cukinia - 19049 przepisów (strona:487/1270)

Cukinia faszerowana surowym mięsem mielonym 319

Faszerowane mięsem cukinie zaspokoją każdy, nawet największy głód. Przekonajcie się sami. Składniki: 3 średnie cukinie pół woreczka ryżu 30 dag mięsa mielonego z szynki 2 pomidory żółty ser sól, pieprz olej słodka i ostra papryka majeranek Przygotowanie: Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy po długości na pół i wydrążamy środek. Następnie solimy i układamy na wysmarowanej

Krokusowy Dom
Poniedziałek: Spaghetti z cukini z pulpecikami 124

smaczny. To właśnie atuty spaghetti z cukini. Najlepiej makarony wycinać specjalnym urządzeniem o ładnej polskiej nazwie spiralizer:) Najprostsze urządzenie kosztuje 25 zł. Jeśli planujecie ciąć w makaron tylko cukinię to spokojnie wystarczy. Do robienia spaghetti z ćwikły, albo batatów już się jednak nie nadaje. Danie jest bardzo proste, zrobi je każdy. Jedna tylko uwaga techniczna: zoodle z cukini należy tylko(...)posolić przed podaniem, w przeciwnym wypadku makaron puści sok i zrobi się gumowaty. Danie inspirowane przepisem z Gimmesomeoven.com Polecamy więcej przepisów Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki: 3 małe cukinie lub 2 średniej Garść listków bazylii ½ szklanki tartego parmezanu Na pulpeciki 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki

Niedzielny kucharz
Czwartek: Szaszłyki z młodymi ziemniakami i pulpecikami 126

bułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół (tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić) , lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 8 młodych ziemniaków Kolba kukurydzy 8 pieczarek 4 szalotki Mała cukinia 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Kilka łyżek oleju Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj pulpety. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół(...)Zagotuj w garnku litr wody, dobrze posól (1 łyżeczka), włóż do wrzątku kukurydzę, zmniejsz ogień, przykryj, gotuj 5 minut. Odcedź. Krok 4 Obierz pieczarki, przekrój na połowy szalotki, pokrój cukinię w talarki, kukurydzę w krążki, a następnie w półkrążki. Przełóż składniki do misy, dodaj do nich ziemniaki. Posyp oregano i dtymiankiem, wymieszaj. Krok 5 Zrób szaszłyki. Nadziewaj na drewniane patyczki

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Spaghetti z pieczonymi warzywami 125

kiedy w pesto jest ser. Przepis pochodzi z bloga Greenkitchenstories.com Polecamy Wam przepis na sałatkę z komosy z brokułem, migdałami i pistacjami Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 1/2 główki brokuła Garść pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy Sól Pesto Garść szpinaku Garść bazylii (rażeni łodyżkami) Garść orzechów migdałowych 6 łyżek oliwy 2 łyżki soku(...)cytryny 1 małe awokado 4 łyżki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj cukinię, bakłażana, pomidorki, brokuła. Posiekaj cukinię i bakłażana w talarki, brokuła podziel na różyczki. Wyłóż warzywa na tackę do pieczenia. Dodaj do nich pomidorki. Skoro całość oliwą, posól, wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 2 Zagotuj

Niedzielny kucharz
Pieczona dynia i biała kiełbasa 139

Pieczona dynia i biała kiełbasa z cukinią i pomidorami w pikantnych przyprawach – proste i szybkie do przygotowania danie jednogarnkowe z piekarnika. Można zjeść po prostu jako danie niskowęglowodanowe, można w towarzystwie pieczywa czy kaszy lub ryżu. PRZEPIS NA PIECZONĄ DYNIĘ I BIAŁĄ KIEŁBASĘ Składniki na dynię i białą kiełbasę: 4-8 szt kiełbasek białych mała dynia hokkaido 1 cukinia(...)zioła prowansalskie mieszanka przypraw gyros Jak zrobić pieczoną dynię i białą kiełbasę: w blaszce (można wyłożyć papierem do pieczenia, łatwiej się potem blaszkę myje), układamy kiełbaski, dynię, cebulę i cukinię pokrojone w kawałki, pomidory, nieobrane ząbki czosnku. Wszystko skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy ok 30 min w 200st. Artykuł Pieczona dynia i biała kiełbasa pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Kotlety cielęce z plastrami cukinii 107

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Smaczne urozmaicenie mielonych kotletów. Składniki:  500 g cielęciny 1 nieduża cukinia 1 jajko 1 bułka kajzerka 500 ml mleka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki mąki bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie:  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior(...)language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso mielimy, wbijamy jajko, odciśniętą z mleka bułkę, zioła prowansalskie, dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Niedużą cukinię kroimy na 1 cm plastry, oprószamy mąką, „owijamy” każdy w mięso mielone, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na rumiano. Zapiekamy 20 min w 180°C pod przykryciem, by cukinia

R'n'G Kitchen
Kaszotto z bakłażanem, cukinią i papryką 177

Dzień dobry :-) Moja dzisiejsza propozycja na obiad to kasza gryczana z warzywami. Jest bakłażan, cukinia, papryka, natka pietruszki, cebula i czosnek. Przez te upały to ani gotować się bardzo nie chce, ani jeść. Dlatego najlepiej zrobić coś szybkiego :-) Polecam i miłej środy Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: średni bakłażan średnia cukinia papryka czerwona cebula czerwona 2 ząbki czosnki(...)kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Jak się nam zeszkli dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, podsmażamy z minutkę i dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, bakłażana i cukinię. Oprószamy solą i smażymy. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.  3. Na samym końcu dajemy ugotowaną kaszę i curry. Mieszamy, podsmażamy dwie minutki, jeśli trzeba doprawiamy sola i pieprzem

kruche babeczki
Naleśniki z kurczakiem. Przepis krok po kroku. 255

mleka 200 g wody gazowanej 50 g oleju roślinnego 2 jajka 200 g mąki pszennej szczypta soli   Farsz:   2 piersi z kurczaka 1 średnia cukinia 2 papryki czerwone 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu do kurczaka z papryką, ja użyłem Roleskiego 150 g startego żółtego sera np. mozzarella lub gouda(...)nieprzywierającą powłoką, do uzyskania ładnego złotego koloru. Jeżeli twoja patelnia jest bardziej wysłużona możesz powierzchnię zwilżyć olejem. Naleśniki układaj warstwami na talerzu.   Przygotuj farsz. Kurczaka i cukinię pokrój w drobną kostkę, pieczarki w półplasterki, paprykę w paski, a czosnek przeciśnij przez praskę.   Kurczaka dopraw solą i pieprzem, podsmaż na solidnie

kuron.com.pl
Papryka faszerowana siekanym kurczakiem i cukinią 151

Paprykę możemy faszerować na różne sposoby mięso mielone z ryżem lub różnego rodzaju kaszami czy warzywami. Moja propozycja to duszona papryka faszerowana siekanym mięsem z piersi kurczaka, cukinią, porem i zieloną pietruszka.  4 średniej wielkości papryki 300 gramów fileta z piersi kurczaka 200 gramów cukinii 20/30 gramów pora 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki(...)bułki tartej sól pieprz szczypta sproszkowanego czosnku Odcinamy górną część papryki tak ok.2 cm, odkładamy. Z papryki usunąć gniazda nasienne, opłukać. Mięso siekamy bardzo drobno, przekładamy do miski. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por kroimy drobniutko przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy przyprawy, śmietanę, bułkę tartą i posiekaną natkę. Całość dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wypełniamy przygotowane wcześniej papryki

