Ogródki obrodzily we wspaniałe cukinię ,warto więc zacząć robić przetwory o raz obiady z cukinią wroli głównej.Dziś polecam zrobienie pysznego lecza ,ale nie do słoika tylko jako danie obiadowe,gęste,smaczne z warzywa mi w pomidorowym sosie.Polecam. Bulion warzywny 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 cukinia po 1 marchewce i pietruszce 1/2 selera 10 dag.szynki w plastrach(...)Vegeta 1 serek mały topiony holenderski sól i pieprz ********************************************* Do garnka wlać 2 litry wody,ugotować BUlION warzywny,dodać starte warzywa i mięso mielone.Gotujemy 30 minut.Dodać przyprawy,ryż,cukinię wraz skórkę pokrojoną w kostkę i serek topiony oraz przecier.Zagotować aby serek się roztopił a zupa trochę zgęstniała.Zaprawić mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody,zagotować ,można dodać kubek
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiOdkąd wróciłam z urlopu, żądna jestem jestem kulinarnych nowości. Na pierwszy ogień poszła cukinia, której teraz mamy w sklepach pod dostatkiem i w dobrej cenie. Kotleciki z cukinii to fajna alternatywa na lekki obiad w upalne dni. Na przepis natknęłam się na jednym z włoskich blogów. Wprowadziłam do niego kilka swoich zmian i w tej […] Artykuł Kotleciki z cukinii
WiszniówkaUwielbiam hummus i zaraz po guacamole jest to moja ulubiona pasta i przekąska. Nigdy jednak nie wpadłabym na to aby przyrządzić go z cukinii. Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Raw Food”, którą ostatnio przedstawiałam Wam tu —>KLIK Chociaż sercem zostanę przy tradycyjnej wersji tego dania, to ta pasta również bardzo mi smakowała. Przygotowanie jest szybkie(...)proste więc polecam wypróbować :) duża pokrojona cukinia (pozbawiłam ją gniazd nasiennych) 60 g pestek słonecznika (moczonych 4 godziny) 50 g suszonych pomidorów (użyłam z oleju) 90g tahini 2 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody łyżka wędzonej słodkiej papryki łyżeczka mielonego kminu 0,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki przekłądamy do blendera i miksujemy na gładko. Gotową pastę
Mienta blogMarynowany kurczak, boczek, cukinia, papryka i cebula, stworzyły połączenie idealne. Szaszłyki z grilla podawane z chlebkiem czosnkowym to niebo w gębie Pamiętajcie, że mięso z kurczaka warto zamarynować kilka godzin przed grillowaniem, a będzie bardziej soczyste. Składniki na około 10 szaszłyków: podwójna pierś z kurczaka kilka plasterków boczku jedna średnia cukinia jedna czerwona papryka 2 cebule Marynata do kurczaka: łyżka(...)łyżeczka tymianku łyżeczka bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='podwójna pierś z kurczaka kilka plasterków boczku jedna średnia cukinia jedna czerwona papryka 2 cebule łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku łyżeczka oregano łyżeczka tymianku
Kuchnia Bazyliiświeżo mielona do smaku, mieszanka przypraw chili świeżo mielona do smaku, ponadto: garść świeżych liści lubczyku (opcjonalnie 2 łyżki suszonego), olej rzepakowy, młoda marchew, młoda pietruszka (korzeń i nać), cukinia zielona, cukinia żółta, sól morska, pieprz czarny świeżo mielony cukier. Przygotowanie: Marynata: olej mieszamy z octem balsamicznym, dodajemy, sól, pieprz i chili. Karkówkę myjemy, kroimy w plastry, osuszamy papierowym ręcznikiem(...)obtaczamy w marynacie, posypujemy bardzo drobno posiekanym lubczykiem i delikatnie go wklepujemy. Mięso przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki (lub ok. 3 godz.) Grillowanie: Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1-2 cm, osuszamy papierowym ręcznikiem, spryskujemy olejem, oprószamy solą i pieprzem. Marchew, pietruszkę myjemy, osuszamy (nie obieramy) i spryskujemy olejem. Na grillu układamy
