cukinia - 18701 przepisów (strona:545/1247)

Krem dyniowo-cukiniowy z czubrycą zieloną 231

Zupki krem ostatnio często goszczą na moim stole. Powstała kolejna z dyni i cukinii z dodatkiem nieznanej mi dotychczas przyprawy - czubrycy zielonej. Zupka wyszła naprawdę przepyszna a przyprawa trafiła w nasz gust smakowy więc na pewno będę nią doprawiała więcej dań. składniki: 500 g obranej cukinii, użyłam żółtej 500 g obranej dyni 300 g obranych ziemniaków 1 łyżka czubrycy zielonej(...)bulionu drobiowego 50 ml słodkiej śmietanki Cukinię, dynie i ziemniaki pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem dodać czubrycę i zagotować. Gotować aż warzywa będa miękkie. Następnie garnek zestawić z ognia i dodać słodką śmietankę. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem. Gotową zupkę nałożyć na talerze i podawać z grzankami

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 307

równą kostkę. Dwucentymetrowa będzie w sam raz. Kiełbasę i boczek kroimy w grubsze plasterki. Cebule pozbawiamy wierzchniej warstwy, kroimy na ćwiartki i ćwiartki rozkładamy na pojedyncze bądź podwójne plastry. Cukinie myjemy i kroimy w półplasterki, ze skórką, żeby się nie porozpadała podczas pieczenia. Jeśli Wasza cukinia jest duża, można pokroić ją w ćwierć plasterki. Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy(...)tzatziki . SKŁADNIKI 2 czerwone papryki 2 duże czerwone cebule 300g wołowiny (antrykot, łata, udziec) 400g kiełbasy wędzonej z szynki 250g wędzonego boczku 400g piersi z indyka 1 mała cukinia 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worchestershire 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich lub toskańskich 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do grilla, bez soli ½ łyżeczki soli

Karo in the Kitchen
Zupa ogórkowa z cieciorką papryką i cukinią 152

Ciekawy smak ogórkowej w nowej wersji Składniki • 1 cukinia ok 25 cm • 2 marchewki • 1 papryka czerwona • biała część poru • 1 mała cebula • 1 słoik cieciorki • 2 ziemniaki • 4 ogórki kiszone • 1 szklanka śmietany 18% • 2 kawałki parówki grubej • 2-3 łyżki oliwy z oliwek • 1/2 łyżki masła • pęczek ziół pietruszka,seler,lubczyk •sól • pieprz Sposób przygotowania 1. Cukinię zetrzeć(...)tarce marchewkę pokroić w plasterki  ziemniaki i paprykę w kostkę 2. W garnku dać olej pokroić w paski cebulę i por podsmażyć dodać  pokrojone warzywa i startą cukinię chwilę przesmażyć. Wlać ok 2,5 l wody gotować aż warzywa zmiękną.Dodać do zupy  odcedzoną z zalewy cieciorkę 3. Ogórki zetrzeć na grubej tarce podsmażyć na patelni

W królestwie smaków Beaty
Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią 171

tylko fanów kaszy bulgur, ale także tych, którzy jeszcze nie mieli okazji jej spróbować. Składniki 200 g kaszy bulgur (drobnej) 500 ml wrzątku 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 40 g ser żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu 1 łyżka oleju z pestek winogron 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki garam masala sól ziołowa Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem, lekko(...)solimy, przykrywamy i ostawiamy na 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Umieszczamy w misce i posypujemy solą ziołową. Cebulę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Użyłam oleju z pestek winogron  firmy Oleofarm , który ma delikatny

My Chcemy Jeść
Zapiekanka makaronowo-dyniowa 153

makaronu bezglutenowego (użyłam kukurydzianych świderków) puszka filetów z tunczyka szklanka puree z dyni dymka ze szczypiorkiem 1/4 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki sól i pieprz do smaku   żółta cukinia 2 soczyste pomidory malinowe dymka ze szczypiorkiem łyżka oleju rzepakowego 60 g startego parmezanu Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w kosteczkę, dymkę ze szczypiorkiem siekamy. Podsmażamy na łyżce oleju(...)cukinia zmięknie dodajemy pokrojone pomidory. Ugotowany makaron mieszamy z puree z dyni, odsączonym tuńczykiem oraz posiekanym szczypiorkiem i przyprawami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego a na wierzch wykładamy podsmażone warzywa. Posypujemy startym parmezanem i pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. Smacznego :)         Artykuł Zapiekanka makaronowo-dyniowa pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Marchewkowy pasztet z soczewicą, tartą dynią i cukinią 124

Lubię pasztety zarówno te z dodatkiem mięsa, jak i te całkiem warzywne. Pasztet marchewkowy z czerwoną soczewicą, z dodatkiem tartej cukinii oraz dyni jest smaczną propozycją dla osób, które lubią wegetariańskie pasztety. Prażone, solone migdały nadają daniu chrupkości i świetnie przełamują smak. Składniki (na standardową "keksówkę"): 4 ugotowane marchewki 1 szklanka czerwonej + 2 szklanki wody 1/2 średniej cukinii 200 gram(...)siemienia lnianego lub otrębów pszennych) 100 gram prażonych, solonych migdałów Soczewicę gotujemy w podanej ilości wody do miękkości. Następnie miksujemy ugotowaną marchew i soczewicę na pastę. Dynię i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki (prócz migdałów) mieszamy dokładnie. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej powstałą masę. Wierzch posypujemy posiekanymi migdałami. Delikatnie przyklepujemy by się

Mango Papaja
Pieczarki faszerowane mięsem 138

danie idealne na imprezy. Przygotowane wcześniej, wystarczy w odpowiedniej chwili włożyć do piekarnika na pół godziny. Podane z ryżem stanowią pyszne danie obiadowe :) Składniki: 12 dużych pieczarek 1 mała cukinia 1 mały pomidor 1 mała cebula 2 ząbki czosnku oliwa pół płaskiej łyżeczki lubczyku pół czubatej łyżeczki majeranku pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili sól pieprz 100 g mielonej(...)żaroodpornego wlewamy 4 łyżki wody i układamy w nim pieczarki. Każdą pieczarką dość mocno solimy i pieprzymy oraz do środka każdej wlewamy pół łyżeczki oliwy. Ogonki pieczarek drobno kroimy. Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na drobną kostkę. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i drobno siekamy. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na na 3 łyżkach oliwy 5 minut

Smak mojego domu
Cukiniowe muffinki z jagodami goji 125

Muffinki z warzywnym dodatkiem? Czemu nie! Szczególnie, kiedy efekt jest pyszny! Troszkę bałam się smaku cukinii w gotowym wypieku, zupełnie niepotrzebnie, bo rezultat był absolutnie wspaniały! Z waniliowym cukrem pudrem? Mniam! Jagody goji smakują jak rodzynki, nadając całości fajnej tekstury. Składniki: 1 szklanka startej cukinii 1 szklanka wiórków kokosowych 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka sody 1/3 szklanki oleju(...)szklanka mąki pszennej 2 łyżki jagód goji 3/5 szklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Przygotowanie: Suche składniki wymieszać w sporej misce (czyli mąkę, cukier, sodę, wiórki). Mokre składniki (cukinię, olej, mleko, ekstrakt) wymieszać osobno. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać łyżką, niezbyt długo i dokładnie. Ciastem napełnić foremki muffinkowe do 3/4 wysokości (mogą być silikonowe lub klasyczne, wyłożone papierowymi papilotkami

Cakes By Kejt
Genialna zupa vege z cukinii 121

nosem na jej kolor i oczywiście narzekali na brak mięsa, ale cóż kuchnia serwowała dzisiaj zupę cukiniową z grzankami czosnkowymi więc kto głodny to do łyżek :). Składniki: 3 małe cukinie lub 1 duża 2 marchewki liść selera mała pietruszka 2-3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz olej Grzanki: 4 kromki chleba bez skórek 3-4 ząbki czosnku(...)oliwa lub masło 1. Jeśli macie małe cukinie tak jak w moim przypadku to wystarczy je tylko umyć, jeśli to duży okaz to trzeba ją obrać ze skórki oraz wyciąć gniazda nasienne.  2. W garnku na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy razem kilka minut, aby ziemniaki

Apetyczna babeczka
Lasagne z mielonym mięsem drobiowym 132

Wersja lasagne z mięsem drobiowym i parmezanem... to tylko w kuchni włoskiej ? U nas też sprawdza się !!! Składniki 300 g mięsa drobiowego z udek (zmielonego) 2 małe cukinie puszka pomidorów pokrojonych 2 cebule 200 g płatów lasagne 100 g startego parmezanu sól pieprz biały i czarny pęczek bazylii pół l mleka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła(...)bazylią. Doprawiłem solą i pieprzem, dusiłem 10 minut. Mąkę z masłem zasmażyłem na złoto, wlałem mleko i mieszając zagotowałem. Sos doprawiłem solą, pieprzem i gałką muszkatołową , dodałem starty parmezan. Cukinię umyłem, odkroiłem końce i pokroiłem wzdłuż na paski. Na dno formy prostokątnej wlałem kilka łyżek sosu beszamelowego, ułożyłem podgotowane płaty makaronu, posmarowałem je sosem mięsnym, przykryłem paskami cukinii i polałem

