łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka curry sok z 1 limonki 1/2 łyżeczki sypkiej kolendry 1/2 łyżeczki bazylii sól i pieprz dodatkowo 1 cebula 1 cukinia 2 duże pomidory 2 liście kaffiru (opcjonalnie) 1 puszka mleczka kokosowego 400ml 1 serek topiony (użyłam ementalera Hochland) 1 łyżka śmietanki 30% 2 płaskie łyżki mąki Wykonanie: bulion: umyte jarzyny(...)serek topiony, gotować na małym ogniu, aż serek całkiem się roztopi. Na suchej patelni podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, a następnie dodać zamarynowanego kurczaka, dodać pomidora oraz pokrojoną w plasterki cukinię, smażyć ok.6-8minut. Następnie całość przełożyć do bulionu z mleczkiem kokosowym. Gotować chwilę. Śmietankę rozrobić z mąką, podlać bulionem i dokładnie wymieszać. Połączyć z zupą. Gotować jeszcze chwilę. Podawać ze świeżym
Raj dla PodniebieniaMakaronowe muszle nadziane warzywnym farszem, zapieczone z sosem beszamelowym i mozzarellą. Dlaczego nie? Składniki (na 5-6 porcji) opakowanie makaronowych muszli 1 cukinia 1 bakłażan 1 cebula 1 papryka (użyłam żółtej) 1 słoiczek czerwonego pesto 1 serek topiony (użyłam goudy Hochland) 1 duży pomidor oregano czosnek (3 ząbki) papryka słodka i ostra pieprz, sól 100g sera mozzarella(...)oliwek beszamel 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: muszle lekko podgotować w osolonej wodzie, odcedzić, przełożyć na talerz do ostygnięcia. Cukinię, cebulę, paprykę i bakłażana umieścić w blenderze i rozdrobnić. Warzywną pulpę podsmażyć na patelni na oliwie, doprawić ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać serek topiony, a na sam koniec czerwone
Raj dla Podniebieniarobi się ciepło to zazwyczaj nie mamy ochoty na ciężkie dania dlatego zrobienie oryginalnego makaronu z lekkim i aksamitnym sosem wydaję się wręcz idealnym pomysłem Makaron z cukinii z sosem z kalafiora , posypany dodatkowo podpieczoną szynką , serem Dziugas (polska wersja parmezanu) i pistacjami ! SKŁADNIKI : 1 duża cukinia 1/2 kalafiora 1 szkl. mleka migdałowego niesłodzonego 1 łyżeczka soku(...)cytryny 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego sól pieprz 1 łyżeczka płatków drożdżowych ( nadają ciekawy serowy posmak ) dodatkowo: szynka, ser, pistacje *w wersji vege oczywiście pomijamy produkty pochodzenia zwierzęcego :) PRZYGOTOWANIE: Cukinię obieramy i kroimy na równej długości paski ( wiem, że obecnie można kupić w wielu sklepach gotowe "tagliatelle" warzywne ). Kalafiora gotujemy do miękkości w mleku z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, soli i pieprzu
Marcepanowa kuchniaSkładniki: ziemniaki 1 kg, cukinia 1 średnia, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, pory 2 sztuki, jajka 2 sztuki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba cukinię umytą zetrzeć ze skórką na tarce grubsze oczka, posypać ciut solą i odstawić na 30 minut do pojemnika rozdrabniacza dodać pokrojone obrane ziemniaki(...)kawałki pory, cebuli, ząbki czosnku, wbić jajka i wszystko dokładnie w rozdrabniaczu zmiksować masę przelać do miski dodać przyprawy i wymieszać z cukinii odcisnąć nadmiar soku i dodać do masy, wsypać mąkę i łyżką wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć nie za grube placki na złocisty kolor, odkładać na ręcznik papierowy pyszne, chrupiące, aromatyczne placki, nam najlepiej smakują z gęstą
W Mojej Kuchni LubięJest to jeden z najszybszych obiadów – wystarczy ugotować kaszę i wymieszać ją z podsmażonymi warzywami. Wybór warzyw jest szeroki, jednak ja najchętniej łączę cukinię, brokuła oraz pomidora, a do tego dodaję również cebulę // Składniki: 150 g kaszy jaglanej około 400 ml wody (2.5 raza więcej od objętości kaszy) 1 mała cukinia 1 pomidor kilka różyczek brokuła 1 cebula oliwa(...)Kaszę jaglaną gotujemy – opłukujemy, zalewamy wodą, dodajemy sól, curry, zioła i gotujemy na małym ogniu do czasu wsiąknięcia wody przez kaszę. Na patelni podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i małe różyczki brokuła. Całość doprawiamy. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pokrojonego pomidora oraz kaszę jaglaną. Całość mieszamy, możemy jeszcze doprawić. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam
Via Gustomuszę wspominać, że ugotowany na bulionie makaron, kasza czy ryż smakuje wyśmienicie? Nie muszę. Smakuje. Dodałam do tego mrożony groszek od którego jestem szczerze uzależniona. Dodałam startą marchew, startą cukinią i brokuł. Dodałam przyprawy, dodałam bazylię i podałam z pieczonymi pomidorkami. Wyszło przepysznie! Użyłam włoskiego makaronu, drobnego, którego dodaje się do zup. Natomiast spokojnie można wykorzystać w zamian ryż(...)solidne porcje: 1 szklanka drobnego makaronu do zup, kaszy jaglanej, ryżu, bulguru, kuskusu.. itd. 2 marchewki 3- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 1 cukinia 250 gram brokuł 1 szklanka mrożonego groszku sól, pieprz, majeranek świeża bazylia 2 łyżki śmietany 18%- można pominąć garść pomidorków koktajlowych łyżka oliwy z oliwek
Mango PapajaPRZEPISY oczywiście na blogu. PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z ZIELONYMI SZPARAGAMI Składniki na zupę krem z zielonymi szparagami: 350 g zielonych szparagów 1 korzeń pietruszki ( średniej wielkości ) 1 mała cukinia 1 średnia cebula 500 ml wody 100 ml śmietanki 30 % sól biały pieprz zielona pasta curry - według uznania ( można pominąć ) 2 łyżki oliwy Wykonanie kremu z zielonymi szparagami: Cebulę pokroić(...)piórka, cukinię w półtalarki, pietruszkę w kostkę. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, pokroić szparagi na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę, smażyć 2-3 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę pietruszkę -smażyć, aż warzywa lekko się zrumienią. Następnie do garnka dodać pokrojone szaragi i cukinię - smażyć 3-4 minuty. Podsmażone warzywa zalać wodą
kolorowotorcikowooraz sos sojowy. Kiedy makaron jest już gotowy, najwyższy czas zabrać się za przygotowanie piknikowej sałatki. Ten przepis to świetny pomysł na japońskie bento box Sałatka z japońskim makaronem, cukinią i marchewką Składniki: 1 kubek Japoński Klasyczny Oyakata 1/4 marchewki 2 listki jasnej części kapusty włoskiej 1/4 cukinii 1 ząbek czosnku kilka listków natki z pietruszki Przygotowanie: Makaron Japoński Klasyczny(...)Oyakata , przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotowy przekładamy do miski. Marchew obieramy razem z czosnkiem. Czosnek siekamy z natką pietruszki. Przekładamy do miski z makaronem. Cukinię i marchew kroimy na cienkie paski. Warzywa przekładamy do makaronu. Dodajemy pokrojoną w paski kapustę włoską. Całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się
Moja smaczna kuchniadanie powinno gościć w kuchni jak najczęściej..Jarmuż ma bowiem niezwykłe właściwości alkalizujące :). SKŁADNIKI 1-2 cukinie 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka jarmużu 3-4 suszone pomidory szczypta gałki muszkatołowej szczypta oregano 1 ząbek czosnku olej kokosowy do smażenia 1 cm kłącza imbiru nasiona słonecznika WYKONANIE Myjemy dokładnie cukinie,przekrawamy na pół i w poprzek.Wydrążamy środek(...)gałka muszkatołową ,solą,smażymy aż zmięknie jarmuż.Dodajemy pomidory,miąższ z cukini i oregano.Wsypujemy kaszę jaglaną mieszamy doprawiamy do smaku solą i smażymy ok.2 min. Następnie wypełniamy farszem podpieczone cukinie i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok.10 min. Serwujemy z prażonym na suchej patelni słonecznikiem. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaSkładniki 2 -3 średnie cukinie 60 ml. Oliwy 1-2 łyżki octu jabłkowego,lub zwykłego 2-4 ząbki czosnku szczypta pieprzu czarnego po łyżce -zielony koper,pietruszka,bazylia posiekane-ja dałam suszone ,z braku świeżego sól morska do smaku 1-2 łyżeczki miodu do smaku Wykonanie Umytą cukinie obrać i pokroić wzdłuż na cienkie paski- u mnie szeroką obieraczka pokrojone(...)Doprawić solą do smaku,pozostawić na 20-25 minut do zmięknienia. Pozostałe składniki połączyć ze sobą,dokładnie mieszając. Następnie lekko odsączyć cukinie i połączyć z przygotowanym sosem.Wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie sałatka gotowa do spożycia do obiadu ,na drugie śniadanie do szkoły
w mojej kuchniSkładniki : mała cukinia połowa średniego batata 2-3 łyżki mąki kukurydzianej jajko sól, tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Umytą, nieobraną cukinię zetrzeć na tarce, posypać solą i pozostawić na chwilę Obrany batat również zetrzeć Cukinię odcisnąć, połączyć z batatem, dodać mąkę, jajko, odrobinę soli- wymieszać Smażyć cienkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, najsmaczniejsze na ciepło
Proste Potrawydzięki temu danie jest lekkie i bezglutenowe. Polecam jeść pałeczkami, moje dzieci miały niezłą zabawę :) 250 g makaronu ryżowego tagliatelle 2 filety z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 cukinia 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu ryżowego 1,5 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku świeży szczypiorek olej sezamowy(...)smażenia Makaron ugotować w wodzie wg wskazówek na opakowaniu, czyli ok po 15 minutach będzie gotowy. Przed rozpoczęciem smażenia woku należy cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Fileta z kurczaka pokroić na małe kawałki. W woku dobrze rozgrzać olej sezamowy i wrzucić fileta z kurczaka. Podlać 1/4 szklanki sosu sojowego
https:KKuchniaMniamSkładniki: Ok. 4 kg pomidorów podłużnych Lima lub innych mięsistych – można użyć zwykłych pomidorów ale trzeba będzie je dłużej odparowywać Ok. 4 kg papryki – kolory dowolne Ok. 4 kg cukinii Ok. 2-3 kg cebuli 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Kilka łyżek oleju rzepakowego Paprykę wydrążyć i pokroić w grubą kostkę. Cukinię również pokroić w grubą kostkę. Pomidory można(...)wsady. Cebulę pokroić w grubsze półplasterki, zeszklić na oleju. Zeszkloną cebulę przełożyć do dużego garnka, dolewając maks 100 ml wody. Dodać paprykę i poddusić chwilę. Następnie dodać cukinię i pomidory. Całość dusić ok 5-10 minut od momentu zagotowania. Długie gotowanie spowoduje, że wszystkie warzywa się rozpadną. Gotowane krócej pozostaną lekko chrupiące. Gorące nalewać do słoików, zakręcać i odstawiać
Ze smakiem bez glutenu