cukinia - 18701 przepisów (strona:528/1247)

Fasolka po Bretońsku. 181

aromat i smak tego dania.   Składniki : 500 g świeżej fasoli ,typu Jaś 300 g dobrej ,chudej kiełbasy 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 cebula 100 g suszonych pomidorów mała cukinia mała papryka czerwona ulubione przyprawy -majeranek ,sól ,pieprz , ziele angielskie 2 kulki i jedno listko laurowe . Fasole zalewamy woda ,dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości ,około 30 minut(...)ziele angielskie . Cebulkę kroimy na drobno i przesmażamy na złoty kolor. Odkładamy ,umażoną na talerz.Na tej samej patelni smażymy pokrojoną kiełbasę ,następnie dodajemy paprykę pokrojoną na kawałki i cukinię.Kiedy papryka i cukinia lekko zmiękną dodajemy ugotowaną fasolkę ,odłożoną cebulkę, przecier pomidorowy i pokrojone na drobno suszone pomidory .Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe

Ladylaura.
Cukinowe łódki XXL 104

Bardzo lubię nadziewaną cukinię i paprykę. Dziś właśnie jest cukinia. Użyłam takiej sporej cukinii, więc będzie też na kolację lub jutro na obiad. Wystarczy podgrzać i gotowe. Zamiast cebuli świeżej dałam prażoną, oj jak ja lubię prażoną cebulkę. Mogę ją jeść codziennie. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Gulasz z kurczaka z cukinią i papryką 372

Jesień to czas papryki i cukinii, warto więc z tego korzystać. Dlatego też dzisiaj u mnie gulasz z piersi kurczaka ze sporą ilością papryki i młodziutkiej cukinii. Gulasz podałam z kaszą gryczaną i wierzcie mi było pyszny obiad. No a że ostatnio testuję garnek Fissler z kolekcji Profi Collection więc gulasz ugotowałam właśnie w tym garnku. Muszę powiedzieć, że coraz(...)nożykiem Victorinox z którego również jestem bardzo zadowolona i tak jak jak zapewnia producent nożyk jest bardzo ostry. Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 500 g) 1 mała młoda cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka biała 1 cebula 2 pomidory malinowe 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego 250 ml bulionu warzywno drobiowego Do smaku sól himalajska

Ala piecze i gotuje
Blanszowane warzywa z pomarańczowym sosem winegret 129

Składniki: cukinia marchewka schab wieprzowy Sos winegret: pomarańcza ocet winny miód musztarda delikatesowa sól i pieprz olej lub oliwa Przygotowanie: Cukinię umyć. Marchewkę obrać i również umyć. Przy pomocy szatkownicy do warzyw lub nożyka do ich obierania kroimy je na wstążki. Nastawiamy wodę w garnku by się zagotowała. Gdy będzie wrzeć, to ją solimy. Jednocześnie przygotowujemy dla równowagi zimną wodę(...)parzyć warzywa musi stanowić dwa razy większą objętość niż same warzywa. Jako, że wstążki są bardzo cienkie, to wrzucamy je dosłownie na moment. A następnie szybko przelewamy zimną wodą. Cukinię możemy pozostawić surową, a do marchewki dobrać np. pietruszkę. Co kto lubi. Sos winegret: Pomarańczę dokładnie myjemy ciepłą wodą, a nawet szczotkujemy. Następnie ścieramy skórkę i wyciskamy z niej

Karczma Honorietty
Kasza jaglana z brokułem, fetą cukinią i fasolką szparagową z posypką z prażonego chleba 130

Bardzo proste danie z użyciem kaszy jaglanej i sezonowych warzyw, takich jak brokuły, fasolka szparagowa, grillowana cukinia. Do tego odrobina dobrego sera feta i ... magiczny składnik czyli uprażony, żytni chleb na zakwasie zmielony na pył. Dzięki temu dodatkowi danie jest niesamowicie chrupiące, to ten dodatek powoduje, że to danie chce się jeść i... jeść. Polecam Wam wypróbowanie przepisu, z pewnością(...)będziecie zawiedzeni. Składniki (na 2-3 porcje): 1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody 1 średnia cukinia 1/2 brokuł 100 gram sera feta 1 cebula 1 ząbek czosnku garść mrożonej fasolki szparagowej sól i pieprz do smaku olej do smażenia 1 kromka czerstwego, żytniego pieczywa na zakwasie Kaszę gotuję w podanej ilości wody. Brokuły i fasolkę gotuję na parze. Cukinię

Mango Papaja
Ciasto z cukinią, orzechami i rodzynkami 150

Zrobiłam je już jakiś czas temu i chyba musiało odczekać swoje, żeby mogło się znaleźć na blogu :) Kolejne ciasto z cukinią, równie smaczne jak poprzednie, wilgotne oraz aromatyczne za sprawą cynamonu i gałki muszkatołowej, przepełnione orzechami i rodzynkami. W oryginalnym przepisie były to orzechy pekan i żurawina, ale że w domu miałam orzechy laskowe i włoskie oraz rodzynki dokonałam małej(...)straciło, bo wyszło naprawdę smaczne. Składniki na blachę o wym. 22x22 cm: (inspiracja: " ogrody babilonu ") 1 1/3 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 500 g cukinii (nieobranej, startej na tarce o drobnych oczkach i odsączonej z nadmiaru wody) 150 g rozpuszczonego masła roślinnego 3 łyżeczki sody oczyszczonej 3 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki

Simply Food
Ciasto cynamonowe z cukinią 73

cynamonowe, polane cytrynowym lukrem. Jego piękny zapach rozsiewa się w całym domu już podczas pieczenia i pozostaje w nim do ostatniego okruszka :D Główny składnik to starta na tarce cukinia, której nie wyczujecie w smaku, natomiast sprawi ona, że ciasto pozostanie długo świeże. Ciasto inspirowane przepisem ze strony www.diamant.pl, jednak zmieniłam część składników i proporcje. Składniki (na długą formę keksową(...)cukinii startej wraz ze skórką (odciśnięta z nadmiaru wody) 380 g cukru 250 ml oleju 10-12 g cynamonu 600 g mąki pszennej 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 15 g proszku do pieczenia Lukier: 150 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Startą na małych oczkach i odciśniętą cukinię umieszczamy w misce. Następnie dodajemy jajka, cukier

MyCookBook.pl
Obiad z piekarnika 168

chwilkę do lodówki. W tym czasie przygotować ziemniaki i inne warzywa. Ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i przekroić na pół lub na ćwiartki. Cukinię umyć i pokroić w plasterki, papryki umyć, wyciąć nasionka i błonki, pokroić w cienkie plasterki. Cebulki obrać i pokroić w cienkie plasterki i rozdzielić. Do dużej miski wrzucić pokrojoną cukinię, cebulki

Kuchnia Pokoleń
Pesto z cukinii i białej papryki 193

Cześć! powiem Wam szczerze że szkoda się uganiać za zagranicznym pesto :p. Mamy taniutką cukinię, Polską białą paprykę i aromatyczny czosnek. Wystarczy odpowiednią mieszankę upiec oraz zblendować i mamy pesto do krakersów na imprezę allllboo... do makaronu. Polecam zrobić sobie pesto w słoiczki, zapasteryzować i jak macie ochotę na szybkie danie z makaronem to dajecie 2-3 łyżeczki pesto, trochę(...)kurczaka i gotowe :). Nasze pesto z dodatkiem orzechów laskowych jest bardzo Polskie i bardzo bardzo smaczne :) Zapraszam! Dla 4 osób Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 1 średnia cukinia 1 średnia obrana cebula 4 ząbki obranego czosnku 2 średnie białe papryki łyżka orzechów laskowych sól himalajska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę lekko solimy

Kuchnia PROzdrowotna
Klasyczne leczo 96

dziwne, że po dwóch latach prowadzenia bloga nie znalazł się na nim przepis na moje ulubione jesienne danie. Klasyczne leczo, które przygotowuję tak często. Z cukinią, papryką czerwoną i żółtą, z pyszną, wiejską kiełbasą i dużą ilością świeżych pomidorów. Delikatnie pikantne, bardzo smaczne. Zazwyczaj leczo podaję z chlebem, natomiast tym razem z plackami ziemniaczanymi. Danie smakowało, moim zdaniem, wyśmienicie. Składniki(...)porcje): 300 gram cukinii 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 gram kiełbasy wiejskiej 1 kg pomidorów lub 250 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka oleju rzepakowego przyprawy, po ćwierć łyżeczki: chili, papryki wędzonej, kolendry mielonej, majeranku 1 łyżeczka soli szczypta cukru natka pietruszki do dekoracji do podania: placki ziemniaczane, pieczywo Na oleju

Mango Papaja
FIT pizza na spodzie z cukinii 125

przepisami na pizzę. Chciałam zrobić z niej lżejszą i mniej kaloryczną wersję. Były już pizze na cieście z mąki ryżowej, z mąki pełnoziarnistej, kukurydzianej. Dziś całkowicie odmienna wersja- z cukinii i patisona ! Muszę przyznać, że to mój dotychczasowy faworyt. Pysznie ! Składniki ciasto: 2 małe cukinie + opcjonalnie mały patison (można pominąć) 2 jajka 5 łyżek mąki 2 łyżki otrębów pszennych ½ łyżeczki(...)soli 2 ząbki czosnku Bazylia, oregano 10 dag sera cheddar Składniki pozostałe: Ketchup lub sos pomidorowy 20 dag mozzarelli Kilka pieczarek Papryka Pomidorki Cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Cukinię i patisona (wydrążonego, bez nasion) zetrzeć na grubej tarce. Dodać sól i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć z soków (najlepiej przez ściereczkę). Dodać mąkę, otręby i roztrzepane

Tradycyjna Kuchnia
Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie 98

atutem jest fakt, że możemy bawić się smakiem i kompozycje nigdy nie są banalne. Dziś proste połączenie z nutą  białego wina, które świetnie skomponowało całość.  Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie  Składniki : 100 g białego ryżu 1 mała cukinia 2 kiełbaski śląskie 1 cebula biała 100 ml wytrawnego wina białego oliwa czosnkowa sól, pieprz koperek(...)Przygotowanie : Kiełbasę śląską kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie czosnkowej, dodajemy cebulę oraz starą na dużych oczkach cukinię, całość przesmażamy 2-3 minuty. Podlewamy winem i dusimy do całkowitego odparowania - doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ryż gotujemy na sypko, dodajemy do pozostałych składników, doprawiamy na pikantnie.  Podajemy oprószając posiekanym koperkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaczana "tarta" z cukinią, grzybami i suszonymi pomidorami 112

Ziemniaczana „tarta” z cukinią, grzybami i suszonymi pomidorami Składniki – ciasto: Ziemniaki – 500g Mąka – 2 łyżki Jajko – 1 sztuka Rozmaryn suszony – 1 łyżka Sól, pieprz Składniki: Cukinia – 1 sztuka Podgrzybki lub borowiki – 1 szklanka Suszone pomidory – 6-7 sztuk Jogurt naturalny – 3 łyżki Ser gorgonzola – 50g Czosnek – 1 ząbek Rozmaryn suszony, sól, pieprz Płatki migdałów Wykonanie – ciasto: Ziemniaki ugotować w mundurkach(...)minut. W tym czasie podsmażyć grzyby razem z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Gdy przestygną wymieszać z jogurtem naturalnym i doprawić do smaku. Na podpieczone ciasto wyłożyć pokroje plastry cukinii, a na nie sos z grzybów i suszonych pomidorów. Całość posypać pokruszonym serem gorgonzola, płatkami migdałów i suszonym rozmarynem. Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
Wiosenna tarta z botwinką i kozim serem 125

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Tarta z botwinką, cukinią i kozim serem Składniki - ciasto: Mąka pszenna – 2 szklanki Żółtko jaja – 1 sztuka Masło – ½ kostki Sól – 1 łyżeczka Proszek do pieczenia – szczypta Składniki: Jajka – 2 sztuki Ser ricotta – 3 łyżki(...)Śmietana 12% - 2 łyżki Cukinia – 1 mała sztuka Ser kozi – 150g Botwinka – 1 pęczek Koperek – 3 łyżki posiekanego Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Miód – 2 łyżki Wykonanie – ciasto: Mąkę przesiać, połączyć z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtko jaja i zimne masło. Zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć

Kuchnia Bon Appetit
Kasza gryczana z tuńczykiem i warzywami 110

fareast-language:EN-US;} Kasza gryczana z tuńczykiem i warzywami Składniki – 2 porcje: Kasza gryczana – 100g Tuńczyk z wody – 150g Groszek zielony – 100g Szparagi – 200g Żółta papryka - 1 sztuka Cukinia żółta i zielona – 200g Koperek – 2 łyżki posiekanego Oliwa z oliwek – 1 łyżka Sól, pieprz, oregano suszone Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cukinię kroimy w kostkę(...)podsmażamy na patelni przez 2-3 minuty. Szparagi blanszujemy w osolonej wodzie i mieszamy z ugotowaną kaszą, groszkiem i podsmażoną cukinią. Dodajemy oliwę z oliwek, przyprawy i delikatnie podgrzewamy. Na koniec dodajemy tuńczyka, pokrojoną w kostkę paprykę i koperek. Całość mieszamy i podajemy w formie ciepłej lub zimnej

Kuchnia Bon Appetit