drożdży suchych 26 g oliwy z oliwek Składniki na wierzch 1 kulka mozzarelli 20 g żółtego sera 1 duża papryka 1 mała cebula 200 g pieczarek 1 mały kawałek cukinii opcjonalnie rukola do dekoracji oliwa z oliwek puszka pomidorów najlepiej krojonych oregoano bazylia sól pieprz Instructions Do miski miksera wlać wodę, dodać drożdże, wymieszać tak, aby drożdże rozpuściły się, miskę(...)gotujemy ich długo, maja się tylko sparzyć! Pieczarki wylać na sito i przelać zimną wodą pozostawić, aby ociekły z wody. Cebulę pokroić w cienkie krążki, jeśli będziecie używać cukinii należy ją również pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Paprykę umyć i pokroić w paski. Pomidory z puszki przelać do miseczki, doprawić solą i pieprzem, dodać suszone oregano, bazylię, wymieszać. Żółty
SprawdzonaKuchnia.plmojej dzisiejszej propozycji. Pomysł na nią zrodził się nie tyle z oszczędności, co raczej z gotowania w stylu zero waste, gdyż nie znoszę marnowania żywności. W lodówce miałam jedną cukinię, niecały pęczek zielonych szparagów, garść szpinaku, kilka rzodkiewek, oraz cebulę dymkę ze szczypiorem. Oto przepis n a pyszną i zdrową zupę: 1 cukinia garść szpinaku 1/2 pęczka zielonych szparagów(...)pietruszki pól łyżki posiekanego lubczyku posiekany szczypior 1 łyżka gotowego sosu terijaki lub sosu sojowego i miodu W yko nanie: Do garnka dodałam oliwę, wrzuciłam pokrojoną w pół plasterki cukinię , pokrojone szparagi (bez główek). Podsmażyłam warzywa na małym ogniu do zarumienienia. Dodałam szpinak ,czosnek oraz główki szparagów. Wymieszałam i dolałam wywar warzywny. Całość gotowałam ok 10 minut. W miedzy czasie
Kasia i jej kobiecy światWegetariańska szakszuka z fasolką, cukinią i selerem naciowym. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute("src", "//partnerzyapi.ceneo.pl/External/ap.js?"+stamp); script.setAttribute("charset", "utf-8"); var head = document.getElementsByTagName("head")[0]; head.appendChild(script); } CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = { ad_creation: 321648, ad_channel: 36965, ad_partner: 21453, ad_type(...)container: 'ceneoaffcontainer321648', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: true, ad_showRank: false }; #niskowęglowodanowe #bezglutenu #bezmleka Składniki: – cebula – 2 łodygi selera naciowego – 1/2 cukinii – 250 ml passaty pomidorowej – 5 plasterków suszonych pomidorów – 5 łyżek czerwonej fasoli z puszki – 2 jajka – garść szpinaku + przyprawy (sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, natka pietruszki
Mrs. Endorfinanewpage: false, ad_basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer321648', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: true, ad_showRank: false }; #wysokobiałkowe #szybkieiłatwe #niskokaloryczne Składniki: – 250 g cukinii – jajko – 100 g wędzonego łososia – 3 łyżki mąki orkiszowej + przyprawy (sól, pieprz, koperek) – masło klarowane do smażenia Dodatki: – sok z cytryny, ser typu feta, szczypiorek Sposób przygotowania(...)Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na kilka minut i odciśnij nadmiar wody. Dodaj pokrojone kawałki łososia, jajko, mąkę, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Placuszki smaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła klarowanego. Podawaj np. z serem typu feta, cytryną i szczypiorkiem. Zjadaj ze smakiem. Wartość odżywcza Kalorie: 430 kcal Białka: 38 g Tłuszcze
Mrs. Endorfinagrilla pycha, słodki nie można mu się oprzeć. 1 stek wołowy rozbef około 250 g sól, pieprz, przyprawa do grilla 1 gałązka pomidorków koktajlowych 1 batat 1 cukinia 1/2 pęczka szparagów zielonych natka pietruszki pieprz czerwony ziarna olej czosnkowy Stek nacieram oliwą , przyprawą do grilla. Patelnię grillową nagrzewam i wkładam stek. Grilluję z jednej strony dwie minuty, po czym(...)grilluję kolejne trzy minuty. Czas grillowania zależy od tego jak mocno wysmażony lubimy stek. Mięso wykładam na talerz i odstawiam jeszcze na 5 minut. Batata kroję w plastry, cukinię w długie plastry. Smaruję olejem czosnkowym, posypuję solą, pieprzem, odrobiną przyprawy do grilla, to samo robię ze szparagami. Przekładam na patelnię grillową i grilluję z dwóch stron aż warzywa będą miękkie
wesoła kuchniawody 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: 8-10 plasterków żółtego sera (np. gouda) 8-10 plasterków chudej szynki 1 cukinia DODATKOWO: 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu 3-4 łyżki startego żółtego sera (np. mozzarella) 1 łyżka posiekanych świeżych ziół domowy sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ(...)powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę. Z podanych składników wychodzi 8 większych lub 10 mniejszych naleśników – w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników *** *** Cukinie myjemy osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez chwilę *** *** Na każdym naleśniku układamy plasterek żółtego sera, plasterek szynki i kilka plasterków cukinii *** *** Naleśniki z farszem
Blog z ApetytemSzybka sałatka do obiadu to bardzo szybki do przygotowania dodatek do obiadu. Świetnie będzie się komponował z mięsem z ciemnym sosem oraz ziemniakami z wody. Do
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!daniu, ale np. do jajek sadzonych jako posypka czy twarożku. Polecam wypróbować posypkę jak i to pyszne danie. Składniki (na 2 duże porcje): pęczek zielonych szparagów 2 małe zielone cukinie 200g makaronu – użyłam dużych świdrów 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku parmezan do podania Na posypkę: łyżka pestek dyni(...)dente. Przed odcedzeniem odlewamy około pół kubka wody spod makaronu. Makaron odcedzamy i przekładamy z powrotem do gorącego garnka, aby nie ostygł. W międzyczasie przygotowujemy warzywa – cukinię porządnie myjemy, odcinamy końce i obieraczką do warzyw tniemy na długie i cienkie paski. Odkładamy. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe części i kroimy wzdłuż na długie paski – grubę kroimy
Smaczna Stronawychodzi i na mieście też wszystko smaczne, to czwarty dzień już tylko jemy, jemy i jemy. Filet z pstrąga na chrupko z pysznym pęczotto - kaszotto z mrożonym groszkiem, cukinią i szparagami oraz sałatką miodowo- musztardową się kłania dziś akurat. A oto przepis. Składniki (na 2 porcje): Ryba: 2 kawałki pstrąga po 150- 200 g szczypta soli, pieprzu(...)ząbek czosnku, sok z cytryny masło do smażenia i oliwa z oliwek Kaszotto - pęczotto: 1 mała cebula 10 szparagów zielonych 1/3 małej cukinii 1 szklanka mrożonego groszku 1/3 szklanki kaszy pęczak 1 i 1/2 szklanki bulionu pęczek posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki śmietany 30% szczypta soli i pieprzu masło do smażenia
Mango Papajaktóre w jakiś sposób mogę połączyć w jedną całość. Może to być dressing, sos lub hummus. Przystawki na grilla na ciepło Idealne warzywa na grilla to szparagi, bataty i cukinia. Uwielbiam grzyby. W sezonie są to kurki…A propos kurek to dzisiaj w sklepie widziałam pierwsze kurki. Zdziwiłam się niesamowicie i zastanawiałam z jakiego kraju one przybyły(...)zimno, a grzyby przecież nie lubią niskiej temperatury. Zamiast kurek wybrałam jednak shiitaki, które są niesamowicie smaczne i świetnie pasują do grillowanych warzyw. Popularnym warzywem na grilla jest niewątpliwie cukinia. Grillowana cukinia w marynacie jest bardzo smaczna zwłaszcza posypana pokruszonym, słonym feta. Innymi warzywami, na które czekam niecierpliwie przez cały rok są szparagi i fasolka szparagowa. Bardzo lubię przyrządzać szparagi
