cukini 2 banany 350 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 150 ml delikatnego w smaku oleju roślinnego *słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron Przygotowanie: Cukinię razem ze skóką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Banany zblenduj na puszystą masę razem z cukrem i olejem. Makę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki. Nie ma co machać(...)przekonana, że i na 3 i 4 będzie dobre Artykuł Szybkie ciasto z cukinią i borówkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfjednodaniowy, zdrowy obiad. Składniki (na 3-4 porcje): 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 batat 2 garści pomidorków koktajlowych połowa cukinii 50g drobnego makaronu szklanka passaty pomidorowej płaska łyżeczka suszonego tymianku i oregano liść laurowy 1l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek parmezan do posypania(...)Marchewki, batata i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy i kroimy w podobnej wielkości kostkę co marchewki. Cukinię myjemy i także kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Do dużego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę, marchewkę, seler naciowy oraz batata. Do tego dodajemy roztarte w dłoniach zioła – tymianek
Smaczna Stronamamy sezon grillowy. A ponieważ najczęściej na grillu lądują kaloryczne i ciężkie rzeczy to dobrze byłoby, gdyby surówka była lekka i zdrowa. Ta jest moją ulubioną, odkąd odkryłam, że cukinię można jeść na surowo. Teraz nie wyobrażam sobie grillowania bez tej surówki. Składniki: młoda cukinia 2 pomidory czerwona papryka zielony ogórek 2 kiszone ogórki czerwona cebula pół puszki kukurydzy(...)młoda cebulka lub szczypiorek 3 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny pieprz sól Cukinię i zielonego ogórka zetrzeć na tarce w plasterki. Nasolić i odstawić na chwilę. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Pozostałe warzywa pokroić, cebulkę posiekać, kukurydzę odsączyć. Wszystko razem wymieszać. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem. Polać sałatkę. Można posolić do smaku, jeśli trzeba
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatakie jest! Ekspresowy makaron ze smażonymi warzywami Składniki: 150 g makaronu chow mein noodle kilka małych pieczarek kilka świeżych, zielonych szparagów 1 gruby plaster cukinii 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku 1 łyżka sosu teriyaki 1 łyżeczka czarnego sezamu 1 łyżeczka białego, podprażonego(...)sezamu Przygotowanie: Czosnek obieramy, kroimy na plasterki. Pieczarki myjemy, osuszamy. Kroimy w kostkę, a cukinię w paski. Umyte i osuszone szparagi kroimy na grube plastry. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pieczarki, czosnek, cukinię i szparagi. Podsmażamy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem
Moja smaczna kuchniapięknie wygląda i elegancko będzie się prezentować na stole na co dzień i od święta -polecam Składniki: 3 piersi z kurczaka 20 dag boczku wędzonego surowego w plastrach mała cukinia 1 cebulka czerwona ok 10 suszonych pomidorów +2 łyżki oliwy od tych pomidorów sól,pieprz,łyżeczka suszonego czosnku Przygotowanie: piersi ponacinać od góry w kilku miejscach,oprószyć solą i pieprzem(...)oraz czosnkiem suszonym,polać oliwa od pomidorów ,w miejsca nacięte powkładać pomidory i pół plasterka cebulki,cukinię obieraczką pokroić na cienkie plasterki i zawinąć mięso najpierw w plastry cukinii potem w plastry boczku.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 40 min. Podawać z ziemniaczkami ,frytkami lub ryżem Smacznego
Swojskie jedzonkoczego jeszcze nie próbowaliśmy, czyli zupa krem z zielonego groszku. Zupa krem z zielonego groszku SKŁADNIKI: - 750 zielonego groszku z puszki - 1 litr bulionu - 2 duże cebule - 1 mała cukinia - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju Cebule kroimy w piórka, cukinię w plastry i wraz z czosnkiem smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy będą gotowe, zalewamy je bulionem. Groszek odcedzamy(...)łączymy z pozostałymi składnikami. To wszystko gotujemy do momentu, aż cukinia będzie miękka. Wtedy całość dokładnie blendujemy. Zupę możemy podawać z grzankami i śmietaną. SMACZNEGO
Związek na patelniPolecam wam do szaszłyków sos czosnkowy lekki na bazie jogurtu.Grill nie musi być ciężki, możemy przyrządzać na nim mnóstwo warzyw, ryb i owoców morza. 30 dkg krewetek mrożonych 1 cukinia 16 pomidorków koktajlowych marynata: przyprawa do grilla klasyczna 5 łyżek oleju rzepakowego sos: 200 g jogurtu greckiego przyprawa klasyczna do grilla 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku(...)limonki limonka do podania Krewetki odmrażam, przekładam do miski, dodaję olej, przyprawę do grilla i odstawiam na godzinę do lodówki. Nie dodaję soli bo przyprawa już ją ma. Cukinię kroję na plastry 0,5 cm. Na patyczek nadziewam plaster cukinii, pomidorka, dwie krewetki, znowu pomidor i dwie krewetki. Całość smaruję oliwą i posypuję jeszcze przyprawą. Szaszłyki układam na rozgrzanym grillu
wesoła kuchniasmaczny. To właśnie atuty spaghetti z cukini. Najlepiej makarony wycinać specjalnym urządzeniem o ładnej polskiej nazwie spiralizer:) Najprostsze urządzenie kosztuje 25 zł. Jeśli planujecie ciąć w makaron tylko cukinię to spokojnie wystarczy. Do robienia spaghetti z ćwikły, albo batatów już się jednak nie nadaje. Danie jest bardzo proste, zrobi je każdy. Jedna tylko uwaga techniczna: zoodle z cukini należy tylko(...)posolić przed podaniem, w przeciwnym wypadku makaron puści sok i zrobi się gumowaty. Danie inspirowane przepisem z Gimmesomeoven.com Polecamy więcej przepisów Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki: 3 małe cukinie lub 2 średniej Garść listków bazylii ½ szklanki tartego parmezanu Na pulpeciki 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki
Niedzielny kucharzjeden z moich ulubionych przepisów. Kuskus z grillowanymi warzywami przygotowuje się naprawdę szybko, a smak pozostaje na długo w naszej pamięci. Drobna kasza, grillowana cukinia, pomidorki koktajlowe (pod wpływem wysokiej temperatury pękają, a w środku są soczyste), cebula i kolorowe papryki. Obowiązkowo ząbki czosnku, które najlepiej smakują właśnie w takiej wersji - grillowane lub pieczone, zawsze w łupinkach - nigdy(...)obieram czosnku. Kuskus z grillowanymi warzywami / 1 porcja Składniki: 1/2 cukinii, małej 1 garść kolorowych pomidorków 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1/4 czerwonej papryki 1/4 zielonej papryki olej do smażenia sól, pieprz 1/2 suchej kaszy kuskus Przygotowanie: Papryki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki
Moja smaczna kuchniamogą być warzywa, kurczak lub owoce morza. To taka naturalna forma "perfumowania" składników, stosowanie świeżych ziół właśnie. Na dużej blaszce ułożyłam pomidory malinowe, pokrojone czerwone papryki, cebulę, cukinię. Warzywa skropiłam obficie oliwą z oliwek, posypałam chili, czosnkiem niedźwiedzim, solą i rozmarynem. Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Wystudziłam i pokroiłam. Następnie poddusiłam 3 minuty(...)szczypta chili 2-3 gałązki rozmarynu łyżka oliwy z oliwek szczypta soli Pieczone warzywa: 2 papryki czerwone 4 pomidory malinowe 1 cebula 1 cukinia oliwa z oliwek czosnek niedźwiedzi rozmaryn świeży szczypta soli Sos pomidorowy z pieczonych warzyw z oliwkami: pieczone warzywa oliwa z oliwek do smażenia
Mango Papajaporcje) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki masła 1 biała cebula 300 g ryżu arborio 150 ml białego wytrawnego wina 150 g wędzonego boczku 2 male cukinie (ok. 600g) 750 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki serka mascarpone 4 łyżki startego parmezanu natka pietruszki do posypania PRZYGOTOWANIE Warzywa i boczek kroimy w drobną kostkę. Na dużej(...)gotujemy na małym ogniu. Kiedy ryż wchłonie płyn dodajemy kolejną chochlę - i tak do czasu aż ryż zmięknie (około 15- 20 min). Na ostatnie 4-5 min dodajemy cukinię. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy pieprzem, dorzucamy mascarpone i parmezan i dokładnie mieszamy. Przykrywamy risotto na 3-4 minut, by doszło. Od razu podajemy :) Smacznego! Zapraszam do polubienia mojej strony
Moje Kuchenne Rewelacjedodatkowo zachęca i robi dobre wrażenie już na samym początku. Co ma do zaoferowania Bistro ? Znajdziemy tutaj m. in przystawkia wśród nich : nachosy (12zł), frytki z cukinii i dipem miętowo-szczypiorkowym (13zł), foccacia (12zł), hummus (14 zł) oraz chipsy ziemniaczane (9zł). Frytki z cukinii z dipem miętowo-szczypiorkowym Frytki z cukinii były jak dla mnie zbyt duże, przez
I LOVE LIFESchab pieczony z boczkiem 8 Schab faszerowany podgrzybkami 9. Schab pieczony w niskiej temperaturze 10. Schab faszerowany jajecznicą 11. Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem 12. Schab faszerowany cukinią 13. Najlepszy schab z grilla 14. Stripsy ze schabu 15. Schab duszony 16. Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami 17. Schab pieczony faszerowany warzywami 18. Karkówka zapiekana z serem i cebulą(...)karkówki wieprzowej 24. Kotlety siekane z karkówki 25. Kotlety panierowane z karkówki 26. Kotlety mielone faszerowane pieczarkami 27. Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką 28. kotlety wieprzowe z cukinią 29. Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 30. Pieczeń rzymska z prażoną cebulką 31. Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym 32. Meatzza. Mizza. 33. Cukinia faszerowana mięsem mielonym 34. Pieczeń rzymska
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMakaron "zielono mi" - bo warto czasami zrezygnować z mięsa na obiad na rzecz warzyw:). Do makaronu dodałam ich sporo, wszystkie zielone. Fasolka szparagowa, szpinak i cukinia dały świetny mix smaków! Przepis na 1 dużą porcję. 100g ulubionego makaronu, u mnie spaghetti 150g zielonej fasolki szparagowej 200g szpinaku 1 mała cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa(...)oliwek do smażenia 100g sera mozzarella 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię ścieramy na tarce, cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy wszystkie warzywa przez około 10 minut, po tym czasie podlewamy niedużą ilością wody, dusimy kolejne 15 minut do miękkości fasolki. 3. Makaron mieszamy z warzywami i serem
Szefowa kuchnipolędwiczka z indyka ok. 200 g, ½ brokułu, 2 niewielkie marchewki, 2 szalotki, 1,5 szklanki mrożonego groszku zielonego Hortex , 200 g makaronu świderki bezglutenowego, 2 łyżki oleju rzepakowego, ½ małej cukinii, garść suszonych grzybów shiitake (ok. 20g), sól himalajska do smaku, pieprz czarny/kolorowy do smaku, świeża kolendra. Przygotowanie: marynata: Sos sojowy mieszamy z pieprzem i curry. Polędwiczkę z indyka kroimy(...)gorącej wodzie przez 10–15 min, aż staną się miękkie. Wówczas zwiększą swoją objętość. Można pokroić je na połowę lub ćwiartki. Szalotki kromy na plasterki, marchew i cukinię w cienkie długie paski, ja pokroiłam w spiralki. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. W dużym woku rozgrzewamy olej, szklimy na nim szalotkę. Następnie
Moniki Smakołyki