cukinia - 19049 przepisów (strona:465/1270)

Makaron zapiekany z polędwiczką i warzywami 75

ośrodku Columna Medica, dlatego dzisiejsze danie będzie proste i szybkie w przygotowaniu, zarazem zdrowe i smaczne. Składniki: ? 400 g makaronu świderki – 1 opakowanie ? 1 polędwiczka wieprzowa ? 1 mała cukinia ? po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej ? pęczek szparagów zielonych ? kilka pomidorków koktajlowych ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki sosu sojowego ? 1 łyżeczka oregano ? szczypta rozmarynu ? 150 g sera żółtego(...)posolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. ? Polędwiczkę pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, przesmażyć na kilku łyżkach oliwy, pod koniec dodać sos sojowy. ? Paprykę pokroić w paski. ? Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w paski. ? Paprykę przesmażyć na oleju, posolić, dodać cukinię i zioła. ? Szparagi wrzucić na wrzącą wodę z solą i odrobiną cukru i gotować

To co kocham
Gulasz z boczniaków i cukinii 77

Następna potrawa z serii zdowego żywienia. Jest to gulasz z boczniaków i cukinii, gzie smak podkręciłam suszonymi pomidorami. Gęstości nadaje mu mieszanka zdrowych pestek i orzechów. Danie zdrowe, bezglutenowe i bardzo szybkie do wykonania. Składniki: ? 500 g boczniaków ? 1 cebula ? 1 cukinia ? kilka pomidorów suszonych ? sól, pieprz do smaku, zioła prowansalskie ? natka pietruszki ? 4 łyżki oliwy ? po 1 łyżeczce siemienia(...)orzechów laskowych i migdałów Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone pomidory suszone i boczniaki w paski. ? Doprawić przyprawami i poddusić przez ok. 5 minut. ? Dodać cukinię pokrojoną w ćwiartki i dusić jeszcze przez 10 minut. ? Siemię lniane, pestki dynii, orzechy i migdały zmiksować – u mnie w młynku do kawy. ? Wymieszać tę mieszankę z gulaszem. posypać

To co kocham
Zupa krem z białych szparagów 70

szparagożercą. Białe szparagi również zjem, aczkolwiek bez entuzjazmu. Są dla mnie mdłe, miękkie, wręcz papkowate po ugotowaniu. Idealnie nadają się jednak na kremową zupę. Dodałam jej smaku za pomocą cukinii, selera naciowego, szałwii i tymianku. Niekwestionowaną zaletą mojej zupy jest specjalny dodatek – szynkowy szaszłyk. Składniki na: 4 porcje : ? 1 pęczek szparagów białych ? 1 mała cukinia ? 1 cebula ? 4 listki(...)plastrów szynki typu parmeńska Wykonanie: ? Szparagi umyć i obrać z nich twardą skórkę, pokroić na małe kawałki. ? Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone szparagi, cukinię, i również podsmażyć. ? Doprawić solą, pieprzem, dodać szałwię, tymianek, pokrojony seler naciowy, podlać 1 litrem zagotowanej wody. ? Gotować ok. 15 minut. Czubki szparagów wyjąć wcześniej do dekoracji, aby zbytnio się

To co kocham
Kremowa zupa brokułowa ze szpinakiem 84

Uwielbiamy zupy kremy, bo… są aksamitne, gładkie, nie widać warzyw, a szcególnie szpinaku, którego w innej postaci chłopaki nie jadają. A tutaj zmiksowane, zielone i brokułowe, bo cukinia i szpinak jest be… Smakowało, a jakże. Kremową zupę można jeść z różnymi dodatkami. Na głodne brzuchy może to być kasza jaglana czy ryż, a na mniej głodne płatki migdałowe(...)pestki dyni czy słonecznika. Składniki: ? 1 brokuł ? 3 ziemniaki ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 1 mała cukinia ? 2 garści szpinaku ? 3 łyżki oliwy ? sól, pieprz do smaku ? czarny sezam i płatki migdałów do posypania Wykonanie: ? Pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojony czosnek i ziemniaki. ? Zalać ok. 1,5 litra wrzącej wody i dodać sól do smaku, gotować 10 minut

To co kocham
Placuszki dyniowo-cukiniowe 81

roli głównej. Chłopaki nie są z tego powodu zbyt szczęśliwi, ale ja z Moniką owszem. Dzisiejsze placuszki są dość szybkie do wykonania, jeśli macie pod ręką kawałek dyni i cukinii, bo reszta zawsze się znajdzie. Smażone zbyt duże mogą się rozpadać, więc najlepiej robić małe porcyjki. Mnie wyszło 10 sztuk. Jarskie placuszki podane z gęstym greckim jogurtem to fajny pomysł(...)jesienną kolację. Składniki na 10 sztuk: ? 2 szklanki startej dyni ? 1 szklanka startej cukinii ? 1 średnia cebula starta na tarce ? 2 ząbki czosnku ? 2 jajka ? 2 łyżki mąki ziemniaczanej ? pęczek zielonej pietruszki ? 1 łyżeczka curry ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia Wykonanie: ? Wymieszać razem startą dynię, cukinię i cebulę na grubej tarce. ? Dodać jajka, mąkę, posiekaną zieloną pietruszkę, przeciśniety

To co kocham
Sałatka santoryńska 85

móc mieć bogate zbiory, potrzebna jest woda, a tej niestety na wyspie brakuje. I tak na niezwykłej powulkanicznej wyspie Santorini sałatkę przygotowuje się z pomidorków czereśniowych, krzyżówki ogórka z cukinią (zapomniałam nazwę), z dzikich kaparów i ich młodych listków. Na tej wyspie deszcz latem w ogóle nie pada, a słodkiej wody żródlanej po prostu nie ma. Działają odsalarnie(...)soczyste i słodkie. W mojej sałatce jest minicukinia i nie ma dzikich liści kaparów… wybaczcie, nie znalazłam. Składniki na 2 porcje: ? ok. 15 małych pomidorków koktajlowych ? 2 mini cukinie ? 1/2 cebuli ? 1/2 papryki ? kilka oliwek ? kilka kaparów ? 2 kawałki sera feta ? 1 łyżeczka octu winnego ? 3 łyżki oliwy ? sól, pieprz do smaku ? suszone zioła: oregano, bazylia Wykonanie: ? Cukinię pokroić

To co kocham
Leczo z marchewką 64

Klasyczne leczo tym razem z dodatkiem chrupiącej marchewki. A więc cukinia, cebula, papryka, pomidory, kiełbasa i marchewka tworzą to aromatyczne danie. Składniki: ? 4 średnie cukinie ? 1 papryka czerwona ? 2 cebule ? 3 marchewki ? 2 pomidory duże dojrzałe ? 1 pęto chudej kiełbasy ? sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek ? gałązka rozmarynu i szałwii ? 3 liście laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego ? natka pietruszki(...)minut. ? Wrzucić kiełbasę w półkrążkach i przyprawy, poddusić następne 5 minut. ? Wrzucić do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 5 minut. ? Dodać cukinię i pomidory pokrojone w grubą kostkę. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. ? Na koniec dodać natkę pietruszki i jeśli potrzeba doprawić

To co kocham
Co jeść na diecie dr Dąbrowskiej? 85

kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula, por, szczypiorek DYNIOWATE : dynia, ogórki, cukinia, kabaczek PSIANKOWATE : papryka, pomidory, sporadycznie bakłażan ZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu, pora, cebuli(...)organizm możemy podzielić na pięć kategorii termicznych: Wyziębiające : grejpfrut, sól – niepotrzebnie dodają zimnych dreszczy – unikaj lodu! Wychładzające : burak, brokuły, kapusta, marchew, kalafior, seler, ogórek, rzepa, sałata, szpinak, cukinia, pomidor, jabłko, cytryna, mięta, kolendra Neutralne: botwinka Rozgrzewające : papryka, szczypior, jarmuż, por, cebula, dynia, pietruszka, bazylia, koper, świeży imbir, tymianek Gorące : czosnek, młoda cebula, cynamon, czarny pieprz, suszony imbir, rozmaryn

To co kocham
Zielone curry z kurczakiem 81

Bardzo szybki obiad z orientalną nutą, a konkretnie tajskie, zielone curry. Świeża cukinia i papryka nadaje chrupkości a jaśminowy ryż podkreśla smak kuchni Dalekiego Wschodu. Robi się błyskawicznie, wystarczy tylko przesmażyć kurczaka z pastą curry i chwilę poddusić. Składniki: – 4 małe piersi z kurczaka – 4 łyżki pasty zielonego curry lub 1 łyżka gotowej pasty – 1 puszka mleka(...)kokosowego – sól, pieprz do smaku – 2 średnie cukinie – 2 czerwone papryki – pęczek natki pietruszki – 3 łyżki oliwy – ryż jaśminowy   Wykonanie: – Na oliwie podsmażyć pastę curry, dodać piersi kurczaka pokrojone w kostkę i przesmażyć. – Zalać mlekiem kokosowym, odparować trochę i doprawić solą i pieprzem. – Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, dodać

To co kocham
Cytrynowe risotto z cukinią 67

Uważam, ze gdyby dało nazwać się jakoś uczucie szczęścia i błogości pojawiające się po zjedzeniu kremowego dania, miałoby ono nazwę właśnie risotto. 50 g masła mała cebula mała cukinia (okrągła, podłużna lub żółta) 200 g ryżu do risotto 0,5 szklanki białego wytrawnego wina sok z całej cytryny skórka starta z połowy cytryny litr bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki mielonego kminu(...)łyżeczki mielonej kolendry 70 g startego sera parmezan (ewentualnie grana padano) sól, pieprz świeża mięta Dymkę drobno siekamy i szklimy ją na maśle. Dodajemy pokrojoną cukinię, przyprawy oraz ryż i ciągle mieszając, podsmażamy, aż stanie się przezroczysty. Zalewamy winem i sokiem z cytryny i mieszamy, aż wyparują. Następnie stopniowo dodajemy bulion i od czasu do czasu mieszając, gotujemy 20 minut

Mienta blog
Kaszotto z warzywami 119

Mega fajny dodatek do obiadu lub samodzielne danie. 3 porcje 100 g kaszy jęczmienna perłowa 1 cebula 1 bardzo duża marchewka 3 łodygi selera naciowego kawałek pora pół małej cukinii 2 ząbki czosnku sól  pieprz około 300 ml bulionu drobiowego lub rosołu 40 g masła 1 łyżka oleju rzepakowego Marchewkę i por pokroić na półplasterki. Łodygi selera naciowego(...)plasterki. Cukinię i cebulę w kostkę. Czosnek posiekać. Na patelni roztopić masło wraz z olejem, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać czosnek i marchewkę, chwilę około 5 minut smażyć ciągle mieszając. Po tym czasie dodać seler naciowy, por i kaszę. Przyprawić solą i pieprzem. Całość smażyć kolejne 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlać bulion lub rosół, przykryć pokrywką i gotować

Andzia Pichci
Marchewkowe kotlety lepsze niż fast food 112

burgery ze znanej sieci restauracji.  I niektórzy nie wierzą, że nie ma w nich grama mięsa.  Na blogu znajdziesz więcej propozycji na bezmięsny obiad. Kotlety z kapusty, cukinii, kaszy jaglanej, jarmużu, kalafiora i brokułów. Można je podać z ryżem, ziemniakami, dowolnym sosem i salata. Lub z dowolnym warzywnym daniem jednogarnkowym. Kotleciki mają bardzo ciekawy smak. I chociaż sama(...)tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem, zieloną sałatą, sosem z jogurtu lub tzatzikami.  Do marchewkowych kotlecików bardzo pasuje cukinia po koreańsku. I własnie zorientowałam się, że przepisu nie ma jeszcze na blogu. Może spróbuj chutney z jablek. A przepis na sałatkę z cukinii podam już w następnym wpisie. Luty

dolcevitainmykitchen
Pan kurczak w różnych odsłonach 93

śmietanowym Smoczy de volaille dla leniwych Smocze miska azjatycka Kurczak generalski Kawałki kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych i orzechów Kurczak z zawartością przed zawinięciem Zagęszczanie sosu Kurczak z cukinią i sezamem Najzdrowsze dania, które zachowują najwięcej składników odżywczych, a przy tym nie nasiąkają np. tłuszczem, to oczywiście dania gotowane na parze. Kurczak gotowany na parze Kurczak na parze(...)osób lubiących dania z piekarnika nie mogło zabraknąć w tym zestawieniu przepisów na kurczaka pieczonego. Kurczak pieczony Filet z kurczaka faszerowany serem i pieczarkami Kurczak w cieście francuskim z cukinią Kurczak w zupie cebulowej Kurczak z cebulą i majonezem Upieczone dane Upieczony kurczak w cieście francuskim z cukinią Gotowe ziemniaki z piekarnika z kurczakiem faszerowanym pieczarkami i serem

Bardzo Gruby Smok
WĄTRÓBKA NA OSTRO (keto, LCHF, redukcja) 98

jedna z moich ulubionych propozycji przygotowania. Wyrazistości dodaje jej cebula, czosnek i oczywiście papryczka chili. Łatwa i szybka w wykonaniu doskonale smakuje z delikatnymi w smaku brokułami oraz cukinią. Składniki – wątróbka na ostro 300 g wątróbki drobiowej 70 g cebuli 2 ząbki czosnku 20 g papryczki chili 50 g oliwy z oliwek 100 g brokułu 100 g cukinii sól(...)kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka a obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Papryczkę chili umyć, wydrążyć i bardzo drobno pokroić. Brokuły ugotować w osolonej wodzie a następnie odcedzić. Cukinię umyć i za pomocą strugaczki lub spiralizera wystrugać makaron (ewentualnie po prostu pokroić nożem w cienkie paski). Następnie na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim cebulę, czosnek oraz

Ola la LCHF
Szaszłyki z udek kurczaka 106

Pyszne szaszłyki z udek kurczaka duszone na patelni. Mięciutkie mięso, pieczarki, cukinia, cebula do tego fajna marynata i jest pysznie ! 4 szaszłyki Około 500 g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości Kilka małych pieczarek połowa średniej wielkości cukinii 1 cebula Marynata 3 łyżki oleju 3-4 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu sok z połowy(...)połączyć ze sobą wszystkie składniki na marynatę, następnie włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki minimum na godzinę. Średniej wielkości pieczarki przekroić na połowę, cebulę pokroić na ćwiartki cukinię najpierw w grubsze plastry następnie każdy plaster na połowę. Zamarynowane mięso nabijać naprzemiennie z warzywami na patyki do szaszłyków. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, włożyć szaszłyki posmarować pozostałą marynatą

Andzia Pichci