godziny, aby płatki zmiękły. Jeśli nie mamy czasu możemy je podgrzać jak tradycyjną owsiankę. Przed podaniem posypać płatkami migdałów podprażonych na patelni MAKARON Z PESTO Z KWIATÓW CUKINII Z KREWETKAMI Składniki: garstka pestek słonecznika szalotka drobno pokrojona 8 kwiatów cukinii – umytych i oczyszczonych pół łyżeczki kurkumy lub szczypta nitek szafranu ząbek czosnku przetarty przez praskę ćwierć szklanki oliwy pół małej(...)cukinii pokrojonej na półplasterki kropla olejku z bergamotki lub skórka starta z połowy cytryny sok z połowy cytryny 400 gkrewetek – mrożonych i oczyszczonych pół pęczka posiekanej natki pietruszki do dekoracji świeżo zmielony pieprz do dekoracji opakowanie makaronu – u mnie wstążki długie Pełny przepis tutaj. CIASTO Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ, SZAFRANEM I ADVOKATEM Składniki: 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki
Ugotowane pozamiataneBłyskawiczne w przygotowaniu, bardzo wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cukinii. Składniki 3 jajka 300 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/8 litra oleju 400 g cukinii (obranej i startej na dużych oczkach) 300 g mąki 1 proszek do pieczenia (dałam 16g opakowanie Dr. Oetker) 1 czubata łyżka kakao 50 g orzechów Przygotowanie Jajka i cukier zmiksować. Dodać olej, miksować(...)Dodać resztę składników, wymieszać dokładnie i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160-170° około 50 minut ( najlepiej sprawdzać patyczkiem). Autor przepisu: Joanna Artykuł Ciasto z cukinii pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisylitry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki większe, cukier 1 łyżeczka, papryka żółta 5 sztuk, papryka czerwona 1 sztuka duża, cukinia 1 sztuka duża, marchew 4 sztuki średnie, papryka ostra 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżka, sól czosnkowa 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek, mąka pszenna 5 łyżek, woda(...)pokroić. W garnku na oleju podsmażyć cebulę z cukrem, dodać pokrojone mięsko, wsypać paprykę słodką, ostrą, pieprz ziołowy, sól czosnkową, podsmażać z 4 minut. Dodać starte marchewki, pokrojone papryki, cukinię i podsmażać z minut, mieszać. Wywar z podudzia zagotować, wsypać mięso z warzywami, gotować z 5 minut, mąkę pszenną wymieszać z wodą i wlać do zupy, mieszać do zagęszczenia zupy
W Mojej Kuchni LubięBardzo dobra do drobiu jest też marynata teriyaki Soczyste szaszłyki z kurczaka możesz zrobić w piekarniku, na grillu lub na patelni. Szaszłyki z kurczaka z papryką i cukinią składniki około 400 g filetów z kurczaka lub z indyka, opcjonalnie 150 g wędzonego boczku w plasterkach, 1 mała czerwona papryka, 1 mała żółta papryka, opcjonalnie 1 cukinia, 2 średnie(...)warzywa możesz zamarynować w pojemniku próżniowym. Skrócisz w ten sposób czas marynowania do 30 minut. 4. Umyj warzywa. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki 2x3 cm, cukinie pokrój w plasterki o grubości około 1 cm, a cebulę w cienkie plasterki. Skrop warzywa oliwą lub olejem. 5. Plasterki wędzonego boczku pokrój na kawałki o boku około
Cztery FajerySkładniki : cukinia- u mnie 80 dag 2 pęczki koperku 1 ziemniak i 1 cebula sól, pieprz, 1/2 kostki rosołowej sok z cytryny olej do smażenia Przygotowanie: Umytą cukinię pokroić w cienkie plasterki, cebulę i ziemniaka również pokroić Koperek pokroić drobno, przesmażyć krótko na oleju To samo zrobić z pokrojoną cukinią, ziemniakiem i cebulą- smażyć Wszystko zmiksować, przełożyć do garnka
Proste Potrawymięso. Układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy po kilka minut z każdej strony. 4) Szaszłyki z kurczakiem i warzywami Kultowa propozycja grillowa - szaszłyki z kurczakiem, pieczarkami oraz warzywami - cukinią, paprykami, cebulą i kolbą kukurydzy. Składniki: 1 duży filet z kurczaka (300-350 g) 1 mała cukinia 1-2 kolby kukurydzy papryka czerwona/żółta/zielona 20 szt. małych pieczarek(...)plastry o grubości około 2 cm. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Pieczarki obieramy i pozostawiamy w całości. Cukinię myjemy razem ze skórką i kroimy w grubsze plasterki. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez co najmniej 30 min. Na patyczki nabijamy mięso oraz warzywa w dowolnej kolejności. Układamy
Kuchnia MagdaLenymięso. Układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy po kilka minut z każdej strony. 4) Szaszłyki z kurczakiem i warzywami Kultowa propozycja grillowa - szaszłyki z kurczakiem, pieczarkami oraz warzywami - cukinią, paprykami, cebulą i kolbą kukurydzy. Składniki: 1 duży filet z kurczaka (300-350 g) 1 mała cukinia 1-2 kolby kukurydzy papryka czerwona/żółta/zielona 20 szt. małych pieczarek(...)plastry o grubości około 2 cm. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Pieczarki obieramy i pozostawiamy w całości. Cukinię myjemy razem ze skórką i kroimy w grubsze plasterki. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez co najmniej 30 min. Na patyczki nabijamy mięso oraz warzywa w dowolnej kolejności. Układamy
