Placuszki z tartej cukinii i ziemniaków, podane z serkiem śmietankowym wymieszanym z ziołami, które Wam dzisiaj proponuję, są zainspirowane regionalnym daniem z Owernii. Tak przygotowany serek nazywa się w tym regionie Francji „sarrasou”, tradycyjnie do jego przyrządzenia używa się świeżego, miękkiego twarożku ze zsiadłego mleka, sprzedawanego w specjalnych pojemniczkach z dziurkami, umożliwiających odpływanie serwatki. Tego typu ser odstawia się przed(...)ząbek czosnku ● 30 ml octu winnego lub jabłkowego ● 40 ml oleju z orzechów laskowych (lub oleju rzepakowego) ● sól, pieprz Składniki na placki: ● 3 średnie ziemniaki ● 1 nieduża zielona cukinia ● ½ ząbku czosnku ● 4 łyżki świeżych ziół (np. szczypiorku, natki pietruszki, trybuli, estragonu) ● olej do smażenia ● masło do smażenia Przygotowanie ziołowego serka „sarrasou”: Umyj, osusz i drobno posiekaj zioła
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaNareszcie są, świeże warzywa. Kolorowe papryki, pachnące czerwone pomidory, jędrne cukinie. Och... długo mogła bym się zachwycać. Nadszedł czas na leczo. To moje pierwsze w tym roku, ale na pewno nie ostatnie :) Składniki: 3 papryki czerwone 2 papryki żółte 2 papryki zielone 1 nie duża cukinia 4 pomidory 2 cebule 500 g. kiełbasy śląskiej 1/2 szklanki przecieru pomidorowego z kartonika(...)Wykonanie: Cebulę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmażyć chwilę i dodać sparzone i pokrojone pomidory, następnie wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Cukinię obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i dorzucić do garnka z warzywami. Dodać przecier i przyprawy. Można trochę podlać wodą. Dusić pod przykryciem około 40 -50 minut, co jakiś
Agusiowe smakołykiSKŁADNIKI: 2 - 3 PORCJE, OK. 20 SZT. Ciasto: 3 duże łyżki mąki (najlepiej razowa) 1 jajko 1 cukinia (około 300 g) olej rzepakowy 1 cebula szalotka świeża bazylia (ewentualnie natka pietruszki) pieprz, sól Sos: jogurt naturalny czosnek ziarna słonecznika PRZYGOTOWANIE Dobrze umytą cukinię zetrzeć (ze skórką) na dużych oczkach. Posolić, wymieszać, odstawić na 10 minut, po tym czasie(...)placuszek nie powinien być grubszy niż 1 cm. Podawać z sosem czosnkowym i ziarnami słonecznika, opcjonalnie tzatziki. Pysznie smakuje samodzielnie oraz jako dodatek do dań głównych. Zobacz też: Cukinia warzywem pełnym walorów
Better Life By Auntie Juchili, wzbogaciłam danie czosnkiem, cebulą, sezamem, parmezanem, kolendrą. Zazwyczaj łączę indywidualnie warzywa na patelni i smażę na oleju sezamowym lub przygotowuję je na parze (szczególnie marchew, brokuły, warzywa strączkowe, cukinię), za to dziś zrobiła to za mnie gotowa mieszanka. Na szybki i smaczny obiad wystarczy. Kilka dodatków i aromatyczny obiad z makaronem ryżowym i warzywami gotowy. Nie jest to konkretnie(...)warzywami. Danie podaję z kolendrą lub natką posypane sezamem, czasem w połączeniu z parmezanem lub oddzielnie. Makaron ryżowy podaję także w innych wersjach, szczególnie lubię połączenia z: - brokułami, cukinią, cebulą, czosnkiem, mrożonym groszkiem, marchewką, przyprawiam imbirem i sokiem z limonki, - fasolką szparagową, papryką, cukinią, cebulą, czosnkiem, chili, - pomidorkami koktajlowymi, najlepiej kolorowymi, pieczarkami, chili, marynowanymi kiełkami i poszatkowaną kapustą pekińską. Proste
