cukinia - 18701 przepisów (strona:524/1247)

WEGAŃSKA ZUPA "ZASKAKUJĄCE POŁĄCZENIE SMAKOWE" 146

Dlaczego zaskakujące? Bo ta zupa miała być leczem z cukinii. Później stwierdziłam, że może lepiej barszczyk. Ale przecież namoczona na noc soczewica też nie mogła się zmarnować. No i mleczko kokosowe, niewykorzystane dziś, zepsułoby się. I tak oto połączyłam leczo z buraczkami, soczewicą i mlekiem kokosowym. I co wyszło? Niebo! Przepyszna zupa! Imbir, dymka, czosnek, natka pietruszki dodatkowo wzbogaciły(...)nietypowy smak. Polecam eksperymentować w kuchni. Ta zupa potwierdza, że warto. Do dzieła Kochani! Składniki na 4 porcje: 1/2 szklanki suchej soczewicy zielonej, 3 malutkie buraczki, 3 pomidory, 1/2 cukinii, 3 małe, młode cebulki, 1/2 puszki mleka kokosowego lub domowej roboty mleko z 1 kokosa, 2 ząbki czosnku, szczypiorek, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1 łyżeczka

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKI PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I KAPUSTY 124

Kolejna wersja wegańskiego pasztetu. Tym razem wśród głównych składników występują: kasza jaglana, kapusta i cukinia. Pasztety może nie są daniem błyskawicznym w wykonaniu, ale zazwyczaj stanowią obiad na dwa dni, więc tak naprawdę oszczędzają nasz cenny czas. :-)  Muszę przyznać, że moja córcia nie jest wielką fanką pasztetów, ale ten jej bardzo posmakował. Zjadła 4 duże plastry na jeden posiłek(...)domagało obiadu. Na zdjęciach widoczne skutki zbyt wczesnego krojenia. :-) Składniki na keksówkę o wymiarach 11 x 24 cm: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 1/4 główki małej kapusty, 5 plastrów cukinii (plastry o grubości 0.5 cm), 1/2 cebuli, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka koperku suszonego, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Jeść, by żyć w zdrowiu
KOTLETY Z SOCZEWICY I CUKINII (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 126

Delikatne, syte, aromatyczne, pyszne kotlety w sam raz na obiad. W komplecie z sałatką tworzą duet doskonały. Wszędzie teraz pod dostatkiem cukinii, warto ją wykorzystać do tego dania. W połączeniu z soczewicą, cebulą i dużą ilością koperku tworzy niesamowicie pachnące burgerki. Posmakują każdemu! Składniki na 12 sztuk: 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy 1,5 szklanki startej cukinii 1/2 szklanki mąki(...)mała cebula, garść posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki curry, olej kokosowy rafinowany do smażenia. Wykonanie: Ugotowaną soczewicę łączymy z cukinią, mąką kokosową, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, poszatkowaną cebulą, koperkiem i przyprawami. Formujemy kotleciki o średnicy 6-7 cm. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
DOMOWE KISZONKI - NATURALNY PROBIOTYK 158

kiszonki . Bakterie kwasu mlekowego, namnażane podczas kiszenia mają właściwości detoksyfikacyjne, poprawiają działanie układu nerwowego i koncentrację, wspomagają trawienie, wytwarzają witaminy B2, B3, B6, PP. Kisić można kapustę, ogórki, buraczki, cukinię, patisony. Warzywa w takiej formie świetnie sprawdzają się jako składnik surówek, kanapek, koreczków i innych przekąsek. Warto stworzyć zapas kiszonek na chłodne i pozbawione słońca miesiące, kiedy spada poziom witaminy(...)kiszonki są zazwyczaj nic nie warte, próżno w nich szukać pożytecznych bakterii probiotycznych. Powiem więcej, poza walorami smakowymi, nie posiadają nic pozytywnego. Poniżej ściąga jak wykonać domowe kiszone ogórki, cukinię i buraczki. Polecam!  DOMOWE OGÓRKI KISZONE  Co potrzebujemy? - ogórki, - czosnek, - chrzan (korzeń), - liście chrzanu, - koper, - solona woda, - słoiki i nakrętki. Jak zrobić? Ogórki dokładnie myjemy i moczymy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kurczak w warzywach Julienne z syropem miodowo-winnym z granatową marchwią 149

przypraw zamiast kotleta z piersi kurczaka  zrobiło się wspaniałe lekkie i zdrowe danie . Składniki:6 osób 0,8 kg piersi z kurczaka 2 marchewki 1 seler naciowy 1 cukinia 3 łyżki miodu płynnego 1/2 szczypioru 1 garść kukurydzy 1 garść kiełków bambusa (możemy nie dodawać) 6-7 łyżek słodkiej papryki 1 łyżka mieszanki przypraw Indyjskich "Madras" 1/2 soku(...)paski. Marynujemy czerwona papryką i przyprawą "Madras" dodając sok z limonki . Mieszamy dokładnie i pozostawiamy na minimum 30 minut Warzywa myjemy i kroimy w cienkie paski (seler i cukinia ) marchew obieramy i również kroimy . Następnie kurczaka smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni. Często mieszamy Na wok-u oddzielnie dusimy warzywa na samej wodzie różanej z dodatkiem miodu , tymianku i estragonu

Viola cooks with passion
Potrawka meksykańska z fasolą czerwoną. 250

pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy oraz dla podkręcenia ostrości papryczkę chyli. W przepisie przewidziałam też ketchup, z racji tego, że nie mam w domu kupnego, dodałam ketchup z cukinii, który idealnie wpasował się w potrawę. Całość dobrze doprawiłam. Potrawka świetnie smakowała z ryżem. Bardzo lubię takie pikantne dania. Na chłodne dni jest rewelacyjne, doskonale nas rozgrzeje :D. Polecam gorąco(...)Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki oleju 1 duża cebula czerwona 2 puszki czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu z cukinii lub zwykłego ketchupu 1 puszka krojonych pomidorów 300 mi bulionu 1 papryczka chili mielona ostra papryka sól pieprz czarny pieprz cayenne           Sposób przyrządzania

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Marchewkowo- szpinakowe curry z aromatycznym ryżem 143

kurkumę do ryżu, w tym daniu sos jest delikatny, słodkawy i kremowy a ryż pikantny. Składniki na 4 porcje: 1 kg marchwi 1 cebula 100 g świeżego szpinaku 1 cukinia łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka cukru trzcinowego łyżeczka soli puszka mleka kokosowego Przygotowanie: Marchew obierz i pokrój w o,5 cm plasterki, cukinię w 1 cm kostkę, a cebulę w półplasterki(...)Cebulę zeszklij na 2 łyżkach oleju roślinnego, dodaj marchew i smaż mieszając od czasu do czasu 5 minut, po czym dodaj przyprawy oraz cukinię. Smaż wszystko razem kolejne 5 minut, a następnie dodaj mleko kokosowe, gotuj razem następne 5 minut. Dodaj szpinak i wszystko wymieszaj i zdejmij z kuchenki, bo szpinak „zeszmaci” się w czasie mieszania, a jego

greenscarf
Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami. 352

postanowiłam go upiec w piekarniku z warzywami. Filet skropiłam sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem cytrynowym i kolorowym.  Podsmażyłam cebulkę, dodałam czosnek, marchewkę, paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię. Wszystko poddusiłam i przyprawiłam. Warzywa ułożyłam na dnie naczynia żaroodpornego, a na to rybkę. Posypałam ją ziołami prowansalskimi i skropiłam oliwą z oliwek. Danie zapiekłam w piekarniku. Rybka smakowała przepysznie(...)ŁOSOSIOWY PIECZONY Z WARZYWAMI.           Składniki na 2 - 3 porcje: około 450 g fileta z pstrąga łososiowego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 mała cukinia 1 marchewka 4 małe szalotki 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny pieprz cytrynowy pieprz kolorowy sok z cytryny zioła prowansalskie 2 łyżki oliwy           Sposób przyrządzania

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Makaron ryżowy z wędzonym pstrągiem, oliwkami i cukinią 188

moim blogu goszczą dania rybne. Dzisiaj propozycja z wędzonym pstrągiem na ciepło. Składniki na 2 porcje: 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki) po kilkanaście czarnych i zielonych oliwek 1/2 młodej cukinii 1 wędzony filet z pstrąga 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki mąki 1 szklanka zimnej wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy sól i pieprz Oliwę rozgrzać(...)dodać mąkę, i mieszając, wlewać zimną wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać pokrojone na pół oliwki oraz startą jak na mizerię cukinię ze skórką. Gotować na małym ogniu aż cukinia zmięknie (2-3 minuty), dodać podzielony na kawałki filet z pstrąga. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. W czasie gotowania sosu

Czerwień i błękit
Włoska zupa Minestrone. 206

zapewne w każdym domu smakuje inaczej. To taka nasza jarzynowa ;-) Kto nie zna, zapraszam! Składniki; bulion drobiowy  lub warzywny około 2 litry 1 marchew 1 pietruszka 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 szklanka passaty pomidorowej puszka groszku konserwowego sól, pieprz, słodka papryka, koperek lub zielona pietruszka, łyżeczka cukru 20 dag fasoli szparagowej(...)skórki, następnie pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Paprykę oczyścić z nasion i także pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw. W tym czasie cukinię pokroić w kostkę, a fasolkę na 2 cm kawałki. Kiedy warzywa są miękkie dodać fasolkę szparagową a po kilku minutach wrzucić cukinię. Dolać passatę a jeśli zupa jest za gęsta dolać

Radość kipiąca uśmiechem.
Ryba inspirowana orientem 150

bieżąco informacje, co warto, a czego nie warto kupować.  A teraz czas na rybkę :) SKŁADNIKI 2 filety bez skóry z pangi pół papryki zielonej pół papryki czerwonej cukinia mała cebula marchew duża papryczka chilli lub peperoni grzyby mung - opcjonalnie sos sojowy ciemny - łyżka sok z połowy pomarańczy olej sezamowy sezam - opcjonalnie makaron soba - 200g SKŁADNIKI MARYNATY sól - szczypta / zalewa(...)zieloną kroimy w półksiężyce. Może być tylko jeden kolor - chodzi tu tylko i wyłącznie o kwestie estetyczne, ale pamiętajcie, ze papryka zielona jest nieco bardziej gorzka. Marchew i cukinię kroimy w słupki, cebulę w ćwiartki - rozpadnie się podczas smażenia. Papryczkę ostrą - w zależności od preferowanej skali ostrości pozbawiamy nasion lub nie i drobno kroimy w cienkie paseczki. Grzyby mung zalewamy

Kuchnia od dwojga
Kurczak w karmelu - wariacja na temat kuchni chinskiej. 166

łyżka sosu hoisin   pół papryki   1 łyżka octu ryżowego   1 mała marchewka   sól   seler - tyle samo, co marchewki   pieprz   1 mała cukinia   2-3 grzyby mung lub 2 łyżki posiekanych   pół białej części pora   1 papryczka chilli lub cayenne   2 czubate łyżki cukru   olej (może być kokosowy(...)Pierś kroimy w grubą kostkę i marynujemy przez min. 30 min. Seler i marchew kroimy w słupki, paprykę w krążki, czosnek i imbir w drobną kosteczkę, cebulę w ćwiartki, cukinię w średniej grubości talarki, a pora i papryczkę chilli w cienkie krążki.  Z papryczki można usunąć nasionka, jeśli chcemy uzyskać mniej ostry smak. Grzyby zalewamy gorącą wodą, jeśli

Kuchnia od dwojga
PASZTET Z MIĘSA MIELONEGO I CUKINII 312

Bardzo smaczny pasztet, aomatyczny, wilgotny dzięki dodanej cukinii.  Szybki do przyrządzenia, prosty w wykonaniu.  Lekki i jednocześnie sycący.  Super smakuje ze świeżą bułeczką, ale też np. też na ciepło z chrzanem czy sosem pieczarkowym.  Wszystko zależy od naszej inwencji :-) Pomijając mięso mielone otrzymamy wegetariańską wersję,  która jest równie pyszna. Składniki: 3 szklanki startej na oczkach(...)odciśniętej mocno cukinii (z reguły jest to 5-6 sztuk) 1 ugotowana marchewka starta na oczkach 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka) 20 dkg startego na oczkach sera żółtego 2 starte ząbki czosnku 3 całe jajka 1-2 średnie cebule drobno posiekane (bądź starte na oczkach) 1/3 szkl. oleju sól (do smaku) pieprz trochę  majeranku trochę tymianku natka

Walijskie Pichcenie
Dżem z cukinii z miętą 142

Wypróbowałam przepis, który znalazłam na  tej stronie  i jestem zadowolona, ciekawy smak dżemu mnie zaskoczył i postanowiłam rozdać znajomym na spróbowanie, żeby zobaczyli co można zrobić z cukinii. Składniki: 1 kg cukinii pozbawionej pestek i skóry 15 dag cukru 1 galaretka cytrynowa 1 cytryna, sok i otarta skórka gałązka mięty Cukinie obraną i pozbawioną gniazd nasiennych pokroić

talerz przyjemności
Zapiekanka z makaronem pełnoziarnistym, łososiem, suszonym pomidorem, oliwkami i cukinią 276

Wiecie, że dzisiaj jest Światowy Dzień Makaronu :-). Ja jako osoba, która go uwielbiam, oczywiście przygotowałam pyszną zapiekankę. Znajdziemy w niej łososia, cukinię, suszone pomidory i oliwki zielone. Do tego zielona cebulka i kulki mozzarelli, wszystko posypane suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką. Mniam. Polecam, życzę Wam miłego makaronowego dnia :-) Składniki dla 3 osób: 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego u mnie(...)orkiszem Lubella około 350 g filetu z łososia 8 sztuk suszonych pomidorów mała cukinia 1 opakowanie mini kulek mozzarelli oliwki zielone (ja dałam dużo bo lubimy) cebulka dymka razem z zieloną częścią sól pieprz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką Makaron gotujemy al'dente. Cukinię kroję w plasterki, pomidory w paseczki. Oliwki na mniejsze części. Cebulkę również. Na spód

kruche babeczki