wspomagam się kawą, może trochę mnie obudzi :-). Taka ostatnio zapiekankę wyczarowałam, taki mój przepis, żeby było kolorowo, bo moje starsze dziecko je oczami, ale smacznie też musi być. Bataty, cukinia i papryka, do tego tuńczyk i mozzarella. Staram się, żeby było jak najwięcej warzyw. Mniam :-))). Forma 26 cm. Miłego dnia :-))) Składniki: 2 bataty 1 cukinia 1 papryka 1 puszka tuńczyka(...)sosie własnym starta mozzarella sól pieprz oliwa extra virgin lub olej kokosowy Bataty, cukinie i paprykę kroję cienkie w plasterki. Naczynie do tarty smaruję dookoła i po bokach olejem kokosowym lub jak kto woli oliwą. Skraplam też warzywa po ułożeniu. Dookoła na przemian układam plasterek batata i plasterek cukinii. Paprykę układam na środku. Oprószam solą i pieprzem. Całość wkładam
kruche babeczkigotowe. Dziś zapraszam Was na smakowity miks przygotowany z pieczonych warzyw. Idealnie jesienny ! Jesienne pieczone warzywa Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 2 bakłażany 5 okrągłych małych cukinii 3 polne pieczone pomidory 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 200 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżeczka czubrycy sól pieprz natka pietruszki(...)Wykonanie: Bakłażany i cukinie płuczemy i wycieramy do sucha. Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w grubą kostkę. Cukinię kroimy na ćwiartki. Warzywa smarujemy oliwą, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. W międzyczasie gotujemy na parze fasolkę szparagową. Fasolka powinna zostać al dente. Moją fasolkę parowałam
Kulinarne przygody Gatityciasta po prostu nam smakują - tak jak są - bez przerabiania i zmian. Podam Wam dzisiaj przepis na babeczki, które chętnie jemy na drugie śniadanie . Są wilgotne (bo z cukinią), nie za słodkie i pożywne, dzięki rodzynkom i orzechom. Cukinii do babeczek, ani do ciasta czekoladowego nie obieram ze skórki i nie usuwam pestek. Staram się wybrać nieduże sztuki mające około(...)długości. Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami około 15 sztuk źródło Cake Bible - Rose Levy Beranbaum 1,5 szkl* mąki ( 170 g ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli (dałam szczyptę) 2/3 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich ( 75 g ) 2 jajka 3/4 szkl brązowego cukru
Posadzone i zjedzoneteż znalazłam sobie okazję do świętowania. Jest nią 5000 fanów na Facebooku i 2000 fanów na Instagramie. Myślę, że to dobry powód by zjeść ciasto :). Jest pyszne - kawałków cukinii w ogóle nie czuć, a dzięki nim i malinom ciasto nie jest suche. Do tego orzeźwiający smak cytrynowej masy dodaje ciastu charakteru. Polecam! Dla kogo: dla lubiących wprowadzać warzywa do ciast(...)mną moje socialmediowe mini sukcesy Składniki na ciasto: 3 jajka szklanka oleju słonecznikowego 2 szklanki cukru 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki tartej cukinii (ok. 250g) pół łyżeczki soli łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody pół kilo malin (kilka można zostawić do dekoracji) Składniki na krem cytrynowy: 200g miękkiego masła
Mania WypiekaniaPyszne, bezglutenowe ciasto z cukinii z dodatkiem marchewki. Bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne. Aromatyczne, wilgotne, pachnące korzeniami. Dzieciaki wsuwały aż miło :) Nie jest zbyt słodkie, nie kruszy się i po 2 dniach nadal jest bardzo smaczne :) Proste i szybkie w wykonaniu, nie wymaga użycia miksera. Inspiracja od Pincake z bloga Trochę inna cukiernia. SKŁADNIKI: 1 i 1/2 szklanki startej cukinii(...)gryczanej 1/2 szklanki mleka (dałam migdałowe) 1/2 szklanki oliwy z oliwe 1/2 szklanki płynnego miodu sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu Cukinie zetrzyj na tarce o małych oczkach, lekko posól i odstaw na 30 minut. W misce wymieszaj mąki z sodą i przyprawami, a następnie dodaj mleko, oliwę , miód i wymieszaj - wystarczy
Kuchnia bezglutenowakiedyś, że sałatka z buraków z papryką jest w moim domu najbardziej obowiązkowa ze wszystkich przetworów. Musimy ją mieć koniecznie! Robię przynajmniej podwójną porcję :) Ponieważ dostałam od Taty trochę cukinii przypomniałam sobie o sałatce z dodatkiem buraków, którą robiłam dawno temu. Poszperałam w starym zeszycie i znalazłam przepis, który prezentuję poniżej. Sałatka bardzo smaczna, do długiego przechowywania:) składniki(...)cukinii (waga po obraniu i odpestkowaniu) 1,5 kg buraków 1 kg cebuli zalewa: 1/5 l wody 3/4 szkl octu 3 lyżki cukru 1,5 łyżki soli ponadto: kilka ziarenek pieprzu Buraki umyć, ugotować w mundurkach, wystudzić. Zimne obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię obrać, przeciąć na pół, jeśli ziarnka są duże wyciąć gniazda nasienne, pozostawiając sam miąższ
6niebopokochałam od razu. Można ją jeść o każdej porze roku, choć najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią, ponieważ przyrządza się ją ze świeżych warzyw: białej i zielonej fasolki, cukinii, pomidorów i ziemniaków, i podaje z pesto przygotowanego ze świeżej bazylii, czosnku, parmezanu i oliwy z oliwek. Pistou oznacza w prowansalskim dialekcie tłuczek od moździerza, w którym przygotowuje się pesto(...)minut Czas gotowania: ok. 60 minut Składniki: 120 g wyłuskanej świeżej białej fasoli 120 g świeżej czerwonej fasoli (lub fasoli marmurkowej)* 120 g świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 cukinie 1 cebula 4 ziemniaki 3 dojrzałe pomidory Około 1,5 litra bulionu warzywnego z kostki Pieprz kajeński Sól, pieprz Starty żółty ser Na sos pesto: Pęczek bazylii 3 ząbki czosnku
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapodstawowych dań śniadaniowych. Można ją modyfikować na wiele sposobów dodając ulubione składniki. Jesienną porą polecam przepyszną wersję z leśnymi grzybami, których smak dominuje nad daniem. Dodatek delikatnej i neutralnej cukinii i słodkawej cebulki świetnie się komponuje podbijając smak. Składniki: 250g leśnych grzybów biała cebula ½ średniej cukinia łyżka masła sól, czarny pieprzem 4 jajka 3 łyżki śmietanki 30% płatki papryki nasiona(...)dyni Sposób przygotowania: Grzyby oczyszczamy i myjemy. Kroimy w mniejsze kawałki. Przesmażamy na suchej patelni aż odparuje płyn. Cukinie kroimy w słupki i dokładamy do grzybów. Odparowujemy. Cebule kroimy w piórka. Do grzybów dodajemy łyże masła i cebulkę szklimy i doprawiamy sola i czarnym pieprzem. Jajka wbijamy do pojemnika, roztrzepujemy ze śmietanką, sola i pieprzem. Masę jajeczna dolewamy do grzybów
Pyry na GazSmaczna kanapka, należąca do tych bardziej wymyślnych. Smażone tosty francuskie z pysznego chlebka na zakwasie, z rozpuszczającym się serem pleśniowym, grillowaną cukinią i jajkiem w koszulce podane z kilkoma listkami rukoli i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Uwielbiam takie śniadania, pomimo tego, że ich wykonanie zajmuje mi zazwyczaj kilka minut więcej niż standardowej kanapki. Składniki (na 2 porcje): 4 kromki(...)ulubionego pieczywa 2 jajka 2 łyżki mleka olej do smażenia szczypta soli i pieprzu Dodatki: 2 jajka 1 mała cukinia 100 gram sera pleśniowego rukola świeżo zmielony pieprz Jajka roztrzepuję z mlekiem i moczę w mieszance chleb przez kilka sekund z każdej strony. Na rozgrzany tłuszczu smażę tosty do zarumienienia. W niewielkim garnku doprowadzam wodę do wrzenia. Jajko wbijam
Mango PapajaCukinia jeszcze u mnie króluje. Tym razem będą placuszki z dodatkiem słonecznika. Pyszne i chrupiące choć miękkie w środku. No kto im się oprze? Smacznego! Składniki : * cukinia około 350g * jajko * 3 łyżki mąki pszennej * 3 łyżki nasion słonecznika * łyżka koperku bądź natki pietruszki * sól, pieprz * olej do smażenia Przygotowanie : Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 15 minut(...)puści sok. Odciśniętą cukinię wymieszać z jajkiem, mąką i słonecznikiem. Przyprawić, dodać posiekany koperek. Smażyć placuszki na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać na ciepło bądź na zimno
Magiczne Życie Martykolorowy i do tego zdrowy. Gości w mojej kuchni bardzo często, może i Wy się skusicie? :) Składniki: 1 pierś z indyka 1 średnia cebula 4-5 ząbków czosnku młoda cukinia pół szklanki domowego przecieru pomidorowego (lub łyżka sklepowego) bazylia sól, pieprz, olej do smażenia odrobina pieprzy cayenne makaron Lubella Pełne Ziarno Tagliatelle Cebulę i czosnek drobno siekamy podsmażamy(...)oleju aż się zeszkli, a następnie dodajemy pokrojonego indyka i smażymy do momentu gdy się indyk ładnie zarumieni. Wtedy wrzucamy pokrojoną w drobna kostkę cukinię (ja używam młodziutkiej więc jej nie obieram i nie pozbawiam ziarenek) przykrywamy i dusimy. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy cukinia będzie już miękka dodajemy przecier pomidorowy (jeśli używacie sklepowego
Cynamonowe szczęściewiem jak dla Was ale dla mnie jest to z pewnością śniadanie mistrzowskie. Chrupiące gofry z dodatkiem cukinii, jajko w koszulce z płynnym żółtkiem i uprażony bekon. Nie jest to lekkie śniadanie, jest to bomba kaloryczna, jest to pornfood w pełnej krasie. Jest to danie na które patrzysz i wiesz, że właśnie TO chcesz dziś zjeść! Składniki (na 2 duże(...)mniejsze porcje): 250 gram cukinii 200 gram mąki pszennej 100 gram żółtego sera 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 50 ml mleka olej do smarowania gofrownicy świeży rozmaryn do podania: jajka ugotowane w koszulce, chips z boczku lub podsmażony bekon, cebula dymka Włączam gofrownicę, przed pierwszym pieczeniem powinna się nagrzewać minimum 10 minut. Cukinię ścieram
Mango PapajaDziś makaronowo :-). Tym razem figa , gruszka , boczek i cukinia . Tak wymyśliłam, fajnie wyszło, gruszki miało nie być, ale wymagała już użycia, zjedzenia szybkiego, więc wpadła do makaronu spontanicznie :-). Figa super łączy się z boczkiem, a cukinia dopasuje się do wszystkiego, więc wyszło według nas bardzo smacznie. Moje dziecko jakoś do tej figi przekonuje się powoli, zjadł, trochę mu pesteczki(...)figi przeszkadzały, ale na końcu stwierdził, że jest oki :-). Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: boczek w plastrach (10 szt. plasterków) 4 figi 2 gruszki mała cukinia natka pietruszki sól różowa pieprz olej kokosowy do smażenia makaron Makaron gotuję al'dente. Na rozgrzany na patelni olej wrzucam pokrojoną cukinię, solę i podsmażam chwilkę, dodaję pokrojony w paski
kruche babeczkiWitam Kochani Cukiniowych przyjemności ciąg dalszy:-) Dziś bardzo krótki post przedstawiający sposób na rewelacyjną surówkę do obiadu. Jest pyszna i bardzo zdrowa Polecam wypróbować póki jeszcze sezon na cukinię w pełni :-) SKŁADNIKI -1 duża cukinia -1 duża marchew -1 średnia cebula -2 średnie ogórki gruntowe ze skórą -pieprz, sól do smaku -pół łyżki cukru -3-4 łyżki śmietany(...)jogurtu naturalnego Cukinię trzemy na tarce jarzynowej razem ze skórą Solimy około 1 łyżeczką soli (płaską) i odkładamy aby puściła sok. W osobnej misce trzemy na tarce jarzynowej marchew, cebulę oraz ogórki. Wszystko mieszamy, zostawiamy na chwilkę, odciskamy nadmiar soku, jeśli się pojawił. Następnie cukinię dokładnie odciskamy i dodajemy do całości, mieszamy. Dodajemy cukier, pieprz oraz troszkę soli
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDzisiaj mam dla Was propozycję zapiekanki bez mięsa. Pomidory, bakłażan i cukinia w śmietanowym sosie zapiekane z serem Lazur. Składniki: 1 średni bakłażan 1 młoda cukinia 1 duże podłużne pomidory sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka, zioła do pizzy olej 120 g sera Lazur (użyłam złocistego) Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka(...)pół szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżeczki ziół do pizzy lub oregano, bazylię, tymianek, czosnek sól i pieprz Cukinię i bakłażana umyć, odciąć końcówki, pokroić w centymetrowe plastry, posypać przyprawami. Zgrillować z obu stron na patelni na niewielkiej ilości oleju. W tym czasie przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać
Czerwień i błękit