cukinia - 18701 przepisów (strona:477/1247)

Pyszna surówka do kurczaka 61

Szukasz przepisu na smaczną i szybką surówkę? Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem to idealny dodatek do dania z mięsem. Składniki: 2 cukinie 2 marchewki jabłko garść kiszonej kapusty mała cebula Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz koperek miód sok z pomarańczy Sposób przygotowania: Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach i skrapiam sokiem(...)cytryny aby nie ściemniało. Marchew także ścieram na grubych oczkach. Cukinię ścieramy i zasalamy. Gnieciemy i odstawiamy na 15 min. Cebulę drobno kroimy. Kapustę kiszoną także należy pokroić. Cukinię odcedzamy z nadmiaru płynu. Wszystkie składniki łączymy. Wszystkie składniki sosu również łączymy i mieszamy z surówką. Smacznego. Autor przepisu: Olimpia Hajok Artykuł Pyszna surówka do kurczaka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Lasagne z domowym orkiszowym ciastem z cukinią i warzywnym sosem 112

zamiast kupować gotowe płaty zrobiłam orkiszowe ciasto makaronowe. Praca nad nim poszła bardzo szybko, a my tak dobrej lasagne jeszcze nie jedliśmy Lasagna jest przekładana warzywnym sosem z cukinią, zapiekana z parmezanem ( płatki drożdżowe dla wegan) Ciasto: 1/i 1/2 szklanki mąki orkiszowej + do podsypywania 1 jajo ( weganie bez jaja) 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki letniej wody Na stolnicę wysypać mąkę(...)Rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Odłożyć do przeschnięcia. W międzyczasie zrobić sos. SOS: marchewka cebula 2 ząbki czosnku łodyga selera naciowego papryka chili 1 łyżeczki bazylii i oregano cukinia sól do smaku puszka pomidorów krojonych 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki oliwy z oliwek Cebulę i seler pociąć w kostkę, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Cukinię

AZgotuj!
Kasza kuskus z warzywami 116

sposób na obiad lub kolację. Świetne r ównież na imprezę.  Kiełbasę można śmiało zastąpić piersią z kurczaka lub schabem.Lekkie i pożywne! Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 pomidor 1 bakłażan mała puszka kukurydzy kiełbasa toruńska lub podwawelska 250g kaszka kuskus-200g 2 łyżki przecieru pomidrowego sól,pieprz,szczypta chili Kaszkę kus kus zalewamy wrzątkiem.Odstawiamy(...)Cukinię ,cebulę,paprykę i bakłażana   kroimy w kostkę.Pomidora sparzamy ,ściągamy skórkę i również kroimy.   Kiełbasę kroimy w półplasterki,podsmażamy.Dodajemy cebulę,cukinię i bakłażana.Pod koniec smażenia dodajemy paprykę,pomidora i kukurydzę.Wlewamy pól szklanki wody,dodajemy przecier i wsypujemy kaszkę.Mieszamy aż do zagotowania .Doprawiamy solą,pieprzem i chili. Smacznego

Przepisy mojej mamy
BIGOS Z CUKINII 114

Świetna propozycja na chłodne dni. Bigos najlepiej smakuje świeżo po zrobieniu. Smacznie i pożywnie danie. 3 cukinie 2 spore cebule pieczarki 250 g 2 średnie marchewki 2 ząbki czosnku 250 g kiełbasy sól, pieprz, koperek, ew. natka pietruszki      Pieczarki kroimy w półplasterki, kiełbasę w plasterki. Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. W głębokiej patelni(...)przesmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy pieczarki i kiełbasę. Smażymy na większym ogniu około 10 minut, często mieszając.   Dodajemy cukinię z marchwią, smażymy jeszcze 4-5 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, podlewamy 150 ml ciepłego bulionu i dusimy jeszcze kilkanaście minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki

Smaczne moje
Wegańskie fajitas z piekarnika 74

przyprawy i masa dodatków sprawi, że każdy kęs będzie zniewalający. Już na same zdjęcia ślinka się zbiera. Składniki (na 4 porcje): 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia cukinia 1 duża czerwona cebula puszka ciecierzycy łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka czosnku w proszku 2 łyżeczki suszonego oregano szczypta chili 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki sproszkowanego curry sól i pieprz(...)Nastawiamy piekarnik na 200°. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.   Przygotowujemy warzywa – papryki myjemy, przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki – oddzielamy kolory. Cukinie myjemy, kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w plastry. Teraz mamy dwie możliwości wyboru – możemy wszystkie podane w przepisie przyprawy wymieszać razem i taką mieszanką

