który ma pyszną konsystencję, można powiedzieć, że zbliżoną nawet mięsu np kurczakowi. Polecam! PRZEPIS SPAGHETTI Z BOCZNIAKAMI Składniki: 500g spaghetti 1 cebula 50 ml oliwy 250g boczniaków 1 średnia cukinią 1 duży pomidor 1 ząbek czosnku 100ml śmietany np 18% sól pieprz listki świeżej bazylii Jak zrobić spaghetti z boczniakami: Spaghetti gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją z opakowania(...)Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oliwie. W tym czasie boczniaki myjemy i dodajemy na patelnię, mieszamy. Myjemy cukinię i pomidora, kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię. Dodajemy też sól, pieprze i przeciśnięty ząbek czosnku. Dusimy wszystko pod przykrywką 5 min. Dodajemy śmietankę, mieszamy, doprawiamy do smaku. Odcedzony makaron dodajemy do sosu, dodajemy listki bazylii, mieszamy
Dorota Smakujediety u osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność. Makaron z kotlecikami z fasoli - przepis na 4 porcje Do przygotowania makaronu z kotlecikami będą Ci potrzebne: 200g makaronu tagiatelle, mała cukinia, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, cebula, 100g pieczarek, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, pół papryczki chili, 2 łyżki sosu sojowego, szczypta pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego(...)łyżeczki curry, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, tarta bułka do obtoczenia kotlecików, 2 łyżki oleju rzepakowego. 1. Warzywa i pieczarki oczyść i płucz. 2. Cukinię pokrój w zapałkę, papryki w paski, a pieczarki w plasterki. 3. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 4. Makaron
Z notatnika dietetykaprzekroić na pół i wyciąć błonki. Rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Przygotowanie farszu – na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną drobno cebulkę. Jak cebulka lekko zmięknie to wrzucić czosnek. Cukinię obrać usunąć gniazda nasienne – pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć. Następnie zdjąć skórkę i pokroić na małe kawałki. Pieczarki przekroić na pół. Na patelnię wrzucić mięso mielone i smażyć(...)straci kolor surowizny. Następnie dodać cukinię, pieczarki doprawić solą i pieprzem. Smażyć chwilkę. Wlać passatę, dodać bazylię, chili, wymieszać i ponownie doprawić do smaku. Gotować około 5 minut. Farsz włożyć do papryk, położyć plasterek sera na każdą paprykę. Nadmiar farszu rozłożyć pomiędzy paprykami. Gdyby farsz był zbyt suchy dodać wody. Pamiętajcie jednak że papryki muszą być faszerowane farszem bez dużej
Kuchnia Pokoleńspokojnie naje się cała rodzina. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 szklanka ryżu 1/3 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 2 łyżki masła 1 mała cukinia (lub pół większej) 1 papryka (u mnie po kawałku czerwonej, zielonej i żółtej papryki) 2 łyżeczki suszonych ziół typu: bazylia, oregano, tymianek lub zioła prowansalskie Przyprawa: sól, pieprz, 1 łyżeczka(...)gotuje przygotowujemy kurczaka z warzywami. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Obsypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na rozgrzanym oleju *** *** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie, mieszamy i smażymy przez chwilę *** *** Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy całość często mieszając, aż warzywa zmiękną *** *** Kurczaka z warzywami układamy na ugotowanym ryżu i całość posypujemy tartym serem *** *** SMACZNEGO
Blog z ApetytemSkładniki: 800 g cukinii (małe sztuki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 g koncentratu pomidorowego 80 ml octu jabłkowego 100 g cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebule bardzo drobno szatkujemy, czosnek miażdżymy. Warzywa można też rozdrobnić za pomocą malaksera. Całość wrzucamy do garnka, dodajemy sól
Qchnia po prostujako nadzienie pysznej tortilli. Możliwości jest wiele, a baza jedna Zatem serdecznie zachęcam do wypróbowania nowego przepisu Składniki (6 porcji): 600g mielonej wołowiny, 1 cebulka, 4 ząbki czosnku, 1 cukinia, 1 papryka, 250g czerwonej fasoli konserwowej (masa netto). 150g kukurydzy konserwowej (masa netto), łyżka oliwy z oliwek, około 1/2 szklanki wody, przyprawy: szczypta soli , czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)dania. Sposób przygotowania Najpierw posiekaj cebulkę i czosnek, a następnie zeszklij warzywa na oliwie z oliwek. Po chwili dodaj mięso oraz przyprawy i całość przesmaż. W tym czasie pokrój cukinię i paprykę w kostkę, a fasolę i kukurydzę przepłucz na sitku. Później wszystkie warzywa dodaj do patelni z podsmażonym mięsem i zalej całość wodą. Duś przez około 15 minut
Natka Pietruszkidzieci, jak i dorośli. Danie palce lizać! Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki prażonej cebuli 1 nieduża marchew 1 mała cukinii pół szklanki mąki 1 cebula ok 10 pieczarek 1 szklanka bulionu pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36% 2 łyżki posiekanej pietruszki przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra(...)zioła prowansalskie olej do smażenia *** Marchew i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, prażoną cebulkę oraz przyprawy – do smaku *** *** Mieszamy i dodajemy połowę startych warzyw *** ***Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy 6 zrazów i obtaczamy je kolejno w mące *** *** Roladki mięsne obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu *** *** Smażymy z każdej
