cukinia - 19119 przepisów (strona:502/1275)

Placek z cukinią ,wegański 150

mąki orkiszowej 50 g mąki ryżowej – zmieliłam płatki ryżowe 60 g skrobi ziemniaczanej (lub innej); 1/2 łyżeczki soli 6 0 ml oliwy około 10 ml wody farsz 650 g cukinii duża cebula duży ząbek czosnku,a najlepiej 2-3 1 pęczek - ulubione zioła sól i pieprz -u mnie sól odkwaszająca tu opcjonalnie 1 jajko opcjonalnie około 60 g startego sera(...)Wykonanie Zetrzeć na tarce jarzynowej umytą i obraną cukinię. Cebulę posiekać drobno i przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać posiekany czosnek i startą cukinię. Całość podsmażyć chwilę . Zdjąć z ognia. Dodać sól i pieprz,ulubione zioła,ewentualnie jajko i tarty ser. Pozostawić do ostygnięcia. .W tym czasie przygotować ciasto. Wymieszać wszystkie składniki suche i dodawać składniki płynne – wodę dodawać stopniowo

w mojej kuchni
Placuszki z cukinii i mięsem mielonym bez mąki z makaronem 183

końcu jest lato, więc dużo warzyw na straganach! Szybkie i smaczne placuszki z cukinii i mięsem mielonym bez mąki podane z makaronem. Składniki: 100g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia 2 łyżki siemię lnianego mielonego przyprawy: czosnek granulowany, suszony koperek, kebab-gyros, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka 25g suchego makaronu  1 łyżka oleju lnianego  Sposób przygotowana(...)wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok 8-10 minut. Między czasie myjemy, osuszamy i ścieramy na tartce o grubych oczkach cukinię. Dodajemy mięso, siemię lniane i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z makaronem. Danie polewamy olejem lnianym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Menu na 7 dni diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej 317

zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. Koktajl z zielonego ogórka, jabłka i imbiru II śniadanie:  surówka z kapusty z marchewką rzodkiewki Obiad: chłodnik z buraków spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek:  kiszona kapusta ze startą marchewką i cebulą 1 porcja  wegańskiej szarlotki Kolacja:   grillowana cukinia z warzywami po grecku sok wielowrzywny Dzień piąty Śniadanie(...)zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. zielony koktajl z grejpfrutem II śniadanie:  surówka z kapusty z marchewką biała rzodkiew pokrojona w słupki Obiad: kiszona kapusta spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek: wegański wywar warzywny sałatka z rukoli z pomidorami  Kolacja: wegańskie burgery z kalafiora szklanka soku wielowarzywnego  Dzień siódmy Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem

Kulinarne przygody Gatity
Marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli 215

czarnego pieprzu, młotkowanego 1 doniczka świeżek kolendry pęczek natki pietruszki 20 listków mięty pieprzowej Montowanie burgerów 9 bułek hamburgerowych, tutaj przepis sałata rzymska plastry pomidora i czerwonej cebuli grillowana cukinia sos z creme fraiche i sriracha frytki z batatów, tutaj przepis Zioła pokrój grubo i umieść w malakserze. Dodaj odcedzoną fasolę, obrany i pokrojony czosnek i zmiksuj na gruboziarnistą masę(...)jednolity farsz. Rozgrzej grilla lub grillową patelnię. Uformuj 9 burgerów o wadze około 165 gramów. Spłaszcz i układaj na gorącym grillu. Grilluj po 4 minuty po każdej stronie.Pokrój cukinię na cienkie plastry i również grilluj. Przygotuj sos. 200 ml creme fraiche wymieszaj ze sriracha. Dodaj tyle chili sosu ile uważasz za stosowne. Sriracha jest bardzo ostra. Przekrój brioszki

codojedzenia
Krem z końcówek szparag- czyli jak wykorzystać to co ląduje zazwyczaj w śmietniku. Przepis na post Dr. Dąbrowskiej! 152

Składniki (na kilka niewielkich porcji) kilogram końcówek szparag (zdrewniałe, łykowate końce) ząbek czosnku  szalotka  1 litr dobrego, warzywnego bulionu  bazylia świeża sól, biały pieprz 1 mała cukinia  jako dodatki: duszone z rozmarynem główki szparag, kiszone warzywa z poprzedniego przepisu  ooo tego! sok z cytryny do smaku Zdrewniałe końce szparag dokładnie myję i gotuję w bulionie(...)minut, do względnej miękkości. Ugotowaną "zupę" przecieram przez bardzo gęste sito. Dodaję posiekany ząbek czosnku, szalotkę i cukinię. Gotuję składniki jeszcze 8- 10 minut (w zależności od wielkości cukinii). Na końcu doprawiam solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaję bazylię świeżą i blenduję zupę na gładki krem. Podaję z kiszonymi warzywami i główkami szparag.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Białe szparagi, gotowane pulpety i kasza pęczak z warzywami 195

razem z zieloną częścią 1 niewielkie jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka śmietany 12% (opcjonalnie) 60g kaszy pęczak 1 średnia marchewka 1/2 średniego selera korzeniowego 1 niewielka cukinia łyżka oliwy gałązka świeżego tymianku natka pietruszki bulion warzywny lub woda do gotowania Mięso przełożyć do miski, wbić do niego jajko, dodać posiekaną dymkę, doprawić sporą szczyptą soli i pieprzu(...)śmietany i wymieszać dokładnie. Można zredukować płyn i użyć go jako sosu. Kaszę pęczak ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew i selera obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, przeciąć wzdłuż na 4 części, usunąć wewnętrzną część z pestkami. Miąższ cukinii pokroić w kostkę o wielkości podobnej do pozostałych krojonych warzyw. Warzywa podsmażyć na patelni z łyżką oliwy

Dietolog
Pstrąg na weekendowy obiad 148

porcje: Pstrąg: 2 pstrągi patroszone 1 cytryna 20 g masła 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 kromki chleba żytniego razowego Warzywa: 3 łodygi selera naciowego 100 g cukinii 30 g sera ricotty 3 g ziaren kolendry 1 łyżka posiekanego kopru 1/2 ząbka czosnku 1 puszka (250 g) pomidorów z puszki ( w sezonie letnim można zamienić na świeże) sól i pieprz(...)cytryny. Na blaszce układamy pergamin i na nim pstrąga. Pieczemy w temperaturze 190 st C przez 15-20 minut. Połowę ząbka czosnku pokroić w plasterki. W kostkę pokroić cukinię, a w plasterki seler. Wrzucić na rozgrzany olej rzepakowy czosnek, po chwili dodać cukinię i selera. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Imbir posiekać bardzo drobno. Pomidory wlać na patelnię

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Cukinia w panierce 136

Prosty, szybki i smaczny przepis na cukinie :) Wszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia :)                                         / https://www.facebook.com/KulinarneePrzygody/ Składniki: * cukinia średniej wielkości * jajko * bułka tarta do obtaczania * olej do smażenia * sól * pieprz Przygotowanie: Cukinię myjemy. Kroimy

Kulinarne przygody
Najlepsze przepisy z cukinii 187

Cukinie pięknie rosną już w przydomowych ogródkach - na blog powraca więc zakładka z cukiniowymi przepisami :)  To moje ukochane warzywo! KILK! KLIK

Moje Kuchenne Rewelacje
Błyskawiczny makaron z kurczakiem i cukinią 186

domownicy.  Wyrazistości dodaje serek pleśniowy i cytrynowy pieprz. Polecam Wam goraco. Składniki: Na 4-5 porcji 40 dag grubego makaronu np. gnocchi 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cukinia 1-2   cebule kawałek pora 2 ząbki czosnku 10 dag sera pleśniowego np. lazur 200 ml słodkiej śmietanki 18% 5 dag startego parmezanu lub cheddara Sól himalajska do smaku(...)smaku 3 łyżki oliwy do podsmażenia Sposób przygotowania: Filet z kurczaka opłukać   w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać posiekać, umytą cukinię ze skórką   pokroić na pół plasterki . Na głębokiej patelni   rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić 2 minuty, dodać pokrojone   mięso, oprószyć solą i podsmażyć   kilka minut

Wanilia i Kardamon
Francuska a'la pizza z zielonym pesto, cukinią, szpinakiem i mozarellą 169

przekąska do zjedzenia zarówno na ciepło i na zimno. Ciasto francuskie, chociaż do "fit" nie należy, jest świetną opcją na wykorzystanie końcówek z lodówki. Resztki pesto ze słoiczka, kawalek cukinii, końcówka zalegającego świeżego szpinaku i cudowny zapach rozniósł się po całym mieszkaniu. Składniki (4 porcje) -opakowanie ciasta francuskiego (zazwyczaj używam okrągłego ok. 240g) -2 łyżki zielonego pesto -kawałek cukinii -garść(...)świeżego szpinaku -1 mozarella Przygotowanie Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pesto.  Posypać liśćmi szpinaku. Cukinię i mozarellę pokroić w plastry. Poukładać na "pizzerkach". Piec około 10-15 minut w temperaturze 180 st. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 349,6 kcal Tłuszcz: 24,4g Białko: 10,2g Węglowodany: 21,8g Smacznego

Zielona Kuchnia
Szaszłyki z kiełbaskami, warzywami i gruszką 186

gruszką. Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt końcowy jest zachwycający. Szaszłyki doskonale smakują polane ketchupem. SKŁADNIKI: 4 kiełbaski grillowe Hańderek , 1 papryka czerwona, 4 małe cebule, 1 cukinia, 1 gruszka, 8 sztuk pomidorków cherry, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, przyprawa do grilla. PRZYGOTOWANIE: 1. Kiełbaski kroję na mniejsze kawałki. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cebulki(...)obieram i przekrawam na pół. Cukinię kroję w grubsze plastry. Gruszkę obieram i kroję w grubszą kostkę. 2. Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie paprykę, kiełbaski , cebulę, cukinię, gruszkę oraz pomidorki cherry. 3. Szaszłyki skrapiam olejem i oprószam solą, pieprzem oraz przyprawą do grilla. Szaszłyki układam na grillu i grilluję po około 10 minut z każdej strony. Grillowanie tylko

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szaszłyki z piekarnika 248

także w piekarniku. Mięso z łopatki doskonale sprawdza się w tym przepisie. Po upieczeniu jest miękkie i soczyste. ok. 300 g mięsa z łopatki wieprzowej 1 papryka 1 mała cukinia 3 małe cebulki 6-7 pieczarek 3 łyżki oleju łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli Mięso kroimy w kostkę(...)Przyprawy mieszamy z olejem, a następnie przekładamy do marynaty mięso. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę, pieczarki i cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Jeśli mamy grubą cukinię plastry możemy przekroić jeszcze na połówki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy warzywa i mięso. Pozostałą w miseczce marynatą możemy posmarować z wierzchu gotowe

Dieta bez mleka
Chłodnik jarmużowo cukiniowy 189

Błyskawiczny chłodnik który podałam z kaszą, dzięki temu jest bardziej treściwy. Jarmuż z cukinią stanowią świetne połączenie.Można taką zupę zabrać do pracy i mamy świetny lunch i do tego zdrowy. 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g jarmużu 1 cukinia mała 3 gałązki selera naciowego sól, pieprz 200 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki kaszy bulgur natka pietruszki olej rzapakowy(...)Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, razem z czosnkiem. Dodaję pokrojoną cukinię, i łodygi selera i chwile dalej przesmażam. Na końcu dodaję liście jarmużu, wlewam półtorej litra wody i gotuję na wolnym ogniu około dziesięć minut. Z jarmużu wycięłam wcześniej grube łodygi, ich nie używam. Zupę miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem, wlewam jogurt i schładzam w lodówce. Kaszę gotuję

wesoła kuchnia
Tofu z cukinią i makaronem 179

Ograniczyłam mięso, ale oczywiście o nim nie zapominam! Na zmianę jem produkty z roślin strączkowym. W tym wydaniu tofu z cukinią i makaronem! Składniki: 1/2 kostki tofu naturalnego 1 cukinia 25g suchego makaronu 1 łyżka oleju lnianego  przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie, curry, kebab-gyros, papryka słodka Sposób przygotowania: Tofu kilka godzin wcześniej kroimy w kostkę oraz(...)marynujemy" w przyprawach. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok 8-10 minut. Po upływie czasu na rozgrzanej patelni z olejem smażymy pokrojoną w kostkę cukinię. Dodajemy pozostałe składniki. Gotowe danie polewamy olejem lnianym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta