cukinia - 18701 przepisów (strona:498/1247)

Menu na 7 dni diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej 221

zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. Koktajl z zielonego ogórka, jabłka i imbiru II śniadanie:  surówka z kapusty z marchewką rzodkiewki Obiad: chłodnik z buraków spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek:  kiszona kapusta ze startą marchewką i cebulą 1 porcja  wegańskiej szarlotki Kolacja:   grillowana cukinia z warzywami po grecku sok wielowrzywny Dzień piąty Śniadanie(...)zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. zielony koktajl z grejpfrutem II śniadanie:  surówka z kapusty z marchewką biała rzodkiew pokrojona w słupki Obiad: kiszona kapusta spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek: wegański wywar warzywny sałatka z rukoli z pomidorami  Kolacja: wegańskie burgery z kalafiora szklanka soku wielowarzywnego  Dzień siódmy Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem

Kulinarne przygody Gatity
Marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli 142

czarnego pieprzu, młotkowanego 1 doniczka świeżek kolendry pęczek natki pietruszki 20 listków mięty pieprzowej Montowanie burgerów 9 bułek hamburgerowych, tutaj przepis sałata rzymska plastry pomidora i czerwonej cebuli grillowana cukinia sos z creme fraiche i sriracha frytki z batatów, tutaj przepis Zioła pokrój grubo i umieść w malakserze. Dodaj odcedzoną fasolę, obrany i pokrojony czosnek i zmiksuj na gruboziarnistą masę(...)jednolity farsz. Rozgrzej grilla lub grillową patelnię. Uformuj 9 burgerów o wadze około 165 gramów. Spłaszcz i układaj na gorącym grillu. Grilluj po 4 minuty po każdej stronie.Pokrój cukinię na cienkie plastry i również grilluj. Przygotuj sos. 200 ml creme fraiche wymieszaj ze sriracha. Dodaj tyle chili sosu ile uważasz za stosowne. Sriracha jest bardzo ostra. Przekrój brioszki

codojedzenia
Krem z końcówek szparag- czyli jak wykorzystać to co ląduje zazwyczaj w śmietniku. Przepis na post Dr. Dąbrowskiej! 106

Składniki (na kilka niewielkich porcji) kilogram końcówek szparag (zdrewniałe, łykowate końce) ząbek czosnku  szalotka  1 litr dobrego, warzywnego bulionu  bazylia świeża sól, biały pieprz 1 mała cukinia  jako dodatki: duszone z rozmarynem główki szparag, kiszone warzywa z poprzedniego przepisu  ooo tego! sok z cytryny do smaku Zdrewniałe końce szparag dokładnie myję i gotuję w bulionie(...)minut, do względnej miękkości. Ugotowaną "zupę" przecieram przez bardzo gęste sito. Dodaję posiekany ząbek czosnku, szalotkę i cukinię. Gotuję składniki jeszcze 8- 10 minut (w zależności od wielkości cukinii). Na końcu doprawiam solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaję bazylię świeżą i blenduję zupę na gładki krem. Podaję z kiszonymi warzywami i główkami szparag.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Leczo z kabanosami 122

suszonych grzybów+1/2 szkl gorącej wody 1 łyżka oleju/oliwy puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka soli, pieprzu, papryki słodkiej, ziół prowansalskich Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Cukinię oraz papryki myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w kostkę. Z papryk wyjmujemy pestki a następnie kroimy ją w kostkę. Cebulę obieramy z łusek i kroimy drobno. Czosnek obieramy i kroimy(...)rozgrzewamy olej i na gorący wsypujemy cebulę i czosnek, podsmażamy przez chwilę mieszając. Następnie dodajemy kabanosy oraz pokrojoną paprykę i przesmażamy z cebulą przez kilka minut. Potem dodajemy pokrojoną cukinię i przesmażamy z pozostałymi warzywami przez chwilę.Wlewamy grzyby razem z wywarem oraz dusimy przez ok. 5 minut. Dodajemy pomidory z puszki i mieszamy. Przesmażamy przez chwilę razem. Dodajemy przyprawy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Białe szparagi, gotowane pulpety i kasza pęczak z warzywami 127