Zasmakuj KuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 150 g makaronu fusilli, średnia cukinia, pojedyncza pierś kurczaka, 80 ml śmietany 30%, sól, pieprz, 1/2 łyżeczka curry + szczypta dodatkowo, 1/2 łyżeczki bazylii, łyżeczka + 2 łyżeczki oleju, łyżka masła. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Kurczaka kroję w kostkę(...)mieszam z łyżeczką oliwy, solą, 1/2 łyżeczki curry i 1/2 łyżeczki bazylii. Cukinię kroję w kostkę, podsmażam z dodatkiem soli i pieprzu na maśle z dodatkiem dwóch łyżeczek oliwy (do momentu aż lekko się zarumieni). Kiedy cukinia będzie miękka, dodaję kurczaka, smażę kolejne 3 minuty (często mieszam). Po tym czasie wlewam śmietanę, zagotowuję. Na koniec dodaję ugotowany makaron, szczyptę curry
JejKuchniaporcje: 200 g ryżu do paelli lub risotto bądź ryżu krótkoziarnistego 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 duży pomidor lub 2 mniejsze 1 nieduża cukinia 4 różyczki brokuła 1/2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku 750 ml bulionu 2 łyżki oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) lub delikatnej oliwy czerwona ostra papryczka (opcjonalnie, ilość zależna(...)minuty. Wlać wrzący bulion, wymieszać i gotować 15 minut na średnim ogniu, nie mieszając, bez przykrycia (bulion powinien wyraźnie i równomiernie się gotować, ale też nie powinien wrzeć nadmiernie). Cukinię pokroić w kostkę (około 1-cm), różyczki brokuła porwać na małe kawałki. Na wierzchu gotującego się ryżu ułożyć kawałki warzyw, wysypać groszek – przy pomocy łyżki warzywa delikatnie wcisnąć w ryż
Even Better Foodpanierce to za mało - sięgnijmy po te kotleciki:). Smakują doskonale, można smażyć je na oleju lub na patelni teflonowej bez niego. 2 filety z kurczaka 1 duża cukinia 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 2 cebule 2 jajka L 3 łyżki mąki olej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1. Cebulę kroimy w kostkę. Filety siekamy(...)Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Pietruszkę i koperek siekamy. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, zasypujemy łyżeczką soli, mieszamy, odstawiamy na 20 minut. Dokładnie odciskamy z wody, którą puściła. 2. Mieszamy ze sobą filety, cukinię, cebulę, koperek, pietruszkę, jajka, mąkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami
Szefowa kuchnichodzi! Skladniki ( na jedną rybną "paczkę") Filet z morszczuka ( może to być też mintaj, czy dorsz) 1/2 marchewki 1/2 cukinii 1/2 cebuli 1 łyżeczka masła Przyprawy: ja dziś poszłam na łatwiznę używając przyprawy gotowej do ryb. Ale sól, pieprz, koperek(...)cytryny też bedzie super:) Marchewkę kroimy w slupki, Cukinię w plastry, cebulę w piórka. Folię aluminiową tniemy na dość spory kawałek, by bez problemu szczelnie zamknąć całość. Najpierw ukladamy cukinię, potem ryba obsypana obficie przyprawami, marchewka, cebula. Calosc jeszcze odrobine solimy i kladziemy
Mamuśka wraca do formypostanowiłam przygotować właśnie ze skórką parmezanu. Nadaje ona zupie intensywny, niepowtarzalny smak i aromat. Trudno porównać go z czymś innym. Do przygotowania mojej minestrone użyłam świeżych warzyw - marchewki, selera, cukinii, zielonej fasolki i papryki oraz kilka plasterków boczku. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1/2 korzenia selera 1 nieduża cukinia 2 ziemniaki garść zielonej fasolki szparagowej(...)Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć wszystko razem przez 2-3 minuty. Dodać marchew, ziemniaki, pietruszkę, cukinię i fasolkę. Smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać listek laurowy i bazylię. Zalać wywarem warzywnym, dodać kawałek (ok. 5 cm) skórki parmezanu i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut
Kulinarne InspiracjeSkładniki: kilka kwiatów cukinii 50 g sera feta 1/2 cebuli czosnkowej 1 duża garść szpinaku pieprz masło ciasto: mąka, woda, sól, pieprz Kwiaty cukinii umyć i usunąć słupek. Osuszyć na … Czytaj dalej Smażone kwiaty cukinii
