Pyszne risotto z zielonymi warzywami doprawione aksamitnym pesto. Proste do przygotowania danie na szybki domowy obiad. 2 porcje Mały pęczek szparagów 200g połowa młodej średniej cukinii połowa średniej cebuli 100 g ryżu około litr bulionu drobiowego olej roślinny sól pieprz opcjonalnie łyżka domowego pesto Szparagi kroimy na mniejsze kawałki ( twarde końce odkrój). Cukinię wraz(...)kosteczkę i zeszklić, dodać ryż i wlać jedną chochlę bulionu. Całość wymieszać gotować chwilę aż ryż wchłonie bulion. Czynność powtarzać aż wykorzystamy większą część bulionu. Następnie dodać szparagi i cukinię przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na koniec wlać pozostały bulion i gotować jeszcze kilka minut. Opcjonalnie można dodać jedną łyżkę pesto i dokładnie wymieszać. Zamiast pesto można użyć samego parmezanu
Andzia Pichciniesamowicie soczyste. Jakie warzywa do kurczaka po grecku? Ten zapiekany kurczak po grecku nie byłby tak samo pyszny bez towarzystwa kolorowych warzyw. Ja zazwyczaj dodaję do niego: pomidory koktajlowe cukinię paprykę czerwoną cebulę ziemniaki oliwki Warzywa nie potrzebują większego przygotowania. Wystarczy pokroić je w większą kostkę lub plastry, ułożyć w formie do zapiekania, skropić oliwą i gotowe. Dzięki zapiekaniu staną(...)oliwy 1 łyżeczka musztardy Dijon sól, pieprz Pozostałe: 4 ćwiartki z kurczaka 100 g sera feta 250 g pomidorów koktajlowych 2 cukinie 1½ czerwonej papryki 1 czerwona cebula 1 cytryna oliwa sól, pieprz Cytrynowy kuskus z miętą: 200 g kaszy kuskus 200 ml bulionu warzywnego
Na-talerzu.plmarchewkowe – wilgotne i aromatyczne, z dodatkiem orzechów lub suszonych owoców. Panna cotta – delikatne i jednocześnie kremowe, można podawać z owocami lub karmelem. Na słono: Sałatka z grillowaną cukinią – prosta i smaczna, idealna na letnie przyjęcie. Naleśniki z warzywami – można przygotować je z dodatkiem szpinaku, papryki czy cukinii. Tarta z warzywami – pyszna i chrupiąca, można przygotować(...)różnych warzyw, np. cukinii, pomidorów czy bakłażana. Pesto z suszonych pomidorów – idealne jako dodatek do chleba lub jako dip do przystawek. Sałatka z kaszą – można przygotować ją z dodatkiem warzyw, np. marchewki, ogórka, cebuli czy papryki. Warto pamiętać, że to tylko kilka propozycji, a możliwości jest wiele więcej. Warto eksperymentować i przygotowywać dania, które sprawiają nam przyjemność
Via Gustoośrodku Columna Medica, dlatego dzisiejsze danie będzie proste i szybkie w przygotowaniu, zarazem zdrowe i smaczne. Składniki: ? 400 g makaronu świderki – 1 opakowanie ? 1 polędwiczka wieprzowa ? 1 mała cukinia ? po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej ? pęczek szparagów zielonych ? kilka pomidorków koktajlowych ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki sosu sojowego ? 1 łyżeczka oregano ? szczypta rozmarynu ? 150 g sera żółtego(...)posolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. ? Polędwiczkę pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, przesmażyć na kilku łyżkach oliwy, pod koniec dodać sos sojowy. ? Paprykę pokroić w paski. ? Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w paski. ? Paprykę przesmażyć na oleju, posolić, dodać cukinię i zioła. ? Szparagi wrzucić na wrzącą wodę z solą i odrobiną cukru i gotować
To co kochamNastępna potrawa z serii zdowego żywienia. Jest to gulasz z boczniaków i cukinii, gzie smak podkręciłam suszonymi pomidorami. Gęstości nadaje mu mieszanka zdrowych pestek i orzechów. Danie zdrowe, bezglutenowe i bardzo szybkie do wykonania. Składniki: ? 500 g boczniaków ? 1 cebula ? 1 cukinia ? kilka pomidorów suszonych ? sól, pieprz do smaku, zioła prowansalskie ? natka pietruszki ? 4 łyżki oliwy ? po 1 łyżeczce siemienia(...)orzechów laskowych i migdałów Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone pomidory suszone i boczniaki w paski. ? Doprawić przyprawami i poddusić przez ok. 5 minut. ? Dodać cukinię pokrojoną w ćwiartki i dusić jeszcze przez 10 minut. ? Siemię lniane, pestki dynii, orzechy i migdały zmiksować – u mnie w młynku do kawy. ? Wymieszać tę mieszankę z gulaszem. posypać
To co kochamszparagożercą. Białe szparagi również zjem, aczkolwiek bez entuzjazmu. Są dla mnie mdłe, miękkie, wręcz papkowate po ugotowaniu. Idealnie nadają się jednak na kremową zupę. Dodałam jej smaku za pomocą cukinii, selera naciowego, szałwii i tymianku. Niekwestionowaną zaletą mojej zupy jest specjalny dodatek – szynkowy szaszłyk. Składniki na: 4 porcje : ? 1 pęczek szparagów białych ? 1 mała cukinia ? 1 cebula ? 4 listki(...)plastrów szynki typu parmeńska Wykonanie: ? Szparagi umyć i obrać z nich twardą skórkę, pokroić na małe kawałki. ? Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone szparagi, cukinię, i również podsmażyć. ? Doprawić solą, pieprzem, dodać szałwię, tymianek, pokrojony seler naciowy, podlać 1 litrem zagotowanej wody. ? Gotować ok. 15 minut. Czubki szparagów wyjąć wcześniej do dekoracji, aby zbytnio się
To co kochamUwielbiamy zupy kremy, bo… są aksamitne, gładkie, nie widać warzyw, a szcególnie szpinaku, którego w innej postaci chłopaki nie jadają. A tutaj zmiksowane, zielone i brokułowe, bo cukinia i szpinak jest be… Smakowało, a jakże. Kremową zupę można jeść z różnymi dodatkami. Na głodne brzuchy może to być kasza jaglana czy ryż, a na mniej głodne płatki migdałowe(...)pestki dyni czy słonecznika. Składniki: ? 1 brokuł ? 3 ziemniaki ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 1 mała cukinia ? 2 garści szpinaku ? 3 łyżki oliwy ? sól, pieprz do smaku ? czarny sezam i płatki migdałów do posypania Wykonanie: ? Pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojony czosnek i ziemniaki. ? Zalać ok. 1,5 litra wrzącej wody i dodać sól do smaku, gotować 10 minut
To co kochamroli głównej. Chłopaki nie są z tego powodu zbyt szczęśliwi, ale ja z Moniką owszem. Dzisiejsze placuszki są dość szybkie do wykonania, jeśli macie pod ręką kawałek dyni i cukinii, bo reszta zawsze się znajdzie. Smażone zbyt duże mogą się rozpadać, więc najlepiej robić małe porcyjki. Mnie wyszło 10 sztuk. Jarskie placuszki podane z gęstym greckim jogurtem to fajny pomysł(...)jesienną kolację. Składniki na 10 sztuk: ? 2 szklanki startej dyni ? 1 szklanka startej cukinii ? 1 średnia cebula starta na tarce ? 2 ząbki czosnku ? 2 jajka ? 2 łyżki mąki ziemniaczanej ? pęczek zielonej pietruszki ? 1 łyżeczka curry ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia Wykonanie: ? Wymieszać razem startą dynię, cukinię i cebulę na grubej tarce. ? Dodać jajka, mąkę, posiekaną zieloną pietruszkę, przeciśniety
To co kochammóc mieć bogate zbiory, potrzebna jest woda, a tej niestety na wyspie brakuje. I tak na niezwykłej powulkanicznej wyspie Santorini sałatkę przygotowuje się z pomidorków czereśniowych, krzyżówki ogórka z cukinią (zapomniałam nazwę), z dzikich kaparów i ich młodych listków. Na tej wyspie deszcz latem w ogóle nie pada, a słodkiej wody żródlanej po prostu nie ma. Działają odsalarnie(...)soczyste i słodkie. W mojej sałatce jest minicukinia i nie ma dzikich liści kaparów… wybaczcie, nie znalazłam. Składniki na 2 porcje: ? ok. 15 małych pomidorków koktajlowych ? 2 mini cukinie ? 1/2 cebuli ? 1/2 papryki ? kilka oliwek ? kilka kaparów ? 2 kawałki sera feta ? 1 łyżeczka octu winnego ? 3 łyżki oliwy ? sól, pieprz do smaku ? suszone zioła: oregano, bazylia Wykonanie: ? Cukinię pokroić
To co kochamKlasyczne leczo tym razem z dodatkiem chrupiącej marchewki. A więc cukinia, cebula, papryka, pomidory, kiełbasa i marchewka tworzą to aromatyczne danie. Składniki: ? 4 średnie cukinie ? 1 papryka czerwona ? 2 cebule ? 3 marchewki ? 2 pomidory duże dojrzałe ? 1 pęto chudej kiełbasy ? sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek ? gałązka rozmarynu i szałwii ? 3 liście laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego ? natka pietruszki(...)minut. ? Wrzucić kiełbasę w półkrążkach i przyprawy, poddusić następne 5 minut. ? Wrzucić do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 5 minut. ? Dodać cukinię i pomidory pokrojone w grubą kostkę. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. ? Na koniec dodać natkę pietruszki i jeśli potrzeba doprawić
To co kochamkalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula, por, szczypiorek DYNIOWATE : dynia, ogórki, cukinia, kabaczek PSIANKOWATE : papryka, pomidory, sporadycznie bakłażan ZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu, pora, cebuli(...)organizm możemy podzielić na pięć kategorii termicznych: Wyziębiające : grejpfrut, sól – niepotrzebnie dodają zimnych dreszczy – unikaj lodu! Wychładzające : burak, brokuły, kapusta, marchew, kalafior, seler, ogórek, rzepa, sałata, szpinak, cukinia, pomidor, jabłko, cytryna, mięta, kolendra Neutralne: botwinka Rozgrzewające : papryka, szczypior, jarmuż, por, cebula, dynia, pietruszka, bazylia, koper, świeży imbir, tymianek Gorące : czosnek, młoda cebula, cynamon, czarny pieprz, suszony imbir, rozmaryn
To co kochamBardzo szybki obiad z orientalną nutą, a konkretnie tajskie, zielone curry. Świeża cukinia i papryka nadaje chrupkości a jaśminowy ryż podkreśla smak kuchni Dalekiego Wschodu. Robi się błyskawicznie, wystarczy tylko przesmażyć kurczaka z pastą curry i chwilę poddusić. Składniki: – 4 małe piersi z kurczaka – 4 łyżki pasty zielonego curry lub 1 łyżka gotowej pasty – 1 puszka mleka(...)kokosowego – sól, pieprz do smaku – 2 średnie cukinie – 2 czerwone papryki – pęczek natki pietruszki – 3 łyżki oliwy – ryż jaśminowy Wykonanie: – Na oliwie podsmażyć pastę curry, dodać piersi kurczaka pokrojone w kostkę i przesmażyć. – Zalać mlekiem kokosowym, odparować trochę i doprawić solą i pieprzem. – Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, dodać
To co kochamUważam, ze gdyby dało nazwać się jakoś uczucie szczęścia i błogości pojawiające się po zjedzeniu kremowego dania, miałoby ono nazwę właśnie risotto. 50 g masła mała cebula mała cukinia (okrągła, podłużna lub żółta) 200 g ryżu do risotto 0,5 szklanki białego wytrawnego wina sok z całej cytryny skórka starta z połowy cytryny litr bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki mielonego kminu(...)łyżeczki mielonej kolendry 70 g startego sera parmezan (ewentualnie grana padano) sól, pieprz świeża mięta Dymkę drobno siekamy i szklimy ją na maśle. Dodajemy pokrojoną cukinię, przyprawy oraz ryż i ciągle mieszając, podsmażamy, aż stanie się przezroczysty. Zalewamy winem i sokiem z cytryny i mieszamy, aż wyparują. Następnie stopniowo dodajemy bulion i od czasu do czasu mieszając, gotujemy 20 minut
Mienta blogMega fajny dodatek do obiadu lub samodzielne danie. 3 porcje 100 g kaszy jęczmienna perłowa 1 cebula 1 bardzo duża marchewka 3 łodygi selera naciowego kawałek pora pół małej cukinii 2 ząbki czosnku sól pieprz około 300 ml bulionu drobiowego lub rosołu 40 g masła 1 łyżka oleju rzepakowego Marchewkę i por pokroić na półplasterki. Łodygi selera naciowego(...)plasterki. Cukinię i cebulę w kostkę. Czosnek posiekać. Na patelni roztopić masło wraz z olejem, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać czosnek i marchewkę, chwilę około 5 minut smażyć ciągle mieszając. Po tym czasie dodać seler naciowy, por i kaszę. Przyprawić solą i pieprzem. Całość smażyć kolejne 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlać bulion lub rosół, przykryć pokrywką i gotować
Andzia Pichciburgery ze znanej sieci restauracji. I niektórzy nie wierzą, że nie ma w nich grama mięsa. Na blogu znajdziesz więcej propozycji na bezmięsny obiad. Kotlety z kapusty, cukinii, kaszy jaglanej, jarmużu, kalafiora i brokułów. Można je podać z ryżem, ziemniakami, dowolnym sosem i salata. Lub z dowolnym warzywnym daniem jednogarnkowym. Kotleciki mają bardzo ciekawy smak. I chociaż sama(...)tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem, zieloną sałatą, sosem z jogurtu lub tzatzikami. Do marchewkowych kotlecików bardzo pasuje cukinia po koreańsku. I własnie zorientowałam się, że przepisu nie ma jeszcze na blogu. Może spróbuj chutney z jablek. A przepis na sałatkę z cukinii podam już w następnym wpisie. Luty
dolcevitainmykitchen