czerwonej kapusty. My lubimy piec czerwoną kapustę, ale najbardziej kochamy ją na surowo – w tej sałatce. Surowa czerwona kapusta jest aromatyczna i chrupiącą. Soczyste mango dodaje jej słodyczy, cukinia jędrności, a chili ognia. Całość stanowi doskonałe tło dla wędzonego pstrąga, który podlany dość ostrym, miodowo-cytrynowym dresingiem nabiera charakteru i smaku. Polecamy Wam ten przepis jako nową wersję sałatki(...)dorsza). Jeśli Agnieszka, która generalnie nie przepada za rybami, zakochała się w tej sałatce, to znaczy, że naprawdę jest warta spróbowania. Składniki: Wędzony pstrąg Ćwiartka kapusty czerwonej Mała cukinia Mango Papryczka chilli Natka pietruszki Dresing: Łyżeczka musztardy ziarnistej Łyżeczka miodu 2 łyżki oleju 4 łyżki soku z cytryny Sprawdź też inne oryginalne przepisy na sałatki. Przygotowanie: Krok 1 Kapustę kroimy
Niedzielny kucharzbardzo prosta w wykonaniu, a składniki doskonale do siebie pasują. Przygotowanie: 10 minut Poziom trudności: bardzo łatwe Surowa czerwona kapusta jest aromatyczna i chrupiącą. Soczyste mango dodaje jej słodyczy, cukinia jędrności, a chili ognia. Całość stanowi doskonałe tło dla wędzonego pstrąga, który podlany dość ostrym, miodowo-cytrynowym dresingiem nabiera charakteru i smaku. Polecamy Wam ten przepis jako sposób na podanie(...)dorsza). Jeśli Agnieszka, która generalnie nie przepada za rybami, zakochała się w tej sałatce, to znaczy, że naprawdę jest warta spróbowania. Składniki: Wędzony pstrąg Ćwiartka kapusty czerwonej Mała cukinia Mango Papryczka chilli Natka pietruszki Dresing: Łyżeczka musztardy ziarnistej Łyżeczka miodu 2 łyżki oleju 4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Krok 1 Kapustę kroimy w cienkie piórka, a mango w kostkę
Niedzielny kucharzzamiar kupić krajalnicę obrotową, która pozwoli mi kroić większe warzywa. Wracając do tajskiej zupy z kurczakiem i z zoodle możecie ją przyrządzić z pokrojoną w cienkie paski cukinią jak w tym przepisie . Zupa tajska zawiera kokosowe mleko, które jestem oddaną fanką. Lubię ostrą zupę ale nic nie szkodzi na przeszkodzie aby przyrządzić ją nieco w łagodniejszym tonie. Wszystko zależy(...)łyżka startego świeżego imbiru 1-2 łyżki czerwonej curry w paście 1 l wywaru z kurczaka lub kury 400 g kokosowego mleka obrane mięso z połowy kurczaka 1 duża cukinia 1 limonka 200 g fasolki szparagowej 4 duże brunatne pieczarki pęczek kolendry (1 doniczka) sól do smaku 2 łyżki oleju arachidowego Obierz cebulę, czosnek i pokrój w kostkę. Oczyść chili
codojedzeniaprzepis. Przetestujcie go póki warzywa są jeszcze stosunkowo tanie i świeże. Pachnące słoneczną jesienią ratatouille rozjaśni krótkie listopadowe dni. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cukinie Bakłażan 2 czerwone cebule 2 duże pomidory 4 ząbki czosnku Pęczek świeżego tymianku lub 2 łyżki suszonego Sól Pieprz Sporo oliwy Przygotowanie: Krok 1 Warzywa myjemy i kroimy: papryki w romby, cukinie(...)warzywa na wyłożone papierem i posmarowane olejem tacki do pieczenia, posypujemy tymiankiem i wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia: po 30 minutach wyciągamy papryki, cebule i czosnek. Po 40 minutach cukinię, chwilę później bakłażana. Krok 2 W międzyczasie, kiedy warzywa się pieką, zagotowujemy litr wrzątku, myjemy pomidory i w głębokim naczyniu zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na kilka minut, następnie wyciągamy pomidory
Niedzielny kucharzRobiłyście kiedyś dżem z cukinii? Jeśli nie to zróbcie go koniecznie! Egzotyczny dżem pomarańczowy z warzywa! Składniki: 5 kg cukinii 100 g pomarańczowej skórki kandyzowanej 1 kg cukru 4 galaretki pomarańczowe 2 cytryny Cukinię należy obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Połowę pokroić w kostkę, a kolejną część zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko wrzucić do garnka
