z którą trzeba uważać żeby nie zabić jej smaku tylko wydostać go jeszcze bardziej. Połączenie szpinaku i cukinii idealne dla złamania ciut smaków koncepcja zapieczenia pod 3 serami :) Składniki 300-400 g łososia bez skóry (skórę zawsze można odciąć a jeden kawałek łososia podzielić na dwa mniejsze(...)cytryny 1 mała cukinia 1 mały ząbek czosnku drobno posiekany 1/2 opakowania mrożonego szpinaku (+ opcjonalnie łyżka śmietany) 1 mała cebula pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku drobno posiekany sól pieprz 1 kulka mozzarelli 1/2 sera camembert 100 g żółtego sera startego na grubych oczkach Łososia jeśli nie mamy podzielonego na dwa kawałki przekrawamy i skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą

Piekielna Kuchnia Pati
Risotto mocno szparagowe 135

Risotto  z zielonych warzyw przygotowałam czyli cukinię, szparagi, szczypiorek, sałatę do dania dodałam. Szparagi w całości wykorzystałam, z stwardniałych końcówek wywar ugotowałam, którym ryż podlewałam, dzięki temu mocno szparagowy smak uzyskałam.  Danie wyszło bardzo zdrowe, delikatne i kremowe. Składniki: 200 g ryżu arborio do risotto , 0,5 kg zielonych szparagów, 200 g cukinii, 2 ząbki czosnku, 2 młode(...)dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, rozmarynu. Dodajemy oderwane końcówki szparagów, doprawiamy solą, cukrem i gotujemy. Wywar jaki powstanie będzie nam potrzebny do risotta. Cebulę kroimy w plasterki, czosnek i cukinię w kostkę, a szparagi na 2-3 części. Główki szparagów odkładamy oddzielnie. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulkę, dodajemy czosnek, cukinię, szparagi (cześć z główkami nie dodajemy

Moniki Smakołyki
Penne z kurczakiem, suszonymi pomidorami i cukinią w kremowym sosie 213

czasu, kiedy  postanowiłam wykorzystać część przepisu z książki Ani Starmach "Pyszne 25" z prostym sosem śmietanowym. Ania Starmach w swoim przepisie oprócz kurczaka i suszonych pomidorów dodaje cukinie. Nigdy nie korzystałam z takiego połączenia, ale zainspirowało mnie ono do próby odtworzenia, choćby w części, smaku i aromatu potrawy, która urzekła mnie w wyżej opisanej restauracji. Podkreślam, że danie jest(...)kucharzy leniwych. Składniki wystarczy pokroić i połączyć na patelni, a to nie wymaga przecież żadnych nadzwyczajnych umiejętności. Czego potrzebujesz? 1 duża pierś z kurczaka   10 suszonych pomidorów pół cukinii makaron kokardki mała śmietanka 30 % 150 ml 2 ząbki czosnku 1/4 cebuli sól, pieprz, oregano pestki dyni Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do czasu przygotowania sosu. Teraz

Mój Smak na Życie
Kurczak o smaku koperkowym z cukinią i pieczarkami 185

lecz zniknął w jeden, ponieważ kurczaka kończyliśmy na kolację. Po prostu smakował rewelacyjnie i ciężko było mu się oprzeć! Mięso jest soczyste i "przesiąknięte" aromatem koperku, a dodatek cukinii i pieczarek - sprawia, że całość komponuje się niezwykle pysznie. 8 podudzi z kurczaka (mogą być dowolne części) 3 łyżki koncentratu koperku (czubate) sól Dodatkowo: 6 pieczarek 200g cukinii olej do wysmarowania(...)naczynia żaroodpornego - uprzednio wysmarowanego olejem i obłożyć plasterkami pieczarek. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 50-60 minut w 180 stopniach - pod przykryciem. 10 minut wcześniej na wierzchu ułożyć cukinię - pokrojoną w plasterki. Następnie kurczaka odkryć i zapiekać przez kolejne 20-30 minut. (W międzyczasie całość polać wytwarzającym się sosem, aby pieczarki i cukinia nie były suche