Blog z ApetytemSkładniki: Placki: 2 średnie cukinie (w sumie ok. 250g) 1 cebula cukrowa 2 jajka 120 g mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki masła 100 g tartego sera grana padano sól, pieprz Olej do posmarowania blachy Dip twarogowy: 250 g twarogu półtłustego 80 g śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny garść listków bazylii sól, pieprz Sposób wykonania: Piekarnik(...)pieczenia a następnie papier smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego poszatkowaną bardzo drobno cebulę. Gdy zacznie się szklić dodajemy startą na dużych oczkach cukinię. Całość dusimy około 5 minut. Podduszone warzywa przekładamy do miski, dodajemy mąkę, śmietanę, jajka, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rózgi. Placki nakładamy łyżką na blachę zachowując odstępy
Qchnia po prosturazem zrobiłam je nieco inaczej. Nie wymaga wiele pracy i jest idealne, kiedy nie mamy dużo czasu na gotowanie. Składniki: makaron spaghetti lub inny ulubiony 1 nieduża cukinia 200 g pomidorków koktajlowych bazyliowe pesto - domowe lub ulubione kupne oliwa z oliwek opcjonalnie chilli ser parmezan Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku(...)międzyczasie cukinię pokroić w drobną kostkę, poddusić na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Następnie dodać pomidorki pokrojone na połówki i całość dusić jeszcze chwilkę. 3. W misce umieścić ugotowany odcedzony makaron, pesto - w dowolnej ilości oraz warzywa z patelni. Całość wymieszać. Można doprawić np. chilli. 4. Przełożyć na talerze i na wierzch dać tarty parmezan. Udekorować
Kuchnia domowa Anirazem z podsmażonym na patelni serem halloumi. Ależ to wyszło smaczne i sycące! 4 tortille 1 op. sera halloumi po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej 1/2 małej, młodej cukinii (lub kawałek większej) 1 duża czerwona cebula kilka brązowych pieczarek zioła prowansalskie (polecam z młynka) oliwa w spreju Sos: 1/2 dużego kubeczka gęstego jogurtu np greckiego 1 łyżka majonezu(...)czosnek lub 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz Papryki kroimy na paseczki. Czerwoną cebulę kroimy w grubsze piórka. Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki (w zależności od wielkości). Cukinię kroimy na grubsze półplasterki. Warzywa rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Skrapiamy je oliwą w spreju i oprószamy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaki Na TalerzuKetchup z kabaczka czy jak kto woli cukinii to jeden z wielu sposobów na pyszne wykorzystanie tego warzywa. Pewnie niektórzy z was powiedzą : -CO?! Ketchup z cukinii? Co to za ketchup! Ale zanim ocenicie spróbujecie, bo może i wam przypadnie do gustu? Można go … The post Ketchup z kabaczka appeared first on Polska Zupa
Polska Zupakiedyś tak będzie, a tymczasem wychodzę na balkon, na którym obrodziła w tym roku nasturcja i zabieram jej okazałe liście do kuchni. Czeka już tutaj sałtka ze świeżej, młodej cukinii, chrupiącej marchewki i strzelajacych sokiem czerwonych koralików porzeczki. Wypełniam liście sałatką, posypuję kruszonym serem feta i polewam całość olejem chili - tak powstają ogrodowe wrapy środka lata :) Pełne świeżości, tekstur(...)szczypiorek do podania 1/3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju olej chili lub płatki chili do podania Sposób przyrządzenia: 1. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. 2. Dodaj umyte porzeczki, sok z cytryny, cukier, olej, sól i pieprz - wymieszaj. 3. Na umyte liście nasturcji
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDzisiaj jest smacznie, szybko i pożywnie. Cukinię i bakłażana kroimy na plastry a potem obtaczamy w panierce aby na końcu je usmażyć. Do tego pyszny sos i danie gotowe. Zachęcam na chwilę wejść do kuchni. Cukinia i bakłażan w serowej skorupce - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietyle wolno, że zanim skutki będą bardzo opłakane, pewnie nie będę już żył. Natomiast nie odnotowano żadnej gałęzi przedłużającej mój ród :) Tymczasem moje smutne jedzenie w pracy :) Składniki: - cukinia - mąka Wykonanie: Z mąki i wody robimy gęste lejące się ciasto. Moczymy w nim plasterki cukinii, a następnie smażymy na głębokim oleju
Kryzysowa Książka Kucharskaboczkiem i warzywami Makaron chiński z kurczakiem Makaron chiński z wołowiną Przepis na kurczaka z warzywami do ryżu Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki jedna mała cukinia papryka 2 ząbki czosnku jedna pierś z kurczaka łyżeczka kurkumy łyżeczka harissy lub ostrej papryki (jeśli nie lubicie ostrego dajcie słodką paprykę) 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu słodkiego(...)chili szczypiorek do posypania olej do smażenia Przepis 1 Cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Kurczaka kroimy w kostkę. 2 Na oleju podsmażamy mięso i dodajemy do niego kurkumę i harissę. Podsmażamy około 10 minut. 3 Do składników dodajemy warzywa i czosnek, dolewamy sos sojowy i sos chili. 4 Mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. 5 Podajemy
Kuchnia Bazylii