łyżki posiekanej pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek około pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików Dodatkowo: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 1 marchew 1 mała cukinia 1 czerwona papryka pół młodej kapusty 1 łyżka siekanego koperku 1/3 szklanki bulionu sól, pieprz olej do smażenia *** Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, odsączamy na sitku *** *** Cebulę kroimy(...)Podsmażone klopsiki odkładamy na talerz, a na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek z cebulką *** *** Do podsmażonego boczku dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew oraz pokrojone w paski cukinię i paprykę *** *** Dodajemy grubo posiekaną kapustę *** *** Wlewamy bulion, mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego, dodajemy klopsiki i całość dusimy pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną
Blog z ApetytemPrzepyszne danie, zdecydowanie do wypróbowania i zapisania :-) Takie mięso można podać z kaszą, warzywami, ryżem - pełna dowolność. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 kulka mozzarelli pomidor kawałek cukinii suszona bazylia pieprz, sól olej lub oliwa Sposób przygotowania: 1. Warzywa umyć, pokroić w plasterki. Ser odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki. 2. Mięso ponacinać od góry, ale nie przecinać(...)końca. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć. W nacięte kieszonki w mięsie powsadzać pomidora, cukinię i ser, całość posypać suszoną bazylią. 3. Porcje umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać z wierzchu oliwą lub olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 minut - w zależności od wielkości mięsa. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kuchnia domowa AniSmażone placuszki cukiniowe z dodatkiem marchewki i natki pietruszki. Będą świetnie smakowały np. z sosem grzybowym. Składniki: średniej wielkości cukinia, średniej wielkości marchewka, jajko, kulka sera mozzarella, pęczek natki pietruszki, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, olej Przygotowanie: Cukinię myjemy i ścieramy na małych oczkach, odsączamy nadmiar wody. Dodajemy starą na małych oczkach marchewkę, drobno posiekaną natkę, dużą szczyptę soli
Lena GotujeSkładniki: Placki: 1 mała cukinia 2 średniej wielkości bataty 1 cebula 2 ząbki czosnku 90 g bułki tartej 4 jajka 60 g mąki kukurydzianej sól, pieprz Dip z nerkowców 120 g orzechów nerkowca 100 ml przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz kilka listków bazylii olej do smażenia Sposób wykonania: Placki: Bataty myjemy, obieramy(...)ścieramy na dużych oczkach tarki. Cukinię oraz cebulę również ścieramy na dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Starte warzywa wrzucamy do dużej miski, dodajemy jajka, mąkę kukurydzianą, bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Porcje ciasta nakładamy łyżką formując płaskie placki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone placki układamy na ręczniki papierowe aby ociekły
Qchnia po prostuzdjęcia kurtki. W całym tym pogodowym zamieszaniu, ja mieszam posiekane warzywa z ciecierzycą, by za chwilę móc cieszyć się złocistymi placuszkami o chrupiących brzegach. Aromatyczne, wypełnione po brzegi delikatną cukinią, energetycznie słodką papryką i charakternymi liśćmi rzodkiewek! Tak, natka rzodkiewki to pyszna zielenina, którą możecie wykorzystać na wiele sposobów, jak do wiosennego pesto , sycącej zielonej zupy ogrodnia , czy właśnie takich(...)kurkumy 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sposób przyrządzenia: 1. Ciecierzycę rozgnieć dokładnie widelacem. 2. Dodaj drobno posiekaną cebulę i paprykę i startą na duzych oczkach cukinię. 3. Posiekaj liście rzodkiewki / szpinak i dodaj do miski. 4. Dodaj jajko, przyprawy i mąkę i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. 5. Smaż placuszki na rozgrzanym oleju
Kuchnia w Słońcu SkąpanaRolada z indyka z farszem twarogowym - przepis na 8 porcji Do przygotowania rolady będą Ci potrzebne: duża pierś z indyka, 500g twarogu półtłustego, 2 żółtka, pół puszki kukurydzy, mała cukinia, marchewka, łyżeczka papryki, szczypta chili, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Pierś z indyka oczyść z błon. 2. Rozkrój mięso na jak największy cienki płat(...)Wstaw mięso do lodówki na godzinę. 5. Twaróg zmiel w maszynce lub zmiksuj w blenderze, przełóż do miski, dodaj żółtka i kukurydzę, dopraw solą i pieprzem. 6. Marchewkę i cukinię obierz, pokrój w długie słupki. 7. Wyjmij mięso z lodówki, masę serową rozsmaruj na mięsie, ułóż na niej słupki warzyw. 8. Zwiń ciasno roladę. Mięso zasznuruj nicią, aby się
Z notatnika dietetykasuszonej żurawiny ? 2 płaskie łyżeczki sody – 1 łyżeczka cynamonu ? szczypta gałki muszkatałowej ? szczypta soli Wykonanie: ? Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. ? Dodać odciśniętą cukinię, rozpuszczoną margarynę, następnie sodę, sól, cynamon, gałkę oraz mąkę. ? Na koniec wymieszać z żurawiną. ? Ciasta wychodzi dość dużo. Zrobiłam 12 muffinek i resztę ciasta włożyłam do keksówki. ? Piec muffinki 15 minut(...)temp. 180 st.C, następnie wyjąć muffinki i pozostawić keksówkę jeszcze na 20 minut. ? Piec do suchego patyczka. Muffinki są przepyszne, wilgotne w środku i nie wyczuwa się cukinii. Zamiast żurawiny można dać rodzynki
To co kochamDostałam niedawno ogromną cukinię, którą przerobiłam w kuchni na różne sposoby. Jednym z nich były placki koperkowo-bazyliowe. Pachnące i zdrowe, idealne na letni obiad. Składniki: ? 2 szklanki startej cukinii ? 1 mała cebula ? 3 łyżki mąki kukurydzianej ? 1 łyżka skrobi kukurydzianej ? 1 łyżka mielonego siemnienia lnianego ? 1/2 szklanki wody ? 1/2 szklanki jogurtu ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki posiekanego koperku
To co kochammigdałowymi posypaną czarnym sezamem. Ja uwielbiam wszelakie zupy, więc mi bardzo smakowała, ale można też dodać do niej słodkiej śmietanki, aby była bardziej aksamitna i treściwa. Składniki: ? 2 średnie cukinie ? 5 łyżek oliwy ? 2 łyżki sosu sojowego ? garść jarmużu ? 2 szklanki wody ? sól do smaku ? płatki migdałowe i czarny sezam do posypania Wykonanie: ? Pokrojoną w plastry cukinię podsmażyć na oliwie
To co kochamgulasz warzywny świetnie rozgrzewa podczas tej wychładzającej diety. Mnie tak posmakował, że zagości w mojej kuchni na dłużej. Dodatek ogórka kiszonego nadaje potrawie wyrazistości i chrupkości. Składniki: – 2 cukinie – 2 papryki, czerwona i żółta – 1 bakłażan – 5 sztuk ogórków kiszonych – 2 cebule – 1 szklanka soku pomidorowego – natka pietruszki – sól, pieprz, papryka wędzona(...)Podsmażyć pokrojoną cebulę na suchej patelni, podlać odrobiną wody i dodać paprykę pokrojoną w kostkę, poddusić ok. 5 minut. – Dodać obrany i pokrojony w kostkę bakłażan oraz cukinię pokrojoną w grubą kostkę. – Zagotować z przyprawami, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. – Dodać ogórki pokrojone w półplasterki, zagotować przez chwilkę. – Na koniec wlać
To co kochamulubionej surówki – u mnie surówka z kapusty włoskiej Przepis tutaj (KLIK) Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula pół małej cukinii (lub kawałek większej garść świeżego szpinaku 1-2 ząbki czosnku 3-4 płaty suszonych pomidorów z zalewy olejowej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 350ml bulionu lub wody(...)łyżka siekanej zielonej pietruszki *** Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w paseczki i wytapiamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, mieszamy *** *** Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinie, smażymy chwilę, aż zmięknie *** *** Na koniec dokładamy świeży szpinak oraz przeciśnięty czosnek i smażymy całość, aż szpinak zwiędnie *** *** Gotowy farsz odkładamy do wystudzenia *** *** Filety przecinamy wzdłuż na połówki i cienko rozbijamy
Blog z Apetytemnadzienie i znacznie łatwiej dostać je w sklepie. W mięsnej podstawie mięciutkie mięso z kurczaka gotowanego w aromtycznych przyprawach, a w wege wersji w roli głównej występują pieczarki z cukinią. Oba farsze łączą siekane zielone oliwki, ten sam zestaw przypraw i one...kiszone cytryny, które podbijają smaki i wprowadzają pyszne zamieszanie na języku z lekko marokańskim twistem :) Kiszone cytryny możecie(...)zatem na złociście wypieczoną podróż pełną aromatów, róznorodnych tekstur i niesamowitych smaków. Niech to będzie dobry wstęp do nadchodzącej wiosny! ♥ Sakiewki z kurczakiem i kiszoną cytryna LUB pieczarkami z cukinią i kiszoną cytryną na 8 małych sztuk lub 4 duże Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego nasiona czarnuszki do posypania (opcjonalnie) mleko do posmarowania ciasta Mięsny farsz: 4 udka z kurczka
Kuchnia w Słońcu Skąpanapół na pół pszenną i orkiszową 3 jajka 125 ml oleju rzepakowego 125 ml jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka sody 1 cebula, 1 mała cukinia 1 czerwona papryka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W miseczce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, sól, pieprz i sodę. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka i mieszamy(...)olejem i jogurtem. Przelewamy do suchych składników i mieszamy aby się połączyły. Cebulę, cukinię i paprykę siekamy w kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko razem. Masę przekładamy do foremek na muffinki (ja używam silikonowych). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 25 minut
Cynamonowe szczęściełyżki masła (najlepiej klarowanego) Przyprawa: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich ok 2 szklanki bulionu lub wody 1 mała cukinia (lub pół większej) 1/2 czerwonej papryki ok 450g krewetek 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli ok 300g świeżego szpinaku tarty parmezan do posypania 1 łyżka oleju(...)przez ryż. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie miękki *** *** Na patelni podsmażamy przez chwilę na łyżce oleju drobno pokrojoną cukinie oraz paprykę *** *** Podsmażone warzywa dodajemy do ryżu, mieszamy *** *** Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim krewetki *** *** Po chwilę dodajemy szpinak *** *** Smażymy mieszając, aż szpinak zwiędnie. Dodajemy przeciśnięty czosnek
Blog z Apetytem