Smaczna Strona
Smażona polędwica wołowa z ryżem i warzywami 97

Pysznie i prosto – polecam na fajny obiad. Składniki (na 2 porcje): 2 szklanki ugotowanego ryżu 150ml bulionu warzywnego lub wołowego 200g polędwicy wołowej połowa czerwonej papryki połowa dużej cukinii 1 średnia cebula łyżeczka sezamu 1 łyżka sosu sojowego lub do smaku 2 łyżki oleju sezamowego Na marynatę: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego łyżka miodu mała szczypta(...)Polędwicę wołową myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w podłużne paski. Przekładamy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy od zamacerowania.   W tym czasie przygotowujemy warzywa – umytą cukinię oraz paprykę kroimy w centymetrową kostkę. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w pióra.   Rozgrzewamy dobrze patelnię i wrzucamy na nią zamarynowaną polędwicę – smażymy na dużym ogniu

Smaczna Strona
Tęczowa tarta warzywna (przepis krok po kroku) 91

warzywniaka lub na bazarek, patrzę co jest akurat dostępne i dorodnie wyglada. Moja głowa aż wiruje od pomysłów z ich wykorzystaniem! Obecnie mamy sezon na warzywa ciepłolubne, takie jak cukinie, papryki i bakłażany oraz na warzywa korzeniowe, np. buraki i marchewkę i takie właśnie warzywa wykorzystałam do mojej tarty.  Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów warzywnych i dań wegetariańskich(...)jajka 200 ml śmietany 12% tł.  2 łyżeczki listków świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku/ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku sól i pieprz  warzywa: 1 mała cukinia (zielona lub żółta) 1 mały bakłażan 1 marchewka 1 mały burak, najlepiej podłużny 2 łyżki oliwy  sok z cytryny  Przygotowanie tęczowej tarty warzywnej: 1. Do misy robota kuchennego

Chilli Czosnek i Oliwa
PIZZERINKI INACZEJ 97

sera. Dla dziecka i nie tylko. Możecie zaserwować je z ulubionymi warzywami i ziołami. My użyliśmy dobroci naszego ogrodu. Wciąż cieszymy się własną dynią,  pomidorami, cebulą, papryką, cukinią, brokułami. I to właśnie je wykorzystujemy jako dodatki do pizzy i innych dań. No dobrze... jeszcze pieczarki ze sklepu(!), bo kocham je podpieczone na ciastach pizzowych i innych.  Składniki(...)sezamu,  2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego bez zapachu + 1 łyżka do nasmarowania blachy, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka soli, 100 ml ketchupu (u mnie - domowy z cukinii). Ulubione dodatki: Pieczarki, cebula, kawałki dyni i cukinii, pomidory, itp. Ulubione zioła: Oregano, zioła prowansalskie, bazylia. Wykonanie : Piekarnik nastawiamy na temperaturę 175 stopni (termoobieg). Suche składniki łączymy z mokrym i zagniatamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Papryka w kuchni. Jak wykorzystać paprykę? 120

właśnie z dodatkiem ogórków konserwowanych i marynowanej papryki. Papryka faszerowana mięsem mielonym Innym sposobem na wykorzystanie papryki w kuchni są popularne papryki faszerowane mięsem mielonym. Może ktoś robił faszerowane cukinie to robimy to w podobny sposób. Wydrążone papryki nadziewamy mięsem mielonym, doprawionym i zmieszanym z ugotowanym ryżem, a następnie zapiekamy w piekarniku. Świetnie kosztować papryki z sosem pomidorowym lub pieczarkowym(...)Leczo Najsmaczniejszym jak dla mnie pomysłem na obiad jest leczo, które można przyrządzać na kilka sposobów. Leczo, które robię najchętniej to leczo z kiełbaską. Potrzebna do niego jest cukinia, dużo papryki, cebula i świetnym dodatkiem są pieczarki. Dodają smaku mojemu leczo. Leczo zagęszczam przecierem. Składniki dobieram w zależności od ilości osób, które będą je spożywać. Ale radzę Wam, jeśli lubicie

sierotka maRysia w kuchni
Parmigiana z bakłażana 104

liczby wariacji. Jedną z najpopularniejszych jest z pewnością kurczak parmigiana – amerykański klasyk, w którym bakłażana zastąpiono panierowanymi kawałkami piersi z kurczaka. W podobny sposób możecie również przygotować plastry cukinii lub selera korzeniowego. Jak urozmaicić smak panierki? Oczywiście, klasyka może uwodzić prostotą. Nie zmienia to jednak faktu, że czas warto nieco poeksperymentować, aby podkręcić nieco smak potrawy. Do bułki tartej(...)minut. W tym czasie ser powinien się stopić, a wierzch lekko zrumienić. Zobacz też inne przepisy na obiad Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Serowe placki z cukinii Lasagne z cukinii Kopytka dyniowe Szwedzkie klopsiki Tortille z serem halloumi i hummusem Zobacz też najnowsze przepisy Parmigiana z bakłażana Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Powidła z piekarnika

okolicepalnika.pl
Jesienne leczo z dynią 87

kuchni węgierskiej. Tradycyjnie przygotowuje się je z papryki, cebuli, kiełbasy i pomidorów, a najlepiej smakuje ugotowane w żeliwnym kociołku nad ogniskiem. W Polsce bardzo często dodaje się do leczo cukinię i ja też najczęściej tak robię. Tym razem pokusiłam się o przygotowanie jesiennej wersji tej węgierskiej potrawy i poza tradycyjnymi składnikami dodałam dynię Hokkaido, która doskonale odnalazła się(...)wersji wegańskiej, nie dodając do niego kiełbasy lub zastępując ją np. suszonymi pomidorami i większą ilością wędzonej papryki. Składniki: 2 kg papryki czerwonej i zielonej 0,5 kg cukinii 1 dynia Hokkaido 2 cebule 0,5 kg kiełbasy (opcjonalnie) 500 ml passaty pomidorowej olej do smażenia 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól czarny pieprz Przygotowanie: Kiełbasę

Smakowity Blog Kulinarny
5 obiadów na tydzień – jak robić, żeby się nie narobić 96

robić obiadu od podstaw, ale żeby wcześniej przygotować sobie półprodukty, bazę dla potraw na dany dzień. Zobacz jak robiliśmy to w tym tygodniu: Poniedziałek: Burgery z indyka, orkiszu, cukinii z bułkami hamburgerowymi z mąki chlebowej Kaszę do burgerów ugotowaliśmy w niedzielę wieczorem – wystarczy wsypać ziarno do garnka, zalać wodą, przykryć, zagotować, nastawić zegar i zapomnieć. W poniedziałek zmiksowaliśmy kaszę(...)indyka, małą cukinią. Z połowy masy zrobiliśmy burgery, połowa trafiła do lodówki z przeznaczeniem na wtorek. Pieczenie bułek to tak naprawdę 10 minut roboty – trzeba mieć tylko dobry przepis:) Zobacz przepis Wtorek: Pulpety strogonoff z boczniakami i makaronem soba Pulpety zrobiliśmy z tej samej masy co burgery. W towarzystwie śmietanowego sosu z boczniakami i gryczanym makaronem smakowały zupełnie inaczej niż

Niedzielny kucharz
Pizza gryczana bez drożdży 71

wymaga wyrastania, będzie więc gotowa w dosłownie kilka minut! Po upieczeniu wychodzi delikatna, cienka i chrupka. Na placek można położyć dowolne dodatki. U mnie to zblanszowany szpinak, cienkie plasterki cukinii, pomidorki koktajlowe oraz feta. Do tego dużo oregano Taka wariacja będzie zdecydowanie zdrowszym wyborem od klasycznej pizzy z białej mąki. Upieczona na bazie pełnoziarnistej mąki gryczanej będzie pożywna(...)servings"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"300 cal"},"recipeIngredient":["120 g m\u0105ki gryczanej pe\u0142noziarnistej","15 g oliwy","Szczypta soli","Oregano","Gor\u0105ca woda","Dodatki np. szpinak, cukinia, pomidorki, ser feta"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"M\u0105k\u0119 po\u0142\u0105czy\u0107 z oliw\u0105 i sol\u0105","text":"M\u0105k\u0119 po\u0142\u0105czy\u0107 z oliw\u0105

Healthycreations.pl
Serowy gulasz z dynią i fasolką 102

Jesienny gulasz z dynią, cukinią, świeżymi ziarnami fasoli w pomidorowo serowym sosie. Do tego mnóstwo aromatów, i smaków które fajnie łączą się. Trzeba korzystać z dobrodziejstw natury o tej porze roku.   Składniki: 1/2 dyni hokkaido 1 cukinia mała 2 marchewki 1 kawałek pora biała część 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka ziaren fasoli fioletowej(...)razie potrzeby dolewam jeszcze wodę. Dodaję serki, kurkumę, curry, paprykę wędzoną,schab, fasolę i gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą prawie miękkie. Na końcu dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i duszę jeszcze pięć minut. Doprawiam solą, pieprzem, ziołami, chili, natką

wesoła kuchnia
Pulpety Stroganoff z makaronem soba 89

makaronu sobą, zamiast linguini, które Amerykanie – balls stroganov to danie popularne w USA – wrzucają do sosu. Żeby dodatkowo podkręcić walory zdrowotne dania zrobiliśmy pulpety z kaszy orkiszowej, indyka i cukinii (tu znajdziesz przepis na burgery z kaszo-mięsno-warzywnej masy ). Są lekkie, bardzo smaczne i dostarczają dodatkowych elementów odżywczych. Przepis wzorowany na cooking.nytimes.com Składniki: ½ opakowania makaronu soba Pulpety(...)mielonego indyka ½ szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej 1 mała cukinia 1 starty ząbek czosnku ½ startej cebuli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Dijon lub innej 2 łyżki oleju Sól Pieprz Sos 200 g pieczarek lub boczniaków 250 ml śmietany 12 proc. 1 szklanka groszku (może być mrożony) 50 g koniaku (opcjonalnie) 1 łyżka oleju Pęczek natki pietruszki

Niedzielny kucharz