Kuchnia MagdaLenySmażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Farsz: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * około 300 g pieczarek * 1 cebula * 1 czerwona papryka * 1 cukinia * pół łyżeczki soli * 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa * 1/3 szklanki passaty pomidorowej * garść żółtego startego na tarce o dużych oczkach sera * odrobina oleju do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić(...)niedużą kostkę, pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę obrać, pokroić w piórka, paprykę oczyścić, pokroić w kostkę cukinię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pierś z kurczaka z przyprawą do gyrosa. Do podsmażonego mięsa dodać pieczarki, cebulę, cukinię i paprykę. Wsypać sól, wlać passatę pomidorową i całość dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Po tym czasie zdjąć
Zrób to smacznieSkładniki: Kasza jaglana surowa 200 g Mięso mielone drobiowe 400 g Cukinia średnia ok 400 g Bułka kajzerka czerstwa Mleko szklanka Jajko Cebula mała Czosnek ząbek Sól Pieprz + jajko i bułka tarta do obtaczania Przygotowanie: Kajzerkę namoczyć w mleku i odstawić do namoczenia na ok. 10-15 minut. Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości zgodnie z instrukcją(...)opakowaniu. Cukinię ze skórką zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach, posolić i odstawić na kilka minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Do miski przełożyć ugotowaną kaszę, odciśniętą cukinię, mięso mielone, bułkę odciśniętą z mleka, czosnek i cebulę. Całość doprawić sporą ilością soli oraz pieprzu. Masa nie wychodzi dość zwarta. Uformować kotlety zwilżonymi
Kulinarne przygodyKasza gryczana z kolorowymi marchewkami i cukinią to szybkie i proste wegańskie danie. Polecam na lunch, obiad lub kolację. Czas przygotowania ok. 15 minut Ilość porcji 2 3/4 szklanki kaszy gryczanej liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego płaska łyżeczka soli 2 marchewki ( pomarańczowa i fioletowa) 2 łyżki oliwy z oliwek lub olej sól i pierz do smaku 1/2 łyżeczki(...)Kaszę gryczaną wypłucz i ugotuj al'dente w lekko osolonej wodzie ( ok. 10 minut) z liściem laurowym i zielem. Odcedź na sitku. Marchewki obierz i pokrój obieraczką we wstążki. Cukinię umyj, przekrój na pół i posiekaj w półplasterki. Rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj cukinię. Podsmaż ją krótko. Włóż marchewki, dopraw skórką z pomarańczy i tymiankiem oraz solą i pieprzem
AZgotuj!nami weekend i zmiana czasu :-) U mnie propozycja na obiad jednogarnkowy. Wszystkim bardzo posmakowała paella i chcieli kolejną. Zrobiłam z indykiem, szpinakiem, marchewką, kukurydzą i selerem naciowym, a i cukinii kawałek jeszcze było. Wykorzystałam do niej wszystko co już musiałam zużyć, albo miałam czegoś końcówkę. Takie zero waste, bo nie lubimy marnować jedzenia. Polecam, danie jest pyszne. Życzę Wam miłego(...)piątku :-) Składniki: około 500 -600 g filetu z indyka kawałek cukinii 100 g szpinaku baby 4 łodyżki selera naciowego 2 średnie marchewki 2 większe świeże pomidory 3 - 4 ząbki czosnku 1 litr bulionu 1/3 szklanki białego wytrawnego wina około 250 - 300 g ryżu jaśminowego lub arborio 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
kruche babeczkiTalerz pełen zdrowia więc od razu przechodzę do przepisu ;-) Składniki (na 1 porcję): garść rukoli 100 g cukinii 70 g wędzonego łososia 4 małe pieczarki 4-5 pomidorków koktajlowych oliwa Sposób wykonania: 1. Na talerzu rozkładamy rukolę. 2. Umytą cukinię kroimy na grubsze plastry, obsmażamy na suchej patelni tak, by była nadał jędrna. 3. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, również(...)obsmażamy na patelni. 4. Na rukoli rozkładamy cukinię, kawałki wędzonego łososia, podsmażone pieczarki i połówki pomidorów koktajlowych. Całość lekko skropić oliwą. Nie dodaję już żadnych przypraw, bo smak łososia jest tu dominujący i moim zdaniem nie potrzeba nic więcej ;-) Smacznego
Kuchnia domowa Aniprzyprawy: czosnek, tymianek, kumin, sól i pieprz. Zmiksowaliśmy całość na gładką masę. Następnie podzieliliśmy ją na dwie części: jedna trafiła do lodówki. Do drugiej dodaliśmy startą, odciśniętą z wody cukinię. Powstały z niej pulpety z cukinią, podane z pure i groszkiem . Z drugiej części zrobiliśmy podłużne pulpety z pieczarkami, podane z ryżem z brokuła i marchewką. To jest dość prosty(...)podobnych składników w różnych daniach. Ale działa. Dzięki temu codziennie mamy inny obiad, choć w zasadzie dwa razy na stół trafiły pulpety. Ale o zupełnie innym smaku. Pulpety z cukinią są lekko wilgotne, miękkie. Podłużne pulpety z pieczarkami zwarte i mocno aromatyczne za sprawą grzybów. Żeby jeszcze bardziej je zróżnicować kuleczki zapanierowaliśmy w pokruszonym chrupiącym pieczywie pszennym, a podłużne pulpety
Niedzielny kucharz