pieprz sól olej lniany moje pesto pietruszkowe z tego przepisu :) (jęsli nie mamy to poporstu 2 ząbki czosnku i pół pęczka pietruszki) cytryna Dodatki ruccola roszponka 5 pieczarek mała cukinia uprażony sezam i ziarna słonecznika (opcjonalnie) Zabieramy się za przygotowania. Ja rybę oczyściłam z łusek nie zajęło to dużo czasu, szczególną uwagę należy zwrócić na łuski na czerwonej prędze(...)wrzucamy małą garstkę ziaren słonecznika i troche siemienia lnianego i podsmażamy. Jak ryba się piecze rozgrzewamy patelnię grillową smarujemy ją trochę olejem układamy pieczarki pokrojone w grube plastry i cukinię. Obsmażamy z obu stron (opcjonalnie posypujemy zrumienionym słonecznikiem i sezamem). Na talerzu układamy garść ruccoli garść roszponki, na to ugrillowaną cukinię i pieczarki, Upieczoną rybkę obieramy ze skóry
Piekielna Kuchnia Patimnie mrugał. Maszerując między regałami dobierałem kolejno składniki do obiadu. Tak więc przygotuję dzisiaj nie tylko pstrąga z kolendrą i trybulą z dodatkiem selera w przyprawie korzennej z cukinią na dodatek w pomarańczach. Ale również gruszki z cynamonem i goździkami w soku pomarańczowym z białym winem na deser! Zaczynamy! Do przygotowania pstrąga potrzeba nam: 1 pstrąg łososiowy w całości(...)pęczek trybuli 1 pęczek kolędry 1 cytryna sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe Do zrobienia korzennych warzyw potrzebne będą: 1 duży seler 1 duża cukinia 1 duża pomarańcza opakowanie przyprawy do pierników (polecam Belbake) sól, pieprz Do upieczenia deserowych gruszek: 1 kg gruszek 2 kawałki kory cynamonu 8-10 goździków 3 łyżki cukru 1 szklanka białego półsłodkiego
Kuba Gotujeszklanki mleka kokosowego sól i kardamon mielony do smaku Kukurydzę blendujemy razem z mlekiem kokosowym ,następnie przyprawiamy do smaku podgrzewamy i dekorujemy talerz. mus cukiniowo-bazyliowy pół średniej wielkości cukinia kilka listków bazylii 1 szklanka wytrawnego białego wina sól i biały pieprz do smaku cukinie kroimy w małą kostkę i dusimy w winie około 7 minut , po ugotowaniu dodajemy przyprawy(...)oraz bazylię i blendujemy na jednolity mus. dodatkowo cukinia grillowana do dekoracji oraz kawałek ugotowanej i grillowanej kolby kukurydzy. Na maśle szklimy drobno posiekaną szalotkę razem z wyciśniętym czosnkiem oraz drobno posiekanym chili ,następnie dodajemy omułki oraz wino i dusimy pod przykryciem 3-5 minut. Podajemy na talerzu razem z musami . Podajemy tylko otwarte omułki , zamknięte są nie jadalne
na gazieponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów ale w parze np. z ziemniakami lub produktami mącznymi ( ukochane pierogi) może stworzyć porządne źródło białka. Dzisiaj będzie zupa z czerwonej soczewicy z cukinią, jarmużem, ziemniakami i aromatycznymi przyprawami. Fantastycznie rozgrzewająca, sycąca i bardzo nadająca się na śniadanie. Składniki: puszka pomidorów krojonych 100 g ugotowanej czerwonej soczewicy 2 ziemniaki garść(...)jarmużu pół cukinii 3 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1,5 l bulionu warzywnego (lub drobiowego) 30 g masła roślinnego przyprawy : ziele angielskie, liść laurowy, odrobina papryczki chilli, czarny pieprz, sól morska, kilka ziaren kolendry, majeranek Sposób przyrządzenia: Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się bulionu z liściem laurowym i zielem
pieprzny smaczekdwóch zdań. Ja je zrobiłam już kilkakrotnie. Od razu zróbcie więcej, gdyż na drugi dzień smakuje ,jak wiadomo, lepiej! Składniki 200 g dyni hokkaido lub innej 1 średnia cukinia 2 czerwone cebule 4 daktyle 3 cm świeżego kłącza imbiru pół szklanki ciecierzycy z puszki 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej kokosowy do smażenia sól(...)hokkaido, nie obieraj.Pokrój w kostkę, posól, możesz oprószyć szczyptą przygotowanych wcześniej przypraw. Upiecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Około 15 minut. Na patelni obsmaż pokrojona w kostkę cukinię, możesz ją posolić delikatnie. Odstaw na bok. W garnku rozgrzej olej kokosowy i obsmaż z kolei pokrojona w piórka cebulę, a po chwili dodaj mieszankę przypraw , starty imbir, wyciśnięty przez
Z Kuchni Do Kuchnidobrzeeeeee, to proszzzzzze - przepisik na duży gar gulaszu: podwójna pierś z kurczaka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki (mogą być kolorowe) 2 puszki pomidorów krojonych 1 cukinia przyprawa do gulaszu (u mnie Kamis - ważne, by była bez chemicznych dodatków) olej rzepakowy sól, pieprz No, to filozofii wielkiej tu nie ma. Czyli kroimy pierś z kurczaka w kosteczkę(...)marynujemy w przyprawie do gulaszu z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę i cukinię na średnią kosteczkę, Cebulę zrumieniamy na łyżeczce oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilunię. Dodajemy zamarynowane mięsko i podsmażamy chwilunię, następnie dodajemy paprykę i ponownie podsmażamy chwilunię, następnie cukinia i znowu chwilunia. Na koniec pomidory z puszki i 2 łyżki (bądź wedle
Restauracyjka LiterackaŻeberka, żeberka, żeberka...Och! Żeberka! Tematem przewodnim miała być cukinia (której za dużo kupiliśmy)...więc co...trzeba było połączyć oba produkty. Do duetu doszedł makaron (uwielbiany w każdej postaci) chow mein...boskie połączenie...YUMMY! Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 1 łyżka masła ghee 2 szalotki 500 ml bulionu warzywnego 1 liść kaffiru 25 g grzybów mun (paski) 4 łyżki(...)sosu słodko-kwśnego 1 średniej wielkości cukinia 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g makaronu chow mein sól, pieprz Przyprawy: 1 łyżka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kolendry szczypta cynamonu 1 łyżeczka masali 1 goździk Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka płuczemy, kroimy na kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy
R'n'G Kitchenkażdym dziale znajdziemy od kilku do kilkunastu przepisów na konkretne warzywo! Dominika kulinarną podróż rozpoczyna od rabarbaru! Następnie przeprowadza nas przez buraka i botwinkę, bób, kapustę, ziemniaki, marchewkę, kalafiora, cukinię, fasolę, dynię, a na samym końcu znajdziemy różne ciekawe dodatki do warzyw - typu pieczona feta, sos tahini czy przepis na melasę z granatów. Ta książka to 111 warzywnych propozycji! Wydanych(...)pierwszy rzut musimy zrobić - smażoną fasolę z kaparami, suszonymi pomidorami i majerankiem, pasztet z fasoli z pieczonym czosnkiem i jabłkiem, omlet z cukiniowym pad thai z tofu, marynowaną cukinię z hummusem i pieczonymi pomidorkami czy chociażby masło cukiniowo-bazyliowe! Choć gdybyśmy chcieli wymienić wszystkie przepisy, na które mielibyśmy w tej chwili ochotę ta lista szybko by się nie skończyła
Plate of JoyRozgrzewająca propozycja na syty jesienno zimowy obiad, kasza podana z kremowym sosem na przecierze pomidorowym , z cukinią i papryką, dość wyrazisty smak łagodzi dodatek sera mascarpone, całość komponuje się wyjątkowo dobrze, polecam! Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej perłowej Risana Sos : ½ schabu bez kości 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 duża cebula 5 łyżek oleju 4 ząbki czosnku ½ cukinii(...)krążki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę, dolać szklankę wody i dusić aż warzywa i mięso będą miękkie. 10 minut przed końcem gotowania wlać przecier pomidorowy i dodać pokrojoną cukinię , doprawić do smaku pozostałymi przyprawami i solą, dodać ser mascarpone, zagotować, zestawić z ognia. Podawać z ugotowaną ciepłą kaszą posypaną świeża natką pietruszki. http://sonko.pl/ http://www.przetwory.com/ Smacznego
Wanilia i KardamonSkładniki: 2 młode cukinie 1 marchewka 1 cebula 2 jajka 10 łyżek mąki lub więcej sól słodka papryka pieprz Wykonanie: Cukinię na dobrą godzinę przed smażeniem zetrzeć na tarce razem ze skórką. Posolić i odstawić najlepiej na sitku tak aby jak najwięcej wody odciekło, następnie jeszcze wycisnąć dokładnie ręką. Po tym jak cukinia będzie sucha dodać pokrojoną w małą kostkę
PychotkaaaCukinia z keczupem? Połączenie dość niebanalne, od razu mówię, że wybrednym może nie smakować. Na zimowe leczo idealna. Składniki: 2 duże cukinie zalewa 2 l wody 3 szkl cukru 4 łyżki soli 16 łyżek ketchupu 1 szklanka octu Wykonanie: Z podanych składników ugotować zalewę. Cukinię pokroić i ułożyć w słoiku. Zalać gorącą zalewą, dobrze zakręcić słoiki. Pasteryzować od razu
Pychotkaaaprzygotowanego sosu włożyć usmażone wcześniej mięso, dusić razem około 2-3 min. Mięso można podawać nie do końca tradycyjnie. tzn. tak jak u mnie. Z przesmażoną na patelni cukinią i wcześniej ugotowanym makaronem ryżowym. Obraną cukinię kroimy w cienkie plastry, a potem smażymy na maśle klarowanym. Cukinia dodana do polędwiczek sprawi, że danie zyska nie tylko na smaku
Proste PotrawySKŁADNIKI: 1 cukinia 1 opakowanie jarmużu olej rzepakowy w sprayu (polecam ten KLIK ) drobno starty ser dojrzewający szczypta soli czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Warzywa umyć i osuszyć. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać olejem. Jarmuż rozłożyć równomiernie, doprawić czosnkiem, solą i serem. Na koniec spryskać olejem. Cukinie pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć jeden obok drugiego(...)blasze wyłożonej papierem i natłuszczonej. Również doprawić i na koniec natłuścić. Jarmuż piec około 6 minut cukinię około 10 minut
ClauditteMissCookingzawsze dobrze smakuje. Jest z polędwiczką, grzybkami, warzywami, zmieszane z wyrazistymi przyprawami. Mieni się kolorami i różnymi smakami. Składniki: 1 marchew ok. 30 g, 50 g cukinii, 150 g ryżu arborio, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 cebule szalotki, szczypta cukru, ½ papryki czerwonej, 100 g polędwicy wieprzowej, 50 ml wytrawnego białego wina, 0,5 ml bulionu, 1 łyżka marynowanego(...)pieprzu zielonego, garść grzybków brązowych shimeji, 10 g startego sera żółtego, ½ łyżeczki przyprawy grama sala, pęczek zielonej pietruszki, 1 łyżka masła. Przygotowanie: Cukinię i marchew kroimy w cienkie słupki, a paprykę i cebulę w kosteczkę. Oczyszczona, umyta i osuszoną polędwiczkę kroimy w bardzo cienkie plasterki, dodatkowo delikatnie rozbijamy je palcami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę
Moniki SmakołykiOjczyzną brukselki jest Belgia. Brokuły znane są od czasów starożytnej Italii. Stamtąd też jest cukinia. Bulgur pochodzi z Bliskiego Wschodu. Papryka przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej, a cebula z Azji. To międzynarodowe danie zachwyci nie tylko wegetarian. Składniki 12 szt. brukselki 1 mały brokuł 1 mała czerwona papryka 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 4 łyżki kaszy bulgur(...)łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cynamonu sól ziołowa świeżo mielony pieprz Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a cukinię wzdłuż na ćwiartki i następnie na plasterki. Warzywa przekładamy do miski, posypujemy solą ziołową i odstawiamy. Brukselkę myjemy i obieramy z brzydkich liści. Wrzucamy na wrzątek z dodatkiem cukru
My Chcemy Jeść