cukinia - 18701 przepisów (strona:575/1247)

Placki z batatów i cukinii z orzechowym dipem z nerkowców 44

Składniki: Placki: 1 mała cukinia 2 średniej wielkości bataty 1 cebula 2 ząbki czosnku 90 g bułki tartej 4 jajka 60 g mąki kukurydzianej sól, pieprz Dip z nerkowców 120 g orzechów nerkowca 100 ml przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz kilka listków bazylii olej do smażenia Sposób wykonania: Placki: Bataty myjemy, obieramy(...)ścieramy na dużych oczkach tarki. Cukinię oraz cebulę również ścieramy na dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Starte warzywa wrzucamy do dużej miski, dodajemy jajka, mąkę kukurydzianą, bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Porcje ciasta nakładamy łyżką formując płaskie placki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone placki układamy na ręczniki papierowe aby ociekły

Qchnia po prostu
Placuszki z ciecierzycy z warzywami 40

zdjęcia kurtki. W całym tym pogodowym zamieszaniu, ja mieszam posiekane warzywa z ciecierzycą, by za chwilę móc cieszyć się złocistymi placuszkami o chrupiących brzegach. Aromatyczne, wypełnione po brzegi delikatną cukinią, energetycznie słodką papryką i charakternymi liśćmi rzodkiewek! Tak, natka rzodkiewki to pyszna zielenina, którą możecie wykorzystać na wiele sposobów, jak do wiosennego pesto , sycącej zielonej zupy ogrodnia , czy właśnie takich(...)kurkumy 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sposób przyrządzenia: 1. Ciecierzycę rozgnieć dokładnie widelacem. 2. Dodaj drobno posiekaną cebulę i paprykę i startą na duzych oczkach cukinię. 3. Posiekaj liście rzodkiewki / szpinak i dodaj do miski. 4. Dodaj jajko, przyprawy i mąkę i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. 5. Smaż placuszki na rozgrzanym oleju

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rolada z indyka z farszem twarogowym 41

Rolada z indyka z farszem twarogowym - przepis na 8 porcji Do przygotowania rolady będą Ci potrzebne: duża pierś z indyka, 500g twarogu półtłustego, 2 żółtka, pół puszki kukurydzy, mała cukinia, marchewka, łyżeczka papryki, szczypta chili, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Pierś z indyka oczyść z błon. 2. Rozkrój mięso na jak największy cienki płat(...)Wstaw mięso do lodówki na godzinę. 5. Twaróg zmiel w maszynce lub zmiksuj w blenderze, przełóż do miski, dodaj żółtka i kukurydzę, dopraw solą i pieprzem. 6. Marchewkę i cukinię obierz, pokrój w długie słupki. 7. Wyjmij mięso z lodówki, masę serową rozsmaruj na mięsie, ułóż na niej słupki warzyw. 8. Zwiń ciasno roladę. Mięso zasznuruj nicią, aby się

Z notatnika dietetyka
Muffinki z cukinią i żurawiną 27

suszonej żurawiny ? 2 płaskie łyżeczki sody – 1 łyżeczka cynamonu ? szczypta gałki muszkatałowej ? szczypta soli Wykonanie: ? Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. ? Dodać odciśniętą cukinię, rozpuszczoną margarynę, następnie sodę, sól, cynamon, gałkę oraz mąkę. ? Na koniec wymieszać z żurawiną. ? Ciasta wychodzi dość dużo. Zrobiłam 12 muffinek i resztę ciasta włożyłam do keksówki. ? Piec muffinki 15 minut(...)temp. 180 st.C, następnie wyjąć muffinki i pozostawić keksówkę jeszcze na 20 minut. ? Piec do suchego patyczka. Muffinki są przepyszne, wilgotne w środku i nie wyczuwa się cukinii. Zamiast żurawiny można dać rodzynki

To co kocham
Placki cukiniowe z koperkiem 32

Dostałam niedawno ogromną cukinię, którą przerobiłam w kuchni na różne sposoby. Jednym z nich były placki koperkowo-bazyliowe. Pachnące i zdrowe, idealne na letni obiad. Składniki: ? 2 szklanki startej cukinii ? 1 mała cebula ? 3 łyżki mąki kukurydzianej ? 1 łyżka skrobi kukurydzianej ? 1 łyżka mielonego siemnienia lnianego ? 1/2 szklanki wody ? 1/2 szklanki jogurtu ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki posiekanego koperku

To co kocham
Błyskawiczna zupa z cukinii 34

migdałowymi posypaną czarnym sezamem. Ja uwielbiam wszelakie zupy, więc mi bardzo smakowała, ale można też dodać do niej słodkiej śmietanki, aby była bardziej aksamitna i treściwa. Składniki: ? 2 średnie cukinie ? 5 łyżek oliwy ? 2 łyżki sosu sojowego ? garść jarmużu ? 2 szklanki wody ? sól do smaku ? płatki migdałowe i czarny sezam do posypania Wykonanie: ? Pokrojoną w plastry cukinię podsmażyć na oliwie

To co kocham
Gulasz warzywny z kiszonym ogórkiem – dieta dr Dąbrowskiej 31

gulasz warzywny świetnie rozgrzewa podczas tej wychładzającej diety. Mnie tak posmakował, że zagości w mojej kuchni na dłużej. Dodatek ogórka kiszonego nadaje potrawie wyrazistości i chrupkości. Składniki: – 2 cukinie – 2 papryki, czerwona i żółta – 1 bakłażan – 5 sztuk ogórków kiszonych – 2 cebule – 1 szklanka soku pomidorowego – natka pietruszki – sól, pieprz, papryka wędzona(...)Podsmażyć pokrojoną cebulę na suchej patelni, podlać odrobiną wody i dodać paprykę pokrojoną w kostkę, poddusić ok. 5 minut. – Dodać obrany i pokrojony w kostkę bakłażan oraz cukinię pokrojoną w grubą kostkę. – Zagotować z przyprawami, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. – Dodać ogórki pokrojone w półplasterki, zagotować przez chwilkę. – Na koniec wlać

To co kocham
Najlepsze roladki drobiowe! 387

ulubionej surówki – u mnie surówka z kapusty włoskiej Przepis tutaj (KLIK)       Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula pół małej cukinii (lub kawałek większej garść świeżego szpinaku 1-2 ząbki czosnku 3-4 płaty suszonych pomidorów z zalewy olejowej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 350ml bulionu lub wody(...)łyżka siekanej zielonej pietruszki         *** Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w paseczki i wytapiamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, mieszamy *** *** Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinie, smażymy chwilę, aż zmięknie *** *** Na koniec dokładamy świeży szpinak oraz przeciśnięty czosnek i smażymy całość, aż szpinak zwiędnie *** *** Gotowy farsz odkładamy do wystudzenia *** *** Filety przecinamy wzdłuż na połówki i cienko rozbijamy

Blog z Apetytem
Złote sakiewki na 2 sposoby - mięsne i wege 48

nadzienie i znacznie łatwiej dostać je w sklepie. W mięsnej podstawie mięciutkie mięso z kurczaka gotowanego w aromtycznych przyprawach, a w wege wersji w roli głównej występują pieczarki z cukinią. Oba farsze łączą siekane zielone oliwki, ten sam zestaw przypraw i one...kiszone cytryny, które podbijają smaki i wprowadzają pyszne zamieszanie na języku z lekko marokańskim twistem :) Kiszone cytryny możecie(...)zatem na złociście wypieczoną podróż pełną aromatów, róznorodnych tekstur i niesamowitych smaków. Niech to będzie dobry wstęp do nadchodzącej wiosny! ♥ Sakiewki z kurczakiem i kiszoną cytryna LUB pieczarkami z cukinią i kiszoną cytryną na 8 małych sztuk lub 4 duże Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego nasiona czarnuszki do posypania (opcjonalnie) mleko do posmarowania ciasta Mięsny farsz: 4 udka z kurczka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wytrawne babeczki z warzywami 47

pół na pół pszenną i orkiszową 3 jajka 125 ml oleju rzepakowego 125 ml jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka sody 1 cebula, 1 mała cukinia 1 czerwona papryka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W miseczce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, sól, pieprz i sodę. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka i mieszamy(...)olejem i jogurtem. Przelewamy do suchych składników i mieszamy aby się połączyły. Cebulę, cukinię i paprykę siekamy w kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko razem.  Masę przekładamy do foremek na muffinki (ja używam silikonowych). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 25 minut

Cynamonowe szczęście
Kremowe risotto z krewetkami i szpinakiem 96

łyżki masła (najlepiej klarowanego) Przyprawa: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich ok 2 szklanki bulionu lub wody 1 mała cukinia (lub pół większej) 1/2 czerwonej papryki ok 450g krewetek 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli ok 300g świeżego szpinaku tarty parmezan do posypania 1 łyżka oleju(...)przez ryż. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie miękki *** *** Na patelni podsmażamy przez chwilę na łyżce oleju drobno pokrojoną cukinie oraz paprykę *** *** Podsmażone warzywa dodajemy do ryżu, mieszamy *** *** Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim krewetki *** *** Po chwilę dodajemy szpinak *** *** Smażymy mieszając, aż szpinak zwiędnie. Dodajemy przeciśnięty czosnek

Blog z Apetytem
Spaghetti z pieczonymi warzywami i mascarpone 41

czasu do czasu muszę przyjąć porządną porcję makaronu. Przygotowałam sos z tego, co miałam w lodówce. Polecam😊 Składniki: makaron spaghetti lub inny ulubiony 1/2 cukinii pomidorki koktajlowe kilka pieczarek oliwa z oliwek  2 ząbki czosnku  sól zioła kuchni włoskiej  2 łyżki serka mascarpone parmezan Sposób przygotowania: 1. Pomidorki przepołowić, cukinię pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Czosnek

Kuchnia domowa Ani
Keto zupa gulaszowa na rozgrzewkę (Paleo, LowCarb) 47

proszku nada wywarowi przyjemnego, intensywnego koloru. W sezonie można oczywiście użyć świeżych pomidorów, obierając je uprzednio ze skórki. 🥕 Warzywa Cały wachlarz warzyw w różnych kolorach, w tym cukinia , papryka , marchewka , a także czosnek i cebula. Wzbogacają one zupę nie tylko w kwestii smaku i koloru, ale także w konsystencji. Czymże byłaby gulaszowa bez nich...? Keto zupa gulaszowa(...)tego niskowęglowodanowa - taka jest właśnie keto zupa gulaszowa. Może stanowić samodzielny lekki obiad lub solidne pierwsze danie. Idealna na rozgrzewkę zimową porą! szybkowar 500 g karkówka 200 g cukinia 50 g cebula 1 duża papryka czerwona 1 duża marchewka 2 ząbki czosnek (duże) 400 ml passata pomidorowa 1 litr bulion drobiowy (lub woda) 3 łyżki masło klarowane (lub smalcu

Modern Cave Girl
Zapiekanka warzywa z tortellini 115

dzisiejszym przepisie połączenie warzyw z pierożkami tortellini. Jest smacznie i kolorowo.    ZAPIEKANKA Z TORTELLINI   Składniki: 150 g kolorowego tortellini (np.GustoBello Tortellini Tricolore al Prosciutto) 1 mała cukinia 1 papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2-3 boczniaki 180 ml śmietany 18% 100 g ser żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa   Przygotowanie: Czosnek, cebulę oraz bocznikami kroimy(...)pióra. Paprykę i cukinię kroimy w grubszą kostkę. Na patelni podsmażamy warzywa.  Do podsmażonych warzyw dodajemy ugotowane tortellini, śmietanę wymieszaną ze startym serem, szczyptą soli, pieprzu i startej gałki muszkatołowej.   Całość mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni

Bon appetit mon amie