cukinia - 18701 przepisów (strona:490/1247)

Banalnie prosty posiłek. Awokado, cukinia i duszony w maśle migdałowym kalafior i jajko w koszulce a całość polana dressingiem t 128

utarte z bułką tartą. Smakuje mi zwyczajnie bardziej. a jeżeli użyjesz masła z kawałkami orzechów to efekt osiągniesz całkiem podobny bo przy okazji będzie chrupiąco. Mamy tutaj awokado, jest cukinia surowa, którą mi się pokochało i jajko w koszulce oraz delikatny dressing na bazie tahini co to to wszystko w jedną całość mi ładnie zespala.  Składniki: kalafior, masło(...)orzechów nerkowca, cynamon, kumin, sól i pieprz oraz rozmaryn świeży i masło do smażenia  awokado  jajka cukinia świeża dressing: pasta tahini, olej sezamowy, sok z cytryny, miód, szczypta soli i pieprzu Kalafior podsmaż na maśle. Dodaj cynamon, kumin, sól i pieprz. Chwilę podsmaż i wlej odrobinę białego wina lub wody. Duś warzywo po czym dodaj łyżkę masła

Mango Papaja
Makaron z cukinii z klopsikami i sosem pomidorowym 144

dania z makaronem znajdziecie je TUTAJ . Będąc pewnego dnia na zakupach zaopatrzyłam się w temperówkę do warzyw, dzięki której mogę przygotować makaron z warzyw. Na pierwszy ogień poszła cukinia, która okazała się strzałem w dziesiątkę. W dzisiejszym przepisie do takiego makaronu proponuję sos pomidorowy oraz maleńkie klopsiki. Składniki: 2 duże cukinie, dokładnie umyte i osuszone 400ml pomidorów z puszki(...)niej chrupiąca skórka. Do garnka przelewamy pomidory, dodajemy sól, pieprz, oregano oraz bazylię. Wkładamy klopsiki i gotujemy około 15 minut by nieco wody odparowało a mięso doszło w środku. Cukinię za pomocą temperówki kroimy we wstążki, przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i oregano z bazylią. Na talerzu układamy porcję makaronu, porcję sosu oraz kilka klopsików. Smacznego

Życie ze smakiem
Zielone tajskie curry , wersja uproszczona 129

tytule , taka najprostsza wersja , są jeszcze bardziej skomplikowane warianty , ale ten jest najszybszy i tak samo smaczny jak inne. Składniki na 3 osoby : 2 piersi z kurczaka 1/2 małej cukinii , takiej wielkości ogórka 1 zielona papryka 1 cebula 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 puszki mleka kokosowego 80% sól do smaku olej kokosowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piersi(...)kurczaka kroimy w równą kostkę , średniej wielkości . Cukinię należy przekroić wzdłuż , na dwie połowy, a następnie w plastry średniej grubości ( oczywiście można inaczej ) Cebulę obieramy i kroimy w piórka . Paprykę po oczyszczeniu z gniazd nasiennych również kroimy w paski . Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy , dodajemy cebulę , podsmażamy . Następnie dorzucamy paprykę i cukinię , znowu podsmażamy , cały czas mieszając . Smażymy na dużym

Ogrodnik w podróży
Placek z cukinią ,wegański 136

mąki orkiszowej 50 g mąki ryżowej – zmieliłam płatki ryżowe 60 g skrobi ziemniaczanej (lub innej); 1/2 łyżeczki soli 6 0 ml oliwy około 10 ml wody farsz 650 g cukinii duża cebula duży ząbek czosnku,a najlepiej 2-3 1 pęczek - ulubione zioła sól i pieprz -u mnie sól odkwaszająca tu opcjonalnie 1 jajko opcjonalnie około 60 g startego sera(...)Wykonanie Zetrzeć na tarce jarzynowej umytą i obraną cukinię. Cebulę posiekać drobno i przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać posiekany czosnek i startą cukinię. Całość podsmażyć chwilę . Zdjąć z ognia. Dodać sól i pieprz,ulubione zioła,ewentualnie jajko i tarty ser. Pozostawić do ostygnięcia. .W tym czasie przygotować ciasto. Wymieszać wszystkie składniki suche i dodawać składniki płynne – wodę dodawać stopniowo