Di gotuje
PIZZERINKI Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI 145

CIASTO: 1,5 szkl.mąki pszennej 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli odrobina cukru ok. 0,5 szkl.ciepłej wody Nadzienie: ¼ kostki masła 1 mała cukinia 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 kiełbaska śląska, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka bazylii, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka ketchupu, 4 łyżki starej(...)rzadkie dodajemy więcej mąki, a gdy za gęste- ciepłej wody. Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce. Cukinię myjemy ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pieczarki, następnie cukinię i cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dusimy do miękkości

słodki bratek
Risotto z cukinią i brokułem oraz pikantne krewetki 156

Moje popisowe danie czyli risotto w połączeniu z cukinią i brokułem to nieco odświeżona wersja tego dania, w sam raz na wiosenny obiad! Do tego świetnym dodatkiem są krewetki w pikantnej marynacie, które powodują, iż danie nie jest nudne a całość nabiera niecodziennego charakteru. Do tego świeże zioła, które ożywiają nieco danie. Jest to potrawa idealna na kolacje we dwoje(...)Składniki (na 2-3 porcje): 1 cukinia 1/2 główki brokuł 3/4 szklanki ryżu Arborio 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 500 - 600 ml bulionu warzywnego 50-60 gram startego parmezanu 3-4 łyżki masła 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii szczypta soli i pieprzu Pikantne krewetki: 10-12 krewetek królewskich lub tygrysich 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu

Mango Papaja
Makaron po prowansalsku. 123

szczur, który marzy o wielkiej kuchni). Cudowny film (dla dzieci) i budujące przesłanie: Każdy może gotować. Każdemu może zamarzyć się odrobina Prowansji w kuchni. A do tego potrzeba niewiele: cukinia, pomidorki, papryka, oliwa z oliwek… Można smakowicie połączyć to z mięsem kurczaka, dodać makaron, albo ryż. I już mamy smaczny obiad dla całej rodziny, pachnący Prowansją. A do tego(...)Potrzebne nam będą: 150 g piersi kurczaka, 1 cukinia, 2 pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę), 1-2 papryki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, świeży tymianek, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Kroimy cukinię w plasterki. Czyścimy paprykę, a następnie kroimy ją w paski. Kroimy w plasterki pierś kurczaka. Podpiekamy je na patelni z dodatkiem

MODA NA BIO
Musaka - grecka zapiekanka. 121

kombinacji może być nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszej kreatywności. Polecam i już myślę o następnej zapiekance :) Składniki: 400 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowe lub mieszane) 1 nieduża cukinia 1 nieduży bakłażan 3-4 ziemniaki cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól  pieprz  oliwa Sos beszamelowy: 2 łyżki masła(...)łyżki mąki szklanka mleka sól  szczypta gałki muszkatołowej jajko starty parmezan Wykonanie: Cukinię i bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kolejno warzywa. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, dodać koncentrat

zadanie-gotowanie
Lazagne ze szpinakiem i cukinią 187

użyłam salami) Farsz: dwa opakowania świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka masła 400 g chudego twarogu śmietankowego (zmielonego) 100 g sera z niebieską pleśnią 1 młoda cukinia Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 1,5 szklanki mleka pół szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy sól i pieprz Farsz: Masło(...)dolać 2 łyżki wody. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Kiedy szpinak zwię dnie i straci na objętości, zdjąć z ognia i w y mieszać z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię zetrzeć razem z łupą na tarce do mizerii w bardzo cienkie plastry. Sos beszamelowy: Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie

Czerwień i błękit
Sos pomidorowy z cukinią 203

Składniki: 5-6 większych dojrzałych pomidorów sparzonych i obranych ze skórki 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 średnia marchewka 1 mała cukinia 1 łyżeczka masła i 2 łyżki oleju przyprawy: sól i pieprz ziołowy, pieprz, bazylia suszona lub świeża Przygotowanie: Obrane pomidory pokrój w grubszą kostkę, usuń twarde wnętrze. Obierz i umyj resztę warzyw. Marchewkę, cebulę i czosnek drobno(...)pokrój. Cukinię pokrój w mniejszą kostkę. Rozgrzej w dużym garnku lub patelni masło z olejem. Gdy masło się całkowicie rozpuści, wsyp marchewkę. Smaż na większym ogniu minutę-dwie. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Dołóż czosnek i smaż jeszcze kilka chwil, co jakiś czas mieszając. Do warzyw dodaj pomidory i wymieszaj. Duś na średnim ogniu ok 30 minut, do rozpadnięcia się

Anioszek w kuchni
Placuszki z cukinii z warzywami 180

jednym z ostatnich programów „Wiem, co jem na diecie” Kasia Bosacka zaprezentowała przepis na placuszki z cukinii . Akurat dziś nie miałem pomysłu na obiad, więc postanowiłem wykorzystać w/w przepis. Niestety jak to (zazwyczaj) bywa, nie miałem większości składników w domu. Otręby używam głównie do zanęt wędkarskich i nie miałem ani grama. Na pietruszkę także jeszcze nie czas, więc(...)postanowiłem trochę przepis „przerobić” aby pasował mi do tego co miałem akurat w domu. Po przeglądnięciu lodówki i zamrażalnika okazało się, że mam cukinię i jajka. Otręby postanowiłem zastąpić bułką w celu zagęszczenia, a aby placków było więcej postanowiłem dorzucić garść mrożonych warzyw ciętych w słupki (mieszanka „chińska”), które ostatnio kupiłem. Placuszki z cukinii – składniki

Mr. Taste
Kasza jaglana z warzywami. 120

przykład dzisiaj zrobiłam spaghetti no i kaszę jaglaną z warzywami dla córci :) Zapraszam :) Składniki : 2 woreczki kaszy jaglanej 1 duża czerwona cebula 2 duże marchewki kawałek pora 1 średnia cukinia domowa vegeta do smaku i pieprz 2 łyżki suszonego lub świeżego szczypiorku 4 łyżki dobrej oliwy Wykonanie : Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Na dwa woreczki dałam około 1 łyżeczki kopiastej(...)soli. Odcedzamy i wyciągamy z woreczka. Marchew i cebulę obieramy. Cukinię dobrze myjemy. Marchew kroimy w grubą kostkę lub pół plasterki, cebulę w piórka. Cukinię i por kroimy w pół plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy warzywa, dodajemy szczypiorek, odrobinę pieprzu i vegety,co jakiś czas mieszamy. Dusimy około 17 minut aż cukinia i marchewka zmiękną ale nie może powstać

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto z cukinią 127

Cukinia ze względu na swój neutralny smak ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można używać tak samego warzywa, jak i jego kwiatów (np. smażone w tempurze). Można z niej zrobić nie tylko surówki, sałatki czy zupę, ale też placki, zapiekankę, dodać do pasztetu warzywnego, do dań mięsnych,  a także do ciasta. Upiekłam ostatnio takie proste ciasto cukiniowe, które właśnie dzięki(...)dodatkowi było wilgotne i długo zachowało świeżość. Pokusiłam się o jeszcze jeden dodatek, czyli niewielką ilość marcepanu, która fajnie podbiła smak ciasta. CIASTO Z CUKINIĄ Składniki: 200 gram mąki pszennej   2 jajka   3/4 szklanki cukru   1 opakowanie  cukru waniliowego   1/3 szklanki  oleju   1/3 szklanki mleka

Bon appetit mon amie
Sałatka z grillowaną cukinią i wędzonym filetem z indyka – śniadanie do pudełka 184

już kolejny przepis z cyklu: śniadanie do pudełka. Dzisiaj z indykiem, cukinią i prażonym słonecznikiem. Trudno coś więcej dodać, śniadanie jest lekkie i smaczne. Spokojnie można je zrobić dzień wcześniej a następnego dnia zabrać ze sobą. Składniki: Garść mix – u sałat Cukinia Wędzony filet z indyka Słonecznik Kiełki Majonez light Pomidor Kapary Czerwona fasola z puszki Sól Pieprz Niewielka ilość(...)oliwy Wykonanie: Cukinię kroimy w plasterki i lekko solimy. Wykładamy na sitko aby pozbyć się nadmiaru wody. Po około 15 minutach, grillujemy na niewielkiej ilości oliwy. Podczas grillowania przyprawiamy pieprzem. Pozostawiamy do przestygnięcia. Na dno pudełka wykładamy mix sałat. Kilka plasterków wędzonego indyka kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na sałatę. W dalszej kolejności układamy plasterki pomidora i 1 łyżeczkę

Smaki Ewy
Ratatouille - czyli pomysł na francuskie leczo 238

Ratatouille - w Polsce określany jako ratatuj - to danie bezmięsne, którego podstawę stanowią głównie cukinia, bakłażany, papryka i pomidory. Podany na ciepło jako samodzielne danie lub w towarzystwie mięsa, stanowi idealny pomysł na warzywne cudo. Połączenie smaków, ale i kolorów tworzy kulinarną kompozycję, do której za każdym razem wracam z uśmiechem.  Składniki: 1 cukinia, 1/2 bakłażana, 1/2 papryki czerwonej, żółtej(...)czosnku, sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy do leczo, pół szklanki bulionu warzywnego. Przygotowanie: Cebulę z czosnkiem drobno siekamy i smażymy na patelni bądź w garnku o grubym dnie.  Cukinię i bakłażana kroimy w kostkę, paprykę w paski. Dodajemy do garnka w następującej kolejności. Bakłażan - cukinia - papryka w odstępach kilkuminutowych. Na koniec wlewamy bulion.Smażymy około 20 minut. Gdy warzywa

Mój Smak na Życie