R'n'G Kitchen
,,ZUPA KREM Z CUKINII Z DODATKIEM SERKÓW TOPIONYCH ORAZ BIAŁEGO WINA” 84

przejedzeni po Sylwestrze ? Dziś bardzo lekka i smaczna zupa krem z cukinii która nie tylko Was rozgrzeje ale także urzeknie swym aromatem. W mojej kuchni przedsta wiam Wam przepis na delikatną i jakże niezwykle aksamitną zupę z dodatkiem serków topionych oraz białego wina no i oczywiście cukini. Warzywa w kolorze zielonym są naturalnie bogate w witaminę C i magnez(...)niskokaloryczne i działają przeciw nowotworowo, więc warto po nie sięgać jak najczęściej. A dodatkowo niesamowicie bajeczny kolor zapewne poprawi nastrój i doda mnóstwo energii. Składniki: • 3 cukinie • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • 3 serki śmietankowe topione • 1 duży ziemniak • Sól, pieprz • olej/oliwa • bulion warzywny • 4 łyżki białego wina Sposób wykonania: Cebulę należy pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i podusić

Podróż w kulinaria
,,Kraina kolorowych papryk faszerowanych cukinią i słonecznikiem” 89

szary dzień mam dla Was coś kolorowego a zarazem bardzo smacznego! Papryka nadziewana ryżem i mięsem która od dawna gości na naszym stole ale tym razem jest wzbogacona w cukinię i słonec znik. Kto chętny wypróbować? Składniki: 4 kolorowe papryki ( żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa, wg uznania) 2 cebule 50 dkg mięsa mielonego z kurczaka 20 dkg pieczarek 10 dkg sera(...)żółtego pół cukinii 1 torebka ryżu 4 łyżki oleju puszka kukurydzy konserwowej 6 łyżek słonecznika sól pieprz oregano Wykonanie: Cebulę oraz umyte pieczarki drobno kroimy. Następnie dusimy na patelni z niewielką ilością oleju oraz soli i pieprzu. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy ryż mieszamy z pieczarkami. Zmielone mięso obsmażamy. Cukinię bardzo drobno kroimy i wrzucamy do całości. Dodajemy

Podróż w kulinaria
,,Ratatouille z mięsem mielonym” 65

Ratatouille czyli inaczej prowansalski gulasz warzywny, to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej. W oryginalnym przepisie bazą do przygotowania są: cukinia, bakłażan, pomidor cebula oraz papryka. Ja w tym przepisie wzbogaciłam ją w mięso mielone. Warzywa można mieszać według własnego gustu i w różnych proporcjach. Składniki: 500 g mięsa mielonego 0,5 czerwonej papryki 0,5 żółtej papryki 0,5 pomarańczowej papryki(...)puszka pomidorów krojonych oliwa z oliwek 4 ząbki czosnku 4 cebule 3 pomidory czerwone 3 pomidory żółte 1 zielona cukinia 1 bakłażan japoński 1 łyżeczka octu balsamicznego sól, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, papryka chili, świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Mięso podsmażamy na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą i wyciśniętym czosnkiem. A następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i pomidory

Podróż w kulinaria
,,Tarta z różyczkami’’ 126

podanie tarty z różyczkami. Polecam zarówno na co dzienny obiad lub kolację jak i na eleganckie przyjęcie, gdyż prezentuje się niezwykle efektownie! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 2 marchewki Kilka plastrów szynki 40 dkg serka śmietankowego Delikate 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz Bazylia, oregano Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto francuskie(...)nakłuwamy widelcem. Serek mieszamy delikatnie ze śmietaną. Powstałą masę śmietanową przelewamy na ciasto. Cukinię i marchewki kroimy cienko w plasterki i zwijamy w różyczki. To samo robimy z wędlinką. Wszystkie składniki układamy na przemiennie. Całość posypujemy bazylią oregano, solą i pieprzem. Pieczemy 45 min w temp

Podróż w kulinaria