Andzia Pichci
Ryż z kurczakiem i cukinią w sosie gorgonzola 168

Delikatny kurczak i cukinia w "mocnym" sosie z serem gorgonzola. Smakuje zarówno z ryżem jak i makaronem.  200g ryżu 1 filet z kurczaka 1 duża cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 30% 200 ml śmietany 18%  100g sera gorgonzola sól, pieprz olej 1. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną(...)kostkę cebulę i pokrojoną cukinię. Smażymy do momentu aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy czosnek, smażymy jeszcze 1-2 minuty ciągle mieszając. 2. Do kurczaka i warzyw dodajemy obie śmietany i ser. Dusimy do rozpuszczenia sera i momentu aż sos się zagotuje. Jeśli lubimy bardziej intensywny serowy smak, dodajemy więcej gorgonzoli. 3. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem

Szefowa kuchni
Tagliatelle z sosem cukiniowym i szparagami 166

Sezon na cukinię trwa w najlepsze i choć ten na szparagi ma się ku końcowi, to na szczęście w większych marketach idzie je jeszcze bez problemu kupić. Jak już dorwiecie jedno i drugie, to koniecznie sięgnijcie na makaronową półkę po tagliatelle i przygotujcie to pyszne danie. Nie od dziś wiecie, że makarony wielbię ogromnie i zdarza się, że sama(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki: 300g makaronu tagliatelle 2 łyżki oliwy z oliwek 150g wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 2 cukinie żółte Kilka zielonych szparag 150ml słodkiej śmietanki 1 żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny Kilka listków mięty Kilka listków bazylii i tymianku Sól, pieprz do smaku Parmezan do posypania

Kuchnia w czekoladzie
Sos Ortolana- w słoiki na zimę 129

Składniki : 2 ½ kg pomidorów 2 kg cukinii 750 g marchewki 500 g cebuli 150 g koncentratu pomidorowego 250 ml oleju 2 papryczki chili ½ główki czosnku 2 łyżki soli 2 łyżki cukru 1 ½ łyżki słodkiej papryki 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżeczka suszonej bazylii pieprz biały Przygotowanie: Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy Marchew, cebulę i czosnek obieramy  Wszystkie warzywa kroimy(...)skórki Pomidory przekładamy do osobnego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone papryczki chili i gotujemy przez 20 min. Całość blendujemy Do garnka z cebulą i marchwią dodajemy pomidory i cukinię  Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i gotujemy około 10 -15 min. Często mieszamy by nie przywarło do dna garnka. Warzywa powinny pozostać wciąż chrupkie Gorący sos przekładamy do czystych, wyparzonych

Proste Potrawy
Kasza z boczkiem i cukinią 183

stole ;) Składniki na 4 porcje: 200 g kaszy gryczanej 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 200 g wędzonego boczku 1 nieduży por 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 nieduża żółta cukinia 1 puszka groszku konserwowego pieprz, suszona bazylia, słodka czerwona papryka mielona natka pietruszki   Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie wsypać ją do miski, dodać sos sojowy, wymieszać(...)pokrojony w kostkę boczek, smażyć aż zacznie się rumienić. Następnie dodać pokrojony w półplasterki por, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć. Cukinię pokroić w kostkę lub plasterki, wrzucić na patelnię. Dodać przyprawy (ja nie dodawałam soli, ale jeśli komuś jej brakuje można dosolić) i smażyć, aż cukinia zacznie mięknąć. Na koniec dodać

Simply Food
Klopsiki w kokosowym curry 138

cukinią i rzodkiewką 2 porcje: 250 g drobiowego mięsa mielonego 100 g kaszy bulgur 1 mała cukinia 1/2 pęczka rzodkiewek 200 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego natka pietruszki Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kuleczki. Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w kostkę, a rzodkiewki w ćwiartki. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu

Kucharzyca
Dżem z cukinii. Dżem z kabaczka. 125

Dżem z cukinii, inaczej też dżem z kabaczka – brzmi dziwnie? Jak to dżem z warzywa? A no tak! A jaki pyszny! :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zróbcie go koniecznie! :) Idealnie nadaje się do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszkó The post Dżem z cukinii. Dżem z kabaczka. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje