gotować), sięgnijcie po fasolę z puszki. Składniki: 0,4 kg suchej czerwonej fasoli 1 większa papryka zielona 1 większa papryka czerwona pół czerwonej papryczki chili 1 średnia cukinia, 1 średni pomidor 1 średnia cebula 3 średnie ząbki czosnku mały pęczek zielonej pietruszki 2-3 łyżki oleju sól do smaku Fasolę dzień wcześniej wypłukać dokładnie i namoczyć w zimnej wodzie(...)Najwygodniej zrobić to na noc. Namoczoną przepłukać i w świeżej wodzie ugotować do miękkości. Paprykę opłukać, przekroić i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w dowolnej wielkości paski. Cukinię opłukać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Jeśli są zbyt duże, przekroić je na pół lub na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać niezbyt drobno. Pomidora
Codzienna kuchnia niecodziennarumiane placuszki to bardzo smaczna alternatywa dla fileta drobiowego podawanego w tradycyjny sposòb, czyli w naszej poczciwej, narodowej panierce. Sezon na cukinię trwa więc trzeba korzystać. Można jeść je nie tylko na ciepło do obiadu. Jeżeli mi zostają to robię dzieciom a'la hamburgery z ròznymi dodatkami- salatą, pomidorem, papryką. Polecam. Proporcje składników na ok. 15 placuszków: ok. 60dkg mięsa(...)piersi kurczaka 1 mała cukinia (ok. 35dkg) 3 jajka 2 łyżki majonezu 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka przyprawy "gyros" (można pominąć jeżeli ktoś woli łagodniejszy smak lub zastąpić inna np. curry) pół łyżeczki soli garść posiekanej natki pietruszki świeżo zmielony pieprz (wg uznania) olej do smażenia Umyte mięso pokroić w małą kostkę. Wsypać sól i przyprawę "gyros", wymieszać
Maślane ciasteczkoKolejny pomysł na wykorzystanie tego przepysznego warzywa. Do placków najlepiej wykorzystać młode cukinie, z większych trzeba obrać skórkę i wydrążyć nasiona. Młodziutkie okazy wystarczy dobrze wyszorować i wrzucać do szatkownicy. Placki można jeść same polane np. jogurtowym sosem z posiekanym koperkiem, mogą też być dodatkiem do sosów z mięsem. Polecam wypróbować, dla mnie pyycha:) Składniki na ok 15 placuszków: dwie(...)młode cukinie (razem ok 70dkg) 20dkg sera żółtego 2 jajka 1 mała cebula 4łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki (ok 3 łyżki) olej do smażenia Cukinie umyć i zetrzeć na "grubych oczkach", posolić ( ok pół łyżeczki ) i zostawić na ok10 min aż puści sok. Odcisnąć a sok wylać. Dodać jajka
Maślane ciasteczkoPołączenie słodkich marchewek, cukinii i szpinaku - całość zapieczona w masie twarogowo-jajecznej. Raj dla podniebienia :) Warzywne babeczki przypadną do gustu fanom szybkich dań śniadaniowych jak i wegetarianom. Babeczki sprawdzą się idealnie na drugie śniadanie do pracy. Łatwo je spakować i świetnie smakują podane na zimno. Przepis dodaje do akcji kulinarnej "Twój zdrowy lunchbox z Marwit". Składniki na 12 babeczek(...)opakowanie małych marchewek 150 g ( Marwitek z firmy Marwit) 3 duże jajka 100 g twarogu 1/2 małej cukinii 2 garście świeżego szpinaku 2 plasterki żółtego sera sól, pieprz Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka zmiksować. Następnie dodać do nich twaróg, pokrojony żółty ser, starte marchewki, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cukinię oraz garść szpinaku. Całość delikatnie wymieszać
Ugotowaćoraz białko w postaci sera. Przygotowana dzień wcześniej będzie najsmaczniejsza - smaki i aromaty doskonale się połączą i nabiorą głębi. Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 czerwona papryka 1 nieduża cukinia 4 suszone pomidory w zalewie z oliwy 1/2 papryczki chili (może być mniej) 1 czerwona cebula 2 łyżki pokruszonego sera feta 8-10 oliwek łyżeczka kaparów garść rukoli kilka listków(...)Jeśli zacznie kipieć, trzeba jeszcze bardziej zmniejszyć ogień. Kiedy kasza wchłonie cały płyn przemieszać ją widelcem i odstawić. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę o boku 1 cm. Cukinię pokroić w półplasterki o grubości ok. 3 mm. Na patelnię (idealnie jeśli jest grillowa) wlać łyżkę oliwy podgrzać, dodać cebulę i zeszklić ją. Dodać paprykę, posiekaną chili i cukinię. Wszystko
