łyżki oliwy 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 10 pieczarek pokrojonych w plasterki 1 cebula pokrojona w piórka 100 ml śmietanki kremówki 1 jajko 1 pokrojona w plasterki cukinia sól, pieprz zioła prowansalskie A jak to zrobić: Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim i schładzać w lodówce przez 30 minut. W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić(...)zmiękną. W misce ubić śmietanę z jajkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dorzucić usmażoną paprykę z pieczarkami i wymieszać. Na patelni rozgrzać resztę oliwy i dodać cukinię. Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut, często mieszając, aż nabiorą jasnobrązowej barwy. Wylać masę jajeczno-paprykowo-pieczarkową na ciasto w formie. Wokół brzegu tarty ułożyć plasterki cukinii. Piec
Kuchnia w opałachirytuje, ale nie dzisiaj. Przygotowuję lekką przekąskę, potem gorąca kąpiel i relaks. Jutro od rana ręce pełne roboty, czyli Kuchnia w opałach na gościnnych występach. SKŁADNIKI: 1 mała cukinia oliwa z oliwek sól biały pieprz ocet winny lub sok z cytryny grana padano orzechy włoskie A jak to zrobić: Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, używam do tego obieraczki(...)warzyw. Solimy, dodajemy ocet (około półtorej łyżki) i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut i hartujemy zimną wodą na sitku. Tak przygotowaną cukinię układamy na talerzu, skrapiamy oliwą, octem (lub sokiem z cytryny), posypujemy solą, pieprzem, grana padano i pokruszonymi orzechami włoskimi
Kuchnia w opałachkapusty wykorzystane, a farsz został w misce i się ze mnie śmieje :) Chwila zastanowienia i pomysł jest. SKŁADNIKI: farsz na gołąbki ( około 1 1/2 szklanki) olej rzepakowy 1 mała cukinia 1 papryczka pepperoni 1 pomidor 2 ząbki czosnku pieprz kolorowy sól A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cukinię, papryczkę, wraz(...)posiekanym drobno czosnkiem. Gdy cukinia zmięknie dodać pokrojonego w kostkę pomidora, całość doprawić solą i pieprzem. Jak pomidor puści sok, dodać farsz na gołąbki i dokładnie wymieszać. Podsmażać około 10 minut
Kuchnia w opałachMoje pierwsze wytrawne Muffiny. Bardzo smaczne i aromatyczne. Wręcz idealne na drugie śniadanie. Dobór dodatków jest sprawą indywidualnych upodobań smakowych. U mnie w roli głównej cukinia :) 1 średnia cukinia 10 suszonych pomidorów 12 oliwek 2 szklanki mąki 1 jogurt naturalny 1 jajko 1/3 szklanki oleju szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej zioła prowansalskie 1 ząbek czosnku(...)zrobić: Cukinię przekroić, wydrążyć pestki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posolić i odstawić na 10 minut, następnie odcisnąć z niej nadmiar soku. Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę. Przygotować dwie miski. Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, a do drugiej mokre i dobrze je wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i całość dokładnie połączyć. Gdy ciasto będzie
Kuchnia w opałachgrille. Tak właśnie lubimy spędzać wolny czas. Po czterech godzinach na rowerze lekka kolacja, przygotowana na patelni grillowej. Polecam również przetestować na grillu. SKŁADNIKI: 6 plastrów bakłażana 6 plastrów cukinii 6 plastrów pomidora 6 plastrów papryki żółty ser sól morska ziołowa pieprz kolorowy świeża bazylia A jak to zrobić: Plastry bakłażana posolić i odstawić na 20 minut, aby pozbyć się(...)nich goryczki. Plastry pomidora oprószyć solą i pieprzem. Po upływie czasu, bakłażany opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Grillować je razem z cukinią i papryką z dwóch stron, doprawiając do smaku solą ziołową. Gorące warzywa układać na talerzu, przekładając je serem. Swoje piramidki przełożyłam na chwilę na patelnię i przykryłam przykrywką, aby ser dokładnie się roztopił. Bakłażan
Kuchnia w opałachdziś, ale już teraz potrzebują mniej uwagi, bo chyba pomału zaczynają się dogadywać :) A zatem ja mogę powrócić do kuchni. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 1 mała cukinia 100 g kurek kilka różyczek brokuła 1/2 czerwonej cebuli 250 ml śmietanki 30% 2 jajka sól pieprz zioła prowansalskie A jak to zrobić: Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach(...)minut, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Kurki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Śmietankę lekko ubić, dodać jajka, cebulę i cukinię, doprawić do smaku, wymieszać. Masę wylać na przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć brokuła i kurki. Tartę piec 25-30 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni
Kuchnia w opałachwszystko za sprawą tego, że o moje zimowe zapasy zawsze dba moja mama. Ale koleżanki zadbały, aby odrobinę jej w tym roku pomóc i obdarzyły mnie dwiema wielkimi cukiniami i kabaczkiem. Cóż było robić :) SKŁADNIKI: 2,5 kg cukinii i kabaczka pokrojonych w kostkę (bez nasion) koper suszony liście laurowe czosnek gorczyca cebula 7 szklanek wody 1,5 szkl octu(...)zrobić: Przygotować słoiczki, które należy wyparzyć. Do każdego z nich włożyć plaster cebuli, liść laurowy, 1/2 ząbka czosnku, odrobinę kopru i kilka ziarenek gorczycy. Następnie nałożyć cukinię i kabaczki. Z wody, octu, cukru, soli i curry, zagotować zalewę. Jeszcze ciepłą, wlać do słoików. Słoiki zakręcić i pasteryzować
Kuchnia w opałachPotrawa jest bardzo łatwa i szybka do wykonania. Polecam dla wszystkich cierpiących na syndrom braku czasu i nie tylko. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 2 małe cukinie 500 ml śmietany kwaśniej 18% kilka pomidorków koktajlowych sól pieprz chili w proszku (opcjonalnie) kolorowy makaron np. świderki Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i doprawić przyprawą(...)mięs (np. delikatem). Kurczaka podsmażyć na patelni. Paprykę pokroić również w paseczki, zaś cukinie w półkrążki. Najpierw dodać do kurczaka paprykę i chwilę podsmażyć później dodać cukinię. Wszystko smażyć aż warzywa będą miękkie ale nie rozpadające. Do kurczaka z warzywami dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Zagotowujemy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (po ugotowaniu
IMPRESJA SMAKUcholesterolu 190 g piersi w miodzie i musztardzie z 300 g cukinii dostarczają: 291 kcal 36 g białka 3 g tłuszczy 29 g węglowodanów 87 mg cholesterolu Całodniowy jadłospis dostarcza jedynie: 466 kcal ŚNIADANIE: 200 ml. soku pomidorowego 2 jajka ugotowane na twardo (średnie jajko ma 60 g) OBIADOKOLACJA: 5-6 sztuk pojedynczych piersi kurczaka 4 czubate łyżki miodu(...)łyżeczek musztardy (np. sarepskiej lub rosyjskiej) 5 ząbków czosnku sól, pieprz 300 g cukinii łyżka suszonego tymianku Wykonanie: Piersi osuszmy papierowym ręcznikiem, kroimy w poprzek na dwie części, po czym doprawiamy solą Miód rozpuszczamy w osobnym naczyniu, dodajemy musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdą pierś obtaczamy w marynacie. Piersi układamy na blasze wyłożonej papierem
IMPRESJA SMAKUbrokułów dostarczają: 334 kcal 33 g białka 21 g tłuszczy 3 g węglowodanów 105 mg cholesterolu Całodniowy jadłospis dostarcza: 475 kcal ŚNIADANIE: Składniki na 1 porcję: 1 mała cukinia (150 g) 1 średnia marchewka (60 g) 1 jajko (62 g) ugotowane 1 łyżka posiekanego szczypiorku kilka oliwek zielonych (ja wzięłam 5) 50 ml jogurtu naturalnego 2% tłuszczu ząbek czosnku sól(...)pieprz Wykonanie: Cukinię i marchewkę obieramy obieraczką do warzyw (tak aby postały wstążki). Jajko dzielimy na ćwiartki, zaś oliwki kroimy na pół. Na talerzu układamy cukinię i marchewkę, na nie kładziemy jajko i dodajemy oliwki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu, którego doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa na talerzu polewamy sosem jogurtowym i posypujemy