czarrna od kuchniszklanki suchego ryżu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku 1 łyżeczka koperku olej kokosowy do smażenia sos z warzywami: 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1 cukinia mała puszka kukurydzy 1 opakowanie pomidorów krojonych 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta kurkumy sól, pieprz wykonanie: Przygotowujemy pulpeciki. Na początek obieramy i siekamy cebulkę, którą krótko podsmażamy na rozgrzanym(...)Dokładamy do sosu pulpeciki. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dolać wody. Przykrywam garnek pokrywka i gotuje na małym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodaje pokrojona w kostkę cukinie oraz kukurydzę z puszki. doprawiam też wszystko do smaku. Gotuje jeszcze chwilę by cukinia nieco zmiękła, ale nadal pozostała lekko chrupiąca. Sos podaję z ryżem lub kaszą jaglaną
Przysmaki KarolkiObiad w bardzo letnim stylu. Mloda cukinia, ostatnie już szparagi, botwinka, pierś kurczaka i pyszny drobny makaron razem z delikatnym sosem na bazie sera ricotta. Uwielbiam takie połączenia a to jest wybitnie smaczne. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które zasmakuje każdemu, jestem przekonana. Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka drobnego makaronu MINI Lubella 5 warzyw(...)szparag pęczek botwinki bez korzenia 5-6 mini cukinii 200 gram sera ricotta 400 gram piersi kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czonku rozmaryn świeży natka pietruszki sólo i pieprz oliwa z oliwek 1 lampka białego wina Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek
Mango Papajapodałam go z makaronem Lubella Mini Rurki 5 warzyw. Polecam Składniki: 1 opakowanie makaronu Lubella Mini 5 warzyw pęczek botwinki łyżka soku z cytryny szczypta cukru 1 średnia cukinia 4 małe ogórki gruntowe 400 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka pokrojonego koperku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Botwinkę oczyszczamy, myjemy i drobno kroimy. Przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny(...)cukier i szklankę wody. Gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostudzenia. Cukinię i ogórki myjemy i osuszamy a potem obieramy ze skórek. Obrane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię i ogórki przekładamy do miski. Dodajemy jogurt naturalny, koperek i mieszamy. Następnie dodajemy ugotowaną botwinkę i mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki
słodkie i nie tylko historie kulinarnepomysł na pyszne warzywa z ryżowym makaronem w tajskim sosie z sezamem. 15 minut o obiad masz gotowy! SKŁADNIKI: - 1 opakowanie ryżowego makaronu typu wstążki- TaoTao - 1 mała cukinia - 1 szalotka - 3 ząbki czosnku - 1 papryczka chilli - 2 łyżki sezamu - dymka - 1/3 brokuła - kawałek części pora - garść zielonego groszku cukrowego - 2 łyżki marynaty w sosie tajskim TaoTao - 2 łyżki(...)sosu chilli czosnkowego TaoTao - 4 łyżki sosu sojowego TaoTao - 4 łyżki oleju rzepakowego - sól Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Cukinię kroimy na cienkie wstążki, jak makaron. Brokuł dzielimy na małe różyczki. W woku na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną szalotkę, czosnek, pora, groszek cukrowy i brokuła. Po 2-3 minutach dodaj przyprawy sos sojowy, marynatę, cukinię
SMYKWKUCHNIuwielbiacie tarty tak samo jak my? To jeden z... Artykuł TARTA FRANCUSKA Z CUKINIĄ I ORZECHAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE