cukinia - 18701 przepisów (strona:526/1247)

Sos z cukinii, papryki i cebuli (relish warzywny) 174

wyjątkowy w smaku sos zrobiłam w tym roku po raz pierwszy. Wygrzebałam go ze starych przepisów, a że kończyły mi się pomysły na przerabianie cukinii, których w tym roku na działce było wyjątkowo dużo – postanowiłam go wypróbować. I nie żałuję :) Sos w smaku jest słodko-kwaśny, ma przyjemną, gęstą teksturę. Znakomicie komponuje się ze smakiem grillowanego lub pieczonego mięsa(...)także używany jako sos do kanapek na ciepło. Składniki (na ok. 15 słoików o poj. ok. 200 ml): 10 szklanek (o poj. 250 ml) startego na tarce miąższu z cukinii (bez skóry i pestek) 4 szklanki cebuli (pokrojonej w kostkę) 3 szklanki czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę) 4 szklanki cukru 3 czubate łyżki soli 2 czubate łyżki soli ziołowej

MyCookBook.pl
Curry z soczewicą i warzywami 165

przyprawy, sporo warzyw i białko z soczewicy. Wystarczy ugotować do niego ryż, aby cieszyć się wszystkimi smakami w kompletnym posiłku. Składniki na 6 porcji: 300 g czerwonej soczewicy 1 cukinia 1 czerwona papryka 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego 170 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki imbiru 2/3 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka(...)cayenne 2 łyżki oleju ryżowego (może być rzepakowy) Sól do smaku pieprz do smaku Przygotowanie: Najpierw najwygodniej jest pokroić wszystkie warzywa. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, a cukinię w grubą kostkę. Paprykę wydrążyć i również pokroić w kostkę, cebule w drobną kostkę, a czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać wszystkie przyprawy i smażyć

Fabryka pomysłów
Wieprzowina w stylu śródziemnomorskim 102

końcu podniebienie. Przygotowane w ten sposób mięso jest dowodem na to, że wieprzowina wcale nie musi być nudna. Składniki: - pół kg szynki wieprzowej - 250 g pomidorków cherry - średnia cukinia - główka czosnku - kilka gałązek świeżej bazylii - 2 czerwone cebule Marynata: -  2 łyżki sosu sojowego (koniecznie kikkoman ! jeżeli nie mamy sosu tej firmy, lepiej go pominąć, bo kiepski sos sojowy może(...)wcześniej. Szynkę kroimy w plastry, składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i nacieramy nią mięso. Odstawiamy w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na całą noc. Cebulę kroimy w piórka, cukinię w grube półplasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry mięsa, następnie cebulę i cukinię. Na wierzchu kładziemy gałązki pomidorków, przekrojoną na pół główkę czosnku i świeżą bazylię, posypujemy wszystko solą

Cook&Love
WEGAŃSKA ZUPA ZIELONA DLA DZIECKA I NIE TYLKO 118

źródłem wapnia, fosforu, siarki, magnezu, żelaza, sodu, potasu, witaminy C, kwasu foliowego, witamin z grupy B. O zdrowotnych właściwościach zieleniny chyba nie muszę pisać. ;-) Zupa zawiera też organiczną kukurydzę, cukinię. czerwoną cebulę i płatki kokosowe. Składniki na 1 dużą porcję i 1 małą dla dziecka: pół ekologicznej kukurydzy, pół cukinii, pół czerwonej cebuli, duża garść boćwiny, pół batata, łyżka płatków(...)kokosowych, odrobina soli, koperek. (wszystkie warzywa są organiczne) Przygotowanie: Cebulę, cukinię i kukurydzę gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy boćwinę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. W osobnym garnku gotujemy batata pokrojonego w kawałki. Lekko przestudzoną zupę wlewamy do kielicha blendera, dodajemy płatki kokosowe i blendujemy. Wlewamy do miseczki, dodajemy batata i posypujemy suszonym lub świeżym koperkiem.  Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKA ZUPA "ZASKAKUJĄCE POŁĄCZENIE SMAKOWE" 139

Dlaczego zaskakujące? Bo ta zupa miała być leczem z cukinii. Później stwierdziłam, że może lepiej barszczyk. Ale przecież namoczona na noc soczewica też nie mogła się zmarnować. No i mleczko kokosowe, niewykorzystane dziś, zepsułoby się. I tak oto połączyłam leczo z buraczkami, soczewicą i mlekiem kokosowym. I co wyszło? Niebo! Przepyszna zupa! Imbir, dymka, czosnek, natka pietruszki dodatkowo wzbogaciły(...)nietypowy smak. Polecam eksperymentować w kuchni. Ta zupa potwierdza, że warto. Do dzieła Kochani! Składniki na 4 porcje: 1/2 szklanki suchej soczewicy zielonej, 3 malutkie buraczki, 3 pomidory, 1/2 cukinii, 3 małe, młode cebulki, 1/2 puszki mleka kokosowego lub domowej roboty mleko z 1 kokosa, 2 ząbki czosnku, szczypiorek, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1 łyżeczka

