Składniki (na 1 porcję) - 1/2 bakłażana (ok. 112 g), - 1/2 cukinii (ok. 112 g), - 5 pieczarek (100 g), - 1/3 opakowania sera typu Feta (ok. 90 g), - mała cebula czerwona (ok. 70 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka octu balsamicznego (ok. 5 g), - pół łyżeczki miodu (ok. 6 g), - przyprawy: sól, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania 1. Bakłażana, cukinię(...)Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z miodem i octem balsamicznym. 6. Całość polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - β-karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 450 g Energia: 438 ,7 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachburaka i awokado wg Ewy Chodakowskiej Fit budyń jaglany z bananem i brzoskwiniami Mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! Dietetyczny kurczak z cukinią i brokułami The post Koktajl hamujący apetyt – do zrobienia w 5 minut! appeared first
Kulinarne Przebojeodchudzający i mega zdrowy! Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej Mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! Dietetyczny kurczak z cukinią i brokułami The post Budyń jaglany z bananem i brzoskwiniami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeLeczo, czy ratatuj to nic innego jak gulasz warzywny z dodatkiem cukinii czy bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek, a żeby stworzyć kompletny posiłek, często dodaję do niej również parówki lub kiełbasę. Dzisiaj jedno i drugie :) Składniki: 1 młoda cukinia 0,5 kg 2 czerwone papryki 2 zielone papryczki chilli 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule(...)grubym dnie wlać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i obrane pokrojone w plasterki pieczarki, lekko poddusić. Wrzucić pokrojoną w paseczki paprykę, dodać okrojoną w talarki cukinię. Pomidory naciąć delikatnie na krzyż i ułożyć pod warzywami, wyjąć gdy skórka będzie odchodzić, zdjąć skórkę i pokroić. Dodać do całości. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, dodać obrane ze skórki
Gosia gotujerównież przepisy na: Koktajl z jarmużu, banana i jabłka – odchudzający i mega zdrowy! Mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! Dietetyczny kurczak z cukinią i brokułami The post Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej appeared first
Kulinarne PrzebojePyszna,zupełnie inna.Odmieniona wersja klasycznej faszerowanej papryki u mnie z kuskusem,tuńczykiem i cukinią -dzięki temu zrobisz ją w 15 min potem już tylko pieczenie. Spróbujcie sami.....polecam gorąco Składniki: 2-3 papryki 3/4 szkl. kaszki kuskus puszka tuńczyka w oleju 1 duża czerwona cebulka jedna mała cukinia (ok 250-300g) ulubione zioła(prowansalskie,toskańskie(...)łyżki masła lub margaryny Przygotowanie: Kaszkę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu(ja dodaję odrobinę soli) . cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju,dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cukinię i jeszcze chwilę smażymy. gotowe dodajemy do kaszki,dodajemy również odsączony z oleju tuńczyk,mieszamy wszystko dokładnie i doprawiamy do smaku ziołami i solą i pieprzem. Papryki rozkrajamy wzdłuż na pół
Swojskie jedzonkoKASZA JĘCZMIENNA Z WARZYWAMI A'LA TABBOULEH (3-4 porcje) 1 woreczek kaszy jęczmiennej 600 ml bulionu warzywnego 1 średnia cebula czerwona 2 duże ząbki czosnku 1 mała cukinia 1 pomarańczowa / żółta papryka, również nie za duża 1 pęczek pietruszki 2-3 gałązki świeżego oregano 2 średnie pomidory 3-4 jajka 1 łyżeczka majeranku suszonego (płaska(...)olej. Cebulę kroję w półtalarki, stosunkowo cienkie. Wrzucam na patelnie i smażę, aż cebula stanie się szklana. Obieram czosnek, siekam dość drobno i wrzucam do cebuli razem z majerankiem. Cukinię kroję w drobną kostkę. Wrzucam na patelnię. Paprykę pozbawiam nasion i ogonka, kroję również w drobną kostkę. Dorzucam do cukinii. Pomidory kroję w drobną kostkę. Pietruszkę i oregano siekam. Przesmażone
W kuchni Karmel-itkiProsty i smaczny pomysł na obiad z makaronem #lubella ! Młoda cukinia, orzechy włoskie, parmezan, makaron i garść świeżej bazylii to pomysł na obiad idealny. Zdecydowanie przepis ten wpisuje się w letnią propozycję na końcówkę lata! Składniki (na 2 -3 porcje): 120 gram makaronu Lubella Świdry 300 gram piersi kurczaka 3 małe cukinie garść orzechów włoskich(...)oliwa z oliwek do smażenia Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwek smażę cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną pierś kurczaka i smażę składniki kilka minut. Cukinię kroję i również smażę z pozostałymi składnikami. Wlewam bulion i redukuję go o połowę. Dodaję śmietanę i doprawiam solą oraz pieprzem sos. Parmezan ścieram, orzechy i bazylię drobno siekam. Ugotowany
