cukinia - 19049 przepisów (strona:481/1270)

Kotlety z cukinii i pieczarek 195

jestem wegetarianką, ale kotlety w wersji warzywnej smakują mi zdecydowanie bardziej niż mięsne. Moja dzisiejsza propozycja to wegetariańskie kotleciki z cukinii, pieczarek, marchewki i kaszy jaglanej. Są bardzo smaczne, delikatne, wystarczy dodać surówkę i obiad gotowy. Składniki (na 9-10 kotletów): 1 cukinia (około 350-400 g), 120 g pieczarek, 1 marchewka, 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 90 g kaszy(...)wchłonie cały płyn. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek  przecisnąć przez praskę – wszystko smażyć przez 5 minut na patelni maźniętej olejem. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski, dodać jajko, pokrojoną natkę pietruszki, 3 łyżki bułki tartej, wystudzoną kaszę z marchewką oraz pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać. Uformować

Moja kraina smaków
Omlet z cukinią, pomidorkami i oscypkiem 114

utknęły w omleciku, jednak jeśli nie dysponujecie takowym, to zamieńcie go sobie na mozzarellę, ona nadaje się do wszystkiego.  Składniki (na 2- 3 porcje): 5 jaj 1 średnia cukinia  10-12 pomidorków koktajlowych  cebula dymka i szczypiorek  2 grube plastry oscypka  szczypta soli i pieprzu  oliwa z oliwek do smażenia lub masło grzanki smażone(...)maśle  Cukinię pokrój w plastry obieraczką do jarzyn, pomidorki na ćwiartki, dymkę w plasterki a szczypiorek drobno posiekaj. Jajka roztrzep z solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię na średniej mocy i wlej jajka. Jajka bardzo powoli powinny się ścinać a Ty w tym czasie zwiń w rulon cukinię i układaj wokół rantu omleta. Na końcu wsyp pomidorki koktajlowe, połóż

Mango Papaja
Mocno mięsne leczo 175

przygotowania potrzebujemy: Papryka czerwona – 200g Papryka zielona- 200g Cebula- 130g Cukinia- 675g Boczek- 300g Kiełbasa- 320g Smalec- 50g Masło- 70g Pomidory w puszce- 400g Pieczarki- 100g Koncentrat pomidorowy- 20g Sól, pieprz, papryka słodka Paprykę, pieczarki i cukinię kroimy w większą kostkę. Cebulę w paski. Pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek smażymy w szerokim garnku na smalcu i 50g masła. Dodajemy(...)cebulę i delikatnie zeszklamy. Następnie dodajemy resztę masła, paprykę, pieczarki i cukinie- przyprawiamy według uznania i mieszamy. Gdy warzywa są już lekko miękkie, dodajemy pomidory i koncentrat- możemy dać pół łyżeczki erytrytolu. Gotujemy jeszcze chwilę do miękkości warzyw Smacznego Makro w 100g 134kcl B- 5g T-11g W-2g Makro w porcji 352g

serzmiesem
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i beszamelem / Potato Salmon Casserole 117

środku - łosoś będzie przecież zapiekany w piekarniku, w tym czasie na pewno się dopiecze. Moja  zapiekanka z łososiem i ziemniakami zawiera też sporo warzyw. Jeśli nie przepadacie za cukinią, w zapiekance świetnie sprawdzi się na przykład brokuł. Ryba z piekarnika będzie smakować dobrze z Waszymi ulubionymi jarzynami. Możecie też doprawić je tak, jak najbardziej lubicie. Aby przyspieszyć sobie pracę(...)Przepis na ziemniaczaną zapiekankę z łososiem i beszamelem, składniki: 2 filety z łososia lub pstrąga łososiowego (ok. 400 g - użyłam jeden kawałek mniej niż przygotowuję na początku filmu), mała cukinia, czerwona papryka, por (lub cebula), 2 ząbki czosnku, 6-7 ugotowanych ziemniaków, przyprawy: sól, pieprz, tymianek, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie na beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki

Lekcje w kuchni
Dorsz zapiekany z warzywami 122

Zamiast dorsza możecie użyć innego filetu białej ryby, na przykład morszczuka czy mintaja i zapiec go razem z warzywami. Moja mieszanka warzyw to brokuł, czerwona oraz żółta papryka i cukinia. Jednak możecie dodać na przykład różyczki kalafiora, plasterki marchewki czy kawałki pora. Wszystko w zależności od tego, co mamy akurat pod ręką. Gorąco polecam wypróbować ten przepis na dorsza zapiekanego(...)warzywami! Po prostu pycha! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na dorsza zapiekanego z warzywami: 450 g filetów z dorsza 1 nieduży brokuł 1 cukinia (najlepiej aby była młoda i nie miała ziaren) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cytryna sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku zioła prowansalskie 2 łyżki oliwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie dorsza zapiekanego z warzywami

Danka Pichci
Makaron z rzodkiewką i kiełkami 111

jest rzodkiewka w roli głównej - kiełki i warzywko- coś wspaniałego:) Makaron z rzodkiewką i kiełkami - 250g makaronu typu penne - pęczek rzodkiewek - 25g kiełków rzodkiewki - 50g kiełków brokuła - 2 małe cukinie - 3 małe marchewki - 2 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 1 zielona papryka -1 czerwona papryka - 1 łyżka masła - sól, pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu(...)Marchew myjemy obieramy i tniemy w słupki. To samo z rzodkiewką, Cukinie dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobniutko. Papryki kroimy w paseczki cieniutkie a cebulę w piórka. Na maśle chwile podsmażamy cebulę z czosnkiem. Po 2-3 minutach dorzucamy cukinię i chwilę smażymy. Potem dorzucamy rzodkiewki i marchewkę. Znów chwilę smażymy. Na koniec dodajemy papryki. Smażymy

Kuchnia Pełna Emocji
Krem szparagowo-cukiniowy 132

szparagi wciąż trwa. Udało mi się kupić piękne, zielone i jędrne. Nie mogę się najeść kremem szparagowym więc i tym razem powstała zupa- krem jednak z dodatkiem wspaniałej cukinii, szynki parmeńskiej i kiełków rzodkiewek. Mało kalorii, dużo witamin i smaku - czegóż więcej potrzeba? Krem szparagowo - cukiniowy - pęczek zielonych szparagów - 2 średniej wielkości młode cukinie - 1l wywaru z warzyw - sól, pieprz(...)gałka muszkatołowa - kiełki rzodkiewki - szynka parmeńska Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki oraz główki, obskrobujemy i tniemy na kawałeczki. Cukinię dokładnie szorujemy a następnie kroimy w kosteczkę, Wszystko razem łączymy w garnuszku i zalewamy zimnym wywarem. Gotujemy do miękkości na średnim lub wolnym ogniu. Na koniec wszystko miksujemy i doprawiamy. Na talerzu dekorujemy kawałeczkami szynki i kiełkami

Kuchnia Pełna Emocji
Giuwacz 121

podaję o ile nie podaję inaczej są średniej wielkości. Zapraszam do skorzystania  z przepisu i życzę smacznego:) Giuwacz: - 1 kg szynki wieprzowej - 5 marchewek - 3 korzenie pietrszuki - 3 cukinie - 3 słodkie papryki ( ja użyłam czerwonych) - 4 pomidory -- 8 ząbków czosnku - 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego - 1 słoiczek ( 30g) przecieru pomidorowego - 1 papryczka chili - 1 puszka groszku konserwowego - masło(...)patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz ( ja do tego użyłam oleju) Podsmażany na nim mięso  a następnie zalewamy bulionem i rozpoczynamy duszenie. Dusimy ok.40min. Marchewkę, pietruszkę, papryki, cebulę, cukinie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, Rozgrzewamy tłuszcz na patelni ( ja tu użyłam masła z odrobiną oleju

Kuchnia Pełna Emocji
Jesienny kociołek 165

dania i już obiad gotowy:) Zapraszam: Jesienny kociołek - 2 duże pęta kiełbasy - pół kg mięsa mielonego - 2 czerwone papryki - 2 średniej wielkości papryki - 4 duże kapelusze pieczarek - 2 średnie cukinie - 8-9 dużych mięsistych pomidorów - 400g fasolki szparagowej - u mnie zielona - 4 ząbki czosnku - olej, sól, pieprz Fasolkę gotujemy tak na pół twardo. Paprykę myjemy i tniemy w kostkę. Cukinię(...)Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i tniemy w kostkę. W garnku lub patelni z głębokim dnem rozgrzewamy olej. Na niego wrzucamy mięso mielone i chwilę smażymy. Do tego dokładamy cukinię i paprykę. Zaczynamy duszenie. Na osobnej patelni podsmażamy czosnek , cebulę i pieczarki. Kiedy się podsmażą dokładamy do mięsa, dorzucamy też fasolkę. Wszystko razem dusimy ok. 15 min. W tym czasie

Kuchnia Pełna Emocji
Pizza bianca z białym sosem 170

Tradycyjna pizza margherita z sosem z pomidorów jest poniekąd podstawą wszystkich innych pizz z czerwonym sosem. Niektóre składniki, jak na przykład brokuły, cukinia, szparagi, kurki, dla mnie jednak lepiej smakują z białym sosem, stąd nazwa tej pizzy - bianca. Do przygotowania białego sosu do pizzy używam śmietany, czosnku, serka i ziół, taki sos po upieczeniu jest aromatyczny, gęsty, ale delikatny(...)oliwek biały sos: 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki serka śmietankowego   1 ząbek czosnku sól spora szczypta tymianku, oregano, rozmarynu lub mieszanki ulubionych ziół dodatki: mozzarella, cukinia, czerwona cebula, kukurydza, brokuły, oliwki, szparagi, rukola - wg uznania Ciasto: sol, cukier, drożdże wymieszać z mąką, wlać wodę, wyrobić ciasto, odstawić na ok 10 minut, znowu wyrobić, dodając oliwę

Obiad gotowy
Ratatouille, warzywny gulasz (dieta dr Dąbrowskiej) 156

ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków(...)grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍: wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Ratatouille, warzywny gulasz (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 1 cebula ząbek czosnku 1 szklanka pomidorowej passaty sól pieprz ocet jabłkowy do smaku tymianek Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w bardzo drobną, a resztę

Kulinarne przygody Gatity
Ratatouille 166

Ratatouille to dietetyczne, warzywne danie jednogarnkowe wywodzące się z kuchni francuskiej. Oparte głównie na, bakłażanach, papryce, cukinii, cebuli i pomidorach. Dość proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i apetycznie wyglądające. Ja moją wersję, posypałam po upieczeniu tartym parmezanem, co szczerze polecam. Zapraszam do przepisu. Składniki 1 cukinia 4 pomidory 1 bakłażan 2 cebule 2 czerwone papryki 2-3 ząbki czosnku tymianek(...)oregano, zioła prowansalskie sól, pieprz oliwa z oliwek łyżka tartego parmezanu Cukinię, bakłażan, 1 cebulę, 2 pomidory, pokroić w plastry. Skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, ziołami, wymieszać, na chwilę odstawić. Cebulę i czosnek, drobno posiekać. 2 pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie

gotuj ze mną
Makaron z jajkiem, cukinią i pomidorami 165

danie powstało kiedy potrzebowałam zrobić szybki, zdrowy obiad. Jajko zamiast sosu okazało się strzałem w dziesiątkę:).  100g makaronu 1 cukinia 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka L sól, pieprz 1 łyżka masła szczypiorek 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię, pomidora i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.  2. Na rozgrzanym(...)maśle podsmażamy cebulę, cukinię, czosnek i pomidora. Smażymy do odparowania wody. Wtedy dodajemy jajka i ugotowany makaron. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy do momentu aż jajka się zetną.  3. Danie wykładamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Szefowa kuchni
Łosoś z "makaronem" z cukinii i quinoą 154

producenta ze rabatem, to piszcie śmiało służę pomocą i linkiem zniżkowym ;) Podaję przepis na 1 porcję. Składniki: 3/4 szklanki ugotowanej quinoy 120- 130 gram świeżego łososia 1 średnia cukinia 6 pomidorków koktajlowych 5 plasterków pora 5 orzechów nerkowca 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny pół łyżeczki startego imbiru czarnuszka sól (jeśli ktoś nie jest na programie(...)oczyszczającym C9) Wykonanie: Z łososia usuwamy skórę, nacieramy go imbirem i skrapiamy sokiem z cytryny. Skórę z cukinii tniemy na szerokie wstążki obieraczką do warzyw (resztę cukinii warto wykorzystać do innego posiłku). Pomidorki i plasterki pora przekrawamy na połówki. Nerkowce podprażamy na suchej patelni, następnie zdejmujemy je i na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, kładziemy łososia i podsmażamy z każdej strony

Quinoa Raz!