IMPRESJA SMAKUtarta warzywna. Przyznam że, jest troszkę pracochłonna, ale uwierzcie na prawdę warto. Uraczy Nas swoim smakiem i wyglądem. Składniki: Ciasto francuskie 3 marchewki 1 cukinia 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku 2 jajka 35 ml mleka 1 łyżeczka mąki pieprz, sól Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Formę do tarty smarujemy tłuszczem(...)Najlepiej nada się do tego okrągła forma to tart, jeżeli jej nie mamy możemy użyć tortownicy. Wykładamy ją ciastem francuskim. Marchewkę i cukinie kroimy na cienkie długie plasterki, dobrze jest użyć do tego tarki lub obieraczki do warzyw. Pokrojone warzywa układamy na przemian marchewkę z cukinią zaczynając
cookplświeże kolorowe warzywa duszone we własnym sosie. Sprawdza się jako samodzielne danie główne (z ryżem lub bagietką) lub dodatek do mięsa, a nawet jako ciepła przystawka. Składniki: bakłażan cukinia czerwona papryka żółta papryka 3 pomidory cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielone 2 łyżki ziół prowansalskich tymianek świeży lub suszony oliwa z oliwek Bakłażana, cukinię, papryki i pomidory(...)czosnek w plasterki. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i chwilę podsmażyć. Wrzucić pokrojone papryki i dusić przez 3-4 minuty; potem bakłażana i cukinię i ponownie poddusić. Dołożyć pokrojone pomidory, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Przykryć i dusić całość około 15 minut. Podawać na ciepło
wyzwania kuchenneSkładniki: chude mięso mielone wieprzowe około 500g siemię lniane mielone 1 łyżeczka woda 2 łyżki mąka kukurydziana lub jaglana 2 łyżki cukinia 1 szt 200g jabłko 1 szt koncentrat pomidorowy skrobia kukurydziana 2 łyżki 1 łyżka sól bazylia, oregano, majeranek do smaku papryka słodka Przygotowanie: Mielone siemię lniane zalać dwoma łyżkami ciepłej wody i rozetrzeć aby nie było grudek. Wymieszać(...)trochę majeranku i słodkiej papryki. Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. (Do smażenia najlepiej nadaje się olej kokosowy, ryżowy lub rzepakowy) Cukinię pokroić w na ćwierć-plasterki, podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, dodać obrane, starte na tarce jabłko, przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu aż cukinia będzie miękka. Dodać
głodny alergikprzepyszną frittatę autorstwa mojej znajomej Oli:** Genialna świeżo po zrobieniu jak i na zimno! Świetny pomysł na zdrowe śniadanie lub kolacje! Serdecznie polecam! składniki ( na 2 porcje) 1 cukinia 4 ziemniaki w obierkach papryka cebula 2 marchewki 4 jaja Cukinie pokroić w plasterki ( ja starałam się zrobić to w miarę cienko). Ziemniaki w obierkach oraz marchew pokroić na plasterki. Paprykę(...)pokroić w kostkę natomiast cebulę w piórka. W pierwszej kolejności podsmażać ziemniaki, następnie dodać marchew i cebulę, na koniec dodać cukinię i paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Jak wszystkie składniki zmiękną , podzielić je na 2 porcje. Jajka roztrzepać, dodać ostrej papryki i ziół prowansalskich. Warzywa zalać jajkami, gdy jajko zetnie się od dołu, przykryć
Cukier&PuderSałata z cukinią, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI: 1-2 cukinie kilka suszonych pomidorów w zalewie 150g sera pleśniowego sałata lodowa torebka gotowego sosu sałatkowego WYKONANIE: Cukinię pokrój w półtalarki i usmaż lub grilluj na patelni w oleju z suszonych pomidorów. Suszone pomidory pokrój w paski Ser pleśniowy pokrusz Porwij liście sałaty Sos sałatkowy wymieszaj z olejem z suszonych
Zofiana