Moniki SmakołykiPyszne bezmięsne kotleciki z kaszy jęczmiennej perłowej z dodatkiem cukinii oraz warzyw, najlepiej smakują podane z surówką. Składniki: 100 gram- 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej Stoisław 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora 1 cukinia żółta 3 łyżki płatków jęczmiennych Stoisław 2 łyżki mąki pszennej Pęczek szczypiorku 1 jajko Sól, pieprz 1 łyżka masła Olej do smażenia Bułka tarta(...)panierowania Sposób przygotowania: Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy na kilka minut żeby puściła sok, odciskamy z nadmiaru wody. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy marchewkę
Bajeczna Kuchniamacie chyba jeszcze dość tych wszystkich świeżych warzyw i owoców, które otaczają nas z każdej strony i są dostępne praktycznie na wyciągnięcie ręki?! Cukinia też teraz smakuje najlepiej. Ma mięciutką skórkę i nie jest przerośnięta, więc warto ją wykorzystać na wiele sposobów. Moją dzisiejszą propozycją są cukiniowe grzebienie. Do zrobienia w 5 minut, do upieczenia w 25, więc jakby(...)było taki szybki obiad ;) Korzystajcie i smakujcie :) Składniki: 2 młode cukinie 3 plastry szynki 3 plastry sera ok 5 pomidorków koktajlowych 5 suszonych pomidorów ok 70g sera pleśniowego Lazur 150g sera żółtego w kawałku sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cukinie myjemy dokładnie i nacinamy co ok 8mm, uważając, by nie przeciąć do końca. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Szynkę
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: - 200g kaszy jaglanej - 4 małe cukinie - podwójna pierś z kurczaka - cebula - 2 pomidory - 350g przecieru pomidorowego - przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, curry, chili, oregano - oliwa - żółty ser Przygotowanie: 1. Cukinie należy przekroić na pół i wydrążyć środek. Następnie solimy, pieprzymy i olejem smarujemy dokładnie środek cukinii. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i pieczemy przez 18min(...)kurczaka. 5. Następnie dodajmy miąższ i jednego pokrojonego pomidora w kostkę. Wszystko podsmażamy. 6. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, kaszę jaglaną i przyprawiamy do smaku. 7 .Faszerujemy cukinie, układamy na górę małe plasterki pomidora i pieczemy przez 25min, pod koniec pieczenia posypujemy startym serem
Coś z niczegokalorycznie, można je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Latem królują u mnie słodkie, puszyste placuszki , albo placki z płatków owsianych , a ostatnio przypadły mi do gustu placuszki z cukinii. Cukinia jest delikatna w smaku, dlatego doprawiłam ją czosnkiem i dużą ilością pieprzu - to nadało plackom charakteru. Można je podać z jogutem naturalnym wymieszanym z czosnkiem i łososiem - wtedy będą(...)nieco bardziej "wytworne", ale przyznam, że bez dodatków także są doskonałe! Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 1 jajko 2-3 łyżki mąki pszennej 1 mały ząbek czosnku sól pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić na 10 minut i bardzo porządnie odcisnąć (to ważne, aby placki się nie rozpadały). Dodać starty na drobnych
Kulinarne InspiracjeZupełnie zaskakujący smak, dodatek cytryny i mięty sprawia, że dżem jest cytrusowy i świeży. Z pewnością cukinia sama w sobie nie jest kojarzona ze słodkimi przetworami, ale ten dżem to prawdziwy smakołyk, musicie wypróbować, zróbcie chociaż kilka słoików na próbę. Składniki: - 1 kg cukinii bez skóry i pestek - 15 dag cukru - 1 cytryna, sok i otarta skórka - 1 galaretka cytrynowa(...)szczypta kwasku cytrynowego - gałązka mięty 1. Cukinie obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W rondlu łączymy ze sobą cukinie, cukier, liście mięty, kwasek cytrynowy, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy cały sok. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, blenderem rozdrabniamy na papkę, dosypujemy galaretkę i mieszamy. Wrzący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy
Apetyczna babeczkaCukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem Składniki: 2 cukinie 1 woreczek ugotowanego ryżu 30 dag mięsa mielonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml bulionu 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano żółty ser Sposób wykonania: Cukinie myjemy i przekrawamy na pół, następnie wydrążamy miąższ. W dużej misce mieszamy ugotowany ryż, mięso mielone, koncentrat pomidorowy, bulion(dzięki niemu farsz nie będzie suchy(...)oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem. Farsz nakładamy do wydrążonej cukinii. Następnie wszystko posypujemy żółtym serem(ilość wedle uznania) oraz oregano. Pieczemy w temp. 180 st około 40-45 min. Smacznego
Smaki NataliiJeśli macie wysyp cukinii to podaje Wam sprawdzony przepis na ich wykorzystanie, idealnie nadadzą się duże cukinie z twardą skórą, bo podczas kilku godzin w soli zupełnie zmiękną. Sama cukinia nie ma zdecydowanego smaku i warto dodać sporą ilość kurkumy, która sprawi, że mieszanka zyska nowe walory. Z podanej ilości składników wychodzi 6 słoików na 3/4 litra. Składniki(...)cukinii, bez miękkiego miąższu i pestek - 3 czerwone papryki - 5 dużych cebul - 3 ząbki czosnku - 3 płaskie łyżki soli, użyłam morskiej Można dodać baldachimy kopru oraz zioła, ale ja wolę taką wersję ze zdecydowanym smakiem kurkumy. Zalewa: - 2 płaskie łyżki gorczycy - 3 szklanki cukru - 2 szklanki octu - 3 łyżeczki soli - 3 kopiaste łyżki kurkumy Po przyprawy zajrzyjcie na stronę
Apetyczna babeczkaŚwietna przekąska, którą dość szybko możesz przygotować dla znajomych. Do tego bardzo ładnie się prezentuje. A je się też oczami;) Składniki: 1 cukinia 200 g twarogu półtłustego 3 suszone pomidory garść czarnych lub zielonych oliwek - w zależności, które Wam bardziej smakują, może być też mix odrobina soli pieprz olej do smażenia Wykonanie: Umytą cukinię przekrój na pół i małą łyżeczką(...)dobieraj się do niej z każdej strony wydrążając środek. W miseczce wymieszaj twaróg z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami i oliwkami, wymieszaj dokładnie. Faszeruj cukinię, którą następnie krój w plastry. Na rozgrzanym oleju smaż krążki cukinii na rumiano, odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Można podawać też na zimno i maczać w dipie, np. pomidorowym
Zasmakuj KuchniSpaghetti zawsze z sosami się kojarzą, ale co niektórzy o lekkiej wersji marzą, dlatego z warzywami polecam przygotować i smakiem się rozkoszować. Marchew, cukinia i szparagi cieniutko w paseczki pokrojone, na patelni lekko podsmażone, z makaronem wymieszane i do całości listki bazylii dodane. Doprawione greckimi przyprawami i można „zajadać” się spaghetti z warzywami. Składniki: 2 porcje makaronu(...)spaghetti (ok. 80 g), 120 g szparagów białych, 1 marchew (ok. 50 g), ½ średniej cukinii (ok. 50 g), 1 łyżeczka ziół greckich– mieszanka przypraw, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 3 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki cukru, świeża bazylia tajska i czerwona. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym samym czasie
Moniki SmakołykiSezon letni to pora, kiedy możemy wykorzystać świeże warzywa i owoce.Dzisiaj sposób na proste i szybkie danie, które na pewno będzie wszystkim smakowało. Polecam. SKŁADNIKI 3 małe cukinie 1 papryka czerwona 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 marchewka 3-4 pomidory papryka słodka, pieprz, sól kiełbasa podwawelska lub śląska ok. 400 g. olej do smażenia WYKONANIE Cukinię myjemy, możemy(...)obrać ze skórki lub zostawić , młoda nie jest gorzka. Kroimy w kostkę , wrzucamy do dużego garnka. Marchewkę również kroimy w kostkę dodajemy do cukinii. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, lekko obsmażamy na patelni, dodajemy kiełbasę i razem smażymy. Dodajemy
W kuchennym oknie Ewy