Mango PapajaJESIENNA ZUPA JARZYNOWA Jesienna zupa na przecierze jarzynowym, którą z powodzeniem możecie przygotować w domu - przepis krok po kroku. Przecier jarzynowy z cukinii, cebuli i jabłek dodajemy do zupy zamiast śmietany lub zasmażki z mąki pszennej. Zupa jest gęsta i bardzo smaczna :) Zupę doprawiamy ulubionymi przyprawami, ale niezbędny jest tutaj kwas z ogórków kiszonych, dzięki niemu smak jest lepszy - przypomina(...)Pięknego dnia :) K.K. SKŁADNIKI ok. 3 litry bulionu drobiowo-jarzynowego 2 ziemniaki 1 marchew garść fasolki szparagowej 6 łyżek ryżu 1 cebula 1/2 pora (tylko biała część) 1 niewielka cukinia (bez skórki i nasion) 2 pomidory (bez skórki i nasion) 1 jabłko (bez skórki i gniazd nasiennych) garść ulubionego makaronu sporo posiekanego koperku ok. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kwas
Moja Książka Kucharskavegetti cukiniowym Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 2 cebule – sól czarna, 3 liście laurowe, 5 sztuk ziela angielskiego – 1 cukinia, natka pietruszki Wykonanie: – Gotować warzywa i przyprawy z odrobiną soli, na wolnym ogniu ok. 1 godzinę. – Z cukinii zrobić makaron za pomocą specjalnej temperówki(...)warzyw i zalać go wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić. – Podawać warzywny bulion z cukinią, odrobiną wiórków z marchewki i pietruszką. Rosołek z vegetti marchwiowym Gotować rosołek jak poprzedni. Podawać z makaronem z marchewki wykonanym temperówką do warzyw i z natką pietruszki. Kapuśniak Składniki
To co kochamzdrowia ze zbóż i z zielonych warzyw to sycąca propozycja, która nadaje się nie tylko np. na drugie śniadanie, ale będzie także idealnym napojem po treningu. W środku znajdziemy cukinię lub ogórka, pietruszkę, seler, sałatę, Inkę Klasyczną Bio oraz len - czyli warzywa i zboża, które są bogactwem witamin i minerałów w ilościach ogromnych. Oprócz tego w przepisie znajdziemy banana(...)łyżeczka mielonego lnu banan 250 ml soku jabłkowego 5 cm łodygi selera naciowego kilka gałązek natki pietruszki liść sałaty pół ogórka zielonego lub jeden gruntowy, lub 1/4 niedużej cukinii Wykonanie: Wszystkie warzywa myjemy. Ogórka lub cukinię pozostawiamy ze skórką. Banana obieramy. W kielichu blendera umieszczamy kolejno wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę. Podajemy :-) Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-9 Składniki: 500 g mięsa mielonego, 3 większe cukinie, średnia papryka czerwona, średnia papryka zielona, średnia papryka żółta, mała cebula, łyżka oleju, łyżeczka papryki słodkiej, szczypta pieprzu cayenne, 3 większe pomidory (około 50 dag), 300 ml przecieru pomidorowego, sól, pieprz. #MyVictorinox Przygotowanie: W garnku(...)rozgrzewam olej, podsmażam mięso, następnie dodaję posiekaną cebulę oraz sól i pieprz. Smażę do momentu zeszklenia się cebuli co jakiś czas mieszając. Papryki i cukinię kroję w większe kawałki. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w większą kostkę. Do mięsa dodaję paprykę, a po chwili również cukinię. Doprawiam solą, papryką słodką i cayenne. Gotuję 10 minut, co jakiś czas mieszam
JejKuchniaCebula – 100 g (1 x Sztuka) Soczewica czerwona – 60 g (5 x Łyżka) Marchew – 45 g (1 x Sztuka) Pieczarki – 100 g (5 x Sztuka) Cukinia – 300 g (1 x Sztuka) Czas przygotowania: 40 minut 1. Do 500ml wody dodaj startą na tarce cukinię oraz marchewkę. 2. Do gotujących warzyw wsyp soczewicę i gotuj(...)mieszając co chwilę. 3. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki, a cebulę w piórka. 4. Na maśle podsmaż cebulkę, a następnie dodaj pieczarki, by się poddusiły. 5. Dodaj do cukinii i marchewki podduszone warzywa, dolewając w razie potrzeby trochę wody. 6. Gotuj, aż soczewica i warzywa będą gotowe. 7. Przypraw do smaku solą, kurkumą, pieprzem czarnym i ziołowym, estragonem, tymiankiem
Powiedz dietom niemasełka i szynki prosciutto, a sery się ciągną i ciągną. Można dać się ponieść wyobraźni i modyfikować ją w zależności od swoich ulubionych smaków, ja dałam młodziutką cukinię ze swojego ogródka, zjedzą i dzieci i dorośli, najlepiej podawać ją prosto z pieca w niewielkich ceramicznych naczyniach do zapiekania jak u mnie , jedna porcja dla każdego, dzięki temu nie brudzimy(...)dodatek jest błyskawiczna jak letnia burza. Gwarantuję nie będziecie zawiedzeni! #MyVictorinox Składniki na 4 porcje: 70 dag ziemniaków sałatkowych 15 dag szynki podsuszanej prosciutto 1 młoda cukinia 3 kulki sera mozzarelli 20 dag sera gruyere Masło do posmarowania formy Suszony rozmaryn do smaku Przyprawa do ziemniaków do smaku Zioła prowansalskie do smaku Sól morska do smaku Jak wykonać
Wanilia i Kardamondodaję na świeżo składniki, które łatwo się psują. Porcję możecie modyfikować dowolnie od zasobności waszej spiżarni, z tego przepisu wychodzi 5 litrowych słoików. Składniki: - 2 kg pomidorów - 2 kg cukinii - 1,5 kg czerwonej papryki - 5 ząbków czosnku, (opcjonalnie jeśli lubicie) - 2 łyżeczki suszonej bazyli - 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego - kilka liści laurowaych(...)łyżki soli, dałam morską - świeże liście selera lub lubczyku - olej - woda 1. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Młode cukinie nie obieramy z łupiny, obieramy tylko te duże i twarde, jak również usuwamy z nich gniazda nasienne. Z pomidorów usuwamy zielony trzon, skórkę zawsze zostawiam, ale jeśli wolicie bez skórki to należy pomidory sparzyć, a następnie ściągnąć skórkę
Apetyczna babeczka