w mojej kuchni
Placuszki z cukinii i mięsem mielonym bez mąki z makaronem 169

końcu jest lato, więc dużo warzyw na straganach! Szybkie i smaczne placuszki z cukinii i mięsem mielonym bez mąki podane z makaronem. Składniki: 100g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia 2 łyżki siemię lnianego mielonego przyprawy: czosnek granulowany, suszony koperek, kebab-gyros, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka 25g suchego makaronu  1 łyżka oleju lnianego  Sposób przygotowana(...)wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok 8-10 minut. Między czasie myjemy, osuszamy i ścieramy na tartce o grubych oczkach cukinię. Dodajemy mięso, siemię lniane i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z makaronem. Danie polewamy olejem lnianym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Menu na 7 dni diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej 293

zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. Koktajl z zielonego ogórka, jabłka i imbiru II śniadanie:  surówka z kapusty z marchewką rzodkiewki Obiad: chłodnik z buraków spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek:  kiszona kapusta ze startą marchewką i cebulą 1 porcja  wegańskiej szarlotki Kolacja:   grillowana cukinia z warzywami po grecku sok wielowrzywny Dzień piąty Śniadanie(...)zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. zielony koktajl z grejpfrutem II śniadanie:  surówka z kapusty z marchewką biała rzodkiew pokrojona w słupki Obiad: kiszona kapusta spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek: wegański wywar warzywny sałatka z rukoli z pomidorami  Kolacja: wegańskie burgery z kalafiora szklanka soku wielowarzywnego  Dzień siódmy Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem

Kulinarne przygody Gatity
Marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli 190

czarnego pieprzu, młotkowanego 1 doniczka świeżek kolendry pęczek natki pietruszki 20 listków mięty pieprzowej Montowanie burgerów 9 bułek hamburgerowych, tutaj przepis sałata rzymska plastry pomidora i czerwonej cebuli grillowana cukinia sos z creme fraiche i sriracha frytki z batatów, tutaj przepis Zioła pokrój grubo i umieść w malakserze. Dodaj odcedzoną fasolę, obrany i pokrojony czosnek i zmiksuj na gruboziarnistą masę(...)jednolity farsz. Rozgrzej grilla lub grillową patelnię. Uformuj 9 burgerów o wadze około 165 gramów. Spłaszcz i układaj na gorącym grillu. Grilluj po 4 minuty po każdej stronie.Pokrój cukinię na cienkie plastry i również grilluj. Przygotuj sos. 200 ml creme fraiche wymieszaj ze sriracha. Dodaj tyle chili sosu ile uważasz za stosowne. Sriracha jest bardzo ostra. Przekrój brioszki

codojedzenia
Krem z końcówek szparag- czyli jak wykorzystać to co ląduje zazwyczaj w śmietniku. Przepis na post Dr. Dąbrowskiej! 141

Składniki (na kilka niewielkich porcji) kilogram końcówek szparag (zdrewniałe, łykowate końce) ząbek czosnku  szalotka  1 litr dobrego, warzywnego bulionu  bazylia świeża sól, biały pieprz 1 mała cukinia  jako dodatki: duszone z rozmarynem główki szparag, kiszone warzywa z poprzedniego przepisu  ooo tego! sok z cytryny do smaku Zdrewniałe końce szparag dokładnie myję i gotuję w bulionie(...)minut, do względnej miękkości. Ugotowaną "zupę" przecieram przez bardzo gęste sito. Dodaję posiekany ząbek czosnku, szalotkę i cukinię. Gotuję składniki jeszcze 8- 10 minut (w zależności od wielkości cukinii). Na końcu doprawiam solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaję bazylię świeżą i blenduję zupę na gładki krem. Podaję z kiszonymi warzywami i główkami szparag.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Białe szparagi, gotowane pulpety i kasza pęczak z warzywami 177

razem z zieloną częścią 1 niewielkie jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka śmietany 12% (opcjonalnie) 60g kaszy pęczak 1 średnia marchewka 1/2 średniego selera korzeniowego 1 niewielka cukinia łyżka oliwy gałązka świeżego tymianku natka pietruszki bulion warzywny lub woda do gotowania Mięso przełożyć do miski, wbić do niego jajko, dodać posiekaną dymkę, doprawić sporą szczyptą soli i pieprzu(...)śmietany i wymieszać dokładnie. Można zredukować płyn i użyć go jako sosu. Kaszę pęczak ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew i selera obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, przeciąć wzdłuż na 4 części, usunąć wewnętrzną część z pestkami. Miąższ cukinii pokroić w kostkę o wielkości podobnej do pozostałych krojonych warzyw. Warzywa podsmażyć na patelni z łyżką oliwy

