Składniki: 1 opakowanie mixu sałat z roszponką 3 piersi z kurczaka 6 jajek 1 cukinia 2 sery camembert 10 listków bazylii 2 łyżki majonezu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki maślanki 9 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z patelni z nutą cytrynową 6 listków bazylii 6 listków oregano kawałek(...)rozgrzaną patelnię i smażymy. Jajka gotujemy na twardo. Sos do sałatki ( jogurt, majonez, maślanka, czosnek, pieprz i bazylia) - blendujemy Ser camembert kroimy na kawałki i grillujemy około 4 minuty. Cukinię myjemy i kroimy na długie bardzo cienkie plastry - aby była miękka plastry zalewamy wrzątkiem na sicie. Propozycja podania kolejność: sałata, cukinia, jajka, mięso i ser. Na koniec sos. Smacznego
ClauditteMissCookingSkładniki na sos: 3 papryki (kolorowe) 1 duży ananas 1 bakłażan 1 cukinia 1 duża cebula czosnkowa 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka świeżo zmielonej mieszanki garam masala (seria z Lidla deLuxe) 1 puszka pomidorów 1/2 puszki czerwonej fasolki 100 ml soku z pomidorów z odrobiną tabasco 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżka uniwersalnej przyprawy do potraw pieprz(...)czubata łyżka świeżo utartego imbiru Przygotowanie: Warzywa i owoce dokładnie myjemy. Potrzebna nam będzie głęboka patelnia, taka którą później bez problemu wsadzimy do piekarnika. Warzywa kroimy w kostkę (papryka, cukinia, bakłażan), ananasa również w kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekamy bardzo drobno. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę. Następnie wrzucamy cukinię i bakłażana, po chwili paprykę. Zakrywamy patelnię, czekamy aż warzywa
ClauditteMissCookingSkładniki: 2 zielone papryki 2 żółte papryki 1 czerwona papryka 1 czerwona papryczka ostra 1 żółta papryczka ostra 1 zielona papryczka ostra 1 duża cukinia (ja miałam od taty z działki) 2 duże czerwone cebule 4 ząbki czosnku polskiego 2 łyżki przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny szklanka wody sól morska świeżo zmielony pieprz 1 czubata łyżeczka POWDER HOT CURRY(...)woda stanie się ciepła dorzucamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Dusimy chwilkę pod przykryciem. Gdy cebula zmięknie dodajemy pokrojone w paski papryki. Znowu dusimy jakieś 15 minut. Następnie dodajemy cukinię. Z cukinii wydrążamy środek z nasionami i kroimy na pół talarki. Doprawiamy curry, sola i pieprzem. Mieszamy i zakrywamy. Dusimy na małym ogniu godzinę i 15 minut. Pod koniec duszenia
ClauditteMissCookingkuchnia to tylko gotowanie? Zapraszamy Was do kącika kreatywnej kuchni. Faszerowana cukinia: Z umytych kawałków cukinii wydrążamy miąższ i wycinamy ozdobne paseczki. Następnie grillujemy z każdej strony na delikatnie posmarowanej oliwą patelni grillowej. Z szynki robimy różyczki i wkładamy je do cukinii. Do każdej różyczki dodajemy pokrojone w wzdłuż jajko, serek oraz wycięte paseczki z pora. Dekoracyjna palma z oliwek
Podróż w kulinariaCUKINIA skladniki 1-2 cukinie jajko przyprawa typu jarzynka lub sól mąka olej do smażenia Cukinię myjemy i kroimy na plastry. Posypujemy lekko przyprawą lub solą i odstawiamy na ok 15 min. Powstały sok odlewamy. Smażymy na rozgrzanym oleju
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/03/cukinia-w-smietanie.html Składniki 1-2 cukinie 1 -2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 kostka rosołku drobiowego 10 dag masła 200-300ml śmietany 18% 1-2papryki czerwone(...)WYKONANIE Rozpuścić masło na patelni, ,dodać drobno posiekaną cebulę.Gdy cebula się zeszkli dodać cukinię pokrojoną w pół plasterki,oraz paprykę pokrojoną w plasterki.Wsypać rozkruszoną kostkę rosołową, dodać czosnek. Dusić na ogniu do odparowania powstałego płynu i zarumienienia się cukinii. Zdjąć z ognia, dolać śmietanę, ewentualnie dosolić i wymieszać.Podgrzać
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/04/cukinia-nadziewana-miesem.html Składniki: 4 duże cukinie 0,75-1 kg mielonego mięsa wieprzowego ½ pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku-posiekany drobno 1 cebula, pokrojona w bardzo drobną kosteczkę sól,cukier pieprz 1 świeża papryka tarty ser grana padano – ilość według upodobań Przygotowanie: Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Ze środka przy pomocy łyżeczki usuwamy gniazda nasienne Posiekany miąższ(...)środka można dodać do nadzienia.Mielone mięso mieszamy z odrobiną soli, cukru, sosu sojowego, siekanej cebuli i pieprzu. Napełnić wydrążone cukinie farszem, spryskać wierzch olejem . Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.W trakcie pieczenia jakieś 5 minut przed koncem posypujemy startym serem.Smacznego
w mojej kuchniSkładniki: - 2 filety z dorsza - 2 jajka; - czarna porzeczka gałązka - cukinia - 20dag pieczarek - groszek zielony 3/4szklanki - cebulka(...)skórka z cytryny Przygotowanie: Cukinię pokroic na plastry pół cm . Na patelni rozgrzać masło, i smażyc cukinie z obydwu stron na złoty kolor.Dodac pieczarki i groszek . Pomarańczę obrać ,usunąć białe części i pokroić na małe kawałki .Po 5-6 minutach dodac pomarańcze do warzyw.Całość dusić, aż warzywa zmiękna ,ale sie nie rozgotują, a sok się zredukuje
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/08/cukinia-z-mozzarella-zucchine-con.html . Składniki: 2 podłużne świeże cukinie 1 opakowanie kulek sera mozzarella 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanych świeżych ziół , u mnie to bazylia, estragon, tymianek sól ser parmezan do posypania-nie koniecznie Wykonanie: Cukinię pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry. Każdy plaster,lekko posmarować z obu stron oliwą. Smażyć(...)cytryny wymieszać z ziołami i oliwą z oliwek oraz przyprawić lekko solą. Sosem tym zalać kulki mozarelli i wymieszać. Pozostawić na 5-10 minut. Kulki mozareli zawijać w plastry cukinii. Można dodatkowo spiąć wykałaczką.Dekorowac pomidorkami koktajlowymi.Miłej zabawy.....SMACZNEGO Podpatrzone na jednym z anglojęzycznych blogów, którego nie mogę teraz odnaleźć
w mojej kuchniporcje: 1 cukinia 3 szklanki wody/ wywary warzywnego sól, pieprz, papryka Jedną dużą cukinię wydrążamy, a następnie kroimy w kostkę. Wrzucamy na gotującą się wodę. Dodajemy sól, pieprz, vegetę. Gdy cukinia będzie miękka blendujemy na krem. Podajemy udekorowane listkami bazylii , np. z czosnkowymi grzankami. Krem można również przygotować na wywarze warzywnym
Humanistka w kuchnibiały puch. Jak miło zjeść śniadanie oglądając tak piękny poranek. Mimo ferii zaraz po śniadaniu znów idę do szkoły tym razem mam tylko 4 godzinki biologii :) ~ Kakaowa owsianka z cukinią i orzechami włoskimi ~ Składniki: 50g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 1 łyżka kakao naturalnego 5g świeżo mielonego siemienia lnianego pół małej cukinii startej na grubych oczkach + orzechy włoskie Wszystkie(...)składniki, prócz siemienia, umieszczamy w rondelku, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Dodajemy siemię lniane, całość gotujemy aż do zgęstnienia. Przekładamy do miseczki dodajemy resztę startej cukinii i namoczone przez noc orzechy włoskie
Kuchenny Skrawek NiebaSkładniki: -1 kg ziemniaków -1 cukinia (średniej wielkości) -2-4 łyżek mąki pszennej (w zależności od odmiany ziemniaków) -1 jajko -sól, pieprz -olej do smażenia Wykonanie: Obrane ziemniaki ścieramy na tarce i solimy, aby puściły sok. Obraną cukinię przekrawamy wzdłuż i wydrążamy łyżką pestki ze środka, również ścieramy. Wodę z ziemniaków odlewamy, zostawiając jedynie skrobię która zgromadziła się na spodzie(...)Ziemniaki mieszamy z cukinią, dodajemy mąkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy z obu stron na gorącym oleju. Podajemy ze śmietaną lub ulubionym sosem. Smacznego
KasiekGotujeorzeźwiająca zupka :) można podawać na ciepło oraz na zimno. Bulion ugotowałam z dwóch małych ziemniaczków, małej cebulki, marchewki, pietruszki i selera naciowego. Warzywka te zmiksowałam razem z cukinią. Składniki: -1,5 bulionu warzywnego -1 średnia cukinia -1-2 łyżki jogurtu greckiego -garść listków świeżej mięty -płatki migdałów do posypania -sól pieprz, gałka muszkatołowa -ewentualnie: groszek ptysiowy lub grzanki Wykonanie(...)Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż i łyżką wydrążamy środek. Drobno kroimy i dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości (10-15 minut). Gdy zupa przestygnie, blenderem miksujemy na gładki krem. Dodajemy rozdrobnioną miętę i jogurt grecki. Doprawiamy przyprawami do smaku. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym (u mnie wersja light: tylko płatki migdałów). Smacznego
KasiekGotujeDzisiaj zapraszam Was na danie makaronowe, trochę włoskie, jednak z polskim akcentem, a mianowicie z dodatkiem borowików z podkarpackiego lasu... Makaronowe muszelki nadziewałam mieloną wołowiną, podduszoną z prawdziwkami, tartą cukinią, wymieszane z serkiem ricotta. Zapiekłam je w sosie pomidorowym. Danie najlepiej podać z lekką surówką lub sałatą z winegretem. Składniki: ok. 1/2 opakowanie makaronu muszle 250 g mielonej wołowiny(...)mrożonych borowików (w sezonie najlepiej użyć świeżych) 250 g ricotty 1 młoda cukinia 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka włoskich ziół 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia sól i czarny pieprz Sos: 3 łyżki oleju puszka krojonych pomidorów szklanka passaty pomidorowej 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżka ziół do pizzy
Czerwień i błękitleczo z radością się zabrałam. Mnóstwo warzyw, kolorów, zapachów wam gwarantuję, I moc energii razem z moim daniem przekazuję. Aromatyczne leczo Zapraszam do gotowania :) Składniki na 2 porcje: cukinia papryka żółta i zielona dwa pomidory mała cebula 2 ząbki czosnku 20 dkg kiełbasy przyprawo do leczo, sól, pieprz, oregano dwie łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody STARTUJEMY(...)Cebulę, cukinię, kiełbaskę, pomidory kroimy w kostkę, paprykę i czosnek w paseczki. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek aż się zeszkli. Następnie dodajemy kiełbaskę. 3. Dodajemy paprykę i dusimy około 5 minut. 4. Dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. 5. Całość zalewamy pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz sosem przygotowanym poprzez połączenie
Mój Smak na Życie