codojedzeniajestem wegetarianką, ale kotlety w wersji warzywnej smakują mi zdecydowanie bardziej niż mięsne. Moja dzisiejsza propozycja to wegetariańskie kotleciki z cukinii, pieczarek, marchewki i kaszy jaglanej. Są bardzo smaczne, delikatne, wystarczy dodać surówkę i obiad gotowy. Składniki (na 9-10 kotletów): 1 cukinia (około 350-400 g), 120 g pieczarek, 1 marchewka, 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 90 g kaszy(...)wchłonie cały płyn. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę – wszystko smażyć przez 5 minut na patelni maźniętej olejem. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski, dodać jajko, pokrojoną natkę pietruszki, 3 łyżki bułki tartej, wystudzoną kaszę z marchewką oraz pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać. Uformować
Moja kraina smakówutknęły w omleciku, jednak jeśli nie dysponujecie takowym, to zamieńcie go sobie na mozzarellę, ona nadaje się do wszystkiego. Składniki (na 2- 3 porcje): 5 jaj 1 średnia cukinia 10-12 pomidorków koktajlowych cebula dymka i szczypiorek 2 grube plastry oscypka szczypta soli i pieprzu oliwa z oliwek do smażenia lub masło grzanki smażone(...)maśle Cukinię pokrój w plastry obieraczką do jarzyn, pomidorki na ćwiartki, dymkę w plasterki a szczypiorek drobno posiekaj. Jajka roztrzep z solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię na średniej mocy i wlej jajka. Jajka bardzo powoli powinny się ścinać a Ty w tym czasie zwiń w rulon cukinię i układaj wokół rantu omleta. Na końcu wsyp pomidorki koktajlowe, połóż
Mango Papajaprzygotowania potrzebujemy: Papryka czerwona – 200g Papryka zielona- 200g Cebula- 130g Cukinia- 675g Boczek- 300g Kiełbasa- 320g Smalec- 50g Masło- 70g Pomidory w puszce- 400g Pieczarki- 100g Koncentrat pomidorowy- 20g Sól, pieprz, papryka słodka Paprykę, pieczarki i cukinię kroimy w większą kostkę. Cebulę w paski. Pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek smażymy w szerokim garnku na smalcu i 50g masła. Dodajemy(...)cebulę i delikatnie zeszklamy. Następnie dodajemy resztę masła, paprykę, pieczarki i cukinie- przyprawiamy według uznania i mieszamy. Gdy warzywa są już lekko miękkie, dodajemy pomidory i koncentrat- możemy dać pół łyżeczki erytrytolu. Gotujemy jeszcze chwilę do miękkości warzyw Smacznego Makro w 100g 134kcl B- 5g T-11g W-2g Makro w porcji 352g
serzmiesemśrodku - łosoś będzie przecież zapiekany w piekarniku, w tym czasie na pewno się dopiecze. Moja zapiekanka z łososiem i ziemniakami zawiera też sporo warzyw. Jeśli nie przepadacie za cukinią, w zapiekance świetnie sprawdzi się na przykład brokuł. Ryba z piekarnika będzie smakować dobrze z Waszymi ulubionymi jarzynami. Możecie też doprawić je tak, jak najbardziej lubicie. Aby przyspieszyć sobie pracę(...)Przepis na ziemniaczaną zapiekankę z łososiem i beszamelem, składniki: 2 filety z łososia lub pstrąga łososiowego (ok. 400 g - użyłam jeden kawałek mniej niż przygotowuję na początku filmu), mała cukinia, czerwona papryka, por (lub cebula), 2 ząbki czosnku, 6-7 ugotowanych ziemniaków, przyprawy: sól, pieprz, tymianek, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie na beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki
Lekcje w kuchni