Słodki Zakątekopakowanie lazanii (50 dag) Sos beszamelowy: • 5 dag masła • 2 łyżki mąki • 1/2 l mleka • gałka muszkatołowa • sól • pieprz biały Nadzienie: • cebula • 2–3 ząbki czosnku • 25 dag brokułów • cukinia • 3 kolorowe papryki • 50 dag filetów z piersi kurczaka • 4 łyżki oliwy • puszka pomidorów • kostka bulionu warzywnego • 25 dag mozzarelli • bazylia • oregano • sól, pieprz Przygotowanie: 1. Zrobić sos: w rondelku(...)zimnym mlekiem i cały czas mieszając, zagotować. Beszamel doprawić świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 2. Warzywa umyć, oczyścić.Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Brokuły podzielić na różyczki. Cukinię pokroić na półplasterki, a paprykę w drobną kostkę. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. Dodać paprykę, brokuły i cukinię
KUCHNIA POLSKAZapraszam na zdrowszą odmianę popularnego ciasta brownie. Dodając cukinię do ciasta przemyciłam trochę zdrowych warzyw do deseru. To moja propozycja zdrowego ciasta na weekend. Składniki: 1 szkl startej cukinii 75 g masła 1 jajko 150 g mleka skondensowanego słodzonego 2 czubate łyżki kakao 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia keksówka: 24x12cm Przygotowanie: Masło roztapiamy na patelni(...)odstawiamy do ostudzenia. Rozgrzewamy piekarnik. W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche: kakao, mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: cukinię, roztopione masło, jajko i mleko słodzone. Przesypujemy składniki suche do mokrych i razem dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze
słodkie i nie tylko historie kulinarnebidi-language:#0400;} Chcecie skosztować nowej pomidorowej, robionej w 15 min? No to zapraszamy ;) Składniki 1 słoik sosu pomidorowego Barilla z oliwkami 1 marchew 1 łyżka masła 1 cukinia średniej wielkości świeża bazylia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Sos przelewamy do garnka, dodajemy startą na dużych oczkach marchew, dolewamy gorącego bulionu(...)warzywnego (do poziomu 1,7 litra), gotujemy pod przykryciem około 10-12 min, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W tym czasie, przy pomocy maszynki robimy makaron z cukinii (szerokie wstążki). Jeśli nie posiadamy maszynki, cukinię tniemy wzdłuż na 2-3 mm plastry, później kroimy w julenkę (również wzdłuż), szklimy przez chwilę na rozgrzanym maśle. Dodajemy do zupy, podajemy
R'n'G Kitchencebula 1 duża biała cebula ok. 300 g szynki z indyka (można użyć również innej wędliny, parówek lub piersi z kurczaka) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 nieduża cukinia 2 duże ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, chilli w proszku Dodatkowo: 8 placków tortilli 8 plasterków żółtego sera pikantny ketchup zioła prowansalskie Obie cebule, szynkę(...)papryki oraz cukinię (wraz ze skórką) pokroić w średnią kostkę. Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucić cebule, gdy się zeszklą dodać szynkę, wymieszać i podsmażyć chwilę. Następnie dodać papryki, wymieszać, podsmażać przez kilka minut. Na końcu wrzucić cukinię, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i smażyć pod przykryciem, aż warzywa zaczną mięknąć. Wtedy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i smażyć
Simply FoodProponuje bardzo szybki, aromatyczny obiad, bądź kolację! Dodatek do makaronu zrobicie zanim ugotują się pappadrelle. Najprostsze i najszybsze makarony mają najlepszy smak. Składniki makaron pappadrelle cukinia baby (ilość zależy od Was) kawałek wędzonego łososia (np.filet) pokrojonego dość drobno natka pietruszki ser pecorino sól i pieprz do smaku śmietana 36% oliwa z oliwek około 3 ząbków czosnku, może być więcej Nastaw(...)wodę na makaron. Międzyczasie rozgrzej trochę oliwy z oliwek na dużej ciężkiej patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w półplasterki cukinię. Smaż pod przykryciem, dodaj po chwili kawałki łososia , dosmacz solą i pieprzem. Międzyczasie ugotuj makaron, odcedź. Do usmażonej cukinii z łososiem wróć, dodając do całości śmietanę 36 %. Nie czekaj ,aż zacznie się gotować
Z Kuchni Do Kuchnicałą rodziną się w niej rozsmakujcie. Składniki: warzywa: 3 duże marchewki, 1 duża pietruszka korzeń, 3 białe cebule, 3 papryki kolorowe (żółta, czerwona, zielona), 1 mała cukinia, 1 mały batat, 4 garście świeżego szpinaku (ok. 150 g), 400 g gotowanej cieciorki (bez zalewy), 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki, ponadto: 2-3 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią(...)kostka nie musi być idealna, chodzi o pokrojenie w podobnej wielkości warzywa, np. marchew kroimy wzdłuż, a następnie na plasterki. Papryki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy wzdłuż i na plasterki, jeśli skórka jest miękka to ją zostawiamy. Do dużego garnka (5 l) wlewamy olej, dodajemy cebulę, marchew, batat, pietruszkę i kilka minut podsmażamy często mieszając
Moniki SmakołykiMiałam dwa bardzo dojrzałe banany i szklankę startej cukinii, a więc wyszło ciasto bananowo cukiniowe. Super wilgotne, mięciutkie i pachnące bananami. Składniki: 2 dojrzałe banany 1 szklanka startej cukinii 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody garść orzechów włoskich szczypta soli Banany obrać i rozgnieść widelcem. Do bananów(...)dodać startą na grubych oczkach cukinię, cukier, olej, jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy włoskie. Wymieszać krótko szpatułką lub łyżką do połączenia składników. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godz. w temp. 170 stopni Celcjusza. Najlepiej po upieczeniu wyjąć z blachy i studzić na kratce. Życzę Smacznego! Miło
talerz przyjemnościZapraszam na super ciasto - idealne na weekend. Pyszna, wilgotna babka z dodatkiem zdrowej cukinii. W moim przepisie jest mało cukru ale wy możecie spokojnie zwiększyć jego ilość w przepisie. Polecam Składniki: 2 szkl mąki 2 op. kisielu cytrynowego w proszku (80g) 1 szkl maślanki 1/2 szkl cukru 100 g masła 2 jajka 1 szkl startej i odciśniętej cukinii 2 łyżeczki(...)oraz gotowa polewa keksówka 12x24 cm Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozpuszczamy masło i studzimy. W jednej misce łączymy mokre składniki: maślankę, rozpuszczone masła, jajka i cukinię. W drugiej misce łączymy suche składniki: mąkę, kisiele, cukier i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do miski z mokrymi i mieszamy dokładnie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneNadmiar dyni i cukinii wykorzystałam do przygotowania pysznych placuszków, które podałam z kwaśną śmietaną. Składniki: 500 g dyni 500 g młodej cukinii 3 jajka 4-5 łyżek mąki 1 mała cebula pół główki czosnku sól, pieprz, kminek, wędzona papryka w proszku, oregano olej dosmażenia kwaśna śmietana do podania Dynię obrać, usunąć pestki i miękki miąższ. Zetrzeć razem z umytą cukinią
Czerwień i błękitspaghetti wyszedł obłędny w smaku. Tym razem nie postawiłam na przyprawy a smak samych warzyw. Ich różnorodność - czerwona papryka, cebula, słodki batat, pieczarki, brukselka, cukinia sprawiają, że smak jest obłędny. Moje ulubione spaghetti w pysznym sosie, dwie warstwy sera i kołderka z ciasta francuskiego. Brzmi rewelacyjnie prawda? Bo tak też smakuje! Takie makaronowe danie jest idealne na jesienne(...)dodającego energii. Postawiłam na kolory jesieni! #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposóbnajesień Sos: 250 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula ½ czerwonej papryki 1 batat ½ cukinii (bez skórki) 6 brukselek 7 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 150 g makaronu spaghetti Lubella 1 duży arkusz ciasta francuskiego
VioletoweKucharzenie