Kulinarne Inspiracjepomidorowy. Już wkrótce-tajemny sekret placków, ryby i studenty głosu nie mają, Składniki: oliwa z oliwek/olej co kto lubi puszka pomidorów/2-3pomidory żywe cebulka 2ząbki czosnku opcjonalnie : pieczarki albo cukinia Przyprawy: bazylia zioła prowansalskie oregano sól/vegeta pieprz Zabrudzone gary: deska do krojenia garnek łyżka nóż Sposób przyrządzenia: 1.Zgłodniej. Jeżeli robisz sos ze świeżych pomidorów-delikatnie natnij(...)minutkę czy trzy. Obierz. Posiekaj. 2. Obierz i posiekaj cebulkę i czosnek 3.W rondelku rozgrzej tłuszcz. Podsmaż na niej cebulę i czosnek. 4. Dodaj pomidory. A także cukinię czy pieczarki. 5.W przypadku niedodania cukinii czy pieczarek polecam rozrobić w kilku łyżkach wody odrobinę warzywka/vegety. Dolać. 6.Doprawić wedle preferencji pamiętając by na samym końcu dodać bazylie(!) 7.Wcina
Fiolka w kuchnipyszna-ja bardzo lubię tą przyprawę i często ją używam,no i cukinia to jest moje ulubione warzywo i chętnie sięgam po nią również zimą, SKŁADNIKI: CUKINIA WYDRĄŻONA ZE ŚRODKA I POKROJONA W PASKI(JAK NA ZDJĘCIU) cebula seler gorczyca na zalewę: 1 litr wody 1 szkl. octu 10% 1,5 szkl cukru 1,5 łyżki soli 2 łyżeczki(...)curry PRZYGOTOWANIE: składniki zalewy zagotować na dno słoika dać plaster cebuli i mały kawałek selera(ja daje tyle co chrzanu do ogórków),trochę gorczycy,i paski cukinii,zalewamy zalewa i pasteryzujemy
Swojskie jedzonkopyszne ciasto czekoladowe, zawiera bardzo ciekawy składnik, który zmienia jego konsystencje i nadaje mu ciekawy posmak, jest nim cukinia, która ostatnimi czasy jest bardzo często wykorzystywana jako dodatek do ciast, muffin i innych wypieków, dodatkowo dodałam do ciasta przyprawę korzenną, przez co bardziej zaczęło przypominać piernik niż brownie, ale bardzo lubię aromat cynamonu, imbiru, goździków, które oprócz tego, że wspaniale(...)pachną, mają bardzo korzystne dla naszego zdrowia właściwości, m.in. obniżają poziom cukru we krwi. Składniki: - 250 g drobno startej cukinii - 250g mąki ryżowej/owsianej lub innej dowolnej - 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy (lub więcej w zależności jak słodkie lubimy brownie) - 1/4 szklanki oleju (ja użyłam kokosowego stopionego) - 2 jajka - 5-6 posiekanych suszonych śliwek
zdrowa vege kuchniapotrzeby, gdy ciasto jest zbyt gęste - dodajemy trochę mleka, gdy zbyt rzadkie - trochę mąki. Odstawiamy na kolejne 10 minut do wyrośnięcia. farsz: 2 małe ugotowane ziemniaki 1 mała cukinia 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy sól, pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Cukinię kroimy w plastry i dusimy na oliwie(...)osobnej patelni, aż będzie miękka * . Do blendera wkładamy ugotowane ziemniaki, cebulkę, cukinię, ząbek czosnku, dodajemy sól i pieprz. Miksujemy razem przez chwilę. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na cztery części, każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Na środku każdego nakładamy farsz, zawijamy brzegi do środka i zlepiamy je u góry jak tobołek. Rozgrzewamy
bistro mamaOstatnie już kwiaty w tym sezonie. Ostatnie i chyba jedne z najlepszych. Może to dlatego, że uwielbiam sery pleśniowe. Kto jeszcze kwiatów cukinii nie próbował, to polecam! Składniki : * 8 - 10 kwiatów cukinii * 2 szklanki mąki * pół szklanki mleka lub wody gazowanej * 2 jajka * sól, pieprz * olej rzepakowy do smażenia Sos : 100g sera pleśniowego np. Lazur, pół szklanki śmietany kremówki(...)szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz Przygotowanie : Kwiaty cukinii umyć i delikatnie osuszyć. Mąkę zmiksować z mlekiem, jajkami i przyprawami na ciasto. Maczać kwiaty w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Zagrzać kremówkę, rozpuścić w niej ser, przyprawić i polać kwiaty tak przygotowanym sosem. Wstawić o piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
