pomysł na zdrową kolację. Danie to jest nie tylko zdrowe, kolorowe, ale też niesamowicie aromatyczne i sycące. KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI Składniki: 100 g kaszy jaglanej 1 mała cukinia 1 mała marchew 1 mała cebula 2 cm świeżego imbiru 1/2 brokuła 5-6 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku szczypta oregano,bazylii i tymianku sól i pieprz do smaku(...)czosnkiem. Rozkładamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok.13- 15 minut (pilnujemy, aby się nie przypaliła) Cebulę kroimy w pióra, cukinię na plasterki, brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Brokuła obgotowujemy we wrzątku przez ok. 5 minut, a następnie przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę szklimy na niej cebulę, a potem dodajemy
Bon appetit mon amienajsmaczniejsza jest pieczona w piekarniku. Do przygotowania tego dania najlepsze będą małe dynie, takie o wadze około 300 – 400 g każda. Składniki 4 małe dynie hokkaido 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 100 g suszonych śliwek 200 g pomidorków koktajlowych 4 łyżki oliwy plus 2 łyżki do wysmarowania dyń 250 ml bulionu(...)warzywnego 150 g kuskus 1/2 – 1 łyżeczki sambal oelek lub posiekanej papryczki chili 1/2 łyżeczki mielonego kuminu sól Wykonanie Paprykę, cukinię i łodygi selera kroimy w małe kawałki (kostki, paski, tak jak lubimy). Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, pomidorki w ćwiartki, suszone śliwki w paski. Ścinamy dynię od góry, odcięte “pokrywki” odkładamy na bok. Wydrążamy
Tajemnice SmakuJesienny klimat w sycącej i rozgrzewającej zapiekance z kurczakiem, ryżem i warzywami:). 300g ryżu 2 filety z kurczaka 2 czerwone papryki 2 cukinie 2 cebule 600ml passaty pomidorowej sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra olej 200g sera cheddar 1. Filety, cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)ścieramy na tarce. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filety. Kiedy się zarumienią dodajemy paprykę, cukinię i cebulę. Smażymy do momentu aż woda puszczona przez warzywa odparuje. Wtedy mieszamy mięso i warzywa z ryżem, passatą i serem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 3. Danie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
Szefowa kuchnisię zbyt suche. Jednak według mnie ta wersja jest smaczniejsza, szczególnie, kiedy placki podane są z powyższymi daniami mięsnym lub z dodatkiem jogurtu naturalnego. Zobacz też: Warzywne placki z cukinii, marchewki i ziemniaków Placuszki z cukinii z patelni Placki z cukinii z piekarnika Pieczone ziemniaki Hasselback Przepis na pieczone placki ziemniaczane Drukuj przepis Porcji: 9 Czas gotowania: 50 minut Składniki
Kuchnia BazyliiKotlety drobiowe z marynaty to kotleciki z piersi kurczaka, które przed smażeniem zamarynowałam w marynacie zrobionej z ketchupu z cukinii, musztardy, czosnku i majeranku. Takie kotleciki są soczyste, mięciutkie i aromatyczne. Panierka wychodzi przyjemnie chrupiąca. Takie kotleciki to świetna alternatywa jeśli znudziły się wam tradycyjne kotlety drobiowe z piersi. Będą fajną propozycją na codzienny obiad lub na świąteczny stół. Niby(...)pierś z kurczaka 2 jajka kilka łyżek bułki tartej 2-3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Marynata: 1 łyżka ketchupu z cukinii 1 łyżka musztardy 5 łyżek oleju 0,5 łyżeczki majeranku 1 duży ząbek czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam
Waniliowe Improwizacjepotrawy, nie tylko tej, ale każdej innej. Poza tym lubię eksperymentować w kuchni i rzadko robię coś tak samo. Tym razem zrobiłam rybę po grecku z porem, ketchupem z cukinii i ziołami włoskimi. Jako rybę użyłam filety z morszczuka argentyńskiego, które od jakiegoś czasu bardzo mi pasują. Oto przepis: Składniki: ok. 1 kg morszczuka argentyńskiego w filetach 5 marchewek(...)pietruszka 1/4 selera biała część pora 2 cebule 200 ml ketchupu z cukinii 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego sól, pieprz czarny do smaku sok z cytryny przyprawa do ryb 0,5 łyżeczki przyprawy włoskiej mąka do panierowania ryb olej do smażenia 1 duży listek laurowy 4 kulki
Waniliowe ImprowizacjeBardzo lubię wszelkie placki z cukinii, patisonów czy dyni, więc często je przyrządzam na różne sposoby. Placki z patisona i serka wiejskiego to doskonały pomysł na danie główne lub przekąskę w ciągu dnia. Można je podawać na słodko lub słono, na ciepło lub na zimno. Jest to w miarę zdrowy posiłek, bo zawierający warzywo i nabiał. Jedynym mankamentem jest(...)ulubionym dodatkiem na słodko lub słono. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki, np.: placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com
Waniliowe Improwizacjeprzypadło mi do gustu, bo jest lekko chrupiące. Od tej pory będzie to chyba moje ulubione cienkie ciasto na pizzę. Dodatki można dobrać dowolne. U mnie to ketchup z cukinii jako sos, smażona cebula i kotlety mielone. Dodatkowo oczywiście ser żółty. Oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej ok. 80ml wody 1 łyżka oleju(...)posmarowania patelni 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cukru szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: 1-2 kotlety mielone 1 cebula 2-3 łyżki ketchupu z cukinii 1 łyżeczka ziół prowansalskich ok. 100g żółtego sera olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki. Kotlety pielone pokroiłam na cienkie paseczki. Razem z cebula przesmażyłam
Waniliowe Improwizacjepageview'); Składniki: -filet z indyka 140 g -kasza gryczana biała 100 g -papryka czerwona 120 g -papryka żółta 120 g -marchewka 100 g -cebula 200 g -czosnek 18 g -cukinia 200 g -olej rzepakowy 10 g -przecier pomidorowy własny 500 ml lub 2 puszki pomidorów bez skórki -2 ziela angielskie -2 liście laurowe -1płaska łyżeczka kminku mielonego -sól, pieprz(...)ostra papryka w proszku do smaku Przygotować szeroką płaską patelnię, głęboki rondel oraz garnek do gotowania kaszy. Mięso, papryki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i czosnek w cienkie plasterki. Do rondla wlać 1 szklankę gorącej wody, wrzucić marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować na wolnym ogniu. W garnku nastawiamy wodę i gotujemy kaszę wg. proporcji
Kulinarne przemysleniapodwójną ilość, bo to w końcu mielone - na zapas i na zimno. Też tak lubicie? 😊 Poprzednio troszkę się różniły np. dziś nie miałam selera naciowego, w zamian dodałam kawałek cukinii i artystycznie sypnęłam pestkami ze słonecznika, które zostały z pierwszego dania (krem z dyni z mlekiem kokosowym). Kreatywność w kuchni zawsze mile widziana, dlatego zachęcam do własnych kompozycji. 👉 Poniżej podaję(...)duże jajko (lub dwa małe) 2 łyżki bułki tartej (w wersji bezglutenowej mielone migdały) + do panierowania średnia marchewka dwie łodygi selera naciowego (u mnie raz zamiennie była cukinia) średnia cebula ząbek czosnku lub dwa 2 małe papryki słodkie (typu ramiro/można zamienić na 1/2 zwykłej papryki) pół pęczka świeżej kolendry łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu dwie łyżeczki
Cytryna&Co.nuovo anno ricco di felicità, prosperità, amore, nella speranza che tutti i vostri sogni potranno presto avverarsi!!! Pieczone placuszki z jabłkiem (Frittelle di mele al forno) Placki z cukinią i fetą (Frittelle di zucchine e feta) Focaccia z patelni na jogurcie (Focaccia in padella con yogurt) Pomarańczowe tiramisu (Tiramisu all'arancia) Cytrynowa babka z mascarpone (Ciambellone al limone(...)owsianymi (Biscotti con mandorle, fiocchi d'avena e cioccolato bianco) Sałatka ziemniaczana z boczkiem w sosie musztardowym (Insalata di patate con pancetta e salsa di senape) Pieczone frytki z cukinii (Bastoncini di zucchine al forno) Tarta na francuskim cieście z cukinią, papryką i fetą (Torta di sfoglia con zucchine, peperoni e feta) Zapiekanka makaronowa ratatouille (Pasta al forno ratatouille) Gnocchi
La grande e la piccola cuocaSkładniki: -20 dkg twardego tofu -1/2 brokuła -1 cukinia -1 mała czerwona papryka -1 cebula czerwona marynata: -sól -3 ząbki czosnku -2 łyżki jasnego sezamu -2 łyżki syropu klonowy -2 łyżeczki octu ryżowego -4 łyżki sosu sojowego -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 łyżki oliwy z oliwek -1 cm korzenia imbiru -szczypior dymkip Przygotowanie: W misce łączymy ze sobą(...)Dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.Intensywnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Do połowy marynaty włożyć pokrojone w kostkę i odsączone tofu, odstawić na godzinę do lodówki. Paprykę pokroić w kostkę, cukinię i cebulę w plasterki. Brokuł dzielimy na różyczki, które skrapiamy oliwą z oliwek. Na drewniane patyczki namoczone w wodzie nadziewamy paprykę, cukinię, brokuł oraz zamarynowane tofu oraz cebulę. Szaszłyki oprószamy
I LOVE LIFEPrzyprawianie jajek na twardo solą i pieprzem może pomóc w zachowaniu sytości. Możesz ugotować kilka jajek i przechowywać w lodówce przez dwa do trzech dni. Parmezanowe chipsy z cukinii Parmezanowe chipsy z cukinii są bardzo satysfakcjonujące. Po prostu pokrój cukinię w cienkie plasterki i dopraw solą i pieprzem. Pokrój te plastry w parmezan i piecz
jakszef.plJakiś czas temu dostałam od rodziny sporą ilość cukinii i musiałam ją jakoś wykorzystać. Dlatego z części zrobiłam leczo z dodatkiem papryki, pomidorów i kiełbasy. Danie jest ulubionym daniem w mojej rodzinie, jest łatwe do przyrządzenia i składa się z ogólnodostępnych składników. Domownicy lubią leczo na pikantnie, więc dodaję jeszcze szczyptę ostrej papryczki lub kawałek chilli. Podaję je z pieczywem(...)kolację lub jako danie obiadowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 mała cukinia 2-3 średnie cebule 2 czerwone papryki 3 pomidory 40 dag kiełbasy lub resztki wędlin, które mamy w lodówce 3 łyżki oleju sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Warzywa umyć, usunąć ziarna nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 2. W garnku rozgrzać olej
Danka PichciSprawdza się jako danie obiadowe, lub na kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka ugotowanego makaronu (rurki, świderki) 5 jajek 200g liści szpinaku 4 plasterki wędzonego boczku 1 mała cukinia 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz masło do wysmarowania formy pomidory koktajlowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Liście szpinaku umyć, osuszyć, cukinię umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Boczek(...)pokroić w paski. 2. W miseczce roztrzepać jajka, dodać szpinak, cukinię, boczek, zioła, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. 3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spód wsypać makaron, następnie wlać wymieszaną masę. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 20 minut. 4. Zapiekankę można podawać z pomidorkami koktajlowymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichci