zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. Koktajl z zielonego ogórka, jabłka i imbiru II śniadanie: surówka z kapusty z marchewką rzodkiewki Obiad: chłodnik z buraków spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek: kiszona kapusta ze startą marchewką i cebulą 1 porcja wegańskiej szarlotki Kolacja: grillowana cukinia z warzywami po grecku sok wielowrzywny Dzień piąty Śniadanie(...)zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. zielony koktajl z grejpfrutem II śniadanie: surówka z kapusty z marchewką biała rzodkiew pokrojona w słupki Obiad: kiszona kapusta spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek: wegański wywar warzywny sałatka z rukoli z pomidorami Kolacja: wegańskie burgery z kalafiora szklanka soku wielowarzywnego Dzień siódmy Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem
Kulinarne przygody Gatityczarnego pieprzu, młotkowanego 1 doniczka świeżek kolendry pęczek natki pietruszki 20 listków mięty pieprzowej Montowanie burgerów 9 bułek hamburgerowych, tutaj przepis sałata rzymska plastry pomidora i czerwonej cebuli grillowana cukinia sos z creme fraiche i sriracha frytki z batatów, tutaj przepis Zioła pokrój grubo i umieść w malakserze. Dodaj odcedzoną fasolę, obrany i pokrojony czosnek i zmiksuj na gruboziarnistą masę(...)jednolity farsz. Rozgrzej grilla lub grillową patelnię. Uformuj 9 burgerów o wadze około 165 gramów. Spłaszcz i układaj na gorącym grillu. Grilluj po 4 minuty po każdej stronie.Pokrój cukinię na cienkie plastry i również grilluj. Przygotuj sos. 200 ml creme fraiche wymieszaj ze sriracha. Dodaj tyle chili sosu ile uważasz za stosowne. Sriracha jest bardzo ostra. Przekrój brioszki
codojedzeniaSkładniki (na kilka niewielkich porcji) kilogram końcówek szparag (zdrewniałe, łykowate końce) ząbek czosnku szalotka 1 litr dobrego, warzywnego bulionu bazylia świeża sól, biały pieprz 1 mała cukinia jako dodatki: duszone z rozmarynem główki szparag, kiszone warzywa z poprzedniego przepisu ooo tego! sok z cytryny do smaku Zdrewniałe końce szparag dokładnie myję i gotuję w bulionie(...)minut, do względnej miękkości. Ugotowaną "zupę" przecieram przez bardzo gęste sito. Dodaję posiekany ząbek czosnku, szalotkę i cukinię. Gotuję składniki jeszcze 8- 10 minut (w zależności od wielkości cukinii). Na końcu doprawiam solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaję bazylię świeżą i blenduję zupę na gładki krem. Podaję z kiszonymi warzywami i główkami szparag. Smacznego, Klaudia
Mango Papajasuszonych grzybów+1/2 szkl gorącej wody 1 łyżka oleju/oliwy puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka soli, pieprzu, papryki słodkiej, ziół prowansalskich Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Cukinię oraz papryki myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w kostkę. Z papryk wyjmujemy pestki a następnie kroimy ją w kostkę. Cebulę obieramy z łusek i kroimy drobno. Czosnek obieramy i kroimy(...)rozgrzewamy olej i na gorący wsypujemy cebulę i czosnek, podsmażamy przez chwilę mieszając. Następnie dodajemy kabanosy oraz pokrojoną paprykę i przesmażamy z cebulą przez kilka minut. Potem dodajemy pokrojoną cukinię i przesmażamy z pozostałymi warzywami przez chwilę.Wlewamy grzyby razem z wywarem oraz dusimy przez ok. 5 minut. Dodajemy pomidory z puszki i mieszamy. Przesmażamy przez chwilę razem. Dodajemy przyprawy
słodkie i nie tylko historie kulinarnerazem z zieloną częścią 1 niewielkie jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka śmietany 12% (opcjonalnie) 60g kaszy pęczak 1 średnia marchewka 1/2 średniego selera korzeniowego 1 niewielka cukinia łyżka oliwy gałązka świeżego tymianku natka pietruszki bulion warzywny lub woda do gotowania Mięso przełożyć do miski, wbić do niego jajko, dodać posiekaną dymkę, doprawić sporą szczyptą soli i pieprzu(...)śmietany i wymieszać dokładnie. Można zredukować płyn i użyć go jako sosu. Kaszę pęczak ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew i selera obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, przeciąć wzdłuż na 4 części, usunąć wewnętrzną część z pestkami. Miąższ cukinii pokroić w kostkę o wielkości podobnej do pozostałych krojonych warzyw. Warzywa podsmażyć na patelni z łyżką oliwy
Dietologporcje: Pstrąg: 2 pstrągi patroszone 1 cytryna 20 g masła 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 kromki chleba żytniego razowego Warzywa: 3 łodygi selera naciowego 100 g cukinii 30 g sera ricotty 3 g ziaren kolendry 1 łyżka posiekanego kopru 1/2 ząbka czosnku 1 puszka (250 g) pomidorów z puszki ( w sezonie letnim można zamienić na świeże) sól i pieprz(...)cytryny. Na blaszce układamy pergamin i na nim pstrąga. Pieczemy w temperaturze 190 st C przez 15-20 minut. Połowę ząbka czosnku pokroić w plasterki. W kostkę pokroić cukinię, a w plasterki seler. Wrzucić na rozgrzany olej rzepakowy czosnek, po chwili dodać cukinię i selera. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Imbir posiekać bardzo drobno. Pomidory wlać na patelnię
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyprostych składników, beszamel i mamy smakowite danie! Składniki: 2/3 opakowania makaronu penne 300 g pomidorków koktajlowych opakowanie mozzarelli mini 120 g sera żółtego (dowolnego miękkiego) 2/3 puszki kukurydzy 1 cukinia 2 łodygi selera naciowego sól, zioła do pizzy Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 ząbki czosnku sól i pieprz(...)łyżeczka ziół do pizzy pęczek natki pietruszki olej do grillowania Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cukinię umyć, pokroić w grube półplasterki i zgrillować z dodatkiem ziół do pizzy i soli. Przełożyć do miski. Selera umyć, pokroić w paseczki i chwilkę dusić na tym samym oleju. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać
Czerwień i błękitDzisiaj mam dla Was bezmięsną propozycję na obiad. Prostą i szybką w wykonaniu. Moja ulubiona kasza bulgur z cukinią, cieciorką i suszonymi pomidorami. Zapraszam i życzę miłego dnia... Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur 1 łyżka jarzynki bez soli sól, pieprz, zioła śródziemnomorskie do smaku 10 suszonych pomidorów szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 cukinia 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku olej(...)końcu posolić do smaku. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć. Wlać nieco wody i poddusić. Dodać umytą, pokrojoną w grubsze półplasterki cukinię, dusić razem z cebulą. Kiedy woda wyparuje, dodać drobno posiekany czosnek zioła śródziemnomorski i zrumienić. Wymieszać z ugotowaną kaszą z pomidorami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można także dodać posiekaną
Czerwień i błękitProsty, szybki i smaczny przepis na cukinie :) Wszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia :) / https://www.facebook.com/KulinarneePrzygody/ Składniki: * cukinia średniej wielkości * jajko * bułka tarta do obtaczania * olej do smażenia * sól * pieprz Przygotowanie: Cukinię myjemy. Kroimy
Kulinarne przygodyCukinie pięknie rosną już w przydomowych ogródkach - na blog powraca więc zakładka z cukiniowymi przepisami :) To moje ukochane warzywo! KILK! KLIK
Moje Kuchenne RewelacjeNadal nie mamy dość szparagów i testujemy je w różnych konfiguracjach. Smażonych jeszcze nie jedliśmy, więc pora była to zmienić. Na patelni grillowej równocześnie smażyły się bakłażany i cukinie. Do nich powstał specjalnie zielony sos winegret, którego kolor dały szczypiorek i pietruszka. Zdecydowanie polecam tę ciepłą przystawkę. smażone szparagi z zielonym sosem winegret 1 pęczek zielonych szparagów, opcjonalnie(...)bakłażan, opcjonalnie 2 cukinie, olej do smarowania patelni grillowej, sól sos winegret 2 łyżeczki musztardy Dijon, 3 łyżki czerwonego octu winnego, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (0,5 pęczka), 2 łyżki posiekanego szczypiorku (0,5 pęczka), sól i pieprz do smaku Składniki sosu zmiksuj. Bakłażan i cukinie pokrój w 1 cm plastry. Bakłażan posyp
Eksperyment sobotnidomownicy. Wyrazistości dodaje serek pleśniowy i cytrynowy pieprz. Polecam Wam goraco. Składniki: Na 4-5 porcji 40 dag grubego makaronu np. gnocchi 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cukinia 1-2 cebule kawałek pora 2 ząbki czosnku 10 dag sera pleśniowego np. lazur 200 ml słodkiej śmietanki 18% 5 dag startego parmezanu lub cheddara Sól himalajska do smaku(...)smaku 3 łyżki oliwy do podsmażenia Sposób przygotowania: Filet z kurczaka opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać posiekać, umytą cukinię ze skórką pokroić na pół plasterki . Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić 2 minuty, dodać pokrojone mięso, oprószyć solą i podsmażyć kilka minut
Wanilia i Kardamonprzekąska do zjedzenia zarówno na ciepło i na zimno. Ciasto francuskie, chociaż do "fit" nie należy, jest świetną opcją na wykorzystanie końcówek z lodówki. Resztki pesto ze słoiczka, kawalek cukinii, końcówka zalegającego świeżego szpinaku i cudowny zapach rozniósł się po całym mieszkaniu. Składniki (4 porcje) -opakowanie ciasta francuskiego (zazwyczaj używam okrągłego ok. 240g) -2 łyżki zielonego pesto -kawałek cukinii -garść(...)świeżego szpinaku -1 mozarella Przygotowanie Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pesto. Posypać liśćmi szpinaku. Cukinię i mozarellę pokroić w plastry. Poukładać na "pizzerkach". Piec około 10-15 minut w temperaturze 180 st. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 349,6 kcal Tłuszcz: 24,4g Białko: 10,2g Węglowodany: 21,8g Smacznego
Zielona Kuchniagruszką. Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt końcowy jest zachwycający. Szaszłyki doskonale smakują polane ketchupem. SKŁADNIKI: 4 kiełbaski grillowe Hańderek , 1 papryka czerwona, 4 małe cebule, 1 cukinia, 1 gruszka, 8 sztuk pomidorków cherry, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, przyprawa do grilla. PRZYGOTOWANIE: 1. Kiełbaski kroję na mniejsze kawałki. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cebulki(...)obieram i przekrawam na pół. Cukinię kroję w grubsze plastry. Gruszkę obieram i kroję w grubszą kostkę. 2. Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie paprykę, kiełbaski , cebulę, cukinię, gruszkę oraz pomidorki cherry. 3. Szaszłyki skrapiam olejem i oprószam solą, pieprzem oraz przyprawą do grilla. Szaszłyki układam na grillu i grilluję po około 10 minut z każdej strony. Grillowanie tylko
Tradycyjna kuchnia Kasitakże w piekarniku. Mięso z łopatki doskonale sprawdza się w tym przepisie. Po upieczeniu jest miękkie i soczyste. ok. 300 g mięsa z łopatki wieprzowej 1 papryka 1 mała cukinia 3 małe cebulki 6-7 pieczarek 3 łyżki oleju łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli Mięso kroimy w kostkę(...)Przyprawy mieszamy z olejem, a następnie przekładamy do marynaty mięso. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę, pieczarki i cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Jeśli mamy grubą cukinię plastry możemy przekroić jeszcze na połówki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy warzywa i mięso. Pozostałą w miseczce marynatą możemy posmarować z wierzchu gotowe
Dieta bez mleka