Magiczne Życie Martylampką białego wina. Składniki : ryż na risotto 200g ugotowanych krewetek 50g masła 50ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki soku z cytryny 1 cukinia 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony) natka pietruszki 200ml wytrawnego białego wina 500ml bulionu warzywnego lub rybnego 1 awokado rukola 1 łyżka startego parmezanu 1 łyżka kwaśnej śmietany Sposób przyrządzenia(...)ogniu, a następnie wlewamy stopniowo bulion i czekamy aż się zredukuje - czynność powtarzamy w tym samym czasie na mniejszej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek cukinię myjemy i kroimy w kostkę, papryczkę chili kroimy drobno - pestek się pozbywamy, a następnie wszystko dodajemy do krewetek kiedy ryż zrobi się miękki dodajemy do niego szklankę zielonego groszku, krewetki
zobacz ich smakJeszcze kilka ich w ogrodzie znalazłam. Jeszcze ciasto piwne po kurczaku zostało. Nic się zmarnować nie mogło, więc zjedliśmy dzisiaj na kolację pyszne kwiaty cukinii w cieście piwnym. Można podać do nich ulubiony sos bądź dip. Smacznego! Składniki : * 8 - 10 kwiatów cukinii * 2 szklanki mąki * pół szklanki piwa jasnego * 2 jajka * sól, pieprz * olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie : Kwiaty(...)cukinii umyć i delikatnie osuszyć. Mąkę zmiksować z piwem, jajkami i przyprawami na ciasto. Maczać kwiaty w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło
Magiczne Życie Martyzboże. Zawiera dużo wartości odżywczych, głównie białka. Warto quinoę wprowadzić do diety. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej 1 szklanka wody 1/2 kg pomidorów ( żółte i czerowne ) 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Komosę ryżową opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Opłukaną quinoę(...)przełożyć do garnka, zalać szklanką wod, odrobinę posolić i gotować pod przykryciem około 20 minut. Ugotowaną komosę pozostawić do ostygnięcia. Warzywa umyć. Cukinię pokroić, bez gniazd nasiennych, w kostkę. Na patelni, posmarowanej drobiną oliwy podsmażyć cukinię. Pomidory pokroić w więkse cząstki, paprykę w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Z oliwy, soku cytrynowego, odrobiny soli i pieprzy przygotować
kolorowotorcikowoMakaron z soczewicą kabanosami i cukinią to aromatyczne i rozgrzewające danie idealne na deszczowe dni jakie są teraz, sycące, pikantne, rozbudzi wszystkie nasze zmysły. Sos Madziarów firmy FOLWARK idealnie podkreślił smak tego wspaniałego dania-Ci który sosu nie posiadają, zastąpią go pikantnym ketchupem. Lecz to już nie będzie to samo ;-) Składniki: 40 dag makaronu penne(...)drobnej czerwonej soczewicy 20 dag suszonych kabanosów 1 duża cebula ½ cukinii lub 1 nieduża 1 ząbek czosnku 2 marchewki 3-4 łyżki oliwy 1 litr bulionu rosołowego lub warzywnego 3 łyżki sosu Madziarów ½ szklanki przecieru pomidorowego sól himalajska do smaku czarny pieprz mielony do smaku gałązka świeżego rozmarynu Wykonanie dania: W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną w kostkę cebulę
Wanilia i Kardamonporcji 1 kg podudzi/udek z kurczaka (mogą być tez bez kości) 1 duża marchewka 35 dag ziemniaków 1 duża czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia 200 g pieczarek puszka pomidorów (400g) 1 łyżeczka ziół włoskich (używam Kamis) szczypta cayenne 1 szklanka bulionu 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kurczaka umyć(...)osuszyć. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Paprykę i cukinię pokroić w gruba kostkę, marchewkę na plasterki, a pieczarki w półtalarki. Czosnek i cebulę posiekać. Zeszklić. Pieczarki przesmażyć. Dodać do podsmażonego mięsa. Następnie dodać marchewkę, cukinię i pomidory w puszce wraz z bulionem. Doprawić solą , pieprzem, ziołami włoskimi, cayenne i szczyptą cukru. Dusić
Fabryka pomysłów