Dietolog
Pstrąg na weekendowy obiad 126

porcje: Pstrąg: 2 pstrągi patroszone 1 cytryna 20 g masła 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 kromki chleba żytniego razowego Warzywa: 3 łodygi selera naciowego 100 g cukinii 30 g sera ricotty 3 g ziaren kolendry 1 łyżka posiekanego kopru 1/2 ząbka czosnku 1 puszka (250 g) pomidorów z puszki ( w sezonie letnim można zamienić na świeże) sól i pieprz(...)cytryny. Na blaszce układamy pergamin i na nim pstrąga. Pieczemy w temperaturze 190 st C przez 15-20 minut. Połowę ząbka czosnku pokroić w plasterki. W kostkę pokroić cukinię, a w plasterki seler. Wrzucić na rozgrzany olej rzepakowy czosnek, po chwili dodać cukinię i selera. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Imbir posiekać bardzo drobno. Pomidory wlać na patelnię

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Cukinia w panierce 121

Prosty, szybki i smaczny przepis na cukinie :) Wszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia :)                                         / https://www.facebook.com/KulinarneePrzygody/ Składniki: * cukinia średniej wielkości * jajko * bułka tarta do obtaczania * olej do smażenia * sól * pieprz Przygotowanie: Cukinię myjemy. Kroimy

Kulinarne przygody
Najlepsze przepisy z cukinii 173

Cukinie pięknie rosną już w przydomowych ogródkach - na blog powraca więc zakładka z cukiniowymi przepisami :)  To moje ukochane warzywo! KILK! KLIK

Moje Kuchenne Rewelacje
Błyskawiczny makaron z kurczakiem i cukinią 174

domownicy.  Wyrazistości dodaje serek pleśniowy i cytrynowy pieprz. Polecam Wam goraco. Składniki: Na 4-5 porcji 40 dag grubego makaronu np. gnocchi 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cukinia 1-2   cebule kawałek pora 2 ząbki czosnku 10 dag sera pleśniowego np. lazur 200 ml słodkiej śmietanki 18% 5 dag startego parmezanu lub cheddara Sól himalajska do smaku(...)smaku 3 łyżki oliwy do podsmażenia Sposób przygotowania: Filet z kurczaka opłukać   w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać posiekać, umytą cukinię ze skórką   pokroić na pół plasterki . Na głębokiej patelni   rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić 2 minuty, dodać pokrojone   mięso, oprószyć solą i podsmażyć   kilka minut

Wanilia i Kardamon
Francuska a'la pizza z zielonym pesto, cukinią, szpinakiem i mozarellą 154

przekąska do zjedzenia zarówno na ciepło i na zimno. Ciasto francuskie, chociaż do "fit" nie należy, jest świetną opcją na wykorzystanie końcówek z lodówki. Resztki pesto ze słoiczka, kawalek cukinii, końcówka zalegającego świeżego szpinaku i cudowny zapach rozniósł się po całym mieszkaniu. Składniki (4 porcje) -opakowanie ciasta francuskiego (zazwyczaj używam okrągłego ok. 240g) -2 łyżki zielonego pesto -kawałek cukinii -garść(...)świeżego szpinaku -1 mozarella Przygotowanie Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pesto.  Posypać liśćmi szpinaku. Cukinię i mozarellę pokroić w plastry. Poukładać na "pizzerkach". Piec około 10-15 minut w temperaturze 180 st. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 349,6 kcal Tłuszcz: 24,4g Białko: 10,2g Węglowodany: 21,8g Smacznego

Zielona Kuchnia
Szaszłyki z kiełbaskami, warzywami i gruszką 172

gruszką. Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt końcowy jest zachwycający. Szaszłyki doskonale smakują polane ketchupem. SKŁADNIKI: 4 kiełbaski grillowe Hańderek , 1 papryka czerwona, 4 małe cebule, 1 cukinia, 1 gruszka, 8 sztuk pomidorków cherry, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, przyprawa do grilla. PRZYGOTOWANIE: 1. Kiełbaski kroję na mniejsze kawałki. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cebulki(...)obieram i przekrawam na pół. Cukinię kroję w grubsze plastry. Gruszkę obieram i kroję w grubszą kostkę. 2. Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie paprykę, kiełbaski , cebulę, cukinię, gruszkę oraz pomidorki cherry. 3. Szaszłyki skrapiam olejem i oprószam solą, pieprzem oraz przyprawą do grilla. Szaszłyki układam na grillu i grilluję po około 10 minut z każdej strony. Grillowanie tylko

Tradycyjna kuchnia Kasi