cukinia - 18701 przepisów (strona:554/1247)

Placki ziemniaczane z cukinią 141

Smaczne placuszki z cukinii i ziemniaków. Polecam! Składniki: 25 dag ziemniaków, 1 młoda cukinia, 1 jajko, 3 łyżki mąki, sól do smaku, pieprz do smaku, gałka muszkatołowa do smaku, olej do smażenia. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i utłuc lub zmielić. Dodać startą na grubych oczkach cukinię, jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Połączyć składniki, kłaść łyżką placki na rozgrzany

Tradycyjna Kuchnia
Zielone spaghetti cukiniowe z meksykańską salsą z awokado 154

tłuszcze i dają uczucie sytości na długo :) Jeśli nie macie specjalnej obieraczki, możecie również zrobić takie spaghetti za pomocą zwykłej, będzie po prostu trochę grubsze :) Składniki :  -1 duża cukinia  - 1 ząbek czoasnku  - 2 duże pomidory - puszka czerwonej fasoli  - 2 ogórki małosolne  - pół dużego awokado  - oliwa - sól, pieprz, przyprawy  Przygotowanie :  Pokroić cukinie(...)minuty nawet krócej, żeby była trochę twarda ) razem z czosnkiem, w misce wymieszać pokrojony pomidor, awokado, ogórek i fasolę polać oliwą przyprawić, podawać razem z  makaronem z cukinii

zdrowa vege kuchnia
Jagielnik, czyli sernik bez sera;) 173

eksperymentować z innymi odmianami;) Składniki: kubek kaszy jaglanej 2 kubki mleka roślinnego  kubek wody 6 łyżek słodu (ksylitol, melasa, w wersji niewegańskiej miód) 1300 g dyni 700 g cukinii  2 dojrzałe banany 2 łyżki tapioki (lub mąki ziemniaczanej) - najlepiej pożądnie kopiaste, ja dałam płaskie i uważam, że to jest za mało 100 g rodzynek Przygotowanie: Kaszę jaglaną podpraż(...)wodą. Zagotuj kubek mleka z kubkiem wody i dwiema łyżeczkami miodu. Dodaj kaszę. Gotuj 15-20 minut. Podczas gotowania nie mieszaj. Kasza ma wchłonąć cały płyn.  Dynię i cukinię umyj i pokrój na kilka części. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 40 minut (do miękkości) Kaszę, dynię i cukinię ostudź. Następnie zmiksuj z pozostałymi składnikami na gładką

pyszne zdrowości
Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem 146

łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: 100 chudego wędzonego boczku 250 g sera żółtego, najlepiej Mozzarelli w kawałku 1/2 cebuli 1/2 młodej cukinii 5-6 pieczarek 1/2 pęczka zblanszowanych białych szparagów 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku kawałek pora 3 ząbki czosnku, drobno posiekane zioła do pizzy majeranek rukola Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka(...)podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Pieczarki, cebulę i cukinię pokroić w plastry, boczek w kostkę, pora w pół plasterki (opłukać na sicie). Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć boczek, pieczarki, cukinię, przekrojone na 3 części

Czerwień i błękit
Bukiet warzyw z patelni 170

zestaw warzyw podbije serce niejednego smakosza. To smaczna i zdrowa przekąską. Można ją serwować także jako dodatek do dania głównego.  Składniki 1 bakłażan 1 cukinia 6 dużych pieczarek 1 czerwona papryka 1 łyżka sosu sojowego sól Pieczarki kroimy w dużą kostkę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy(...)układ trawienny i obniża poziom cholesterolu. Trzeba pamiętać, że bakłażany są warzywami ciężkostrawnymi, dlatego nie powinny ich jeść dzieci, chorzy na reumatyzm, podagrę i mający problemy z nerkami. Cukinia zwiera witaminy A, C, K i z grupy B. Bogata jest w magnez, potas, żelazo oraz beta-karoten. Jest niskokalorycznym i lekkostrawnym warzywem. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i krążenia

My Chcemy Jeść
Zupa cukiniowa 98

Pyszna i zdrowa zupa z cukinii. Składniki: 50 dag cukinii 4 łyżki masła ½ szklanki białego wina (wytrawnego) 4 szklanki wywaru warzywnego 10 dag serka topionego Sól, pieprz ½ łyżeczki mielonej papryki Wykonanie: Cukinię umyć, pokroić w cienki talarki i zeszklić na gorącym maśle. Doprawić do smaku, wlać wino i wywar warzywny. Następnie podgotować na wolnym ogniu, zupę podawać z grzankami

Tradycyjna Kuchnia
Cukinia w przecierze do słoików na zimę 160

Uwielbiam sezon cukiniowy! Tak przygotowaną cukinię  używam jako dodatek do dań przez cały rok (np. leczo, sos, zalewa do zapiekanek itp) Składniki: 3 kg cukinii 5 dag soli 4 duże cebule 1 pęczek natki pietruszki Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 szklanki wody 4 łyżki przecieru pomidorowego Pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca Sposób przygotowania: Cukinię

Tradycyjna Kuchnia
Brownie z cukinią 165

Ciasto z cukinii już dawno chodziło mi po głowie, ale jakoś nie było mi po drodze kupienie tego warzywa, aż do wczoraj kiedy trafiłam na promocję w Kauflandzie ;) od razu zabrałam się za przeszukiwanie Internetu i TUTAJ znalazłam inspirację ;) tak powstało moje pierwsze ciasto z udziałem cukinii ;) Składniki: 2 jajka 3 łyżki fruktozy lub innego słodzidła 1/4 szklanki startego(...)papkę jabłka 1 szklanka otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu drobno starta cukinia o wadze około 300g (odciśnięta z nadmiaru soku) Sposób przygotowania: Otręby mielimy na mąkę, miksujemy ze sobą wszystkie składniki wykładamy ciasto do małej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 45 minut w temp. 170 stopni

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Cukiniowe wstążki z pietruszkowym pesto 116

zrobić z dowolnych ziół, nie tylko z bazylii-nasza pietruszka równie dobrze się nadaje. Spójrz, jak to warzywne, intensywne zielone tagiatelle pięknie prezentuje się na talerzu. Składniki: 3 małe cukinie drobina oliwy pęczek natki pietruszki 3 łyżki pestek dyni skórka starta z ½ cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 3 łyżki oleju z pestek dyni czerwony pieprz do podania(...)opcjonalnie) Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój cukinię w wąskie paski. Rozgrzaną patelnię skrop odrobiną oliwy i wrzuć wstążki. Na średnim ogniu podsmażaj je przez 3 minuty, po czym przełóż do miski. Do blendera wrzuć natkę, pestki dyni, skórkę i sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Miksuj, dolewając stopniowo oliwę do momentu, aż uzyskasz właściwą konsystencję. Dodaj pesto

Roślinna - blog wegański
Lasagne z cukinią 130

Składniki: płaty makaronu lasagne 1 cukinia 6 pomidorów 100 g czarnych oliwiek 2 łyżki kaparów kilka ząbków czosnu sos beszamelowy: 4 łyżki mąki pszennej 1 litr mleka roślinnego (sojowego) 4 łyżki masła roślinnego ser wegański (około 200 g)- można pomiąć, bo i tak się sklei gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: Oliwki, czosnek i kapary(...)dodajemy mąką, mieszamy uzyskując gładka konsystencję. Stawiamy z powrotem na ogień i stopniowo dodajemy mleko. Doprawiamy solą, cytryną i gałką muszkatołową. Mieszamy podgrzewając na małym ogniu aż zgęstnieje. Cukinię i dwa pomidory kroimy w plastry. Układamy warstwy lasagne zaczynając od wysmarowania oliwą naczynia, na to kładziemy makaron (surowy/nieugotowany). Makaron/cukinia Makaron/cukinia+sos pomidorowy Makaron/cukinia/sos pomidorowy + beszamel + odrobina sera wegańskiego 1 warstwa

