razem zrobiłam je nieco inaczej. Nie wymaga wiele pracy i jest idealne, kiedy nie mamy dużo czasu na gotowanie. Składniki: makaron spaghetti lub inny ulubiony 1 nieduża cukinia 200 g pomidorków koktajlowych bazyliowe pesto - domowe lub ulubione kupne oliwa z oliwek opcjonalnie chilli ser parmezan Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku(...)międzyczasie cukinię pokroić w drobną kostkę, poddusić na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Następnie dodać pomidorki pokrojone na połówki i całość dusić jeszcze chwilkę. 3. W misce umieścić ugotowany odcedzony makaron, pesto - w dowolnej ilości oraz warzywa z patelni. Całość wymieszać. Można doprawić np. chilli. 4. Przełożyć na talerze i na wierzch dać tarty parmezan. Udekorować
Kuchnia domowa Anirazem z podsmażonym na patelni serem halloumi. Ależ to wyszło smaczne i sycące! 4 tortille 1 op. sera halloumi po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej 1/2 małej, młodej cukinii (lub kawałek większej) 1 duża czerwona cebula kilka brązowych pieczarek zioła prowansalskie (polecam z młynka) oliwa w spreju Sos: 1/2 dużego kubeczka gęstego jogurtu np greckiego 1 łyżka majonezu(...)czosnek lub 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz Papryki kroimy na paseczki. Czerwoną cebulę kroimy w grubsze piórka. Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki (w zależności od wielkości). Cukinię kroimy na grubsze półplasterki. Warzywa rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Skrapiamy je oliwą w spreju i oprószamy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaki Na TalerzuKetchup z kabaczka czy jak kto woli cukinii to jeden z wielu sposobów na pyszne wykorzystanie tego warzywa. Pewnie niektórzy z was powiedzą : -CO?! Ketchup z cukinii? Co to za ketchup! Ale zanim ocenicie spróbujecie, bo może i wam przypadnie do gustu? Można go … The post Ketchup z kabaczka appeared first on Polska Zupa
Polska Zupakiedyś tak będzie, a tymczasem wychodzę na balkon, na którym obrodziła w tym roku nasturcja i zabieram jej okazałe liście do kuchni. Czeka już tutaj sałtka ze świeżej, młodej cukinii, chrupiącej marchewki i strzelajacych sokiem czerwonych koralików porzeczki. Wypełniam liście sałatką, posypuję kruszonym serem feta i polewam całość olejem chili - tak powstają ogrodowe wrapy środka lata :) Pełne świeżości, tekstur(...)szczypiorek do podania 1/3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju olej chili lub płatki chili do podania Sposób przyrządzenia: 1. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. 2. Dodaj umyte porzeczki, sok z cytryny, cukier, olej, sól i pieprz - wymieszaj. 3. Na umyte liście nasturcji
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDzisiaj jest smacznie, szybko i pożywnie. Cukinię i bakłażana kroimy na plastry a potem obtaczamy w panierce aby na końcu je usmażyć. Do tego pyszny sos i danie gotowe. Zachęcam na chwilę wejść do kuchni. Cukinia i bakłażan w serowej skorupce - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietyle wolno, że zanim skutki będą bardzo opłakane, pewnie nie będę już żył. Natomiast nie odnotowano żadnej gałęzi przedłużającej mój ród :) Tymczasem moje smutne jedzenie w pracy :) Składniki: - cukinia - mąka Wykonanie: Z mąki i wody robimy gęste lejące się ciasto. Moczymy w nim plasterki cukinii, a następnie smażymy na głębokim oleju
Kryzysowa Książka Kucharskaboczkiem i warzywami Makaron chiński z kurczakiem Makaron chiński z wołowiną Przepis na kurczaka z warzywami do ryżu Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki jedna mała cukinia papryka 2 ząbki czosnku jedna pierś z kurczaka łyżeczka kurkumy łyżeczka harissy lub ostrej papryki (jeśli nie lubicie ostrego dajcie słodką paprykę) 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu słodkiego(...)chili szczypiorek do posypania olej do smażenia Przepis 1 Cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Kurczaka kroimy w kostkę. 2 Na oleju podsmażamy mięso i dodajemy do niego kurkumę i harissę. Podsmażamy około 10 minut. 3 Do składników dodajemy warzywa i czosnek, dolewamy sos sojowy i sos chili. 4 Mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. 5 Podajemy
Kuchnia BazyliiSałatka z cukinii na zimę Sałatka z cukinii na zimę to kolejna propozycja z mojej śpiżarni, po która chętnie sięgam jesienią i nie tylko. Uwielbiam takie kolorowe warzywa w słoiku, ale chyba najbardziej lubię, to, że po prostu odkręcam słoik i mam pyszną i zdrową sałatkę, która przywołuje we mnie wspomnienia upalnego lata. To po prostu taka namiastka letnich
Kulinarne przygody GatitySałatka z cukinii i ogórków będzie idealnym wyborem! Jest bardzo smaczna, pełna ciekawych warzyw i co najważniejsze łatwa w przygotowaniu! Artykuł Sałatka z cukinii i ogórków na zimę pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaBardzo smaczny pomysł na frytki z cukinii. Świetna alternatywa dla frytek ziemniaczanych. Posmakują Ci. Zapraszam! Artykuł Frytki z cukinii pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazjąprosty, szybki i pyszny makaron. Do dania można wykorzystać dowolnego rodzaju makaron, u mnie akurat było to spaghetti. Składniki: ok 1kg dojrzałych pomidorów, koktajlowych lub śliwkowych 1 mała cukinia 1 mała cebulka 1-3 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek dowolny makaron posiekane pistacje ser typu parmezan Sposób przygotowania: 1. Warzywa umyć, cebulę obrać(...)pokroić dowolnie. Nie trzeba drobno siekać. Pomidorki przekroić na połówki, a cukinię w grubą kostkę. Czosnek obrać, dorzucić do warzyw. Wszystkie warzywa umieścić a naczyniu żaroodpornym. Skropić całość oliwą z oliwek. 2. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 180*C i upiec do miękkości. 3. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, troszkę przestudzić i zblendować na gładko. Doprawić solą
Kuchnia domowa Aniwyszło całkiem spoko. Takie pieczone warzywa pasują do wielu dań głównych, więc warto zapamiętać ten przepis. Składniki: 4 ziemniaki 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 1 mały seler 1 cukinia 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz W sumie bez większego znaczenia jest to, jak pokroicie warzywa. Chodzi(...)żeby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości. U mnie miały kształt grubszych frytek, ziemniaki były pokrojone na pół. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy (poza cukinią i ząbkami czosnku), kroimy i wrzucamy do miski, dodajemy tymianek, mieloną paprykę, olej, sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Wrzucamy na blachę do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia i miękkości warzyw
Kardamonovydobrze mi nie wychodzi jak tego typu sałatka. O zdrowotności nie muszę wspominać? Składniki: 1 pęczek botwinki pół kostki białego sera pół szklanki niepalonej kaszy gryczanej pół małej cukinii 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół pęczka koperku sok z połowy cytryny sól pieprz oliwa (przepis na 2-3 porcje) Kaszę gotujemy al dente, odcedzamy. Botwinkę dokładnie myjemy, szatkujemy. Buraczki(...)jeżeli botwinka takie posiada) obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę i cukinię, rozdrobniony czosnek, buraczki, smażymy 2 minuty. Pod koniec wrzucamy liście botwinki i smażymy paręnaście sekund. Do miski wrzucamy kaszę, podsmażone warzywa, poszatkowany koperek, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy pokruszonym białym serem. Podobne przepisy: Sałatka
Kardamonovypostanowiłam usmażyć je z warzywami, w tym z brukselką, na którą obecnie jest sezon. Lubicie? Składniki: 3 ugotowane podudzia z kurczaka 500 g brukselki 1 papryka 1 cebula pół cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki pół małego pęczka natki pietruszki sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Udka obieramy z mięsa(...)Brukselkę gotujemy do miękkości, większe główki można przekroić na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią cebulę, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę i rozdrobniony czosnek, rumienimy. Dodajemy do tego kawałki kurczaka, brukselkę, przyprawy, całość smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Podajemy np. z kuskusem. Artykuł Gotowany kurczak z warzywami pochodzi z serwisu
Kardamonovythai to jedno z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej. Łączy w sobie smaki słodki, kwaśny, słony, pikantny, Bardzo polecam spróbować! PRZEPIS NA PAD THAI Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI Składniki: 1 cukinia 1 pierś kurczaka 2 duże cebule czerwone 1 op 200g makaronu ryżowego 2 marchewki 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżeczki pasty tamaryndowej 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki cukru trzcinowego(...)duża patelnię z olejem. Następnie na patelnię wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i podsmażamy kilka minut aż straci surowość. Kurczaka zdejmujemy na talerz obok. Potem cebulę kroimy w kostkę, cukinię kroimy w kostkę. Marchew obieramy, kroimy w zapałkę. Warzywa wrzucamy na patelnię po kurczaku, podsmażamy kilka minut aż stracą surowość. Zaraz potem przygotowujemy sos. Mieszamy pastę tamrandową z cukrem trzcinowym
Dorota Smakuje