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKI PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I KAPUSTY 118

Kolejna wersja wegańskiego pasztetu. Tym razem wśród głównych składników występują: kasza jaglana, kapusta i cukinia. Pasztety może nie są daniem błyskawicznym w wykonaniu, ale zazwyczaj stanowią obiad na dwa dni, więc tak naprawdę oszczędzają nasz cenny czas. :-)  Muszę przyznać, że moja córcia nie jest wielką fanką pasztetów, ale ten jej bardzo posmakował. Zjadła 4 duże plastry na jeden posiłek(...)domagało obiadu. Na zdjęciach widoczne skutki zbyt wczesnego krojenia. :-) Składniki na keksówkę o wymiarach 11 x 24 cm: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 1/4 główki małej kapusty, 5 plastrów cukinii (plastry o grubości 0.5 cm), 1/2 cebuli, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka koperku suszonego, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Jeść, by żyć w zdrowiu
KOTLETY Z SOCZEWICY I CUKINII (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 118

Delikatne, syte, aromatyczne, pyszne kotlety w sam raz na obiad. W komplecie z sałatką tworzą duet doskonały. Wszędzie teraz pod dostatkiem cukinii, warto ją wykorzystać do tego dania. W połączeniu z soczewicą, cebulą i dużą ilością koperku tworzy niesamowicie pachnące burgerki. Posmakują każdemu! Składniki na 12 sztuk: 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy 1,5 szklanki startej cukinii 1/2 szklanki mąki(...)mała cebula, garść posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki curry, olej kokosowy rafinowany do smażenia. Wykonanie: Ugotowaną soczewicę łączymy z cukinią, mąką kokosową, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, poszatkowaną cebulą, koperkiem i przyprawami. Formujemy kotleciki o średnicy 6-7 cm. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
DOMOWE KISZONKI - NATURALNY PROBIOTYK 152

kiszonki . Bakterie kwasu mlekowego, namnażane podczas kiszenia mają właściwości detoksyfikacyjne, poprawiają działanie układu nerwowego i koncentrację, wspomagają trawienie, wytwarzają witaminy B2, B3, B6, PP. Kisić można kapustę, ogórki, buraczki, cukinię, patisony. Warzywa w takiej formie świetnie sprawdzają się jako składnik surówek, kanapek, koreczków i innych przekąsek. Warto stworzyć zapas kiszonek na chłodne i pozbawione słońca miesiące, kiedy spada poziom witaminy(...)kiszonki są zazwyczaj nic nie warte, próżno w nich szukać pożytecznych bakterii probiotycznych. Powiem więcej, poza walorami smakowymi, nie posiadają nic pozytywnego. Poniżej ściąga jak wykonać domowe kiszone ogórki, cukinię i buraczki. Polecam!  DOMOWE OGÓRKI KISZONE  Co potrzebujemy? - ogórki, - czosnek, - chrzan (korzeń), - liście chrzanu, - koper, - solona woda, - słoiki i nakrętki. Jak zrobić? Ogórki dokładnie myjemy i moczymy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kurczak w warzywach Julienne z syropem miodowo-winnym z granatową marchwią 143

przypraw zamiast kotleta z piersi kurczaka  zrobiło się wspaniałe lekkie i zdrowe danie . Składniki:6 osób 0,8 kg piersi z kurczaka 2 marchewki 1 seler naciowy 1 cukinia 3 łyżki miodu płynnego 1/2 szczypioru 1 garść kukurydzy 1 garść kiełków bambusa (możemy nie dodawać) 6-7 łyżek słodkiej papryki 1 łyżka mieszanki przypraw Indyjskich "Madras" 1/2 soku(...)paski. Marynujemy czerwona papryką i przyprawą "Madras" dodając sok z limonki . Mieszamy dokładnie i pozostawiamy na minimum 30 minut Warzywa myjemy i kroimy w cienkie paski (seler i cukinia ) marchew obieramy i również kroimy . Następnie kurczaka smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni. Często mieszamy Na wok-u oddzielnie dusimy warzywa na samej wodzie różanej z dodatkiem miodu , tymianku i estragonu

Viola cooks with passion
Potrawka meksykańska z fasolą czerwoną. 236

pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy oraz dla podkręcenia ostrości papryczkę chyli. W przepisie przewidziałam też ketchup, z racji tego, że nie mam w domu kupnego, dodałam ketchup z cukinii, który idealnie wpasował się w potrawę. Całość dobrze doprawiłam. Potrawka świetnie smakowała z ryżem. Bardzo lubię takie pikantne dania. Na chłodne dni jest rewelacyjne, doskonale nas rozgrzeje :D. Polecam gorąco(...)Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki oleju 1 duża cebula czerwona 2 puszki czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu z cukinii lub zwykłego ketchupu 1 puszka krojonych pomidorów 300 mi bulionu 1 papryczka chili mielona ostra papryka sól pieprz czarny pieprz cayenne           Sposób przyrządzania

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Marchewkowo- szpinakowe curry z aromatycznym ryżem 136

kurkumę do ryżu, w tym daniu sos jest delikatny, słodkawy i kremowy a ryż pikantny. Składniki na 4 porcje: 1 kg marchwi 1 cebula 100 g świeżego szpinaku 1 cukinia łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka cukru trzcinowego łyżeczka soli puszka mleka kokosowego Przygotowanie: Marchew obierz i pokrój w o,5 cm plasterki, cukinię w 1 cm kostkę, a cebulę w półplasterki(...)Cebulę zeszklij na 2 łyżkach oleju roślinnego, dodaj marchew i smaż mieszając od czasu do czasu 5 minut, po czym dodaj przyprawy oraz cukinię. Smaż wszystko razem kolejne 5 minut, a następnie dodaj mleko kokosowe, gotuj razem następne 5 minut. Dodaj szpinak i wszystko wymieszaj i zdejmij z kuchenki, bo szpinak „zeszmaci” się w czasie mieszania, a jego

greenscarf
Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami. 331

postanowiłam go upiec w piekarniku z warzywami. Filet skropiłam sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem cytrynowym i kolorowym.  Podsmażyłam cebulkę, dodałam czosnek, marchewkę, paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię. Wszystko poddusiłam i przyprawiłam. Warzywa ułożyłam na dnie naczynia żaroodpornego, a na to rybkę. Posypałam ją ziołami prowansalskimi i skropiłam oliwą z oliwek. Danie zapiekłam w piekarniku. Rybka smakowała przepysznie(...)ŁOSOSIOWY PIECZONY Z WARZYWAMI.           Składniki na 2 - 3 porcje: około 450 g fileta z pstrąga łososiowego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 mała cukinia 1 marchewka 4 małe szalotki 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny pieprz cytrynowy pieprz kolorowy sok z cytryny zioła prowansalskie 2 łyżki oliwy           Sposób przyrządzania

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Makaron ryżowy z wędzonym pstrągiem, oliwkami i cukinią 178

moim blogu goszczą dania rybne. Dzisiaj propozycja z wędzonym pstrągiem na ciepło. Składniki na 2 porcje: 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki) po kilkanaście czarnych i zielonych oliwek 1/2 młodej cukinii 1 wędzony filet z pstrąga 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki mąki 1 szklanka zimnej wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy sól i pieprz Oliwę rozgrzać(...)dodać mąkę, i mieszając, wlewać zimną wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać pokrojone na pół oliwki oraz startą jak na mizerię cukinię ze skórką. Gotować na małym ogniu aż cukinia zmięknie (2-3 minuty), dodać podzielony na kawałki filet z pstrąga. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. W czasie gotowania sosu

Czerwień i błękit
Włoska zupa Minestrone. 202

zapewne w każdym domu smakuje inaczej. To taka nasza jarzynowa ;-) Kto nie zna, zapraszam! Składniki; bulion drobiowy  lub warzywny około 2 litry 1 marchew 1 pietruszka 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 szklanka passaty pomidorowej puszka groszku konserwowego sól, pieprz, słodka papryka, koperek lub zielona pietruszka, łyżeczka cukru 20 dag fasoli szparagowej(...)skórki, następnie pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Paprykę oczyścić z nasion i także pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw. W tym czasie cukinię pokroić w kostkę, a fasolkę na 2 cm kawałki. Kiedy warzywa są miękkie dodać fasolkę szparagową a po kilku minutach wrzucić cukinię. Dolać passatę a jeśli zupa jest za gęsta dolać

Radość kipiąca uśmiechem.
Ryba inspirowana orientem 145

bieżąco informacje, co warto, a czego nie warto kupować.  A teraz czas na rybkę :) SKŁADNIKI 2 filety bez skóry z pangi pół papryki zielonej pół papryki czerwonej cukinia mała cebula marchew duża papryczka chilli lub peperoni grzyby mung - opcjonalnie sos sojowy ciemny - łyżka sok z połowy pomarańczy olej sezamowy sezam - opcjonalnie makaron soba - 200g SKŁADNIKI MARYNATY sól - szczypta / zalewa(...)zieloną kroimy w półksiężyce. Może być tylko jeden kolor - chodzi tu tylko i wyłącznie o kwestie estetyczne, ale pamiętajcie, ze papryka zielona jest nieco bardziej gorzka. Marchew i cukinię kroimy w słupki, cebulę w ćwiartki - rozpadnie się podczas smażenia. Papryczkę ostrą - w zależności od preferowanej skali ostrości pozbawiamy nasion lub nie i drobno kroimy w cienkie paseczki. Grzyby mung zalewamy

Kuchnia od dwojga