razem z zieloną częścią 1 niewielkie jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka śmietany 12% (opcjonalnie) 60g kaszy pęczak 1 średnia marchewka 1/2 średniego selera korzeniowego 1 niewielka cukinia łyżka oliwy gałązka świeżego tymianku natka pietruszki bulion warzywny lub woda do gotowania Mięso przełożyć do miski, wbić do niego jajko, dodać posiekaną dymkę, doprawić sporą szczyptą soli i pieprzu(...)śmietany i wymieszać dokładnie. Można zredukować płyn i użyć go jako sosu. Kaszę pęczak ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew i selera obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, przeciąć wzdłuż na 4 części, usunąć wewnętrzną część z pestkami. Miąższ cukinii pokroić w kostkę o wielkości podobnej do pozostałych krojonych warzyw. Warzywa podsmażyć na patelni z łyżką oliwy

Dietolog
Pstrąg na weekendowy obiad 92

porcje: Pstrąg: 2 pstrągi patroszone 1 cytryna 20 g masła 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 kromki chleba żytniego razowego Warzywa: 3 łodygi selera naciowego 100 g cukinii 30 g sera ricotty 3 g ziaren kolendry 1 łyżka posiekanego kopru 1/2 ząbka czosnku 1 puszka (250 g) pomidorów z puszki ( w sezonie letnim można zamienić na świeże) sól i pieprz(...)cytryny. Na blaszce układamy pergamin i na nim pstrąga. Pieczemy w temperaturze 190 st C przez 15-20 minut. Połowę ząbka czosnku pokroić w plasterki. W kostkę pokroić cukinię, a w plasterki seler. Wrzucić na rozgrzany olej rzepakowy czosnek, po chwili dodać cukinię i selera. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Imbir posiekać bardzo drobno. Pomidory wlać na patelnię

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem 124

prostych składników, beszamel i mamy smakowite danie! Składniki: 2/3 opakowania makaronu penne 300 g pomidorków koktajlowych opakowanie mozzarelli mini 120 g sera żółtego (dowolnego miękkiego) 2/3 puszki kukurydzy 1 cukinia 2 łodygi selera naciowego sól, zioła do pizzy Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 ząbki czosnku sól i pieprz(...)łyżeczka ziół do pizzy pęczek natki pietruszki olej do grillowania Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cukinię umyć, pokroić w grube półplasterki i zgrillować z dodatkiem ziół do pizzy i soli. Przełożyć do miski. Selera umyć, pokroić w paseczki i chwilkę dusić na tym samym oleju. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać

Czerwień i błękit
Kasza bulgur z ciecierzycą, cukinią i suszonymi pomidorami 146

Dzisiaj mam dla Was bezmięsną propozycję na obiad. Prostą i szybką w wykonaniu. Moja ulubiona kasza bulgur z cukinią, cieciorką i suszonymi pomidorami. Zapraszam i życzę miłego dnia... Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur 1 łyżka jarzynki bez soli sól, pieprz, zioła śródziemnomorskie do smaku 10 suszonych pomidorów szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 cukinia 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku olej(...)końcu posolić do smaku. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć. Wlać nieco wody i poddusić. Dodać umytą, pokrojoną w grubsze półplasterki cukinię, dusić razem z cebulą. Kiedy woda wyparuje, dodać drobno posiekany czosnek zioła śródziemnomorski i zrumienić. Wymieszać z ugotowaną kaszą z pomidorami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można także dodać posiekaną

Czerwień i błękit
Cukinia w panierce 91

Prosty, szybki i smaczny przepis na cukinie :) Wszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia :)                                         / https://www.facebook.com/KulinarneePrzygody/ Składniki: * cukinia średniej wielkości * jajko * bułka tarta do obtaczania * olej do smażenia * sól * pieprz Przygotowanie: Cukinię myjemy. Kroimy

Kulinarne przygody
Najlepsze przepisy z cukinii 141

Cukinie pięknie rosną już w przydomowych ogródkach - na blog powraca więc zakładka z cukiniowymi przepisami :)  To moje ukochane warzywo! KILK! KLIK

Moje Kuchenne Rewelacje
smażone szparagi z zielonym sosem winegret 142

Nadal nie mamy dość szparagów i testujemy je w różnych konfiguracjach. Smażonych jeszcze nie jedliśmy, więc pora była to zmienić. Na patelni grillowej równocześnie smażyły się bakłażany i cukinie. Do nich powstał specjalnie zielony sos winegret, którego kolor dały szczypiorek i pietruszka. Zdecydowanie polecam tę ciepłą przystawkę. smażone szparagi z zielonym sosem winegret 1 pęczek zielonych szparagów, opcjonalnie(...)bakłażan, opcjonalnie 2 cukinie, olej do smarowania patelni grillowej, sól sos winegret 2 łyżeczki musztardy Dijon, 3 łyżki czerwonego octu winnego, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (0,5 pęczka), 2 łyżki posiekanego szczypiorku (0,5 pęczka), sól i pieprz do smaku Składniki sosu zmiksuj. Bakłażan i cukinie pokrój w 1 cm plastry. Bakłażan posyp

Eksperyment sobotni
Błyskawiczny makaron z kurczakiem i cukinią 139

domownicy.  Wyrazistości dodaje serek pleśniowy i cytrynowy pieprz. Polecam Wam goraco. Składniki: Na 4-5 porcji 40 dag grubego makaronu np. gnocchi 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cukinia 1-2   cebule kawałek pora 2 ząbki czosnku 10 dag sera pleśniowego np. lazur 200 ml słodkiej śmietanki 18% 5 dag startego parmezanu lub cheddara Sól himalajska do smaku(...)smaku 3 łyżki oliwy do podsmażenia Sposób przygotowania: Filet z kurczaka opłukać   w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać posiekać, umytą cukinię ze skórką   pokroić na pół plasterki . Na głębokiej patelni   rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić 2 minuty, dodać pokrojone   mięso, oprószyć solą i podsmażyć   kilka minut

Wanilia i Kardamon
Francuska a'la pizza z zielonym pesto, cukinią, szpinakiem i mozarellą 106

przekąska do zjedzenia zarówno na ciepło i na zimno. Ciasto francuskie, chociaż do "fit" nie należy, jest świetną opcją na wykorzystanie końcówek z lodówki. Resztki pesto ze słoiczka, kawalek cukinii, końcówka zalegającego świeżego szpinaku i cudowny zapach rozniósł się po całym mieszkaniu. Składniki (4 porcje) -opakowanie ciasta francuskiego (zazwyczaj używam okrągłego ok. 240g) -2 łyżki zielonego pesto -kawałek cukinii -garść(...)świeżego szpinaku -1 mozarella Przygotowanie Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pesto.  Posypać liśćmi szpinaku. Cukinię i mozarellę pokroić w plastry. Poukładać na "pizzerkach". Piec około 10-15 minut w temperaturze 180 st. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 349,6 kcal Tłuszcz: 24,4g Białko: 10,2g Węglowodany: 21,8g Smacznego

Zielona Kuchnia
Szaszłyki z kiełbaskami, warzywami i gruszką 126

gruszką. Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt końcowy jest zachwycający. Szaszłyki doskonale smakują polane ketchupem. SKŁADNIKI: 4 kiełbaski grillowe Hańderek , 1 papryka czerwona, 4 małe cebule, 1 cukinia, 1 gruszka, 8 sztuk pomidorków cherry, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, przyprawa do grilla. PRZYGOTOWANIE: 1. Kiełbaski kroję na mniejsze kawałki. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cebulki(...)obieram i przekrawam na pół. Cukinię kroję w grubsze plastry. Gruszkę obieram i kroję w grubszą kostkę. 2. Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie paprykę, kiełbaski , cebulę, cukinię, gruszkę oraz pomidorki cherry. 3. Szaszłyki skrapiam olejem i oprószam solą, pieprzem oraz przyprawą do grilla. Szaszłyki układam na grillu i grilluję po około 10 minut z każdej strony. Grillowanie tylko

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szaszłyki z piekarnika 133

także w piekarniku. Mięso z łopatki doskonale sprawdza się w tym przepisie. Po upieczeniu jest miękkie i soczyste. ok. 300 g mięsa z łopatki wieprzowej 1 papryka 1 mała cukinia 3 małe cebulki 6-7 pieczarek 3 łyżki oleju łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli Mięso kroimy w kostkę(...)Przyprawy mieszamy z olejem, a następnie przekładamy do marynaty mięso. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę, pieczarki i cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Jeśli mamy grubą cukinię plastry możemy przekroić jeszcze na połówki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy warzywa i mięso. Pozostałą w miseczce marynatą możemy posmarować z wierzchu gotowe

Dieta bez mleka