greenscarf
Kotlety drobiowe z warzywami 169

ziołowej panierce podane z podduszanymi warzywami w klimacie śródziemnomorskim. Smacznie, kolorowo i niesztampowo. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g sznycli z filetu z indyka, 1 niezbyt duża cukinia (300g) 1 średnia żółta lub pomarańczowa papryka (250g) 2 nieduże pomidory (250g) biała część średniego pora (150g) 1 duże (L) jajko 2 łyżki mąki pszennej 6 czubatych łyżek bułki tartej(...)minut. Panierkę przygotowujemy poprzez wymieszanie bułki tartej z ziołami prowansalskimi. Jajko (zarówno żółtko jak i białko) rozbijamy dokładnie trzepaczką. Następnie obtaczamy mięso kolejno w mące pszennej, jajku oraz panierce. Cukinię obieramy i kroimy na plasterki lub półplasterki (zależnie od ich rozmiaru) o grubości ok. 1,5 cm. Pomidory kroimy w „ósemki”. Pozostawiamy skórkę, ale usuwamy ewentualny nadmiar łykowatych części. Paprykę

Kulinarna Pokusa
Spaghetii z cukinią i pietruszkowym sosem z orzechami nerkowca 117

Kolejna propozycja obiadu gotowego w 20 minut. Zapewniam, że jest pysznie! Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu cukinia 2 łyżki pietruszkowego pesto 100 g nerkowców (namoczonych i zblendowanych z 200 ml wody) sól, czosnek suszony 50 g wegańskiego sera uprażony sezam Przygotowanie: Makaron gotujemy. Cukinię kroimy na dosyć dużą kostkę i wrzucamy na patelnię z łyżką masła kokosowego. Po kilku(...)minutach, gdy cukinia zmięknie (5) dodajemy pesto i śmietanę z nerkowców, doprawiamy. Podsmażamy chwilkę, doprawiamy. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy połowę startego sera, mieszamy. Podajemy danie posypane sezamem, świeżą pietruszką i resztą sera. Smacznego

greenscarf
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki - w słoiki 143

Moja mama dostała ten przepis rok temu i wszystkim przypadł do gustu. Nawet mój mąż go uwielbia, a nie lubi cukinii :) jest świetny jako dodatek do kiełbasy z grilla, patelni lub mikrofali, ale także innych mięs. Smakuje podobnie jak leczo - możemy sobie w zimie przypomnieć smaki lata :) wystarczy podsmażyć do niego kiełbaskę :) Narobiłam go w tym roku sporo - powinno(...)chwilę wyłączam - nie pilnuję, sam dochodzi :)) i podsmażam kiełbasę i ten sos. I obiad gotowy w 15-20 minut :) Składniki na +/- 5 litrów sosu: 3 kg młodej cukinii (najlepiej do średnicy do 5-6 cm) 1 kg papryki czerwonej 1 kg cebuli 1 i 1/2 szkl. octu 10% (najlepszy z Parczewa) 1 i 1/2 szkl. cukru 4 małe słoiczki koncentratu

Kolorowy Przepisownik
Grillowana cukinia 202

Prosta i szybka przekąska, a na dodatek niskokaloryczna. Grillowana cukinia typowa wiosenna uczta. :) Składniki: cukinia sól zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w krążki. Posypujemy solą i odstawiamy, aż puści sok. Następnie posypujemy ziołami prowansalskimi. Grillujemy z obu stron, aż pojawią się pręgi. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Przepastny tajlandzki kociołek 97

mojej kuchni jak zwykle eklektycznie :) Mieszam, kombinuje, testuje. W ten sposób wczoraj udało mi się wycudować przepastny tajlandzki kociołek. Warto spróbować! Wyszło przepysznie! :) Składniki: - mięso mielone - 2 duże cukinie - 1 zielona papryka - pędy bambusa (mogą być z puszki) - makaron - oliwa - czosnkowy sos chilli Tao Tao Cukinie oraz paprykę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni ok 15 minut, do momentu(...)zarumienienia się cukinii. Dodajemy mięso mielone oraz pędy bambusa i podsmażamy wszystko razem. Gdy mięsko będzie już gotowe (lekko podrumienione) dodajemy 1/2 słoika z czosnkowym sosem chilli. W osobnym garnku gotujemy makaron. Podajemy wszystko razem. Naprawdę pyszności

upichcona