cukinia - 18701 przepisów (strona:575/1247)

Kurczak z warzywami do ryżu 30

boczkiem i warzywami Makaron chiński z kurczakiem Makaron chiński z wołowiną Przepis na kurczaka z warzywami do ryżu Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki jedna mała cukinia papryka 2 ząbki czosnku jedna pierś z kurczaka łyżeczka kurkumy łyżeczka harissy lub ostrej papryki (jeśli nie lubicie ostrego dajcie słodką paprykę) 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu słodkiego(...)chili szczypiorek do posypania olej do smażenia Przepis 1 Cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Kurczaka kroimy w kostkę. 2 Na oleju podsmażamy mięso i dodajemy do niego kurkumę i harissę. Podsmażamy około 10 minut. 3 Do składników dodajemy warzywa i czosnek, dolewamy sos sojowy i sos chili. 4 Mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. 5 Podajemy

Kuchnia Bazylii
Sałatka z cukinii na zimę 34

Sałatka z cukinii na zimę Sałatka z cukinii na zimę to kolejna propozycja z mojej śpiżarni, po która chętnie sięgam jesienią i nie tylko. Uwielbiam takie kolorowe warzywa w słoiku, ale chyba najbardziej lubię, to, że po prostu odkręcam słoik i mam pyszną i zdrową sałatkę, która przywołuje we mnie wspomnienia upalnego lata. To po prostu taka namiastka letnich

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z cukinii i ogórków na zimę 56

Sałatka z cukinii i ogórków będzie idealnym wyborem! Jest bardzo smaczna, pełna ciekawych warzyw i co najważniejsze łatwa w przygotowaniu! Artykuł Sałatka z cukinii i ogórków na zimę pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Frytki z cukinii 30

Bardzo smaczny pomysł na frytki z cukinii. Świetna alternatywa dla frytek ziemniaczanych. Posmakują Ci. Zapraszam! Artykuł Frytki z cukinii pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Makaron z sosem z pieczonych pomidorów i cukinii 38

prosty, szybki i pyszny makaron. Do dania można wykorzystać dowolnego rodzaju makaron, u mnie akurat było to spaghetti. Składniki:  ok 1kg dojrzałych pomidorów, koktajlowych lub śliwkowych 1 mała cukinia 1 mała cebulka  1-3 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek  dowolny makaron posiekane pistacje  ser typu parmezan Sposób przygotowania:  1. Warzywa umyć, cebulę obrać(...)pokroić dowolnie. Nie trzeba drobno siekać. Pomidorki przekroić na połówki, a cukinię w grubą kostkę. Czosnek obrać, dorzucić do warzyw. Wszystkie warzywa umieścić a naczyniu żaroodpornym. Skropić całość oliwą z oliwek.  2. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 180*C i upiec do miękkości.  3. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, troszkę przestudzić i zblendować na gładko. Doprawić solą

Kuchnia domowa Ani
Pieczone warzywa 17

wyszło całkiem spoko. Takie pieczone warzywa pasują do wielu dań głównych, więc warto zapamiętać ten przepis. Składniki: 4 ziemniaki 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 1 mały seler 1 cukinia 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz W sumie bez większego znaczenia jest to, jak pokroicie warzywa. Chodzi(...)żeby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości. U mnie miały kształt grubszych frytek, ziemniaki były pokrojone na pół. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy (poza cukinią i ząbkami czosnku), kroimy i wrzucamy do miski, dodajemy tymianek, mieloną paprykę, olej, sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Wrzucamy na blachę do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia i miękkości warzyw

Kardamonovy
Kasza gryczana z botwinką i białym serem 22

dobrze mi nie wychodzi jak tego typu sałatka. O zdrowotności nie muszę wspominać? Składniki: 1 pęczek botwinki pół kostki białego sera pół szklanki niepalonej kaszy gryczanej pół małej cukinii 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół pęczka koperku sok z połowy cytryny sól pieprz oliwa (przepis na 2-3 porcje) Kaszę gotujemy al dente, odcedzamy. Botwinkę dokładnie myjemy, szatkujemy. Buraczki(...)jeżeli botwinka takie posiada) obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę i cukinię, rozdrobniony czosnek, buraczki, smażymy 2 minuty. Pod koniec wrzucamy liście botwinki i smażymy paręnaście sekund. Do miski wrzucamy kaszę, podsmażone warzywa, poszatkowany koperek, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy pokruszonym białym serem. Podobne przepisy: Sałatka

Kardamonovy
Gotowany kurczak z warzywami 15

postanowiłam usmażyć je z warzywami, w tym z brukselką, na którą obecnie jest sezon. Lubicie? Składniki: 3 ugotowane podudzia z kurczaka 500 g brukselki 1 papryka 1 cebula pół cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki pół małego pęczka natki pietruszki sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Udka obieramy z mięsa(...)Brukselkę gotujemy do miękkości, większe główki można przekroić na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią cebulę, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę i rozdrobniony czosnek, rumienimy. Dodajemy do tego kawałki kurczaka, brukselkę, przyprawy, całość smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Podajemy np. z kuskusem. Artykuł Gotowany kurczak z warzywami pochodzi z serwisu

Kardamonovy
Pad thai z kurczakiem i warzywami 38

thai to jedno z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej. Łączy w sobie smaki słodki, kwaśny, słony, pikantny, Bardzo polecam spróbować! PRZEPIS NA PAD THAI Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI Składniki: 1 cukinia 1 pierś kurczaka 2 duże cebule czerwone 1 op 200g makaronu ryżowego 2 marchewki 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżeczki pasty tamaryndowej 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki cukru trzcinowego(...)duża patelnię z olejem. Następnie na patelnię wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i podsmażamy kilka minut aż straci surowość. Kurczaka zdejmujemy na talerz obok. Potem cebulę kroimy w kostkę, cukinię kroimy w kostkę. Marchew obieramy, kroimy w zapałkę. Warzywa wrzucamy na patelnię po kurczaku, podsmażamy kilka minut aż stracą surowość. Zaraz potem przygotowujemy sos. Mieszamy pastę tamrandową z cukrem trzcinowym

Dorota Smakuje
Klopsiki dziadka – pyszny i szybki obiad! 1166

lizać!     Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra mąka do obtoczenia klopsików kilka pieczarek 1 cebula mała cukinia lub pół większej 1 marchew 200ml bulionu lub wody 1 łyżka kremowego serka śmietankowego typu Almette, Turek itp. 1 łyżka posiekanego koperku       *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko(...)rozgrzanym oleju na rumiano *** *** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki *** *** Gdy pieczarki zrumienią się, dodajemy drobno posikaną cebulę, pokrojoną w półplasterki cukinię oraz startą na małych oczkach tarki marchew. Mieszamy i smażymy przez chwilę *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą i dusimy na niedużym ogniu przez około 15 minut *** *** Po tym czasie do powstałego

Blog z Apetytem
Gulasz z indyka z warzywami 41

Duża porcja rodzinna dania jednogarnkowego z filetem z indyka, pieczarkami, papryką, cebulą, cukinią. Proste w wykonaniu danie, które możemy podać z kaszą lub z makaronem. Składniki: 600g mięsa filetu z indyka, 500 g papryki czerwonej, 450 g cukinii, 400 g pieczarek, 200 g cebuli, 50 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, 250 ml bulionu, natka pietruszki, łyżeczka

Lena Gotuje
Najlepsze faszerowane naleśniczki 35

pysznego oraz szybkiego obiadku lub kolacji. Polecam!     Składniki: naleśniki z tego przepisu TUTAJ (KLIK) gotowane, pieczone lub grillowane mięso (u mnie gotowany filet z kurczaka) pół niewielkiej cukinii kilka pieczarek 2 garści szpinaku 10 dkg żółtego sera ketchup pikantny 1 łyżka posiekanego szczypiorku olej do smażenia     *** Przygotowujemy naleśniki *** *** Mięso szarpiemy widelcem na małe kawałki *** *** Na patelni(...)rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim pokrojone na plasterki pieczarki. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinie i jeszcze chwilę smażymy *** *** Następnie dokładamy szpinak, mieszamy i smażymy, aż szpinak zwiędnie *** *** Całość zdejmujemy z ognia, dodajemy wcześniej przygotowane mięso i mieszamy *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu *** *** Całość posypujemy tartym lub drobno pokrojonym żółtym serem *** *** Naleśniki z farszem rolujemy. Gotowe ruloniki

Blog z Apetytem
Kurczak w sosie z cukinią i marchewką 40

Kurczak w sosie z cukinią i marchewką to super pomysł na danie z kurczaka! W tym wydaniu filet z kurczaka smakuje naprawdę świetnie! Artykuł Kurczak w sosie z cukinią i marchewką pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Kociołek obfitości 41

łyżki posiekanej pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek około pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików Dodatkowo: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 1 marchew 1 mała cukinia 1 czerwona papryka pół młodej kapusty 1 łyżka siekanego koperku 1/3 szklanki bulionu sól, pieprz olej do smażenia     *** Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, odsączamy na sitku *** *** Cebulę kroimy(...)Podsmażone klopsiki odkładamy na talerz, a na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek z cebulką *** *** Do podsmażonego boczku dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew oraz pokrojone w paski cukinię i paprykę *** *** Dodajemy grubo posiekaną kapustę *** *** Wlewamy bulion, mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego, dodajemy klopsiki i całość dusimy pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną

Blog z Apetytem
Pierś z kurczaka zapiekana z pomidorem, cukinią i mozzarellą 46

Przepyszne danie, zdecydowanie do wypróbowania i zapisania :-) Takie mięso można podać z kaszą, warzywami, ryżem - pełna dowolność.  Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 kulka mozzarelli pomidor kawałek cukinii suszona bazylia pieprz, sól olej lub oliwa Sposób przygotowania: 1. Warzywa umyć, pokroić w plasterki. Ser odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki. 2. Mięso ponacinać od góry, ale nie przecinać(...)końca. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć. W nacięte kieszonki w mięsie powsadzać pomidora, cukinię i ser, całość posypać suszoną bazylią.  3. Porcje umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać z wierzchu oliwą lub olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 minut - w zależności od wielkości mięsa. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Kuchnia domowa Ani